Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
PRosím vy co máte doma automechanika, nemohly byste vznést dotaz? Mám měnit olej v autě po 20 tis. km, nějak jsem nestíhala, už mám najeto dalších 23 tis a ted mě čeká neplánovaně akutně cesta cca dalších 1500 km, je to moc velkej průser, když ten olej nechám vyměnit až potom?
![]()
Edit - auto je benzin, 1,4
@marmelada78 teoreticky se nic stát nemusí, ale jestli už je místo oleje spíš med (časem prostě mění konzistenci z tekuté na tuhou), můžeš zadřít motor a to je průser. Ještě dodatek, jeho konzistenci jako lajk nepoznáš, to zjistí mechanik v servisu, až to bude měnit.
Příspěvek upraven 18.10.13 v 16:08
@marmelada78 Nejsem automechanik, ale kdyz bude motor studeny, tak vytahni tu merku oleje a zkoukni, jak ten olej vypada… Ciry uz asi nebude, pokud je cerny, ale je ho tam dost a hlavne je porad dostatecne „tekuty“, tak by problem byt nemusel. Problem bude, kdyz je ho tam malo nebo uz jezdis fakt jen na zbytky a muzes tim padem zadrit motor.
No ono pokud jednou přetáhneš km, tak se ve své podstatě nic moc nestane, jen zkontroluj zda ho tam máš dostatek a v případě, že ne, tak tam doleješ. Hned ale jak nebudeš auto potřebovat zajeď si s tím. Jelikož když by jsi to pak přetahovala častěji a kašlala na to, tak to pro motor není vůbec dobrý. Já měním po 15ti tis km, ale taky se mi občas stane, že tam mám 16, 16,5 tis. Jezdím hodně dlouhý trasy, takže to taky pokaždé nevyjde, tak jak má… Zrovna v úterý jedu měnit oleje a mám tam 16 230… takže taky o trochu víc no ![]()
@74paja píše:
@marmelada78 Nejsem automechanik, ale kdyz bude motor studeny, tak vytahni tu merku oleje a zkoukni, jak ten olej vypada… Ciry uz asi nebude, pokud je cerny, ale je ho tam dost a hlavne je porad dostatecne „tekuty“, tak by problem byt nemusel. Problem bude, kdyz je ho tam malo nebo uz jezdis fakt jen na zbytky a muzes tim padem zadrit motor.
ujedeš 100 km a už je to černý ![]()
@marmelada78 - chápu to dobře, že jsi měla mít měněný olej po 20tis., tos nestihla, najela jsi dalších 23tis, tj. celkem 43tis. bez výměny? Nebo jsi těch prvních 20tis. přetáhla o 3tis.? Jestli je to první varianta, tak do toho bych se teda rozhodně nepustila. Jestli ta druhá, tak záleží na stavu oleje - jak tu už napsali ostatní.
@marmelada78 Nejlepší by bylo zajet na výměnu. Sehnat někde opravnu, kde ti to udělají hned. Já osobně bych si těch 1500km už nelajzla. Zůstat pak někde se zadřeným motorem…
@Milli píše:
@marmelada78 - chápu to dobře, že jsi měla mít měněný olej po 20tis., tos nestihla, najela jsi dalších 23tis, tj. celkem 43tis. bez výměny? Nebo jsi těch prvních 20tis. přetáhla o 3tis.? Jestli je to první varianta, tak do toho bych se teda rozhodně nepustila. Jestli ta druhá, tak záleží na stavu oleje - jak tu už napsali ostatní.
Já jsem to taky nepochopila… doufám, že to má jenom ty 3.jelikož o 23 už je to mazec a lajdáctví…
Jestli už jsi to přetáhla o těch 23 tisíc, tak bych si dalších 1500 fakt netroufla. Odrovnáš motor. Sežeň si mechanika nebo popros nějakého kamaráda, ať ti olej vymění. Je to práce na chviličku a zadřený motor za to fakt nestojí ![]()
@Nejhodnější píše:
Já jsem to taky nepochopila… doufám, že to má jenom ty 3.jelikož o 23 už je to mazec a lajdáctví…
já pochopila, že přetáhla o 23 tis
s tím už jezdí jen šílenec, to je pak sázka do loterie.. Já měním co 15 tis, protože auto dostává dost zabrat. lepší dřív, jak pozdě ![]()
Omlouvám se že jsem se špatně vyjádřila.. přetáhla jsem o ty 3 tis. zatím, + teď přemýšlím jestli to risknout jetšě o těch 1,5 tis.
V podstatě mi šlo o informaci, jestli ten servisní interval 20 tis je spíš nadhodnocený nebo jestli je to potom už „o auto“..
Tak muj manzel automechanik rika, ze se ma menit 15 tisic nebo po roce. Zalezi na typu vozu nektery vydrzi i vic.
@kikina11 píše:
Tak muj manzel automechanik rika, ze se ma menit 15 tisic nebo po roce. Zalezi na typu vozu nektery vydrzi i vic.
Díky, já jsem doted servisovala v autorizovaném servise ale ted už na to nejak nejsou peníze a servisní interval mám u auta právě 20 tis nebo rok podle toho co je dřív.. Teď už právě na garančku jet nechci, chci jen nechat někde vyměnit olej a proto řeším tuhle situaci..
Kdybys bydlela blizko nas tak ti dohodim manzela podnika soukrome blizko Prahy
@marmelada78 : Těch 1,500km bych klině ještě najela a pak zajela na výměnu… Každopádně se koukni, jestli ho tam máš dost..;-)