Druhačka je lenoch

Anonymní
30.9.22 10:11

Druhačka je lenoch

Ahoj, naše školačka má odmala dost komplikovanou povahu a obecně je extrémně těžké ji pro cokoliv nadchnout. Jakmile má nastat jakákoli práce, snažení, trénink, přestává spolupracovat. Ve škole ji učitelka označila jako jednu z velmi chytrých a zároveň královnu všech lenochů. Ve výsledku se drží někde kolem průměru. Nebaví jí číst (zkoušíme mraky knih, časopisů, encyklopedií, komiksů - vše je nuda), píše tak, aby to měla hlavně rychle z krku (s chybami, neúhledně), jedině v matice nemá problém, protože jí jde úplně sama. Sešity má ošklivé, poškrtané, orvané. Výrobky odevzdává odfláklé atd.
Chtěla jsem, aby chodila aspoň na 1 kroužek. Dostala vybrat z 11 různých (sportovní, taneční, hudebka, výtvarka, počítače, přírodověda…). Nevybrala si nic. Prý ji nic nezajímá.
V družině si údajně staví sama stavebnice nebo jen kouká sama z okna. Nemá ani moc kamarádů a o organizované aktivity jeví minimální zájem.

Již jsme navštívili psycholožku, která ale nesplnila naše očekávání. Řekla, ať dceři necháme volnou ruku, nic nenutíme, jen základní domácí úkoly. To děláme a podle mě se to posouvá k horšímu. Začíná být oplácaná a ve škole nesnáší TV.

Ve školkovém věku chodila chvíli plavat, na angličtinu a do tanečků. Nic jí nebavilo, u ničeho nevydržela a dle lektorek ani nespolupracovala, nesnažila se.

Máte doma někdo tento typ dítěte? Co na něj platí?

Díky za tipy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anais Brno
30.9.22 10:16

A o co má spontánně zajem ona?

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
30.9.22 10:18

Máš úplně normální dítě.

Jen má tu smůlu, že jeho matka má dítě jako projekt, který musí formovat podle svých představ

A dcera má to štěstí, že raději jde do pasivní rezistence, tedy nic nedělá, místo toho aby se zneurotizovala do perfekcionistického uzlíčku nervů, kdy stejně ale nebude nikdy dost dobrá. Protože až dostane svobodu a vybuduje si nějaké sebevědomí, které teď má úplně udupané, protože prostě ti není dost dobrá, tak bude moci začít dělat to co chce. Neurotizovaná děcka se většinou utopí v zoufalé snaze získat nějaké ocenění, které si pak sami v sobě zneváží, protože to nebylo dokonalé - nikdy nebude.

Ty a tvoje představy jsou zádrhel - jen ti to ta psycholožka řekla profeisálníně ne na tvrdo.

A samozřejmě že se ti to nelíbilo. Protože to nasedá na to, jak se k tobě chovali tvoji rodiče a co sis zvniřnila a nehodláš na to mít náhled, protože to by znamenalo konfrontace s bolestí, co si musela prožívat jako dítě a to neuneseš.

Tak opakuješ ten vzorec na své dceři.

Změň přístup k sobě a dceři, pak to začne fungovat - mrkni třeba na tenhle koncept. Ale nemyslím si že to půjde bez toho, aby sis svoje staré rány prozkoumala a ošetřila v individuální psychoterapii. Když to neuděláš, bude puberta dost pekelná.

https://www.vychovabezporazenych.cz/

Příspěvek upraven 30.09.22 v 10:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.9.22 10:20

No popravdě, já bych nenechala dítě takhle „hnít“ i za cenu toho, že kroužek vyberu sama a holt ho budu motivovat až lehce nutit na něj chodit. Nelíbí? Nebaví? Ok, vyber si jiný. Zájmy, koníčky a pohyb jsou důležité, nemůžeš sedět celé dny doma a koukat z okna. Totéž s přípravou do školy. Každý den s ní vyndat vše z aktovky, znovu a znovu ukázat, jak skládat sešity do tašky, dohlídnout, že je vše obalené, tužky ořezané atd. Časem věřím, že si to zautomatizuje. Syn je taky lenoch a v některých věcech po něm musím jít, ale rada „nechat ho být“ se mi prostě příčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14602
30.9.22 10:21

Nic. Jen důslednost v základních věcech, osklive odflakane zápisy v sesitech nechat po škole přepsat a chybějící doplnit. Však neni povinné chodit na kroužky, ne? Já po synovi musím dvakrát týdne kontrolovat, zda má hotové vše i to, co dělali ve skole. Pak je to vždycky na půl odpoledne nebo na jedno cele práce navíc. Sam od sebe si to nedodela, je mu to fuk a kašle na to.

Druhá třída - to je ještě celkem mala, nech ji fakt čas. Zapoj ji více v domácnosti, ať má svoje práce. Až ji to začne moc otravovat, můžeš ji nabidnout, ze pokud půjde odpoledne na krouzek, nebude to muset dělat :P musis byt taky trochu vycurana.

Syn ale začal chodit ven s kamarády až od třetí třídy po druzine, a ve čtvrté už odmitl do družiny chodit a jdou ven rovnou po škole. Krouzek si našel taky až ve třetí třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
30.9.22 10:27

@Ou super napsáno! Do puntíku souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.9.22 10:29

Přijde mi úplně normální, jen asi u všeho cítí, že musí a tak se staví do pozice, kdy nechce nic. Vzala bych jí do knihovny, tam je výběr velmi široký a třeba jí něco nadchne. A možná ne. Třeba kamarádka to u syna ve čtvrté třídě řešila tak, že ho nechala hrát počítačové hry, kde si musel číst alespoň co musí splnit, najít apod…A pokud jde o zájmy, tak někdo prostě to pravé najde později. Třeba zrovna ten kamarádky syn je takový případ. Nikde nevydržel apod. a teď chodí do přírodovědného a je spokojený. Neni ani povinnost mít kamarády, může je třeba najít časem, až zjistí, že s nimi má společné zájmy. A co se týče psaní, tak dobře funguje psaní dopisů, pohledů apod. většinou, tak jezdit po výletech a posílat příbuzným. A pokud je spíš samotář, netlačila bych jí do kolektivu. Pokud je někde u vás kroužek třeba programování robotů ze stavebnic apod.,tak bych to navrhla, ale netlačila bych jí nikam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
30.9.22 10:41

@Ou jaký projekt, proboha? Ty bys opravdu nechala dítě ve druhé třídě se flakat? Povinnosti odfláknout, celé odpoledne koukat z okna.. atd? Souhlasím s tím, že děcko si má vybrat to, co ho baví. Pokud ho nebaví lautr nic, tak ho holt k nějaké aktivitě povedou rodiče. Žádné týrání to není a vážně si nemyslím, že to z chuderky vypestuje neuroticky uzlicek nervů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 10:45

@Ou Chápu, co tím chceš říct, ale toto není ten případ. Já jsem holka z vesnice. Celé dětství jsem přirozeně milovala zvířata, hlavně koně a u nich jsem trávila většinu času. Od 3. třídy jsem hrála na kytaru, naprosto dobrovolně. Nepamatuji si, že bych kdy já nebo někteří mí kamarádi prostě celé dny seděli a koukali z okna. Každého bavilo něco jiného - zvířata, tanec, kreslení, hudba, počítače, sport, čtení knih…cokoliv.

Co nadváha? Nejí přitom moc, ani nemá hlad. Věčně se hrbí, má mizerné držení těla…Navíc má permanentně blbou náladu a nemá ani kamarádky.
Ano, mám takový projekt: mít zdravé a zdravě sebevědomé dítě, které má aktivní přístup k životu. Asi jako většina rodičů. :nevim: ;)

• Citovat
  • Upravit
53190
30.9.22 10:49
@Anonymní píše:
@Ou Chápu, co tím chceš říct, ale toto není ten případ. Já jsem holka z vesnice. Celé dětství jsem přirozeně milovala zvířata, hlavně koně a u nich jsem trávila většinu času. Od 3. třídy jsem hrála na kytaru, naprosto dobrovolně. Nepamatuji si, že bych kdy já nebo někteří mí kamarádi prostě celé dny seděli a koukali z okna. Každého bavilo něco jiného - zvířata, tanec, kreslení, hudba, počítače, sport, čtení knih…cokoliv.Co nadváha? Nejí přitom moc, ani nemá hlad. Věčně se hrbí, má mizerné držení těla…Navíc má permanentně blbou náladu a nemá ani kamarádky.
Ano, mám takový projekt: mít zdravé a zdravě sebevědomé dítě, které má aktivní přístup k životu. Asi jako většina rodičů. :nevim: ;)

Já tě fakt chápu, jelikož syn měl takové období taky, tak vím, že co píše Ou je sice pravda, ale netýká se to této situace. Kluk to měl kolem 7-8 let, byl takový nanicovatý, nic ho nebavilo, nic se mu nechtělo, všechno byla pruda, do toho začaly různé zdravotní obtíže. Měla jsem dojem, že na něj jde puberta, a fakt myslím, že šlo o nějaké rozkolísání hormonů. Později se srovnal. Ale kdybych to nechala úplně být, tak nevím nevím, jak by dopadl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 10:53

Jé taková jsem byla jako malá, nakonec jsem vystudovala statistiku (od malička miluji matematiku a nesnáším dějepis). Číst jako pro svoji zábavu jsem začala až po vysoké, jinak jsem tomu taky nedala. Kroužků jsem taky vystřídala mraky: flétna, aerobik, tancování, tenkrát počítače, volejbal… A u ničeho jsem nezůstala. Určitě jsem nebyla ta populární holka co se s ní chce každý kamarádit, ale měla jsem 2 kámošky… A hlavně jsem měla teda pořád mám vlastní svět ve svých myšlenkách a vůbec mi to nevadí… Každý jsme nějaký.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 10:54

Zakladatelko, budu tu mít nepopulární názor, ale některé děti se musí pošťouchnout. Takže třeba zkusit kroužek aspoň na chvíli. U nás kluky chytil skauting.
Na druhou stranu je ale potřeba řešit jen to, co je nutné a nechtít změnit vše.
Ve svých dětech mám kombinaci tvé dcerky. Druhák je líný lajdak. Nechce číst, nechce psát, nechce nic. Sešity má salátové už teď. Ošklivé, pokreslene, špinavé. Už jsem rezignovala. Pokud má hotovo, je úprava na něm. Stejně tak výrobky a obrázky. Maluje na úrovni 3leteho synovce. Neřeším. Číst musí denně. Nelíbí se mu nic. Byli jsme v knihovně, v knihkupectví a nevybral si. Takže vybírám já a každý čteme jeden řádek.
Zkoušela jsem i pozitivní motivaci. Např. za přečtenou stránku nad denní limit mu přidám 5 minut na mobilu. To celkem funguje.

@Ou a co bys udělala s dítětem, co by chtělo jen sedět celé dny doma? Bez zájmů, bez kamarádů. Takové dítě mám doma. Pokud je doma, tak se psychicky horší. Máme vyzkoušené z doby Covidu. To pak nechtěl ani na zahradu. A nestačí škola. Potřebuje se angažovat jinak.
První roky jsem ho nechala. Pak jsem mu nechávala vybrat. Aktuálně to je tak, že když si sám nevybere, dostává befelem, čeho se bude účastnit. Má vždy pololetí na vyzkoušení a může toho nechat, zatím nikdy nenechal. Letos má jeden nový kroužek a je spokojený. Chodí tam s nadšením.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 10:57
@Ou píše:
Máš úplně normální dítě.

Jen má tu smůlu, že jeho matka má dítě jako projekt, který musí formovat podle svých představ

A dcera má to štěstí, že raději jde do pasivní rezistence, tedy nic nedělá, místo toho aby se zneurotizovala do perfekcionistického uzlíčku nervů, kdy stejně ale nebude nikdy dost dobrá. Protože až dostane svobodu a vybuduje si nějaké sebevědomí, které teď má úplně udupané, protože prostě ti není dost dobrá, tak bude moci začít dělat to co chce. Neurotizovaná děcka se většinou utopí v zoufalé snaze získat nějaké ocenění, které si pak sami v sobě zneváží, protože to nebylo dokonalé - nikdy nebude.

Ty a tvoje představy jsou zádrhel - jen ti to ta psycholožka řekla profeisálníně ne na tvrdo.

A samozřejmě že se ti to nelíbilo. Protože to nasedá na to, jak se k tobě chovali tvoji rodiče a co sis zvniřnila a nehodláš na to mít náhled, protože to by znamenalo konfrontace s bolestí, co si musela prožívat jako dítě a to neuneseš.

Tak opakuješ ten vzorec na své dceři.

Změň přístup k sobě a dceři, pak to začne fungovat - mrkni třeba na tenhle koncept. Ale nemyslím si že to půjde bez toho, aby sis svoje staré rány prozkoumala a ošetřila v individuální psychoterapii. Když to neuděláš, bude puberta dost pekelná.

https://www.vychovabezporazenych.cz/

Příspěvek upraven 30.09.22 v 10:22

Mě se tohle tvrzení taky moc nelíbí. Ve druhé třídě je zapotřebí trénovat čtení a je jedno čeho. Pokud se škole fláká a je nedůsledná tak podle mě potřebuje nějak vést. Ne ji nechat čumět do zdi. To potom není žádné vedení, formování. Na vybere měla xy věci, kroužků, byla podle příspěvků tázána co chce dělat. :nevim: to předci není špatně.
Ano, nutit na sílu dělat třeba tanec je taky špatně, to ano. To bych se nedivil a, že by flákala. Pokud nechce dělat nic tak zkusit vypozorovat co jí babi.

Zakladatelka psala že ji kde matika :nevim: tak matematické kroužek, učitel. Může pomáhat slabším spolužákům :nevim: třeba by ji to zrovna chytlo když bude vědět, že je v tom lepší než ostatní. Děti by to třeba i pochopili od ní lip :nevim:. Zkusila bych doma počítat cokoliv.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 11:00

@Fiveone Do knihovny chodíme už od ledna a i když si výjimečně vybere nějakou knihu, stejně ji pak nebaví. Ani knihy určené pro začínající čtenáře, ani ty pro starší (ty jsem jí předčítala večer já). Nic jsme nedočetli, nic ji zatím nebavilo. Měli jsme Harryho Pottera, Letopisy Narnie, Čarodějův učeň, milion knih na téma mazlíčci ( zachráněný králíček, ztracené kotě atd.), encyklopedie…vůbec nic. Úplně maximálně prolítla obrázky a víc nezájem.
Co dělá ráda kromě koukání z okna a stavení ze 2 stavebnic, jsou deskové hry. Ale hraje je jenom se mnou a s mými rodiči a asi 4 konkrétní hry. Občas dostane něco nového, ale pořád preferuje ty své. Do klubu stolních her chodit odmítla a v družině si hraje jen sama. (Prý si třeba i vytáhne nějakou hru a prohlíží si ji, ale nechce ji hrát). To je asi tak vše.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 11:02
@Anonymní píše:
Mě se tohle tvrzení taky moc nelíbí. Ve druhé třídě je zapotřebí trénovat čtení a je jedno čeho. Pokud se škole fláká a je nedůsledná tak podle mě potřebuje nějak vést. Ne ji nechat čumět do zdi. To potom není žádné vedení, formování. Na vybere měla xy věci, kroužků, byla podle příspěvků tázána co chce dělat. :nevim: to předci není špatně.
Ano, nutit na sílu dělat třeba tanec je taky špatně, to ano. To bych se nedivil a, že by flákala. Pokud nechce dělat nic tak zkusit vypozorovat co jí babi.Zakladatelka psala že ji kde matika :nevim: tak matematické kroužek, učitel. Může pomáhat slabším spolužákům :nevim: třeba by ji to zrovna chytlo když bude vědět, že je v tom lepší než ostatní. Děti by to třeba i pochopili od ní lip :nevim:. Zkusila bych doma počítat cokoliv.

Kroužek veselá logika je přímo u nich ve škole. Byla první hodinu a nebavilo, zkusili jsme ještě druhou a úplně to bojkotovala, takže jsme zrušili.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi