Downův syndrom v rodině

2457
17.8.14 20:41

Ahoj, u nás měla Downův syndrom sestra mého otce. Zemřela hned nějak brzy po narození. Na genetice jsem to říkala, dělala mi testy a já jsem „čistá“ jak to bude dál s dětmi jsem nezjištovala. Ono se to může stát, i když v rodině nikdo s tímto syndromem není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17.8.14 20:43

Nejsem teda žádný znalec, ale trizomie chromozomu 21 podle mě nemusí vůbec vzniknout na základě dědičnosti - častěji je to prostě „náhoda“. A navíc ta paní je vaše hodně vzdálená příbuzná. Vůbec bych nad tím nepřemýšlela. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
17.8.14 20:44

Je to uplne jedno. Vase riziko se tim nijak nezvysuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.8.14 20:46

@Mirka Dušínová Jo, něco takového mi říkali na genetice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.8.14 20:49

Naši známí mají také v rodině slečnu s DS. Její bratr s manželkou to při otěhotnění všude hlásili, měli vše v pořádku a bylo jim řečeno, že to u té sestry byla prostě „náhoda.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
17.8.14 20:52

No, zena meho bratrance cekala miminko s DS a dceri to vykladat fakt nebudu ani v budoucnu, k nicemu by ji to nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.8.14 20:52

Myslím, že to fakt nebude nikoho zajímat. Když se mě někde ptali na vážná onemocnění v rodině, tak jsem hlásila diabetes u sestřenice a bylo mi řečeno, že už to je příbuznost, která nehraje roli. Natož dcera bratra dědy nebo jak to bylo ;) Nedělej si starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
17.8.14 20:53
Když máte genetiku v pořádku, tak ani Vaše děti nemají zvýšené riziko tohoto syndromu oproti běžné populaci. Obvyklá je trizomie 21 volná, těch je většina, ale i kdyby příbuzná měla translokační formu, tak dál, do Vaší vedlejší větve se to nepřeneslo, když jste na genetice byli vyšetření s výsledkem normální karyotyp, takže žádnou obavu :kytka: Stát se může cokoli, ale případný DS by byl náhodnou událostí, která prostě semtam někoho potká.
@Anonymní píše:
Hezký večer všem přeji,

Je mi 34 let, mám dvě zdravé děti holku a kluka. Včera jsem se od tety dověděla což jsem nikdy dříve nevěděla protože v rodině to bylo tabu - nechápu ani proč vlastně :nevim: že máme v rodině člověka s Downovým syndromem. Je to od mého dědy, tak jeho bratra dcera. Je v ústavu celý život už je jí nyní 55 let a není kdo by se o ní starat rodiče už nemá.

A můj dotaz je zda je nějaká šance, že by toho postižení mohlo ovlivnit má případná vnoučata když je to v rodině tento případ? Genetiku máme dělanou oba dva s manželem a vyšla v pořádku ale logicky jsem všude uváděla, že v rodině žádné takže ani toto postižení nemáme protože jsem to vůbec nevěděla, že máme já tu jeho dceru nikdy neviděla, neznám jí a nikdo mi o ní nic nikdy neřekl :nevim: Mám to na té genetice třebas někde dodatečně nahlásit nebo nějakým Dr nebo budou moje děti muset taky na genetické testy až budou plánovat své děti nebo mění se tím něco? :nevim: omlouvám se za tyto dotazy ale docela dost mě to překvapilo a jsem z toho zmatená :?

Genetiku nám dělali proto, že dcerku máme z prvního IVF. Příčina se nenašla ale všechny ostatní testy byly plně v pořádku a synka máme přirozeně po 5ti letech ;)

Prosím o zachování anonymity ale nechci aby to tu někdo věděl a díky moc za pochopení!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8524
17.8.14 20:54

Manžela sestřenka měla taky DS, při prvním těhotenství jsem to hlásila, už si teda nepamatuju, co mi doktor tenkrát řekl, ale nijak to neřešil. Myslím, že je to jen náhoda, na někoho to holt padne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.8.14 20:58

Hele, já šla na genetiku s tím, že má relativně vzdálená příbuzná DS a vyžádali si nějaké její genetické testy (co měla dělané snad po narození, je to pětileté dítě). A z těch vyplynulo, že to byla náhoda.
Pokud by tohle věděli u té 55leté příbuzné, tak by to nebylo špatné vědět :think: Pokud se tedy chceš spojit s jejími opatrovníky.
Jinak bych to řešila až při dalším dítěti a dětem bych to s ohledem na vnoučata řekla, ať s tím naloží, jak myslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
17.8.14 21:05

@elanaa, presne tak, naprosta vetsina DS je nahoda. Muj muz ma v rodine rovnou dva, jeden z matciny a druhy z otcovy strany (z otcovy strany bratranec a z matciny nevim kdo, je to trochu vzdalenejsi), takze jsem se na to ptala a informovala, kdyz jsem byla tehotna. Byli jsme mimochodem taky na genetice, ale proto, ze mi vyslo blbe NT, ne kvuli tem DS v rodine, tak mam ale informaci rovnou od genetika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.8.14 21:25

Taky si myslím, že dcera bratra pradědečka (z pohledu tvých dětí) už nikoho nikdy zajímat nebude. Já osobně o těchto lidech v mojí rodině teda nevím nic. Byla jsem překvapená, že když jsem někde dávala rodinnou anamnézu mých dětí, už je vůbec nezajímali ani moji prarodiče - natož ještě jejich příbuzní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
18.8.14 08:14
@Anonymní píše:
Hezký večer všem přeji,…

Neni genetika jako genetika
pokud vas vysetrovali pro neplodnost, tak vam nejspis udelali jen vysetreni na dedicne trombofilie a na pripadnou translokaci by se neprislo.
Pokud ale jste meli potrat a delali genetiku tomu mrtvemu plodu, tak tam by se na to prislo.

Ale dedicna forma DS je vzacna a ta pribuzna je opravdu dost vzdalena, pravdepodobne by se to uz na nekom driv projevilo, kdyby se ta trabslokace prenesla i do tve vetve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
30.9.14 07:58

Pokud by se vám narodilo dítě s DS, tak vězte, že o dědičnou formu nepůjde. Jednak je vzácná a navíc děti s DS se rodí jak rodičům mladým, tak starým, bez zjevných příčin. Chápu, že by jste mohla mít obavy, aby se zrovna vám nenarodilo dítě s DS, ale navzdory obecnému mínění, není DS tak veliký problém. DS se bát nemusíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová