Dopis - Lékaři bez hranic

Napsat příspěvek
Velikost písma:
100
18.4.14 20:30

@Rampepurna Přesně můj názor. U nás jsou tisíce dětí, kterým rodiče nemohou koupit ani pořádné jídlo díky tomu, že se zadlužili, někdo je obral nebo prostě nemohou najít práci. A já budu sponzorovat nějaké cestovatele - dobrodruhy a jejich nákladný marketing?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
18.4.14 20:33

Této organizaci nepřispívám, jelikož se podílí na masovém očkování dětí v rozvojových zemích, což já podporovat nehodlám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
18.4.14 20:52

Tak balík mi přišel, z dopisu jsem byla podobně v rozpacích. A to třeba z Kanady tuto formu fundraisingu znám, chodí i osobní nálepky, které můžeš používat na dopisy jako zpáteční adresu, magnety na ledničku, kalendáře…

Souhlasím s tím, že jak se všechno „elektronizuje“, je to poněkud zastarávající způsob. Unicef v roce 2013 skončil s upomínkovými předměty, což jsem zjistila tak, že jsem si před Vánoci chtěla koupit jejich puzzle a oni už jen doprodávají staré.

Na druhou stranu MSF je jedna z organizací, které mají opravdu kredit, nejsou nijak kontroverzní (neevangelizují, nedělají nátlakové akce…), a jejich náplní je fakt to asi nejsmysluplnější - zachraňují životy. Vyjíždí s nimi naši lékaři, sestry i medici, kteří na místě řeší nedostatek naprosto banálních věcí jako jsou obvazy nebo léky na průjem, bez kterých ty lidi ale umřou.

Místní charita je důležitá, vůbec to nezpochybňuji, ale do očí bych mámě, které umírá dítě na průjmové onemocnění, asi neřekla - sorry, raději dám nějakýmu dítěti z děcáku helmu na kolo :nevim: Takže svoje příspěvky, i když mrňavé, dělím.

Afriku nespasím, stejně tak třeba Sýrii, jihovýchodní Asii, je toho moc. Ale když vidím třeba fotky z Aleppa, říkám si: strašný, strašný, ale alespoň malinká útěcha, deky od nás už tam jsou.

:nevim:

Příspěvek upraven 18.04.14 v 20:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
18.4.14 20:54
@madlicka píše:
Tak balík mi přišel, z dopisu jsem byla podobně v rozpacích. A to třeba z Kanady tuto formu fundraisingu znám, chodí i osobní nálepky, které můžeš používat na dopisy jako zpáteční adresu, magnety na ledničku, kalendáře…

Souhlasím s tím, že jak se všechno „elektronizuje“, je to poněkud zastarávající způsob. Unicef v roce 2013 třeba poprvé nedělal žádné upomínkové předměty, což jsem zjistila tak, že jsem si před Vánoci chtěla koupit jejich puzzle a oni už jen doprodávají staré.

Na druhou stranu LSF je jedna z organizací, které mají opravdu kredit, nejsou nijak kontroverzní (neevangelizují, nedělají nátlakové akce…), a jejich náplní je fakt to asi nejsmysluplnější - zachraňují životy. Vyjíždí s nimi naši lékaři, sestry i medici, kteří na místě řeší nedostatek naprosto banálních věcí jako jsou obvazy nebo léky na průjem, bez kterých ty lidi ale umřou.

Místní charita je důležitá, vůbec to nezpochybňuji, ale do očí bych mámě, které umírá dítě na průjmové onemocnění, asi neřekla - sorry, raději dám nějakýmu dítěti z děcáku helmu na kolo :nevim: Takže svoje příspěvky, i když mrňavé, dělím.

Afriku nespasím, stejně tak třeba Sýrii, jihovýchodní Asii, je toho moc. Ale když vidím třeba fotky z Aleppa, říkám si: strašný, strašný, ale alespoň malinká útěcha, deky od nás už tam jsou.

:nevim:

Zrovna tato organizace a lékaři v terénu mají můj hluboký obdiv. Když jsem viděla záběry z Afriky a doktory v epicentru eboly, slovo obětavost našlo svůj význam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
19.4.14 08:01

Je nam mapa zeme neprisla a to jsme jim penize poslali - a zrovna bychom ji ocenili. :-(

mozna jak uz je nekdo zahackovanej, tak uz se nesnazej:-)

zaujalo me to mj tim, ze jsem teprve z togho dopoisu zjistila ze tam je moje stara znama (sestricka). To se me dotklo najednou vic, kdyz jsme zjistila, ze to nejsou nejaci anonymni hrdinove, ale holka, jako ja, se kterou jsem jezdila na chalopupky.

@madlicka u uniceffu jsem taky chtela udelat nakup a jsem smutna. koupila bych vic tech hrnku s lidickama a taky mivali myslim zasteru na vareni pro deti.
Vzdycky si delam srandu, kdyz vidim srdecni bojovnice proti ockovani, ze moje bestialita dosahuje tak daleko, ze dokonce platim ockovani ubohym detem v africe :-)

Penize nerozdeluji. Posilame jen semtam vetsi castku (obvykle jako podekovani za dalsi decko) - obvykle na projekty pomahajici detem. Drobne prispevky vybercim v Praze a zebrakum davam pouze tem, ktere potkam rano cestou do prace - zato kazdemu, koho potkam. Od te doby, co mam tohle pravidlo, jsem koupila jen 2 magnetky. A to nechodim nijak pozde, na osmou nebo na pul devatou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
19.4.14 09:27

@Pudloslava nechávám si strhávat na Člověka v tísni, kdysi po povodních jsem s nimi byla jako dobrovolník na Moravě, pomáhají i tady, zároveň dělají země, které mě zajímají (Sýrie, Barma, Kuba, byli i v Accehu). Mám dojem, že ta proporce peněz jdoucích k příjemcům a na lidskoprávní aktivity je dost slušná a udělají dost práce.

Lékařům jsem poslala jednorázově menší částku.

Unicef mám oblíbený umělecký kalendář, jejich puzzle sbírám od dětství, a pak před Vánoci dárkové certifikáty, letos mléčné výživy a moskytiéry.

Moc sympatický je mi i Berkat Petry Procházkové, dřív Čečensko, teď Afghánistán.

Z českých kupuju Nový prostor a průběžně posílám DMSky různé nárazově podle toho, co mě osloví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
19.4.14 09:58

@madlicka ja jsem s tim nakupovanim charity poranu zacala prave kvuli NP. Casopis stoji za houby, je to odemne cista charita a dospela jsem k zaveru, ze kdyz odemne chtej moje penize, kvuli kterym musim vstavat 5:30, tak by mohli ze solidarity byt taky v 8:00 na stanovisti. Jinak mam pocit, ze si kupuju ten jejich casopis, aby za moje penize mohli vecer chlastat a rano vyspavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
19.4.14 11:39

@Pudloslava Až ho uvidíš, tak mu to řekni, že bys kupovala kolem osmé které dny, třeba přijde.-) Oni nemají hodiny od do. Kdysi jsem dělala rozhovor s jejich koordinátorem kvůli článku. Na časopisu mají těch 20 kč, ti lepší vydělají měsíčně asi 6 tisíc, přičemž průměr je tak jeden časopis za hodinu, někdy dva. Tipuju že v těch 8 sice chodí lidí nejvíc, ale všichni spěchají, takže třeba dopoledne nebo v podvečer to může být lepší. Ale problém s alkoholem tam bývá, to je celkem jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
19.4.14 13:03

@madlicka jo ja jim to vsem rikam, kdyz me oslovujou :-) Rano lidi houfne berou ty metra a dalsi cteni, myslim, ze ti charitativne naladenejsi z nich by vzali i NP. Ikdysz je fakt, ze domu z prace jsou asi lidi ladenejsi.

No nevim, jestli oni maj v tom casovani nejakej kalkul, nebo jen pohodli, ale jestli lapaj radej odpoledne a vecer turisty, kteri jsou stedrejsi, protoze si preci uzivaj, tak ja nejsem holt turista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
21.4.14 14:31
@madlicka píše:

A nacopak by v Africe byla dobrá cyklistická helma po mých dětech? :think: Nějak to srovnání nechápu.

Je to drsný, ano - nepošlu peníze na lék na průjem do Afriky… ty je pošleš, dítě dostane tentokrát lék na průjem, za pár měsíců tam to dítě mají s průjmem zase… :nevim: neudrží takovou hygiencikou úroveň pro tolik obyvatel.
Promiň - zrovna v sobotu jsem dvě hodiny prokecala z moc šikovným klukem ze Zambie a dozvěděla jsem se od něj mj. to, že i když napumpujeme do Afriky peněz kolik chceme, rodilý obyvatel afriky NEDOKÁŽE přemýšlet jako my a s těma penězma hospodařit a jen se roztáčí spirála závislosti a dalších a dalších generací lidí/dětí, kteří ani nebudou tušit, jak se o sebe postarat. Ten kluk není hloupej - v Zambii si vybojoval stipendium na studium hospodářský politiky v Brně, zároveň vyučuje na základní škole druhej stupeň AJ, je ze sedmi dětí, je mu 29 let, opravdu moc šikovnej člověk… chce se vrátit zpátky domů (příští rok by měl promovat) a tam pomáhat právě v oblasti sociální politiky, takže on trochu vidí, jak to tam funguje a sám ti toto řekne, že peníze formou charity na všelijakou péči nejsou tou nejlepší budoucností. Ještě taková odbočka - nejvíc peněz teď do Afriky lele Čína - pod rouškou všelijaké „pomoci“ tam však nepřímo zkupuje nerostný bohatství :nevim:
Takže poslat třeba nějaký tři stovky Lékařům bez hranic… nevidím za tím nějaký velký smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
21.4.14 14:42

@Rampepurna Takhle to taky vidím. Čím víc se tam cpou cizí národy, tim horší to pro ně musí být. Asi jako zlikvidovaní indiání a všelijaké ty pralesní kmeny. Lidi si jen potřebují připadat hustě a záslužně, přitom škodí. :roll: Takže já jim na to neskáču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
21.4.14 14:59

Já když to tak čtu, tak jsem si vzpomněla že už jak dlouho chci přispět na skutecnydarek.cz . to mi přijde fajn, že tam lidem nesypou peníze, ale třeba kozy, kuřata, pomůcky do školy..jdu něco přispět :) jinak ČR proti světu, myslím že jsme natolik civilizovaná země, že tu nikdo hlady umírat nemusí, a umrznou jen ochlastové, co se odmítají přizpůsobit.(tzn. že nejsou schopní být střízliví, aby mohli přespat za pár korun v nějaký charitě pro bezdomovce). a děti v dětských domovech se materiálně mají spíš nadstandartně, ty bohatě podporuje stát i spousta sponzorů..k moři jezdí většinou každý rok. těm dětem tam chybí „jen“ láska, a tu já jim bohužel dát nemůžu :| takže já osobně radši přispěju do zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
22.4.14 07:18

@Rampepurna ja myslim, ze @madlicka chtela rict, ze za prachy na helmu pro decko v CR se decku v africe muze zachranit zivot.

Vetsina charitativnich organizaci uniceff nevyjimaje nedava prachy ani potraviny primo lidem, ale stavi jim skolky, nemocnice, stanice na pitnou vodu atd. Samozrejme zaskoleni personalu je druha vec, ale ti lidi musi nejdriv prezit, aby mohli na univerzitu a delat pozdeji doktora.

Mozna jednou oplacu, ze jsem moc nedavala na kdejakyho vozejckare v CR, kterej potrebuje plosinu na schody nebo vetsi auto, protoze tohle se me muze stat taky. Nebo na vyzkum leukemie, kterou mohou moje deti onemocnet.
Jenze za stejny prachy se v Africe zachrani daleko vic zivotu, maji snad ty zivoty mensi cenu, nez zivoty evropanu? V soucasne dobe je to srovnani spis takove - zlepsit komfort zivota jednomu ceskemu decku vs zachranit zivot desitce deti v africe?
Uvedomuji si, ze tady v CR zijeme v neskutecnym luxusu a ze je v Africe proti nasim podminkam hotovej horor, proto mozna mame tendenci delat, jako by to byl opravdu jen horor natoceny pro televizi a ne realita. Ze to je jejich problem, protoze jsou moc blbi a neumi se o sebe postarat? Nevi, ze se nema pit voda z potoka a maj z toho prujem? Ze se nema soulozit s kazdym, koho potka a tak se siri HIV? Oni ti nasi socialove na tom v tom ohledu nejsou o nic lip, naopak, ti Africane se nemaji spravne vzorce chovani od koho naucit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
22.4.14 07:23

@Litta hele ohledne ruznych pralesnich kmenu - pokud nejsou vyvrazdeni, jak se to iíndianum v USA zhusta delo, ale jen asimilovani, tedy lide ziji ale kmen zanikne, netrpim v tom ohledu zadnou nostalgii. Ti lidi se maji obvykle daleko lepe. Naopak mi prijde nefer delat si z nejake izolovane skupinky lidi neco jako zoo, kde se budem koukat, jaka je to krasa, kdyz se zapal plic leci tancem kolem ohne, kde se sice nechlasta, ale fetuje a kde tatka zasvedcuje svou 10r dceru do taju sexualniho zivota.
Ja nevim, jako trebas kdyby CR pred 100 lety izolovali a nepustili k nam zadny vydobytek vedy, aby nerusili nas prirozeny vyvoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
22.4.14 08:06

@Pudloslava Já to jako nějakou jejich záchranu nevnímám, je to prostě začátek konce jejich civilizace. Však až nám tu zavedou třeba islámské manýry, tak uvidíme, jaké to je nutit někomu „to naše nejlepší“. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová