Dopad moderní technologie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26583
7.4.17 12:18

Mam syny 8 a 11 let. Telefony i pocitace maji, tady je to ale nutnost, deti maji nektere ukoly on-line. Hraji hry, na pocitaci maji limit 45min na den. Spis maji pusteny film, ale my nemame televizi. Radi chodi ven i za kamarady, s tim neni problem. Myslim si, ze co je opravdu dulezite je strava. Doma varime vse ze zakladnich surovin, i chleba peceme nas, vse domaci…absolutne zadne polotovary.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
7.4.17 12:18

@Attila8 Myslím, že bude dobře, když si budou už na začátku školy s počítačem rozumět. Podle mě, když to máš jako rodič pod kontrolou, tak to nemusí být nutně špatné. Hele, já mám synovce, a ti když měli cca 5 a 4 roky, tak na facebooku frčel farmville. Hodně se jim to líbilo, tak jsme jim založili (s povolením rodičů, aby bylo jasno) účty na facebooku čistě kvůli farmvillu a oni na tom denně půlhodinu - hodinu strávili. Do měsíce bylo vyřešeno, co sestra řešila několik let - jak klukům vysvětlit, že peníze a rozpočet nejsou nafukovací a když nemáš, nekoupíš (mamí, já chci toto a ještě toto a lízátko k tomu). Tehdy mi to přišlo skoro jako kouzlo.

Dneska jim je 12 a 11, na počítači tráví dvě až tři hodiny denně, což mi osobně líto je, protože prakticky nechodí ven, jenže oni jsou z velkoměsta a nevedení ke sportu, nicméně nadprůměrně inteligentní, sociální dovednosti mají průměrné, kamarády mají - mimo školu se nejvíc stýkají přes internet a nepřijdou mi nijak nedozrálí nebo sociálně zaostalí proti dětem, které k počítači přístup tolik nemají. Ale ano, když mají volný den nebo prázdniny, jejich představa ideálního trávení volného času je před počítačem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
7.4.17 12:22
@Attila8 píše:
@Aries6 tak já mám v komoře skoro 400l mrazák, velký pulťák a strašně moc zamrazuju jak zeleninu tak i ovoce a zavřuji teda, suším v sušičce…čerstvé to samzřejmě pak už není, ale je to naše, a hnojím max kuřincema nebo koňským hnojem.

Podobne i u nas…kurince jsou paradni, osvedcily se :mrgreen: jeste v zime sypem na zahradu popel ze dreva. Ve sklepe mame obrovsky mrazak s policema, mame tam i vlastni bylinky. Akorat teda nezavaruju, jsme spis na zeleninu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
7.4.17 12:25

@Attila8 tak moje děti mají každý tablet, ale na puštění či hraní na něm se musí zeptat. Mají ho povolený v době nemoci, potřebuji aby byly v klidu a také v době nemoci mám homeoffice, tak se potřebuji i soustředit.
Pokud jsou zdraví, tak syn si tablet bere v sobotu a v neděli, když vstává před 7 hodinou ranní (normálně je schopen vstát i v 5 hodin a to já nedávám, abych s ním byla vzhůru), rozsvítí si lampičku v obýváku a pustí si potichu tablet. Jinak normálně přes den ho k dispozici nemají, či vyjímečně. Na TV koukají, hlavně na Déčko, na šmouly, večerníček a letohrátky.
Snažím se to nějak rovnat, aby furt neseděly u tabletu či TV. Já pracuji u PC, takže ho mám neustále zapnutý, mám jeden dohromady na práci i soukromé věci.

Jinak zhoršení zdravotního stavu populace má dle mě vliv všeobecně životní prostředí, strava, málo pohybu, ale třeba i to, že na vše máme léky, pikulky, které baštíme. Nemyslím si, že jde určit jen jeden „viník“, ale vše jde ruku v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
7.4.17 12:25

Řekla bych, že podobné nemoci atd. byly už dřív, akorát se nijak nejmenovaly a nikdo to neřešil (maximálně větším mlácením). Proto taky z nich vyrůstali magoři a despotové. Kriminalita prudce klesá. Možná v tom je ten rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
7.4.17 13:25

@Attila8 Když vezmu zrovna ten autismus, ADHD, tak tam vinu v moderních technologiích nevidím. Tohle se přece projevuje už v útlém věku, a kolik dětí třeba ve dvou letech tráví čas u PC, tabletu?
Wifi, různé záření, pokud by měly vliv, tak jak to, že jen na někoho? Jak to, že syn kamaráda ajťáka, od prenatálního věku v obležení různých elektrozařízení, je v pohodě?
Jinak to vidím, když už dítě nějakou tu poruchu diagnostikovanou má, tam věřím, že to může vysedávání u tabletu, PC, záření z něho, zhoršovat. Znám chlapečka s ADHD -10 let a ten, aby nezlobil byl odkládán k tabletu. Došlo to až tak daleko, že ho nosil i do školy a přestávky trávil s ním. A jednou to nezvládl a napadl učitelku, když mu ho chtěla vzít, protože na její výzvu, že už začala hodina, nereagoval.
Podle mě tyhle poruchy byly vždycky, jen se tak nenazývaly. Znám víc dospělých lidí, o kterých si myslím, že by mohli být autisté, jen se to tenkrát nediagnostikovalo. ADHD děti vybily svou aktivitu venku, vymýšlely blbiny, zlobily. Autisté byli introverti, staří mládenci, podivíni apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
7.4.17 13:53

Nevim Jak ADHD, ale autismus narusta I pote, co se zacal diagnostikovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
7.4.17 14:00
@Lenka_Hal píše:
Nevim Jak ADHD, ale autismus narusta I pote, co se zacal diagnostikovat…

Já jsem v tomhle laik, ale není to třeba proto, že nejprve se diagnostikovaly jen ty těžší formy a teď už i lehčí/střední. Že je větší informovanost a spousta dětem, co by jinak zůstaly bez diagnózy, vystrašené maminky nějakou tu diagnózu vyběhají (teď se nechci nikoho dotknout prosím). Ono na každém se něco najde, poslat nás všechny někdo k vyšetření na psychologii/psychiatrii, kdoví, co všechno bychom se ještě o sobě dozvěděli :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1622
7.4.17 14:26

Mám 2 syny - 8 a 4 roky. Starší mohl na PC od 5 let, mladší teď začíná, protože to vidí u bráchy… Děti se střídají - pondělí a středa jeden, úterý a čtvrtek druhý, vždy maximálně hodinu a JEN pokud jsou povinnosti: uklizené hračky / úkoly do školy… Je to odpoledne, kdy vařím večeři, tak se zabaví takhle. Pokud zlobí, PC je první věc, kterou zakazuji. Pátek PC nejede, o víkendu podle programu, když ano, tak se musí střídat a hrát hry pro oba. Jedeme raketku.cz, kde mají povolené hry skákací, závodní, žádné střílečky. A starší se zamiloval do Minecraftu, to mi přijde jako vhodně strávený čas u PC - staví krásné domy, prolézačky…
Tablet mám já, když jedeme někam, abych mohla sledovat emaily. Dětem jsem tam stáhla Angry birds, ale to vidí tak jednou za měsíc.
Mobil máme s manželem starý tlačítkový, letos starší syn dostal od Ježíška - dědy taky starý mobil, protože chce chodit ze školy sám domů. Hry nemáme na mobilu nikdo.
Jinak mám obě děti živější, ale žádná diagnoza. Máme zahrádku, takže téměř každý den jsou venku, i když nestíhám jít s nimi někam na hřiště nebo výlet. Myslím, že v dnešní době je PC gramotnost celkem potřebná, děti si nepřipadají ochuzené oproti ostatním, jen je potřeba najít tu rozumnou hranici. Celodenní vysedávání u PC/mobilu/tabletu je myslím stejně přehnané jako nedovolit dětem vůbec nic z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
7.4.17 14:57

@Tichopredbouri asi to hraje roli, ale odbornici s timhle faktorem pocitaji. Navic stoupa mnozstvi dukazu, ze jde o autoimunitni onemocneni, kde obecne jasne plati velky narust. Ale odbornici nejsem a ctu spis publikace o diabetu. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
7.4.17 15:14

@Lenka_Hal No samotnou by mě zajímalo, co tyhle poruchy způsobuje. Snad se na to přijde, ať už je to cokoli. Jak jsem psala, jsem laik, děti mám naštěstí v tomto směru zdravé a věřím, že něco může způsobovat nárůst těchto poruch. Podle mě to bude nejspíš kombinace více faktorů. Civilizačních chorob přibývá, jak mezi lidmi, tak i u zvířat žijících v našem prostředí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
7.4.17 19:20
@Attila8 píše:
@Aries6 tak já mám v komoře skoro 400l mrazák, velký pulťák a strašně moc zamrazuju jak zeleninu tak i ovoce a zavřuji teda, suším v sušičce…čerstvé to samzřejmě pak už není, ale je to naše, a hnojím max kuřincema nebo koňským hnojem.

Paráda :D Taky mrazím a suším, ale na celý rok to nevypěstuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
8.4.17 17:03

@Attila8 doufám, že i hafani z toho něco mají. Já miluju tu naši, jak se vždycky vetře na klín a chce mazlit. Úplná canisterapie :mrgreen: člověk i když je naštvaný nebo nervózní, tak se po pár pohlazenich po kožichu usmívá a hned je líp. Tak snad z toho má podobný pocit i ona, když si sama přijde o pohlazení říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.4.17 05:12

@Attila8 Rodi starsi zeny a zeny, ktere by prirozene nepocaly, zachranuji se i deti, které by před 20 lety neměly šanci.
Chemie v jídle.
Zlepšila se diagnostika a informovanost- uz to nejsou deti hloupé, zlobive, retardovane, které se buď bili nebo zavřeli do ústavu.
A pristup deti k moderním technologiím je jen o přístupu rodicu. Vic nez jinde zde platí dobry sluha a zly pan. Je mnohem jednoduzsi a pohodlnejsi zaparkovat dite k tv nebo pocitaci, než mu jít číst pohádku nebo si s ním aktivně hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
947
11.4.17 10:01

@Attila8 nemyslím si, že by umělé oplodnění mělo vliv na autismus apod., pokud je problém v pohyblivosti spermií a žena nemůže otěhotnět, přitom spermie nesou správnou genetickou informaci, tak mi to nepřijde jako příliš velké lámání přes koleno :nevim: Každý má svůj názor, ale většinou jsou tyhle diskuze jako „kázat vodu, ale přitom pít víno“. Zajímal by mě pak i názor, pokud žena otěhotní poprvé z umělého oplodnění a podruhé otěhotní přirozeně, díky prodělanému prvnímu těhotenství, tak je to taky proti přírodě? Nebo se narodí z přirozeného těhotenství dítě s operovatelnou vadou, tak si ho necháte raději měsíc po měsíci pomalu umřít před očima, protože operovat by bylo proti přírodě? Ono v dnešní době je vše proti přírodě, jinak by jsme žili ještě na stromech :nevim: Nechci odbíhat od původního tématu, jen jsem chtěla na toto reagovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí