Druhé miminko po 5letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.12.24 13:16

Máme děti o 4roky a je to fajn. Pětiletá nás potřebuje na hraní, ale když chce, tak se o sebe postará a i o ségru, třeba se spolu svléknou na koupání, donese ji kartáček, připraví oblečení, snídani, svačinu…milují se…zvládáme dům, školku, kroužky, sportování, výlety, cestování, návštěvy…chtěly jsme po 2,5 až 3letech, ale nedařilo se, nakonec se to sešlo dobře a dokončil se zatím nový dům…

• Citovat
  • Upravit
69117
21.12.24 13:21

Souhlas s tím, že je too organizaci. Jezdíme na dovolené se školkovým dítětem a puberťákem. A světe div se, užívají si to všichni. Přes rok má velké dítě svoje zájmy a kroužky, ale jak je čas, jdeme někam všichni spolu. Ano, jsou aktivity, které zcela záměrně dělám jen s jedním nebo druhým dítětem, ale to bych dělala, i kdyby byly věkově blízko, každé dítě má časod času nárok na stoprocentní pozornost rodiče. S malým dítětem si dělám pravidelnou odpolední procházku, pár kilometrů lesem, dojdeme do cukrárny, něco si dáme, busem zpět. Velké dítě se občas přidá, pak je to jiné, v lese spolu vymýšlí kraviny a cukrárna je pak obvykle dvakrát dražší. Jdeme do bazénu, chvíli blbnou spolu, pak se s mrnětem plácám v akvaparku a velké dítě si jde sjíždět tobogány, pak zas blbnou spolu. Na některé akce si velké dítě bere kamaráda, aby si spolu řešili ty „velké“ věci, občas se seberou a zmizí a objeví za hodinu, občas vezmou blahosklonně mladšího sourozence s sebou. Já myslím, že těm velkým dělá dobře nekritický obdiv mrněte - za předpokladu, že k tomu nejsou nuceni a není jim mladší sourozenec hozen pravidelně na hrb nebo není péče o něj dána za povinnost. Teď jsem vzala velké dítě do Londýna, takový už „dospělý“ víkend, malé si doma užívalo s tatínkem a bylo ujištěno, že si to za pár let zopákneme zas jen my dva spolu.
Jo a při větším rozestupu je výhoda, že velké dítě už netahá domů všemožné školkové rýmičky. A když něco dotáhne malé, velké už je tak odolné, že to nechytne, takže mám nemocné jen jedno dítě. A taky nemám problém mít je v jednom pokoji, vyrůstali jsme tak s mužem oba a bereme to jako normální věc - my máme s mužem taky ložnici společnou a nějak spolu musíme vyjít. Děti jsou zvyklé, každé má svůj prostor a jsou OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
21.12.24 13:22

Jinak teda u nás takový rozdíl nebl plánovaný, chtěli jsme děti blízko sebe, už jenproto, že mi nebylo dvacet, ale holt příroda to chtěla takhle… a je to v pohodě, nijak si nestěžuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.24 13:22
@Anonymní píše: Více

Máme je o 4roky a v pohodě vymyslíme aktivity pro obě, jedna má pět let druhá přes rok, byli jsme i u moře a teď i týden na horách…pekáčovaly s nadšením obě, na delší túry jsme daly mladší do vozejku nebo do nosítka a bylo vše podle starší, do bazénu mohly společně, v herně si hrály obě…lyžovat pojedeme a budu s ní lyžovat já, s malou bude jezdit taťka na pekáči a nebo ji necháme prarodičům a užijeme si čas jen se starší :-) na kole jezdí starší od 3let a letos jsme s ní chodili nejčastěji jezdit na bruslích a malá ve vozejčku a nebo jsem ji vzala za jinými dětmi a jezdily spolu…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.12.24 13:25

A ještě jak to jsou dvě holky, tak si myslím, že se mi i parádně povedlo sladit velké dárky k Vánocům a vyhrajou si spolu :srdce: :srdce: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
512
21.12.24 21:38

Nemohla bych poprosit o tip? Máme taky holky, věkový rozdíl 5 let. Napadá mě kuchyňka, domeček, Lego (kupuju doplo i pro starší, vyhraje si s tím víc).

Jinak tenhle věkový rozdíl je fajn na tu péči, že starší počká, zabaví mladší, obslouží se. Horší je to z hlediska toho, že se miminko musí víc přizpůsobit režimu (školka, kroužky), což někdy znamená miminko budit. A pak ty aktivity, něco se dá vymyslet společně, něco prostě nejde (třeba ty lyže).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí