Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Fiveone Do knihovny chodíme už od ledna a i když si výjimečně vybere nějakou knihu, stejně ji pak nebaví. Ani knihy určené pro začínající čtenáře, ani ty pro starší (ty jsem jí předčítala večer já). Nic jsme nedočetli, nic ji zatím nebavilo. Měli jsme Harryho Pottera, Letopisy Narnie, Čarodějův učeň, milion knih na téma mazlíčci ( zachráněný králíček, ztracené kotě atd.), encyklopedie…vůbec nic. Úplně maximálně prolítla obrázky a víc nezájem.
Co dělá ráda kromě koukání z okna a stavení ze 2 stavebnic, jsou deskové hry. Ale hraje je jenom se mnou a s mými rodiči a asi 4 konkrétní hry. Občas dostane něco nového, ale pořád preferuje ty své. Do klubu stolních her chodit odmítla a v družině si hraje jen sama. (Prý si třeba i vytáhne nějakou hru a prohlíží si ji, ale nechce ji hrát). To je asi tak vše.
Vždyť to jsou všechno těžké knížky pro druhačku. Výběr něco přiměřeného jejímu věku. Nedivím se, že ji tohle nebaví.
@Anonymní píše:
@Fiveone Do knihovny chodíme už od ledna a i když si výjimečně vybere nějakou knihu, stejně ji pak nebaví. Ani knihy určené pro začínající čtenáře, ani ty pro starší (ty jsem jí předčítala večer já). Nic jsme nedočetli, nic ji zatím nebavilo. Měli jsme Harryho Pottera, Letopisy Narnie, Čarodějův učeň, milion knih na téma mazlíčci ( zachráněný králíček, ztracené kotě atd.), encyklopedie…vůbec nic. Úplně maximálně prolítla obrázky a víc nezájem.
Co dělá ráda kromě koukání z okna a stavení ze 2 stavebnic, jsou deskové hry. Ale hraje je jenom se mnou a s mými rodiči a asi 4 konkrétní hry. Občas dostane něco nového, ale pořád preferuje ty své. Do klubu stolních her chodit odmítla a v družině si hraje jen sama. (Prý si třeba i vytáhne nějakou hru a prohlíží si ji, ale nechce ji hrát). To je asi tak vše.
a není nějak nemocná? něco chronického, co není na první pohled poznat?
nebo není depresivní? byla taková odjakživa?
@Anonymní píše:
A co zkusit najít knížku o programování pro děti, koupit jí lehkého robota a podporovat jí v legu a třeba by pak zvládla i nějaké Lego Technic apod. nebo by si sama postavila časem něco pohyblivého. Nebo jí to časem potáhne třeba k architektuře, ale je potřeba jí podpořit alespoň v tom málu, co jí baví. Možná jen nekouká blbě z okna, třeba má své představy. A třeba by pomohlo jít v knihovně za knihovnicí a aby jí řekla jakou knihu by si ráda přečetla(o čem ) a ona by poradila. Možná neni na klasické čtení, třeba by jí víc zajímalo čtení nějakých návodů apod..
No, ou, nesouhlasim s tebou plne. Deti maji urcite povinnosti a asi neni mozne, aby nedelaly nic. Syn, kdybych ho nechala, bude cele dny sedet u notebooku a stridave koukat na youtube a hrat hry a jakskoliv jins cinnost pro nej bude nuda.
Nemyslím si, ze pokud od něj ocekavam, ze bude chodit doskoly, delat ukoly, ucit se tak, aby nepropadal, tak to snad neni nějaký můj perfekcionismus, přehnaný natlak a neurotizace dítěte.
Samozrejme druhym extremem je matka, co od ditete ocekava top ve vsem, deset kroužků a tri jazyky k tomu.
Zakladatelko, co teda dcera dela, kdyz ji nebaví nic? Sedi hodiny u zdi a kouka na ni? To asi ne, ze jo…tak at se rozviji v tom, co ji bavi. Pokud ji bavi stavebnice, at si staví. Me prijde, ze nejvíc znuděné jdou ty deti, ktere maji všechno a jsou az zahlcené. Takze možná neco osekat? Dat ji sanci se snazit, aby ziskala co chce, dat ji moznost ochutnat radost z vysledku, odměnu za píli? ![]()
Osobně bych také v žádném případě nenechala dítě jen tak „být líné“.
Co se školy týče, tam bych nekompromisně vracela všechnu odbytou práci, nepodepsala odfláknutý domácí úkol, nedovolila začít jakoukoli jinou činnost před přečtením několika kapitol apod.
V tomhle věku ještě dítě potřebuje dohled a pomoc při vytvoření určitých pracovních návyků, později by se to těžko dohánělo.
A ohledně kroužků - rozhodně bych nedovolila celotýdenní bezcílné poflakování. Pokud by si aktivitu (na nejméně 2 odpoledne v týdnu) nevybrala sama, udělala bych to já podle své nejlepší úvahy a docházku na ně by měla jako povinnost.
Neter má 3 roky. Od malinká odmítá chodit mezi lidi. Jak je nás na návštěvě vic, uteče. Dokonce i před batoletem uteče. Křičí když se na ni někdo dívá. Jak to dělají ve školce je mi záhadou.
Třeba má holka taky problém s kolektivem, autoritou, spolužáky. Někdo ji mohl něco říct, co jí začlo brzdit. mohla něco slyset
. Asi bych ji na chvíli nechala. Třeba i do Vánoc ať či dělá jak chce a po novin roce, když si nenajde koníček, bych našla já a nekompromisně. Pokud i tam po pár týdnech bude problém… Znovu psycholog, psychiatr. Mezitím by možný nebylo od věci nechat zkontrolovat krev. Třeba něco chybi
![]()
@Anonymní píše:
Nezlob se, ale to je opravdu hodně špatný výběr knih pro holku ve druhé třídě, kterou čtení příliš nebaví. Nechala sis poradit knihovnicí?
@Anonymní píše:
Kroužek veselá logika je přímo u nich ve škole. Byla první hodinu a nebavilo, zkusili jsme ještě druhou a úplně to bojkotovala, takže jsme zrušili.
Já to mám s dětmi nastavené tak, že když už to zaplatim, tak zkusí dochodit alespoň to pololetí. Tak bych jí možná někde nechala to prostě vyzkoušek, pokud tam půjde jednou, těžko si může udělat závěr.
@BohunkaP píše:
Nezlob se, ale to je opravdu hodně špatný výběr knih pro holku ve druhé třídě, kterou čtení příliš nebaví. Nechala sis poradit knihovnicí?
naši druhačku třeba právě knihy Harry Potter a Letopisy Narnie zajímaly a chtěla je číst
předtím viděla i filmy, chtěla jejich pastelky, tričko atd. hodně to u nich loni frčelo…
@Pitaya1 píše:
Vždyť to jsou všechno těžké knížky pro druhačku. Výběr něco přiměřeného jejímu věku. Nedivím se, že ji tohle nebaví.
Mne veškeré čtení o kouzelnicich přišlo ve druhé třídě neskutecne trapne a pro mě dehonestujici
dodnes si pamatuju, jak jsem dostali za ukol přečíst z čítanky něco takového a já jsem si řekla, ze takovou kravinu fakt číst nebudu a nechala si napsat pětku
a to jsem jinak četla fakt rada a měla samé jednicky. Slabší odvar byla ta zvířata, to taky nikdy nebylo nic pro mě ![]()
Třeba by ji mohly bavit nějaké lehčí dobrodružné knizky “pro kluky”?
@Keyllah píše:
naši druhačku třeba právě knihy Harry Potter a Letopisy Narnie zajímaly a chtěla je čístpředtím viděla i filmy, chtěla jejich pastelky, tričko atd. hodně to u nich loni frčelo…
Moje obě děti to také bavilo… ale právě proto, že se pro to rozhodly samy.
Zakladatelky 7-8 letá dcerka patří mezi děti, které čtení zatím nebaví, musí k němu být nucena - a pro takové dítě je zrovna tohle dost těžké čtení.
Potřebovala by něco jednodušeji napsané (plus s jednoduchým a zároveň chytlavým dějovým spádem)… namátkou mne napadá třeba série od Ivany Peroutkové o holčičce Aničce, z těch starších třeba Tománek je rád na světě, Děti z Bullerbynu, atd. Zkušená knihovnice by dokázala poradit nejlíp.
@BohunkaP @Keyllah @Semtex Já bych zakladatelku netahala za slovo s Harry Potterem a Narnií, přijde mi, že dceři dává hodně na výběr, píše, co všechno zkusili, lehké čtení i náročnější, aby si vybrala sama, časopisy, komiksy, nic. Takže mi to fakt nepřijde jako nucení do nevhodné četby. Btw moje druhačka zrovna čte HP a nemůže se odtrhnout ![]()
@Pitaya1 Zrovna HP, Narnii a Carodejova učně si vybrala sama. Že ji to strašně zajímá. Má Lego HP, viděla 1. díl a nadchlo ji to. Další díl už tak moc ne. Nosí i HP oblečení. Ale knihy nic. Dětské motivy mi bojkotuje úplně.
@Anonymní píše:
@Pitaya1 Zrovna HP, Narnii a Carodejova učně si vybrala sama. Že ji to strašně zajímá. Má Lego HP, viděla 1. díl a nadchlo ji to. Další díl už tak moc ne. Nosí i HP oblečení. Ale knihy nic. Dětské motivy mi bojkotuje úplně.
Zakladatelko, je něco, co tvoje dcera MUSÍ? Když pominu chodit do školy? Trošku mám dojem, jestli nemůže být i taková rozcapená proto, že kolem ní tančíš a snažíš se jí zavděčit. Třeba s tím kroužkem - když si mé dítě něco vybere, prostě dochodí alespoň pololetí, neexistuje odhlášení po pár hodinách ![]()
No, a úplně sama bez tebe dělá co? Mi neříkej, že leží v posteli a kouká do zdi