Dopis - Lékaři bez hranic

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14637
22.4.14 08:09

@Pudloslava A je rozdíl mezi záměrnou izolací jinak vyspělého státu a násilným rozcupováním tisíce let starých tradic v izolaci v pralese. Proč se asi schovávají, když se tam prodírají „výzkumníci“, ale neběží nadšeně naproti? :think: Ale to už asi dneska taky nikde není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
22.4.14 08:40

@Litta no tak kdyz civilizovaneho clovreka nikdy nevideli, tak se ligicky boji.
a co jim dat na vyber? jenze kdyz dostanou na vyber, tak vzdycky zvoli vydobytky civilizace. Oatatne on je nikdo nenuti, aby zavrghovali svuj stary zivotni styl, jenze on se asi mladym domorodcum jevi ponekud neatraktivni. tedy jediny zpusob, jak zachovat jejich kmenovy zivot, m je vubec se jim neukazovat - coz je podle me ten „zoo“ pristup k nim.
Kdyby sem prileteli martani a nabidli lek na rakovinu? Nejdriv bychom, se bali ale pak bychom kejvli a spolu s tim bychom jiste prijali leccos z jejich zivotniho stylu, filosofie atd… ja bych do toho urcite sla.
Ale leckdo asi ne, chapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
22.4.14 09:54

@Litta - Přežije jen kultura schopná vývoje. Když přijedeš na normální pow wow, část lidí bude mít zcela tradiční oděv, část džíny a triko a někdo třeba tradiční košili ušitou z látky s Mickey mousem a k tomu třeba tradiční korálkové ozdoby. Ten Mickey mouse je něco, co je vnímáno jako ikona současnosti a mísí se s tradicí, živá kultura. Michael Jackson, Amy Winehouse nebo Barack Obama mohou být kulturními hodnotami, je to jen otázka vysokého a nízkého a jak moc je ten spirituální model komplexní. Mimochodem třeba mě baví zpěvačka Katarzia, jak zachází s krojem, to se moc nevidí, mám dojem, že folkloristé u nás moc těm proměnám a modernizaci nefandí a že to prostě skončí jako živé muzeum.

@Rampepurna - Pokud jde o Afriku - ano, na polích tam rezavějí traktory, které nikdo neumí/nechce opravit a podobně. A jiná mentalita má být důvodem, proč někoho, komu můžu pomoci, nechám umřít? Nemám ráda ten model - nemůžu zachránit všechny napořád, tak raději nepomohu nikomu, to je alibismus.

Mimochodem ta helma by se možná hodila, existuje projekt Kola pro afriku moje stará (ale vymazlená) silnička šla právě tam..-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
22.4.14 14:57
@slavuska1 píše:
a děti v dětských domovech se materiálně mají spíš nadstandartně, ty bohatě podporuje stát i spousta sponzorů..k moři jezdí většinou každý rok.

Mě se nejedná o děti v dětských domovech, ALE o děti v azylácích pro matky s dětma… jsou tam ženský, který utekly před chlapem, ženský, který se dostaly na ulici z jakýhokoliv důvodu… a tam - VĚŘ MI - se ty dětičky opravdu nadstandardně nemají :,( a vyžírky čekající na dávky to moc nejsou - ten pobyt tam je časově omezený (řídí to jednotlivý obce, myslím).
A to samý v tom druhým bodě - nejde mi o děti v D. D., ALE od děti OPOUŠTĚJÍCÍ D. D., který „venku“ nemají buď žádnou rodinu nebo co hůř - rodinu problematickou, takže je důležitý ty děti tam vést k tomu, aby se o sebe uměly slušně postarat… a to je velký problém :nevim: bez pomoci to mají opravdu těžké.
Proto smysluplnější pro společnost vidím přispění na takovéto výše uvedené děti než na desetkrát víc černoušků, který splodí dalších čtyřicet černoušků, který se o sebe za dvaceet let ale nepostarají, takže budeme posílat čtyřikrát více a pak zase šestnáctkrát víc atd atd atd - BTW existuje vícero teorií ohledně bídy v třetím světě, mj. teorie potápějícího se člunu, sorry :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
22.4.14 15:23
@Rampepurna píše:
Mě se nejedná o děti v dětských domovech, ALE o děti v azylácích pro matky s dětma… jsou tam ženský, který utekly před chlapem, ženský, který se dostaly na ulici z jakýhokoliv důvodu… a tam - VĚŘ MI - se ty dětičky opravdu nadstandardně nemají :,( a vyžírky čekající na dávky to moc nejsou - ten pobyt tam je časově omezený (řídí to jednotlivý obce, myslím).
A to samý v tom druhým bodě - nejde mi o děti v D. D., ALE od děti OPOUŠTĚJÍCÍ D. D., který „venku“ nemají buď žádnou rodinu nebo co hůř - rodinu problematickou, takže je důležitý ty děti tam vést k tomu, aby se o sebe uměly slušně postarat… a to je velký problém :nevim: bez pomoci to mají opravdu těžké.
Proto smysluplnější pro společnost vidím přispění na takovéto výše uvedené děti než na desetkrát víc černoušků, který splodí dalších čtyřicet černoušků, který se o sebe za dvaceet let ale nepostarají, takže budeme posílat čtyřikrát více a pak zase šestnáctkrát víc atd atd atd - BTW existuje vícero teorií ohledně bídy v třetím světě, mj. teorie potápějícího se člunu, sorry :nevim:

ale v těch azylákách jsou malinký děti většinou, a těm je celkem fuk, jestli mají oblečení ze sekáče za 5kč/kus, a hračky za poštovný z mimibazaru ze sekce „věnuji“..a na ten základ to životní minimum, nebo RP, stačí, azyláky pomáhají vyřídit veškerý příspěvky..a až dítko odroste, a bude chtít třeba nový a drahý věci, do té doby se maminka může postavit na vlastní nohy, pronajmout si garsonku, dát dítě do školky, a jít do práce.
jako jasně že v tý africe a spol. je to složitý, zejména v tom, že absolutně nemají finanční gramotnost, a že neuvažují nad tím, jak děti uživí, a tak. ale Unicef a člověk v tísni tam staví a dotují i školy, kde se ty děti té finanční gramotnosti naučí, to je myslím dobrá cesta do budoucna. pravda je, že míň ja průměrně 2 děti mít nikdy nebudou, aby ta populace začala klesat..ale zase vůbec jim nepomáhat, ať tam teda umřou, když se o sebe nepostarají, mi přijde krutý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
13.7.14 13:41
@vjerunqa píše:
Této organizaci nepřispívám, jelikož se podílí na masovém očkování dětí v rozvojových zemích, což já podporovat nehodlám.

Zajímavá zmíňka o Lékařích bez hranic:
Neklid i ve Spojených státech
Připomeňme, že Richard Rockefeller, který zemřel 13. června, byl šéfem „Lékařů bez hranic“, tedy globalistické skupiny, která se zkompromitovala tím, že chtěla vakcinovat všechny děti na světě mladší 5 let. Pokud rozumíme malthusiánské dezinformační propagandě, kterou po léta provádějí Rockefellerovy think-tanky, o údajné nutnosti redukce světové populace, je zjevné, že Richard nechtěl vakcinovat děti na celé planetě proto, aby počet jejích obyvatel zvýšil.

Ostatně právě rodiny majitelů americké centrální banky (FED) prosadily nejenom zavádění chemikálií zabíjejících sperma do běžných domácích přípravků denní potřeby jako jsou třeba šampony, mýdla, zubní pasty atd., ale i přidávání rakovinotvorných látek do základních potravin. Zdravotní systém Spojených států proměnili ve vraždící stroj, který ozařováním a chemickými „léky“ pak dobíjí pacienty s rakovinou. Totálně tím ovlivnili celý vzdělávací a politický systém.

Zdroj:
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/…i-novych.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
13.7.14 14:08
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
13.7.14 14:17

@medve zajimave to jiste je, ale povazuju to za konspiracni teprii :roll:…a i kdyby nebyla, nemame sanci se to dozvedet/teorii overit :nevim: nikdo z nas…moc tomihle neverim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
13.7.14 22:52

@medve Jj :?
Tihle Lékaři zřejmě provádějí mnoho záslužné činnosti, ovšem vakcinaci dětí k ní neřadím.

Je s podivem, že těmto „konspiračním“ teoriím lidé nevěří, ale zároveň je ani nenapadne pochybovat o teorii vakcinační :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.15 07:38

Dát či nedát?

Se všemi názory lze více či méně souhlasit. Nikdo se však nezamýšlí otázkou, proč a kdo, tyto státy dostal do takovéto situace. Nejdříve je mocnosti zotročili, pomohli k různým převratům tak, aby lidi neměli svou stabilní vládu a když se dostali na dno, vykořisťovali je dál bez vzdělávání a možnosti se postavit na své nohy. Teď, když už tam není bohatství, ale pouze nemoci a negramotnost nemají o ně zájem. Vyhledejte si, které státy Afriky byly kolonizovány kterou evropskou mocností. A otázka zní, měli jsme nějakou kolonii, kterou jsme zotročili a nyní máme nést zodpovědnost za jejich situaci? A co naturalizovaní afričané v USA a jejich kořeny v jednotlivých afrických zemích? Navíc je to jiná mentalita ldí, kde uznávají svého krále více než Boha. S tím je spojeno i šíření AIDS, které díky jejich víře nelze potlačovat. Zákon jim totiž říká, že v každé spermii může být král a proto nelze semeno stříkat mimo ženino lůno, protože to je jako zabít potencionálního krále a to je hřích. Tzn. žádná ochrana a přenos AIDS ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
18.4.15 08:48

Tváří v tvář umírajícímu člověku jsou mi tyhle věci dost jedno. My u nás v Česku zachraňujeme lidi s cukrovkou, infarktem, závislé na alkoholu a drogách, po bouračkách, kdy zbytečně riskovali. Tihle si to vše přivodili špatnou životosprávou nebo chováním. Narozdíl od afričana, který se především narodil ve špatné zemi. To je normální lidský soucit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
18.4.15 10:55
@madlicka píše:
Tváří v tvář umírajícímu člověku jsou mi tyhle věci dost jedno. My u nás v Česku zachraňujeme lidi s cukrovkou, infarktem, závislé na alkoholu a drogách, po bouračkách, kdy zbytečně riskovali. Tihle si to vše přivodili špatnou životosprávou nebo chováním. Narozdíl od afričana, který se především narodil ve špatné zemi. To je normální lidský soucit

Pěkné. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7253
5.5.15 13:05

Nakopíruju něco z knížky Tichý dech, jejímž autorem je český dětský chirurg Jan Trachta, který se pravidelně účastní misí Lékařů bez hranic. Knížka je pěkná a na titulce má nálepku „Vítěz ceny Magnesia Litera v kategorii Objev roku“. To, co tam popisuje, jsou těžké situace, které si neumíme představit. Nemáme informace, a tak jsme docela naivní a jen teoretizujeme. Přes nevýslovné utrpení dokáží být Konžané prý velmi milí, vzájemně se podporující a stále usměvaví a vyrovnaní, pokud to jde.
 http://www.dotyk.cz/…bou-i-unosem

„Konžskou ženu jsem viděl pro dítě plakat jen vzácně. Africká odevzdanost osudu? Nějak se mi to nezdá. Házet jejich statečnost a bolest do jednoho pytle s nálepkou "odevzdanost“ mi přijde příliš zjednodušující. Zavání to příliš evropskou chutí ponechat je osudu, protože jsou na nemoci a bídu zvyklí. „Oni jsou zvyklí umírat, my ne, takže jim to zas tak moc nevadí,“ četl jsem dedukci debatéra na internetu pod blogem jedné z misí Lékařů bez hranic. Odtud už jen krůček k tomu dodat: „A nakonec proč by taky neumírali? Stejně si za všechno můžou sami.“ A je vymalováno. Úplně pak mám chuť pokračovat s českými vlastenci a takzvanými slušnými lidmi: „Proč tam vůbec jezdit? Stejně to tam nikdo nezmění. Uděláme radši něco pro naši zem. Tady je práce jak na kostele!“ Ano, to je pravda, je - a je stejně nekonečná jako v Kongu. Tak proč ne tam, když tady ano?
Umírat není zvyklý nikdo a bolest bolí všude stejně. Kdo si troufá tvrdit, že černou mámu bolí ztráta dítěte míň než bílou? Změřil snad někdo vnitřní utrpení? Nebo má snad někdo dojem, že když se černoška tváří pořád jako socha, znamená to, že uvnitř se nepropadá do černé díry zoufalství? Na bezbolestnou odevzdanost osudu nevěřím. Jiná věc je, že černá máma se ze svého žalu musí vyhrabat mnohem rychleji než bílá, protože má na krku dalších pět šest dětí a musí se otáčet, aby se večer vůbec všechny najedly."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
5.5.15 14:20

Pred casem probehla akce, kdy nejaci dobri lide odvezli z Cech kamion plny obleceni kamsi do Konga. V pruvodnim emailu bylo, ze prijmpou jakekoli obleceni, ponozky i roztrhane, za vse budou vdecni. Tady se lehce onosene tricko v bazarku za 5 Kc uz tezko proda, s flekem si ani charita nevezme a konci to v druhotnem zpracovani na hadry. To me velice mrzi - chybi ty kanaly, odsud tam.
No nic, to je povzdech, sama dalsi kamion vypravovat taky nepujdu.

K tematu oziveni. V africe si za svou bidu mohou sami jen zdanlive. Kdyby nas vychovali v Africe, take bychom nevedeli, ze porouchanou vec je treba opravit a ze neni dobre mit 8 sexualnich partneru za rok. Jsem stastna, ze jsem se narodila nejen do materialniho blahobytu, ale dostala jsem i nejakou vychovu a vzdelani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová