Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@VitaminC V družině je do 15, někdy do 15.30. Mnohé kroužky probíhají v rámci družinového času přímo ve škole, takže by pouze místo v družině třeba tancovala nebo vyráběla nebo hrála na flétnu nebo sportovala atd.
A nějaké psaní by jí nebavilo? Nemyslím psaní diktátu, ale vymýšlení vlastních pohádek. S ohledem na věk třeba jen na jednu stránku. Prostě aby se ta její fantazie dostala ven.Nebo focení. Vzít foťák a jít fotit vše co ji zaujme.Nebo malování, ale ne někde na ZUŠ apod. pokud je samotář, ale doma, prostě mít svůj stojan, náčrtník a třeba knihu s návody a nebo si někdy jen tak kreslit a čekat co z toho vznikne.Je spousta věcí, které může dělat sama. A promluvila bych si s ní o tom, že jí nechci nutit do nějakého kolektivu, ale nechci, aby jen seděla a koukala do zdi. Takže ať se prostě zamyslí, vezme papír a tužku a napíše 10 věcí, které jí baví, zajímají, chtěla by je zkusit, chtěla by se o nich něco dozvědět apod..A nemusí těch 10 věcí ze kterých se dá pak hledat něco v okolí sepsat během hodiny. Třeba do neděle večer by mohla vymyslet 10 aktivit v pohodě.
Zkuste jinou psycholožku. Mě to chování vážně nepřijde úplně ok.. Respektive takhle: kdyby byla spokojená a srovnaná s tím, že nic nedělá a nemá kamarády ani záliby, tak bych jí nechala být, řešila jen tu školu a povinnosti s ní spojené. Ale ty jsi máma a znáš jí nejlíp, pokud ti ale přijde nešťastná, věčně nespokojená, zpruzelá, něco je evidentně špatně.
@Fiveone Tohle je velmi dobrý nápad na to zjistit, zda je to případ pro psychologa nebo jen introvertní dítě. Pokud by byla schopná říct pár věcí, které jí baví a dělají šťastnou, i kdyby to bylo prohlížení Pokémon kartiček, tak bych jí taky nikam netlačila, nebo jen velmi citlivě.
A ještě mě napadá jedna otázka. Dokáže dcera nějak odůvodnit, proč nechce dělat aktivitu, kterou vyzkouší? A nemyslím tím, že nechce. Třeba syn si před rokem vyzkoušel karate a pak přišel s tím, že už tam nechce. Mluvila jsem s ním o tom a vypadlo z něj, že karate by ho bavilo, ale byl tam úplně nejmenší. Nemají to tady dělené podle věku, takže tam byl on, pár starších, puberťáci o dvě hlavy větší atd…Takže jsme se domluvili, že tento rok nezačne v září, ale až od pololetí a začne s Krav Magou, kde budou děti v přibližně stejném věku.
@Fiveone Ano, taky bych pátrala. Syn letos přešel ve volejbale do vyšší ligy a prvních pár tréninků, že taky chodit nechce, že je to náročné a nebaví ho to. No nakonec z něj vylezlo, že se mu nepozdává trenér, že je přísnej a křičí na ně.. Občas z těch dětí vypáčit, o co jde, je umění. Ale pak to obvykle má rychlé řešení.
@unuděná U všeho uvádí důvod, že je to nudné. I u aktivit, které vůbec nevyzkoušela. Sport obecně nesnáší ve všech podobách odmala. I u toho plavání pro malé děti skoro pořád brečela. Tam byl důvod, že jí je zima, tlačí jí plavky a brýle.
Družinu zvládala od začátku celkem v pohodě, i když letos si stěžuje na velký hluk a na to, že děti moc zlobí. Mají novou vychovateku a mám podezření, že ji děti moc nerespektují. Dcera je háklivá na klid.
@Anonymní píše:
@unuděná U všeho uvádí důvod, že je to nudné. I u aktivit, které vůbec nevyzkoušela. Sport obecně nesnáší ve všech podobách odmala. I u toho plavání pro malé děti skoro pořád brečela. Tam byl důvod, že jí je zima, tlačí jí plavky a brýle.
Družinu zvládala od začátku celkem v pohodě, i když letos si stěžuje na velký hluk a na to, že děti moc zlobí. Mají novou vychovateku a mám podezření, že ji děti moc nerespektují. Dcera je háklivá na klid.
A není možné ji přeřadit jinam? U nás má družina 3 oddělení. Sport jako takový bych jí nenutila, ale třeba bych jí občas vytáhla na kolo, na pěší výlet, v létě na vodu(i kdyby to mělo být jen na víkend třeba).Pokud má ráda klidové aktivity, ať si to prostě zkusí sepsat a pak se dá říct jestli to jde nějak rozvíjet(ale zase nebýt moc hr, aby jí nepřešla chuť i na klidové aktivity).Já když chodila do školy, tak v podobném věku zrovna frčelo pletení náramků z bužírek. Nějaké takové kreativní aktivity, které by ale mohla dělat doma jsou taky nuda? Jinak bych jí věci nechala alespoň párkrát vyzkoušet. A pak ať klidně řekne, že to pro ní neni, ale nenechla bych jí hodnotit něco, co ani nezkusí.
@Anonymní píše:
@VitaminC Ona je nejradši sama v pokojíčku a něco si staví nebo si sama prohlíží nějaké kartičky. Co ji nabízím já - společná procházka, společné čtení, vaření, hraní jejich oblíbených stolních her, vyrábění, luštění křížovek a relébusů. Říká, že se nudí, ale nic z toho dělat nechce s výjimkou těch jejich 4 her pořád dokola.
Ja bych ji nenutila. Vzala bych ji k psycholozce a pokud ta ti jen potvrdi, ze je introvertni, nechala bych ji. Vem ji do knihkupectvi, cteni by mela povinne, aspon par stranek denne vzhledem k jejimu veku, ale jestli si chce stavet a domu chodite ve ctyri, nechala bych ji na pokoji.
@VitaminC Psycholožka se vyjádřila tak, že ji máme nechat, ať si sama dospěje k tomu, co by ji bavilo. To poradila na jaře. Půl roku jedeme v doporučeném režimu a právě mám pocit, že dospělá akorát k tomu, že všechno je nuda a nemá ani cenu to zkoušet. Introvert bude určitě, to jsem i já, ale Introvert neznamená, že bude celý život sedět a koukat z okna. Aspoň podle mě.
@Anonymní píše:
@VitaminC Psycholožka se vyjádřila tak, že ji máme nechat, ať si sama dospěje k tomu, co by ji bavilo. To poradila na jaře. Půl roku jedeme v doporučeném režimu a právě mám pocit, že dospělá akorát k tomu, že všechno je nuda a nemá ani cenu to zkoušet. Introvert bude určitě, to jsem i já, ale Introvert neznamená, že bude celý život sedět a koukat z okna. Aspoň podle mě.
A proc to vadi?
Cist jsme se tady shodly, ze je treba. V tydnu chodite domu ve ctyri, tak ji vem jen projit se psem, at ti pomuze s veceri, o vikendu babicky, vylet.
@Liberalissima píše:
Chápu, že ti to nějakým způsobem vadí, ale je lenost konec světa? Dokud vysloveně nepropadá samozřejmě. Tak holt bude línější, i tak může prožít super spokojený život. A kdoví, třeba se na střední nebo i později pro něco nadchne a ještě se budeš divit
No já teda nevím, ale lenost u člověka trochu průser je. A nechat to jen tak ležet, protože no bóže to je toho ukazuje na lenost u rodičů.
@Anonymní píše:
Ahoj, naše školačka má odmala dost komplikovanou povahu a obecně je extrémně těžké ji pro cokoliv nadchnout. Jakmile má nastat jakákoli práce, snažení, trénink, přestává spolupracovat. Ve škole ji učitelka označila jako jednu z velmi chytrých a zároveň královnu všech lenochů. Ve výsledku se drží někde kolem průměru. Nebaví jí číst (zkoušíme mraky knih, časopisů, encyklopedií, komiksů - vše je nuda), píše tak, aby to měla hlavně rychle z krku (s chybami, neúhledně), jedině v matice nemá problém, protože jí jde úplně sama. Sešity má ošklivé, poškrtané, orvané. Výrobky odevzdává odfláklé atd.
Chtěla jsem, aby chodila aspoň na 1 kroužek. Dostala vybrat z 11 různých (sportovní, taneční, hudebka, výtvarka, počítače, přírodověda…). Nevybrala si nic. Prý ji nic nezajímá.
V družině si údajně staví sama stavebnice nebo jen kouká sama z okna. Nemá ani moc kamarádů a o organizované aktivity jeví minimální zájem.Již jsme navštívili psycholožku, která ale nesplnila naše očekávání. Řekla, ať dceři necháme volnou ruku, nic nenutíme, jen základní domácí úkoly. To děláme a podle mě se to posouvá k horšímu. Začíná být oplácaná a ve škole nesnáší TV.
Ve školkovém věku chodila chvíli plavat, na angličtinu a do tanečků. Nic jí nebavilo, u ničeho nevydržela a dle lektorek ani nespolupracovala, nesnažila se.
Máte doma někdo tento typ dítěte? Co na něj platí?
Díky za tipy.
Myslím že máte doma normální chytrou holku. Nemá cenu jí něco nutit. Škola sama je určité nucení, ale jít dál. Proč by měla plavat, protože to chtějí rodiče? Angličtinu se naučí, až jí to začne bavit. Školství je nastaveno víc pro ty průměrné, to je znak nadprůměrných, že je řada věcí nebaví. Přijde jim něco triviální, nebo hloupě vysvětlované. Chytré děti vůbec nemusí mít skvělé známky. To mají spíš ty snaživé. Obvykle lepší než průměr, to ano, i když na začátku školní docházky ani tohle nemusí platit. Škola je nastavená, aby stíhali i ti méně chytří a ty nadprůměrné to zákonitě nebaví. Obvykle tu je zlepšování známek, na druhém stupni, na sš a hlavně na vš. Dnes ty známky moc potřeba nejsou. Na matfyz nebo na čvut vůbec ne, tam stačí umět matematiku a fyziku. Myslím že psycholožka má pravdu. Taky, chytřejší děti obvykle tělocvik nebaví. A jestli je oplácaná je fuk. Tady je plno hubených holek, pak přijdou do puberty a obrovský zadek i celkově obézní postava. Jiná se naopak vytáhne a zhubne. A taky, děti se mají povzbuzovat. Říkat, jaký je lenoch, to holku negativně určuje.
@hanka.br. píše:
No já teda nevím, ale lenost u člověka trochu průser je. A nechat to jen tak ležet, protože no bóže to je toho ukazuje na lenost u rodičů.
Průser je spíš nadměrná snaživost. Navíc u dětí nejde mnohdy fakticky o lenost, jen to tak učitelka vnímá a to není totéž. Spíš to je, že ji věci nabaví. Což je mnohdy znakem vysoké inteligence, že ji nebaví ta věc sama nebo forma, kterou se to podává.
@VitaminC Ona je nejradši sama v pokojíčku a něco si staví nebo si sama prohlíží nějaké kartičky. Co ji nabízím já - společná procházka, společné čtení, vaření, hraní jejich oblíbených stolních her, vyrábění, luštění křížovek a relébusů. Říká, že se nudí, ale nic z toho dělat nechce s výjimkou těch jejich 4 her pořád dokola.