Někdo se špatnou zkušeností s genetickou metodou čtení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4156
25.2.17 19:12
@Eveelin píše:
@bublinek genetická metoda je pro děti přirozenější. Učí se díky ní číst a psát mnohem rychleji.

Tak mám kamarádku učitelku a ta učila obojí a sama mi nedokázala říct, co je lepší, protože to prostě nejde. S genetickou prý četli děti rychleji a spousta z nich se to naučila asi snadněji. Ale vždy měla děti, kterým to prostě nesedělo. Takže těm dovolila slabikovat a ejhle najednou to šlo. Důležitý je výsledek - dítě čte. Pro některé děti to bohužel přirozené není. Bohužel jsou učitelky, pro které je důležitá metoda a nekoukají nalevo napravo :? Jiné kamarádky malej se naučil číst prakticky sám, ale prostě si slabikoval a učitelka s tím měla šílený problém, že to nejde, že oni se učí genetickou metodou, která je lepší a bla bla bla bla :zed: No nakonec ho musela přeřadit do jiné třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
26.2.17 16:30
@Moise píše:
No, tak to je pěkný nesmysl. Není, naopak je pro ně mnohem těžší

Proč si tedy myslíš, že pro dyslektiky je horší? Jakou s tím máš zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
26.2.17 16:36

@lecijasek pokud jde o psaní, velká tiskací písmena jsou pro všechny děti jednodušší než klasické vázané písmo (pro dyslektiky a dysgrafiky je to super volba).

A určitě není problém, aby se dítě učilo číst jinou než genetickou metodou. Moje známá učila dítě metodou splývavého čtení. Těch možností je asi více.
A je dobře, že se pro děti může najít ta nejvhodnější ;). Ale opět - čtení velký tiskacích písmen v 1. třídě je nejsnazší, ve i spousta těchto knížek v edici „první čtení“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.17 18:10

@Eveelin a jaké máš zkušenosti ty?? Já jsem nakoupila taky knížky s velkými písmeny, jenže nepřečetli jsme ani polovinu jedné. Protože velká písmena jedou jen do konce roku a od ledna probrali během cca 14 dnů všechna malá písmena a četli klasický text, od té doby jen velká písmena už nikdy. Stejně tak od nového roku začali trénovat psací písmo (nebo už od prosince, teď už nevím :think: ).
Tudíž takové to „jen velká písmena“, to je jen na pár týdnů.
A stejnou zkušenost má i teď moje známá, které jsem ty knížky s velkými písmeny převekslovala, taky je děsně chtěla a cca před měsícem mi je vracela, že už je nepotřebují :nevim:

@Eveelin píše:
Proč si tedy myslíš, že pro dyslektiky je horší? Jakou s tím máš zkušenost?

Já nevím, ale čteš tady, co píšu? Vyčetla jsem to z literatury a řeklo mi to navzájem nezávisle několik odborníků… Kde jsi přišla ty na to, že to vhodné pro ně naopak je? Máš doma takové dítě, kterému to problém nedělalo?

• Citovat
  • Upravit
9659
26.2.17 19:16

Mám s tímto písmem i metodou a dys-poruchami osobní zkušenost. Záleží na škole, jak rychle pokračuje dál a zda pokračuje písmem Comenia Script nebo klasickým vázaným písmem.

Comenia Script je autorkou (R. Lencovou) je doporučováno právě pro dysgrafiky ap.

Pokud jde o poruchy učení, v určitých případech může dítě velkým tiskacím pokračovat déle. Také je dobré zajít před nástupem do školy na vyšetření školní zralosti. Dobrá klinická psycholožka pozná, že v této oblasti bude nějaký problém a doporučí např. odklad školní docházky nebo už předem napíše doporučení pro školu, jak s dítětem pracovat.

Pokud někdo na vyšetření školní zralosti nejde, začne problém řešit až ve druhém pololetí školy, nemá kvalitní paní učitelku, tak dochází pro všechny zúčastněné ke stresu - někdy i velkému a zbytečnému :think:.

S dětmi s dys- poruchami se v 1.-3. třídně (někdy i déle) musí pracovat trochu jiným způsobem (doporučí klinická psycholožka, PPP). Nestačí jen, abys se dítě „více snažilo“ a více pracovalo doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.17 19:40

@Eveelin to s tebou souhlasím, ale není to náš případ :nevim:
Všechno toto jsme dělali, děláme. Od 4 let s ním pracujeme na grafomotorice, řeči. Dva roky jsme denně dřeli logopedii, do školy nastoupil po žádném vyšetření školní zralosti, kdy byl odklad nedoporučen, měl jen drobné nedostatky.. mazec nastal v první třídě díky té šílené nalejvárně - v ostatních předmětech nemá problémy, v matematice je nadprůměrný a všeobecné znalosti v prvouce taky v pohodě. Na doporučení paní učitelky jsme se hned v říjnu první třídy dostali do ppp, k psycholožce a docházeli jsme na kurz pro prvňáčky s výukovými problémy, kde se trénovalo to, co jim dělá většinou potíže..to mu pomohlo hodně ;) S jeho paní učitelkou jsem byla a stále jsem v kontaktu každý týden. Sama má dyslektické dítě. Přistupuje k němu od začátku takhle, i když diagnozu na papíru žádnou nemá. Hodnotí ho jinak, motivuje.
Sama jsem přečetla spoustu knížek o adhd, o dys poruchách, snažím se s klukem pracovat a právě proto teď řešíme ono přeučení na jinou metodu, abychom mu pomohli.
Neříkám nikde, že za všechno může ona metoda, má na tom velký podíl i jeho nesoustředěnost a vnitřní neklid, ale prostě spousta lidí kolem se shodla na tom, že pro něj to vhodné nebylo a není.. proto se řeší to, že kluk se bude učit číst po roce a půl jinou metodou :nevim: Odklad by nic nevyřešil (to jsme taky řešili - v ppp, s psycholožkou)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.17 19:50

Řádném, ne žádném :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení