Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den (večer) všem,
chtěla bych se zeptat na zkušenosti (pokud máte) ohledně dopravní nehody způsobené dítětem. Na Velikonoce tohoto roku způsobil můj nezletilý syn dopravní nehodu, zaplať pánbůh nikomu se nic nestalo jen vznikla hmotná škoda na vozidle. Pán (řidič) si nechal auto opravit v autorizovaném servise a škoda i s půjčovným vozidla se vyšplhala na 89 tis. Kč (podle spisu, kdy půjdeme se synem do správního řízení) byla odhadovaná škoda policisty na místě 10 tis. Kč a od mých kamarádů pracujících v servise mi říkali, že se s opravami vejdeme do 35.tis.Kč. Jak se ale zachovat v tomto případě? Co udělat? nechat prošetřit to, že je cena nadsazená?
Musím ještě napsat, že syn jel na kole bez přilby a bohužel nemáme pojistku odpovědnosti obyvatel /nebo jak se to jmenuje/.
Po nehodě byl pán (řidič) slušný a říkal mi, že nás nechce sedřít z peněz nebo na nás vydělat, ale celou opravu a vlastně i konečnou částku opravy řešil jeho zeť, který pracuje v autor. servise, kde bylo jeho auto opravováno (na nějakém významnějším místě). Co s tím? Dokázal by někdo pomoci?
![]()
Děkuji za přečtení a rady L.
Proc zakladas 3 stejna temata?
jinak bych si nechala poslat podrobny popis vseho co bylo poskozene a co museli menit, po nas treba chteli proplatit i pronajem nahradniho vozidla, ktere mel poskozeny vypujcene v dobe, kdy mel auto v oprave, to vyslo na par desitek tisic, tak zkuste zjistit jestli to v tom taky nemate ![]()
Nějak si neumím představit, jak způsobil kolem na autě tak vysokou skodu
každopádně bych teda chtěla konkrétní faktury vidět a pokud by se mi něco nezdálo, tak zkusila soudního znalce, že se mi nezdá, že by 9× převýšil odhadní cenu oprav
a pokud to tak opravdu bude, tak se s panem domluvit na splátkách..
Ovšem pokud tam je i půjčovné náhradního auta, tak to už rychle naskace, takže pokud potřeboval auto k praci a neobešel se bez něj, tak tam bude dost peněz.. pokud máš pochyby o nutnosti půjčovny a celkové částce, porad se s právníkem
Založená témata neumím odmazat, zakládala jsem poprvé a pořád mi to psalo, že již toto téma existuje, proto jsem měnila názvy ![]()
Ano, cena půjčení náhradního vozidla v tom je (ve výši 26 tis.), i přesto se mi zdá cena přemrštěná, to auto bylo staršího ročníku, bohužel nevím, jak se bránit, jak se tomu postavit ![]()
V ceně (té, kterou jsem napsala) je i půjčovné náhradního vozidla ve výši 26 tis. nicméně (opět z mého pohledu) vidím, že i s tou opravou nijak nespěchali, že to auto je pojízdné po dvou měsících. Ze spisu, který psala policie je tam jednoznačné, že narazil (kolem) do masky auta (Octavie)a přeletěl přes přední kapotu na čelní sklo, které promáčkl tělem, kolo letělo za ním, jen ne tak vysoko, takže i vidím promáčkliny a odřeniny laku (ta cena mi připadá, jakoby měnily celé náhradní díly a dávali lakovat nové kusy).
PS: auto bylo 2× havarované před tím ![]()
Pokud syn skutečně způsobil škodu, není moc proti čemu se bránit. Muž loni sundal 30 cm vysokého kolouška, defacto do něj jen tukl a odmrštilo ho to stranou, jen prasklý nárazník a ruplné světlo na první pohled, kdo nevěděl nemusel si ani všimnout, jo a vystřelila patrona u pásu spolujezdce a stálo nás to v autorizovaném servisu 100 tisíc.. (půjčení auta tam bylo za 5000,– trvalo to týden), takže jestli se klukovi vyhnul a někam to předkem tuknul tak to může být ještě docela levné.. A auto máme 8 let staré mondeo, takže taky žádná novota.
@Lenka 9791 píše:
Dobrý den (večer) všem,
chtěla bych se zeptat na zkušenosti (pokud máte) ohledně dopravní nehody způsobené dítětem. Na Velikonoce tohoto roku způsobil můj nezletilý syn dopravní nehodu, zaplať pánbůh nikomu se nic nestalo jen vznikla hmotná škoda na vozidle. Pán (řidič) si nechal auto opravit v autorizovaném servise a škoda i s půjčovným vozidla se vyšplhala na 89 tis. Kč (podle spisu, kdy půjdeme se synem do správního řízení) byla odhadovaná škoda policisty na místě 10 tis. Kč a od mých kamarádů pracujících v servise mi říkali, že se s opravami vejdeme do 35.tis.Kč. Jak se ale zachovat v tomto případě? Co udělat? nechat prošetřit to, že je cena nadsazená?
Musím ještě napsat, že syn jel na kole bez přilby a bohužel nemáme pojistku odpovědnosti obyvatel /nebo jak se to jmenuje/.
Po nehodě byl pán (řidič) slušný a říkal mi, že nás nechce sedřít z peněz nebo na nás vydělat, ale celou opravu a vlastně i konečnou částku opravy řešil jeho zeť, který pracuje v autor. servise, kde bylo jeho auto opravováno (na nějakém významnějším místě). Co s tím? Dokázal by někdo pomoci?![]()
Děkuji za přečtení a rady L.
Na výpočet policisty se neohlížej, ten to opravdu střelí podle toho, jak se mu to zrovna líbí. Dotyčný podle mě má nárok na proplacení autorizovaného servisu, kamarádi by to jistě udělali za polovic, ale protože u nich díly a práce stojí mnohem mnohem méně. Můžeš to nechat zhodnotit znalcem, jestli jsou ty ceny v pořádku, ale běžně se u nehod posuzuje hodnota opravy typická pro autorizovaný servis (nemůžeš nutit protistranu to opravovat u garážníků s nejistým výsledkem), takže pokud to nepřestřelili v servise, tak to tak bohužel asi bude.
@Lenka 9791 v tom případě doporučuji soudního znalce ať se na to podiva, pan třeba vypadal a choval se mile, ale taky to může být zakernak, co si na vaše náklady nechal komplet spravit auto včetně součástek, které neměl na svědomí váš kluk..
kdo ví..
No tak to jsou radosti
.
Nikam to nenapral, srazil kluka a on mu svým tělem (a za ním tím jízdním kolem) způsobil takovou škodu.
Samozřejmě jsem ráda, že to přežil bez jakéhokoliv zranění (ani drobného), ale teď, když řešíme ty finanční následky, tak je mi z toho „šoufl“ ![]()
@Lenka 9791 jestli byla promáčklá kapota tak to jí nejspíš určitě měnili, na tom není nic divného, tam to je hodně vidět a auto každý chce mít ve stavu jako před tím, nemůžeš čekat, že si to nechá vyklepat, to nebude už nikdy takové, uvedl to do stavu před nehodou..
@Lenka 9791 cena nadsazená být nemusí… ceny v autorizovaném servise jsou úplně někde jinde než u kamarádů… včetně toho, že třeba v tom může být zahrnuté i zapůjčení náhradního vozidla, pokud majitel toho auta ho potřebuje ke své práci… takže bych si nechala ukázat pěkně rozpis všeho, co se opravovalo a co v té částce je zahrnuté… odhad policisty mohl být jen tak od oka, aniž by si předem zjistil, kolik například stojí který ten náhradní díl nebo práce, která se bude muset udělat…
Edit: vždyť to tam píšeš, že je to i s půjčovným náhradního vozidla, říkej mi blesk ![]()
@Lenka 9791 píše:
V ceně (té, kterou jsem napsala) je i půjčovné náhradního vozidla ve výši 26 tis. nicméně (opět z mého pohledu) vidím, že i s tou opravou nijak nespěchali, že to auto je pojízdné po dvou měsících. Ze spisu, který psala policie je tam jednoznačné, že narazil (kolem) do masky auta (Octavie)a přeletěl přes přední kapotu na čelní sklo, které promáčkl tělem, kolo letělo za ním, jen ne tak vysoko, takže i vidím promáčkliny a odřeniny laku (ta cena mi připadá, jakoby měnily celé náhradní díly a dávali lakovat nové kusy).
PS: auto bylo 2× havarované před tím
No, pokud pokud on i kolo přistály na čelním skle, tak je to na výměnu a lakovnu minimálně kapoty a případně sloupků apod.
zrušená maska může znamenat zrušenou masku, ale taky hromadu zničených vnitřností. Měli jsme auto zbořené o něco méně a v sevise bylo měsíc s tím, že jsme ho chtěli co nejdřív zpátky, takže i to by mohlo být. Kolikrát bylo havarované předtím, na tom bohužel nesejde, pokud ho 2× komplet opravil, tak to tu cenu prostě má ![]()
Takhle fakt těžko říct, nikdo jsme u toho nebyl, těžko říct jak to bylo, ale to co popisuješ je vcelku reálné a vzhledem k odhadu poškození škody je to ještě smysluplná cena, mohlo to být klidně mnohem horší.
Příspěvek upraven 18.06.17 v 23:42
@Lenka 9791 On je ten předek hodně měkký, právě kvůli tomu aby to propružilo, když auto srazí chodce (nebo cyklistu). Věřím, že to je nepříjemné
ale opravdu hlavně, že je syn v pořádku, měl velké štěstí!
No, tak to je mazec ![]()
Osobně se domnívám, že kdyby se do toho nevložil ten zeť, tak že by se s chlapem dalo domluvit.. (což jsme mu i navrhovali). Má havarijko, tak že aby s tím neměl žádné spojené svoje náklady, že bychom mu spoluúčast proplatili a byl by klid. Teď to ale vypadá, že pojišťovna mu to uhradí, ale škodu bude požadovat po viníkovi nehody (tedy potažmo po nás), jako zákonných zástupcích.
Ach jo.. to jsou radosti s těmi našimi „radostmi“ ![]()
@Kattynka000 píše:
Nějak si neumím představit, jak způsobil kolem na autě tak vysokou skodukaždopádně bych teda chtěla konkrétní faktury vidět a pokud by se mi něco nezdálo, tak zkusila soudního znalce, že se mi nezdá, že by 9× převýšil odhadní cenu oprav
a pokud to tak opravdu bude, tak se s panem domluvit na splátkách..Ovšem pokud tam je i půjčovné náhradního auta, tak to už rychle naskace, takže pokud potřeboval auto k praci a neobešel se bez něj, tak tam bude dost peněz.. pokud máš pochyby o nutnosti půjčovny a celkové částce, porad se s právníkem
Není to tak těžké, my posledně z relativně „malého ťukance“ měli škodu asi 50 tisíc na starším autě, tam fakt nikdy nevíš a zvlášť pokud by to bylo novější auto, tak ta cena je tam potom někde úplně jinde.