Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tvoje riziko je zanedbatelné podle výpočtu, ale ten věk je trochu vysoký, tam bych možná zvažovala amnio, přeci jen tam může být i něco jiného. Já měla první dítě ve 30, riziko 1:25 na Down a šla jsem, nikdo se mnou nediskutoval. Druhé jsem šla i na prvotrimestrální sc. stejně mi vyšlo 1:120, tím se to tedy jen nepatrně vylepšilo, šla jsem tedy bez řečí znova. OBě děti zdravé, u druhého tam tedy bylo i riziko na rozštěpové fatální vady.
U mě se jedná o ukázkovou falešnou pozitivitu, asi danou mou nemocí krve.
Aspoň tak to nakonec zhodnotil můj genetik kamarád. Prej kdybych přišla po třetí, bude to tam zas a ani už ho to nepřekvapí ![]()
@amazon tak to gratuluju ke zdravým dětem to je krásný. Já právě nevím co si myslet o těch 680
@matkabagristy píše:
@monrom no, však tobě bylo v době porodu 35
Tak pokud je ti 38, tak je jasné, že ti toto riziko vyjde zvýšené, věk je jedním s koeficientů, který se při výpočtu používá. Máš i jednotlivé výsledky ještě bez koficientu? Jinak jestli na UTZ zcela jistě viděl, zda je přítomna nosní kůstka a šíjové projasnění. To na výsledcích budeš mít taky. Já při poslední dítěti měla riziko 1:250. Na amnio jsem nešla. Gynekolog, který prováděl UTZ, sám říkal, že na ultrazvuku se jeví vše v pořádku, že samozřejmě riziko tam je nějaké vždycky (ano, i když máš riziko 1:2000, vždycky se může stát, že budeš právě jedna z těch 2000, která bude mít smůlu) a že z jeho pohledu je v tomhle případě riziko amniocentézy větší, než to, že tam bude nějaká vada. Na odběr plodovky jsem nešla a mám zdravé dítě. U předchozího dítěte jsem měla 1:620, nebylo mi ještě 35 a nikdo mě nikam neposílal. U prvního dítěte jsem měla 1:780 a taky ne. Takže si spíš myslím, že to u tebe není kvůli zvýšenému riziku, ale fakt spíš kvůli věku. Jinak se všemi dětmi jsem byla v Gennetu.
Příspěvek upraven 04.01.17 v 11:17
Já měla u druhýho výsledky 1:18 a na plodovku jsem šla abych měla jistotu. Malej je zdravej jak ryba. V tu dobu mi bylo 33.
jinak 1:680 znamená že se stejnýma výsledkama jako má ty se maminkám narodí postižený dítě každý 680. takže klid ![]()
Takže čím vyšší čílo tím je to lepší.
tzn že 1:8 je každý 8. dítě.
@Anonymní píše:
@amazon tak to gratuluju ke zdravým dětem to je krásný. Já právě nevím co si myslet o těch píše: Více
Děkuji ![]()
Záleží jak to cítíš.
Já jim při prvním odběru omdlela. Měla jsem šílený strach. Při druhém odběru jsem na tom byla sice psychicky hůř, ale nakonec jsem to zvládla líp.
Držím pěsti ať se rozhodneš jakkoliv ![]()
Holky všem moc děkuji za rady a informace, ono to riziko asi opravdu bude vyšší kvůli věku, na uz mudr říkal, že je to z 80% zdravé, že víc procent mi dát nemůže zbytek prý z krve. Ale pokud mi amnio nabídnou tak na něj půjdu, chci mít co nejvyšší jistotu že je dítě zdravé
Já měla u první dcery riziko 1:180. Nechala jsem tomu volný průběh, na odběr plodovky jsem nešla. S partnerem jsme se shodli že tu holčičku (pohlaví jsme už věděli) stejně nedokážem zabít ať je se syndromem nebo ne, tudíž odběr je pro nás zbytečný. Dcera je zdravá, a to nás strašili ještě rozštěpem, hydronefrozou, cystama na mozku… Ihned po porodu jsem změnila doktorku a podruhé bylo vše ok.
@Anonymní píše:
Holky všem moc děkuji za rady a informace, ono to riziko asi opravdu bude vyšší kvůli věku, na uz mudr říkal, že je to z 80% zdravé, že víc procent mi dát nemůže zbytek prý z krve. Ale pokud mi amnio nabídnou tak na něj půjdu, chci mít co nejvyšší jistotu že je dítě zdravé
Oni ti amnio nabídnou na sto procent. Mně ji nabízeli taky, odmítla jsem. Ale ono tohle se dost odvíjí od toho, jaké případy máš v okolí. Moje známá přišla díky amniocentéze o zcela zdravé dítě. Při odběru došlo k nějaké infekci, nakonec několikrát dítěti měnili krev, ale stejně ať dělali, co dělali, tak se ve 26tt dítě narodilo a po nějakých deseti nebo jedenácti dnech zemřelo. Jenže do té jejich statistiky se to nepočítá, protože to není potrat a ještě to neproběhlo ihne po odběu, ale až po nějaké době. Takže já bych při takhle nízkém riziku, jako máš ty, nikam nešla obzvlášť ne po triplech, které prý bývají falešně pozitvní. ten screening, kterým jsi teď prošla, má větší vypovídající hodnotu, než triple test, který tě v budoucnu čeká ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o anonymPotřebuju radu, jsem docela zmatená byla jsem 12+3 na genetickém uz, předtím mi brali krev downův syndrom vyšel 1:680. ve 13+5 mi mudr brala krev ( neřekla na co a výsledky ještě nemá ). Pak mě poslala do rizikový poradny kde jsem byla dneska a řeli že v 17tt půjdu na krev na vvv. Holky já tomu nerozumím u prvního jsem na krvi v 17tt kvůli vadám nebyla. Ještě dodám že mi v létě bude 38. Myslíte že je ten výsledek na downa hodně špatný? U jakého výsledku doporučují amnio?
Ahoj, určite se neděs! Já měla riziko Downova syndromu 1:500 a v poznámce bylo „vzhledem k věku matky“ bylo mi necelých 35,kdyz jsem rodila. Amnio mi nikdo ani nezminil, všechny screeningy jsem mela v pořádku. Mám zdravou holčičku ![]()
@Amys já mám v rodině právě vvv rozštěp páteře, patra a další takže sice nejspíš je to riziko kvůli věku takovéto, ale zase jak říkáš každý má v okolí jiné případy
@Gábííí píše:
Ahoj, určite se neděs! Já měla riziko Downova syndromu 1:500 a v poznámce bylo „vzhledem k věku matky“ bylo mi necelých 35,kdyz jsem rodila. Amnio mi nikdo ani nezminil, všechny screeningy jsem mela v pořádku. Mám zdravou holčičku
já tam tu poznám nemám, ale to nejspíš píše každý mudr jinak no prostě uvidím až po výsledcích
@Anonymní píše:
Místo amniocentézy, která je riziková z hlediska infekce a možného potratu, je alternativou zjištění DNA miminka z krve matky, výsledek je na 98%.V Gennetu toto vyšetření dělají zdarma, jinde stojí asi 12 tis.