Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bublinek asi bych zašla za klinickou psycholožkou a poradila se, co je pro tvé dítě nejvhodnější. Ale obecně je pro dyslektiky lepší genetická metoda (resp. velká tiskací písmena) a následně písmo Comenia Script.
Pokud se děti naučí v předškolním věku číst a psát, tak obvykle volí právě velká tiskací písmena. Je to nejsnazší a nejrychlejší. Pro všechny děti.
Těžko říci, proč ti něco takového vyprávěla učitelka
. Může být zaujatá proti „novějším“ metodám? Ale jestli si nejsi jistá, zajdi za odborníkem
.
@Eveelin píše:
@bublinek pro dyslektiky je naopak vhodnější.
No, tak to je pěkný nesmysl. Není, naopak je pro ně mnohem těžší
@janoma píše:
Otázkou je, co pro čtení děláte doma?
Děláme co můžeme, přesto problémy jsou. Od první třídy s ním já nebo manžel čteme denně, plus já mu celkem často předčítám.. Má diagnostikované adhd, poruchu pozornosti. V první třídě nebyly ty rozdíly mezi ním a ostatními dětmi tak velké, i když byly. Teď v druhé třídě, když už většina dětí čte plynule, on ani náznakem, stále si šeptem předříkává písmena, složitější slova nedává vůbec. Teď už je ten rozdíl fakt velký a jeho to frustruje, má se čtením prostě blok. Byl vyšetřen v PPP a tamní pracovnice navrhla přeučení na jinou metodu, že tato mu nesedla a byla pro něj vyloženě nevhodná.
Mám z toho docela hrůzu, protože to přeučení budu muset nějakým způsobem s ním zvládnout já. ![]()
@Anonymní píše:
No, tak to je pěkný nesmysl. Není, naopak je pro ně mnohem těžší
Jaký máš důvod pro anonym? Tedy kromě toho, že napadáš druhé?
@Eveelin ale prosím tě
Kde někoho napadám? Jen s tebou nesouhlasím, nic víc
A anonym snad z pochopitelného důvodu, píšu o problému svého dítěte, který není nikterak běžný, tudíž by mě tady kdokoliv z okolí mohl poznat, což si nepřeju.
@Anonymní píše:
@Eveelin ale prosím těKde někoho napadám? Jen s tebou nesouhlasím, nic víc
A anonym snad z pochopitelného důvodu, píšu o problému svého dítěte, který není nikterak běžný, tudíž by mě tady kdokoliv z okolí mohl poznat, což si nepřeju.
Napíšeš, že něco je blbost a tím píšeš o svém dítěti?
@Eveelin tak logicky píšu v celé této diskusi anonymně, asi nebudu psát některé příspěvky tak a jiné onak ![]()
@Eveelin píše:
@bublinek asi bych zašla za klinickou psycholožkou a poradila se, co je pro tvé dítě nejvhodnější. Ale obecně je pro dyslektiky lepší genetická metoda (resp. velká tiskací písmena) a následně písmo Comenia Script.Pokud se děti naučí v předškolním věku číst a psát, tak obvykle volí právě velká tiskací písmena. Je to nejsnazší a nejrychlejší. Pro všechny děti.
Těžko říci, proč ti něco takového vyprávěla učitelka. Může být zaujatá proti „novějším“ metodám? Ale jestli si nejsi jistá, zajdi za odborníkem
.
Ale naše ještě nechodí do školy. Jen se zajímám jak to chodí ve škole kam půjdeme na zápis.
A z popisu genetické metody jsem pochopila, že se dcera naučila sama právě touto metodou číst.
@bublinek píše:
@sagina @Eveelin tak to mi kecela učitelka. Tak teď nevím.
mě tohle nezávazně potvrdily dvě paní učitelky, speciální pedagožka v ppp, pak ještě druhá, ke které jsme chodili loni, dětská psycholožka a naposledy i dětská psychiatrička. I jsem to celkem snadno našla na netu.. takže něco na tom bude. ![]()
A vidím to i u nás, dítě sice nemá zatím dyslektickou nálepku, nicméně potíž mu to dělá velkou.
Každá metoda prostě nesedne všem dětem, i kdyby byla sebelepší a dopředu se to bohužel odhadnout moc nedá ![]()
@Anonymní píše:
@Eveelin tak logicky píšu v celé této diskusi anonymně, asi nebudu psát některé příspěvky tak a jiné onak
Jako anonym tu můžeš vyprávět příběhy, jaké chceš. Ani tím nebudu ztrácet čas
.
@Eveelin neztrácej, já tě k tomu přece nenutím
nenapsala jsi tady nic, co by bylo k tématu ![]()
@bublinek genetická metoda je pro děti přirozenější. Učí se díky ní číst a psát mnohem rychleji.
Pokud jdete k zápisu, můžeš kvůli vyšetření školní zralosti zajít ke klinické psychložce. Jednak ti řekne, zda je dítě zralé, případně v jakých oblastech ještě zapracovat i se jí můžeš zeptat konkrétně na vhodnost genetické metody pro tvé dítě. Pak to budeš mít úplně přesně.
V knihkupectví nebo na netu se mrkni na knihu a pracovní sešit ke genetické metodě. Hlavním znakem je, že se děti učí jen velká tiskací písmena. Je to pro ně fajn.
@Eveelin píše:
@bublinek genetická metoda je pro děti přirozenější. Učí se díky ní číst a psát mnohem rychleji.
Pokud jdete k zápisu, můžeš kvůli vyšetření školní zralosti zajít ke klinické psychložce. Jednak ti řekne, zda je dítě zralé, případně v jakých oblastech ještě zapracovat i se jí můžeš zeptat konkrétně na vhodnost genetické metody pro tvé dítě. Pak to budeš mít úplně přesně.V knihkupectví nebo na netu se mrkni na knihu a pracovní sešit ke genetické metodě. Hlavním znakem je, že se děti učí jen velká tiskací písmena. Je to pro ně fajn.
Ale já nic takového nechci, nepotřebuji.
Věřím učitelkám, které vedou předškoláky, že je dcera připravena na školu.
@Eveelin a k čemu to dítěti je, že se učí rychleji? Fakt je tak podstatné to, že dítě čte už v prosinci nebo až v březnu? Můžu celkem snadno porovnat, protože naše dítě se učilo genetickou a dítě v rodině se učilo klasickou slabikovací ve stejnou dobu… genetická byla naprostá nalejvárna do hlav, jeli rychlostí 4 nová písmenka týdně (bomba byla, když se to tak krásně sešlo, že se v jednom týdnu učili B, P, D, R, dítě mělo v hlavě neskutečnej guláš a strávili jsme nad tím celý víkend). Dítě se starou metodou jelo mnohem pomaleji, ale s tím, že každé písmenko měl procvičené a další brali až v momentě, kdy to předchozí měl zažité.. a čte dneska krásně plynule.
Tak růžově bych to neviděli, ona je to totiž metoda super pro bystré a chytré děti, ale ty s výukovými problémy může docela dost potrápit.. což tady psaly i ostatní..
Ale nic, já tu nechtěla debatovat o vhodnosti a nevhodnosti této metody, to je mi úplně k ničemu, já tady chtěla najít spřízněnou duši, která má stejnou zkušenost a může mi popsat, jak probíhá takové přeučování dítěte na jinou metodu.. dítěte takového, kterou tu první má už zažitou a jede podle ní rok a půl, ne pár týdnů. Nedovedu si to totiž představit
Učím aktuálně v 1. třídě genetickou metodou. Pro spoustu dětí je metoda přirozená, ale je to hlavně o trénování. Bohužel to, co přečtu s dětmi ve škole nestačí. Pokaždé se ale najdou některé děti (1 - 2 ve třídě), kterým genetika nevyhovuje. V tom případě toleruji, že dítě slabikuje. Důležitý je pro mě výsledek - a to, že dítě čte. ![]()