Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
ahoj holky, moc prosím o radu někoho, kdo se v tom vyzná ![]()
Na rok 2012 budu mít dvě dohody o provedení práce u různých zaměstnavatelů. U každého bych pracovala v jiném měsíci - např. zaměstnavatel1 - leden, zam2 - únor+ březen, zam1 - duben+květen atd.
Zajímalo by mě, jak je to s podpisem poplatníka daní (růžový formulář). Vím, že nemůžu u dvou zaměstnavatelů podepsat na stejné období kalendářního roku (měsíc?), ale pokud je to tak, jak píšu, jak se to řeší?
Mám totiž bohužel dva různé názory od dvou mzdovek ![]()
Tak nevím. Poradíte prosím někdo, jsem z toho jelen
Snad jsem to napsala nějak srozumitelně
Popravdě, nechce se mi zbytečně odvádět daně státu, když to není nezbytně nutné
Za svůj život už jsem toho myslím odvedla docela dost a ještě předpokládám, že i dost odvedu
![]()
Ještě dodám, že aktuálně jsem na rodičovské dovolené, resp. pobírám rodičovský příspěvek (pracovní poměr u bývalého zaměstnavatele mi skončil uplynutím doby určité těsně před nástupem na MD). ![]()
Jak je to s prohlášením netuším, ale pokud budeš mít u jednoho zaměstnavatele příjem za měsíc vyšší jak 5000,– tak to u něj podepisovat nemusíš a přesto se ti to zdaní zálohovou daní a na konci roku ti to na základě DP vrátí.
Podepsat můžeš jen u jednoho. Nemůžeš u obou. Jestli to dobře chápu, budeš mít každý měsíc jiného zaměstnavatele, takže by po každém nástupu měla mzdovka řešit nové podepsání prohlášení. V zákoně jsem nikde nenašla, že bys to mohla za rok změnit jenom jednou. Co vím, tak některé mzdovky, pokud u nich máš např. 5× do roka DPP, používají pouze jedno prohlášení. Podle mého by měl být nový nástup (nová dohoda) = nové prohlášení. Ono si za to více méně zodpovídáš sama, že nebudeš mít podepsáno v jednom měsíci u dvou zaměstnavatelů.
Děkuju vám moc za komentáře.
Příjem mám pokaždé jiný, někdy do 5000 a někdy nad
Pokud je to nad těch 5000, tak se na konci roku automaticky vrací úplně vše, co se předtím zaplatilo na dani nebo jsou tam nějaké podmínky?
A Hanulo, jestli tomu teda dobře rozumím, tak u každého toho zaměstnavatele bych měla podepisovat za každý nový měsíc, kdy tam budu pracovat, novou DPP a k tomu nové prohlášení poplatníka? Jen jestli si dobře pamatuju, do toho prohlášení se uvádí myslím jen zdaňovací období, na které se to podepisuje - rok a ne jednotlivé měsíce? Nebo se to tam ještě někde musí extra doplnit konkrétní měsíc?
Pokud bych měla DPP u jednoho zaměstnavatele např. únor-prosinec a k tomu podepsala prohlášení, tak, i když budu pracovat a tedy uplatňovat tu slevu jen některé měsíce , u toho druhého zaměstnavatele to prohlášení můžu podepsat jen za leden?
Ještě jednou moc díky za informace!
No ono je to složitější a záleží také na účetní a jak ty DPP máte sepsány. Pokud jde o firmu, která má pár zaměstnanců a schopnou účetní, věřím, že to pro ni není problém. Chápu ale mzdovku, která má stovku zaměstnanců, že si nechce přidělávat problémy. Základní věc je ta, že na stejný měsíc nemůžeš podepsat u obou. Pokud mám např. 1. dohodu sjednánu od ledna do března a pak s tím stejným zaměstnavatelem sepíšu od listopadu do prosince 2. dohodu, není problém vypsat 2 prohlášení na každý PP zvlášť. Pokud máš sepsány obě dohody od ledna do prosince a nechceš u příjmu pod 5 tis. platit srážkovku, pak se musí rozpitvat měsíce. A nebo mě napadla ještě jedna možnost, co si zkusit domluvit, aby Ti vyplatili penízky např. za 2 měsíce najednou, prostě aby Ti to udělalo vždy více než 5 tisíc?
Já to mám teď konkrétně tak, že tu DPP u toho 1.zaměstnavatele mám podepsanou na únor-prosinec a zároveň prohlášení podepsané na rok 2012 (do Potvrzení o zdanitelných příjmech mi pak předpokládám napíše, že jsem podepsala, na únor-prosinec, minulý rok jsem tam taky měla DPP na listopad-prosinec a podepsala na rok 2011 a do toho potvrzení mi uvedla skutečně jen tyto dva měsíce).
Myslela jsem eventuelně, že bych se s nimi domluvila, že by mi tu DPP napsali jen na ty konkrétní měsíce, kdy budu skutečně pracovat, že by mi vyšli vstříc vzhledem k té druhé práci, ale ta mzdová se nezdá bohužel být moc ochotná, velká firma to není, ale asi si to nechce nijak kvůli mě komplikovat a dělat to jinak, než je zvyklá. Na druhou stranu já je zase nechci někam tlačit, aby to udělali jak chci já, když jsou už na něco zvyklí, přece jen jsem tam docela krátce a jsem vůbec ráda, že tu práci mám
![]()
U té druhé firmy tam je to zatím otevřené, je to v příbuzenstvu, takže se s nimi dá domluvit a vyjdeme si vstříc…
Tam by tedy bylo asi nejlepší se domluvit, že u nich nic podepisovat nebudu a DPP bude na víc hodin, aby to přesahovalo těch 5000,–, pak by mi při výplatě strhli těch 15%, které bych ale všechny dostala zpět následující rok po podání daňového prohlášení?
Snad jsem tedy správně pochopila všechny souvislosti..ty daně jsou děs, zvlášť když se v tom člověk moc dobře neorientuje a každý mu tvrdí něco jiného
![]()
Tak pokud je to takto, tak bych na tvém místě asi u té 1. firmy nic nekomplikovala, podepsala prohlášení na celou dobu a u té druhé firmy nepodepisovala a domluvila se, že Ti výplatu vyplatí vždy tak, aby to přesahovalo 5 tisíc. Pochopila jsi všecičko správně.
Hanula: tak díky moc, snad to tedy vše vyjde ![]()
A ještě se zeptám, pro mě zatím teoreticky a možná se budu opakovat: pokud bych tedy střídala dva (příp. víc) zaměstnavatele, tak, že každý měsíc budu pracovat u jiného, tzn. např. leden-1. zam, únor 2. zam., březen - 1. zam. atd., tak vždy by to mělo asi být tak, že bych na každý ten měsíc podepsala zároveň novou DPP+prohlášení..
No nemusí být nová dohoda, ale pak se to právě komplikuje s tím prohlášením. Pokud budu mít např. na celý 2012 podepsanou dohodu, kdy budu pracovat leden, únor, březen a pak listopad, prosinec, pak musí být v prohlášení uvedeno: podepsáno na zd. období 2012 mimo měsíce duben - říjen. To je lehčí příklad, pokud bys střídala zaměstnavatele každý měsíc, pak s tím mají mzdovky víc práce a nechtějí to udělat. Ani sama nevím, kam by se to do toho prohlášení nacpalo. No ale když bude každý nástup nová dohoda = novému prohlášení, tak by to bylo v klidu. Ale toto přemýšlím fakt jen na teoretické rovině, možná nějaká mzdovka má fígl, jakým způsobem to jde v praxi jednodušeji. Ale myslím si, že to záleží fakt na domluvě.
Děkuju za dovysvětlení, jsi moc hodná
Myslím, že už je mi to jasné. Ještě jednou díky! ![]()
Poradí mi prosím někdo? Mám sice dohodu jen u jednoho zaměstnavatele, ale stejně to s tím prohlášením nechápu. Dohoda mi začla tento měsíc - v listopadu a končí v 31.12. Výdělek bude vždy nad 5.tis a nebude vyšší než 10tis. Mám podepisovat to prohlášení? A kdy? Nikdo mi žádné nedal a ani se o něm nezmínil. Jinak jsem na RD. A pokud ho nepodepíšu, tak se stane co?
Pokud máte pouze jednoho zaměstnavatele, pak u něj klidně můžete prohlášení podepsat. Prohlášení je tento formulář http://cds.mfcr.cz/…/5457_21.pdf . Podpisem tohoto formuláře prohlašujete, že nemáte žádného jiného zaměstnavatele a máte nárok na slevy, které uvedete v tomto formuláři, např. na sebe, děti atd. Pokud jej podepíšete, bude vám ve výplatě od daně odečtena částka 2070,– jako sleva na poplatníka a neodvedete žádnou daŇ. Pokud jej nepodepíšete, bude vám sražena daň ve výši 15% a zpět tuto částku dostanete až příští rok. Zároveň také do 15.2. můžete prostřednictvím tohoto formuláře požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, v rámci kterého vám bude eventuální přeplatek na dani vrácen. Zajděte za mzdovou účetní a řekněte, že chcete prohlášení podepsat.
Ještě doplním: pokud jste na RD, nemáte náhodou podepsáno prohlášení u původního zaměstnavatele?
@Hanula1212 píše:
Ještě doplním: pokud jste na RD, nemáte náhodou podepsáno prohlášení u původního zaměstnavatele?
Ano to mám, a proto to nechápu.