Downův syndrom 1:680

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20777
4.1.17 13:01
@bejbyn píše:
Místo amniocentézy, která je riziková z hlediska infekce a možného potratu, je alternativou zjištění DNA miminka z krve matky, výsledek je na 98%.V Gennetu toto vyšetření dělají zdarma, jinde stojí asi 12 tis.

Už to dělají zdrama, tak to je fajn :palec: Mně to tam v roce 2013/2014 nabízeli ještě jako placenou alternativu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
4.1.17 13:04

@bejbyn to je fajn, že jsou dostupné i neinvazivní metody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
4.1.17 13:04
@bejbyn píše:
Místo amniocentézy, která je riziková z hlediska infekce a možného potratu, je alternativou zjištění DNA miminka z krve matky, výsledek je na 98%.V Gennetu toto vyšetření dělají zdarma, jinde stojí asi 12 tis.

Prosím o jaké vyšetření se jedná, Prenascan? Ten je v Gennetu též placený :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.1.17 13:07
@Anonymní píše:
@Amys já mám v rodině právě vvv rozštěp páteře, patra a další takže sice nejspíš je to riziko kvůli věku takovéto, ale zase jak říkáš každý má v okolí jiné případy

Ale ten rozštěp by byl vidět na UTZ. Jak teď, tak i v tom dalším „velkém“ ultrazvuku ve 20tt. Na to není potřeba odběru plodové vody :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
4.1.17 14:02

Já měla jak jsem psala výše kromě Downa i rozštěp 1:120 a genetik mi řekl a to je to náš kamarád, je uvidí pouze ty fatální, jako je neuzavřená břišní oblast a páteř, obličovou část pouze kosmetické, ale to jestli má dítě rozštěp i uvnitř obličeje, tak to nemá šanci vidět ani v tom 20tt. On je totiž ještě rozdíl, když to prej vznikne jako následek chřipky a pod. anebo, pokud došlo ke špatnému dělení už na začátku. :nevim: My to tedy brali tak, že pokud by to tam na obličeji nakonec bylo, tak je to jen kosmtický problém, který pro nás nebyl důvodem ukončení těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.17 14:05

@alisekR díky za vysvětlení v rodině se to poznalo až ve 20tt

• Citovat
  • Upravit
9053
4.1.17 14:08
@bejbyn píše:

Jestli myslíš Prenascan, tak ten sice má údajdě 98% procent, má to ale svá ale. Já jsem při prvním těhotenství byla zařazena do studie, kdy mě požádali, jestli chci svojí krví přispět, posílalo se to do USA, v té době se tato metoda teprve vyvíjela. Pak to co zjistili z krve, srovnali s výsledkem plodovky a ještě po narození dítěte, jsme jim posílali další zprávu o stavu narozeného miminka. Při druhém těhotenství, už tato možnost byla možná za 14 tis. mě jí kamarád nedoporučil, že se někdy stává, že dojde k nevyhodnocení výsledků, pak se stejně musí na plodovku a díky tomu, že se to posílá někam do Číny, tak je tam zbytečná prodleva…Mimo to odběr polodovky umí odhalit mnohem větší množství genetických poruch a možných odchylek, kdežto Prenascan jen ty základní. Je pravda, že amnio je invazivní a může způsobit potrat, to je taky fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
4.1.17 14:09
@bejbyn píše:

je mi 37 a brzo jdu o gennetu. Je to opravdu zdarma? na amnio prostě nejdu. Známá přišla takhle o zcela zdravého syna a další už mít nemůže. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
4.1.17 14:19
@alhena píše:
Prosím o jaké vyšetření se jedná, Prenascan? Ten je v Gennetu též placený :nevim:

Jmenuje se to cfDNA test a výsledek je do 14 dnů, neposílá se to totiž nikam do ciziny jako Prenascan.Je součástí screeningovýho programu Gennetu, proto se neplatí.
Jinde se jedná o Prenascan a ten se platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
4.1.17 14:21
@Anonymní píše:
Holky všem moc děkuji za rady a informace, ono to riziko asi opravdu bude vyšší kvůli věku, na uz mudr říkal, že je to z 80% zdravé, že víc procent mi dát nemůže zbytek prý z krve. Ale pokud mi amnio nabídnou tak na něj půjdu, chci mít co nejvyšší jistotu že je dítě zdravé

Omlouvam se ale to je docela usmevne - „nejvyssi jistotu ze je dite zdrave“. Nikdy to neni jiste a zadny test nezaruci ze je dite zdrave. Amnio muze byt v poradku a pak dite muze mit tezsi formu autismu. A plno dalsich veci se nezjisti ruznymi testy v tehotenstvi. Manzel ma bratra s down, u prvniho tehotenstvi 1:500 vek 35, nesla jsem na amnio. Druhe tehotenstvi mimo CR, vek 38 a nikdo mi amnio ani nenabizel. Je to kazdeho vec jestli jde na amnio nebo ne, ale asi bych netvrdila jistotu ze je zdrave ale jistotu ze nema down, protoze opravdu vse se neda zjistit v tehotenstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
4.1.17 14:24
@helenkanai píše:
je mi 37 a brzo jdu o gennetu. Je to opravdu zdarma? na amnio prostě nejdu. Známá přišla takhle o zcela zdravého syna a další už mít nemůže. Děkuji

Ano, v Gennetu je zdarma. Dělali mi integrovaný screening(prvotrimestrální+triple),který vyšel vzhledem k věku 1:50 u Downa, tak mi nabídli tento DNA test, výsledek byl za 10 dní, negativní a jako bonus potvrdili pohlaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
4.1.17 14:28
@PaneBoze píše:
Omlouvam se ale to je docela usmevne - „nejvyssi jistotu ze je dite zdrave“. Nikdy to neni jiste a zadny test nezaruci ze je dite zdrave. Amnio muze byt v poradku a pak dite muze mit tezsi formu autismu. A plno dalsich veci se nezjisti ruznymi testy v tehotenstvi. Manzel ma bratra s down, u prvniho tehotenstvi 1:500 vek 35, nesla jsem na amnio. Druhe tehotenstvi mimo CR, vek 38 a nikdo mi amnio ani nenabizel. Je to kazdeho vec jestli jde na amnio nebo ne, ale asi bych netvrdila jistotu ze je zdrave ale jistotu ze nema down, protoze opravdu vse se neda zjistit v tehotenstvi.

S tím souhlasím, ani amnio a ani všechny ty testy, co se tu popisují, nezaručí, že bude dítě zdravé…příroda je vždy o krok napřed. Pro příklad, při prvním porodu jsem rodila 33tt a na neonatologii s námi skončila holčina, co rodila 36 vyvolaně, miminko byl obrovské, měla cukrovku, měla za sebou amnio a teprve asi 14 dní po narození se přišlo na to, že chlapeček má vrozenou vadu střev a musel akutně na operaci a problémy má velké do teď. Přitom amnio bylo ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
4.1.17 14:36
@alisekR píše:
S tím souhlasím, ani amnio a ani všechny ty testy, co se tu popisují, nezaručí, že bude dítě zdravé…příroda je vždy o krok napřed. Pro příklad, při prvním porodu jsem rodila 33tt a na neonatologii s námi skončila holčina, co rodila 36 vyvolaně, miminko byl obrovské, měla cukrovku, měla za sebou amnio a teprve asi 14 dní po narození se přišlo na to, že chlapeček má vrozenou vadu střev a musel akutně na operaci a problémy má velké do teď. Přitom amnio bylo ok.

Amnio zjišťuje chromozomální vady typu Downův, Edwarsův syndrom aj. Rozštěpové a orgánové vady odhaluje velký utz ve 20.týdnu, ale taky ne všechno. Třeba u srdíčka mi říkal dr, že se odhalí jen 80% vad, ostatní až po porodu. A některé vady se nedají zjistit vůbec. Jistota zdravého dítěte prostě není, zrovna tak vám může onemocnět dítě až v průběhu dětství. Třeba u toho autismu se neví, zda je vrozený či získaný např očkováním nebo něčím jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
4.1.17 14:52
@bejbyn píše:
Amnio zjišťuje chromozomální vady typu Downův, Edwarsův syndrom aj. Rozštěpové a orgánové vady odhaluje velký utz ve 20.týdnu, ale taky ne všechno. Třeba u srdíčka mi říkal dr, že se odhalí jen 80% vad, ostatní až po porodu. A některé vady se nedají zjistit vůbec. Jistota zdravého dítěte prostě není, zrovna tak vám může onemocnět dítě až v průběhu dětství. Třeba u toho autismu se neví, zda je vrozený či získaný např očkováním nebo něčím jiným.

Přečti můj příspěvek výše, ohledně rozštěpu :think: Měla jsem z krve riziko i na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.1.17 15:45

@alisekR Část rozštěpů je dána nejspíš geneticky. Ale zas tak moc se o tom toho ještě neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí