Výpočet v dotazníku autistického chování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5073
17.3.15 10:22

@kelynka Budu držet palce, aby to bylo dobré. Synovec se rozmluvil až teď ve 3 letech, v celých větách. O loňských prázdninách (2 roky a 8 měsíců) neuměl ani jednotlivá slova, naprostá nula. Ono každé dítě je originál a třeba to u vás bude dobré a nebude mít PAS :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7157
17.3.15 14:00

@AndilekOli moc dekuji :hug: Musim doufam, pak pisnu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
4.4.17 16:05
@AndilekOli píše:
@kelynka není to tohle? To je DACH test pro děti, používá se. http://auticekjenicek.blogspot.cz/…ty-dach.html Tam je pod tím i hodnocení. Každopádně obvykle je to, čím víc bodů tím vyšší skóre.

Dobrý den, nejde mi ten test otevřít, lze poslat lepší odkaz? Děkuji moc.

• Citovat
  • Upravit
6230
4.4.17 17:12
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
4.4.17 18:29
@Any83 píše:
@Andrejka81 třeba tady http://autiktusticka.blog.cz/…a-skala-dach

Any, DĚKUJI MOCKRÁT :mavam: :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Qwentin
4.4.17 19:13

@Any83 Čím víc pozitivních odpovědí, tím je větší pravděpodobnost, že dítě má PAS?

• Citovat
  • Upravit
4332
4.4.17 19:33
@Andrejka81 píše:
@Any83 Čím víc pozitivních odpovědí, tím je větší pravděpodobnost, že dítě má PAS?

Tady je pokračování i s hodnocením výsledků.
http://autiktusticka.blog.cz/…i-skaly-dach

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
4.4.17 19:49
@nonina píše:
Tady je pokračování i s hodnocením výsledků.
http://autiktusticka.blog.cz/…i-skaly-dach

Děkuji mockrát, zkusím ho udělat :mavam: :) :mavam:  :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Qwentin
5.4.17 09:18

@nonina
Mohu se zeptat: Když vyšlo mému dítěti 59 kladných odpovědí ze 74,tj. 79 procent, tzn. že je to podezření na dětský autismus? Velmi děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
4332
5.4.17 15:34

@Andrejka81 je to pod tím testem popsáno - záleží, zda šlo ještě o odpovědi u mluvícího dítka, nebo ne. Pokud je syn mluvící, tak to spíše směřuje k AS - aspergerův syndrom, ovšem při takto vyplněném dotazníku bych spoléhala hlavně na diagnostiku od odborníka.
Zkopíruju Ti jednu veledůležitou větu, kterou jsi asi přhlédla:
U každého dítěte, které skóruje nad touto hranicí, doporučujeme speciální diferenciálnědiagnostické vyšetření. V žádném případě se tedy nejedná o diagnostickou metodu.

Je potřeba zhodnotit všechny další symptomy, tím že to vyplňuje rodič, nejde o objektivní hodnocení. Na rovinu, už jenom než jsi to vyplnila, už ses zajímala o to, jestli jde o počet kladných odpovědí. Tím nemyslím nic zlého, ale já ho třeba poprvé vyplňovala bez toho abych věděla jak se hodnotí - podruhé už na to člověk kouká jinak, když zná ten způsob hodnocení a když si není zcela jistý, tak se přikloní k některé odpovědi (ano-ne) a nenapíše nevím. prostě je potřeba diagnostika, který se tím zabývá a obvláště důležité to je u dětí s AS, protože tam je ta diagnostika složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
5.4.17 15:48
@nonina píše:
@Andrejka81 je to pod tím testem popsáno - záleží, zda šlo ještě o odpovědi u mluvícího dítka, nebo ne. Pokud je syn mluvící, tak to spíše směřuje k AS - aspergerův syndrom, ovšem při takto vyplněném dotazníku bych spoléhala hlavně na diagnostiku od odborníka.
Zkopíruju Ti jednu veledůležitou větu, kterou jsi asi přhlédla:
U každého dítěte, které skóruje nad touto hranicí, doporučujeme speciální diferenciálnědiagnostické vyšetření. V žádném případě se tedy nejedná o diagnostickou metodu.Je potřeba zhodnotit všechny další symptomy, tím že to vyplňuje rodič, nejde o objektivní hodnocení. Na rovinu, už jenom než jsi to vyplnila, už ses zajímala o to, jestli jde o počet kladných odpovědí. Tím nemyslím nic zlého, ale já ho třeba poprvé vyplňovala bez toho abych věděla jak se hodnotí - podruhé už na to člověk kouká jinak, když zná ten způsob hodnocení a když si není zcela jistý, tak se přikloní k některé odpovědi (ano-ne) a nenapíše nevím. prostě je potřeba diagnostika, který se tím zabývá a obvláště důležité to je u dětí s AS, protože tam je ta diagnostika složitější.

No je to zřejmě orientační test pro psychologa, který vyplňují rodiče. A jaktože nejde o objektivní hodnocení? Řekla bych že je to část objektivního hodnocení, které by se mělo skládat ze zpráv různých odborníků, včetně pozorování ze školky, školy a rodičů.
Prosím Tě a ta diferenciální diagnostika = vyšetření u různých odborníků, kteří k diagnóze PAS mají co říci? Děkuji moc. :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
4332
5.4.17 17:17

@Andrejka81 ty dvě věty, které jsem zvýraznila jsou přesně nakopírované věty z toho hodnocení - asi jsi si to pořádně nepročetla, jak jsi dělala ten DACH - je to pod tou tabulkou s hodnocením.

Víš proč nejde o zcela objektivní hodnocení? Já to naznačila už v předchozím komentáři - vyplňuje to rodič a hodně záleží, jak je rodič v době vyplňování „naložen“, jak je staré dítko v době kdy se Dach vyplňuje - protože u dítka do 3 let spoustu věcí nedokážeš vyplnit (například nemusí mluvit ve větách) a může se jednat i o jinou diagnozu, než PAS (např. vývojovou dysfázii).
Taky si člověk na něco může a nemusí vzpomenout, nebo některé symptomy mohou v kontextu se situací, kdy se projeví vyznívat jinak.

Prostě nejde jenom na základě DACH říci, že dítě je nebo není PAS.

Ano, povídání s rodiči patří mezi soubor vyšetření, které se v rámci diagnostiky děje, nebo mělo dít. Patří tam vyšetření klinickým psychologem, nebo pedopsychiatrem (ten obvykle stejně musí napsat papír s diagnozou). Mělo by se přihlížet i na zprávu ze školky/školy, ale ne všichni to chtějí. Tyto informace však zcela jistě bude chtít ŠPZ (školské poradenské zařízení) - SPC nebo PPP. Obvzláště v případě, že je pro dítě nutný AP (asistent pedagoga). Je to šíleně složitý kolotoč, člověk jak do něj naskočí tak se točí a točí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
5.4.17 17:24

@nonina
Velice děkuji za přínosné informace. Prosím, jak probíhá to vyšetření u klinického psychologa? On se na dítě jen podívá a z toho jeho pozorování se zjistí, jestli dítě je autistické? Stejně tak u psychiatra?
Ještě jednou děkuji za vysvětlení :-).

• Citovat
  • Upravit
4332
5.4.17 17:38

@Andrejka81 záleží jak u kterého. Já s dcerou chodím k lékařům, kteří trozhodně jenom nekoukají. Tedy te´d už ano, ale v rámci prvotní diagnostiky jsme podstoupili vyšetření klinickou psycholožkou - po pravdě, byla s dcerou sama a dělal s ní nějaké „testy“ - stavění kostek podle předlohy, a já nevím co ještě (malé v té době ještě nebyly 3 roky, nemluvila a sotva chodila), podstoupila i vyšetření psychologem v SPC (u toho jsme byli jako rodiče přítomni ) - různě např. zvonili zvonečkem, který pak třeba schovali a čekali, zda ho dcerka bude hledat, pracovali se zrcadlem a zkoušeli, zda dcerka chápe, že vidí sebe., zkoušeli, zda reaguje na zvuk, který se ozve za jejími zády aniž by viděla zdroj zvuku. Jak píšu, bylo to v době, kdy byla maličká. U větších dětí jsou zřejmě jiné testy - stylem, dostane obrázky k přiřazování (stíny, barvy, výkroje obrázků), popisuje co vidí na obrázku, zkouší, zda umí stříhat, zda umí vybarvovat.
Prostě je to široká škála a spektrum. A jenom chci, abys apriory nečekala že po Vás budou chtít ten pohled ze školy, školky - jak jsem psala výše, to spíše chtějí až pak v tom SPC, PPP. Většinou totiž stačí, když ten pohled učitelek sdělíš jako rodič Ty - u nás to tak je. A naše specka má několikrát ročně návštěvu z SPC, kdy se scházíme rodiče, učitelé a paní z SPC a řešíme co proběhlo, jak proběhlo a co bude dál. Takto by to mělo probíat i na běžné základce, aby přijeli z SPC zkontrolovat, jak dítko prospívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
5.4.17 17:58

@nonina
Ještě jednou moc děkuji a velmi si vážím vyčerpávající odpovědi. Děkuji za Tvůj čas. Zatím jsem v těchto věcech nováčkem, informace si musím shánět a třídit sama. Asi jako každý rodič, co má dítko s PAS.

To u toho psychologa: myslela jsem, že mu třeba budou dávat nějaké úkoly typu jestli je u něj nějaká interakce s ostatními lidmi tzn. třeba s psychologem v danou chvíli, jestli dokáže komunikovat nebo jakou má představivost. Podle toho se zjistí, zdali je autista, nebo ne? Ani jsem nevěděla, že lze chodit k psychologovi do SPC. Mně jedna psycholožka řekla, že tam jsou psychologové poradci, ale ne kliničtí, kteří mohou dát diagnózu. Mému dítku také dělali testy - Iq měřili, zdali je vzdělávatelný, pravděpodobně se to bude řešit inkluzí, i když jí nejsem zastáncem. Má autistické rysy v chování, ale dolaďuje se to, tzn. že chodíme po více odbornících, jestli jsem to dobře pochopila, tak to je ta diferenciální diagnostika. Má ADHD, je tam i vývojová dysfázie a ty autistické rysy. Někde jsem ale četla, že nemohou dát ADHD a PAS, že prý buď to je PAS nebo jen ADHD. V tom dotazníku DACH byla otázka, zdali dítě neposedí na místě, to by byla spíše otázka na ADHD. Moje dítko neposedí u toho, co ho nebaví a nedává mu smysl, co ho naopak zaujme, dokáže u toho trávit i „hodiny“. Velmi těžko se to určuje. Ale to už jsem v některé z jiných diskusí zmínila, hlavně je to běh na dlouhou trať, protože zraje CNS, je a nemusí tam být progres.
Nonino, ještě jednou velikánské díky za vysvětlení, jsem vděčná! :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová