Druhé miminko po 5letech

163
20.12.24 22:15

Druhé miminko po 5ti letech

Ahoj všem,

po delší pauze a uvažování, jsme se konečně oba shodli na tom pokoušet se o druhé dítě. Rozdíl by mezi dětmi teď byl 5-6 let. Máte to někdo podobné? Jak to zvládáte? Děkuji za Vaše odpovědi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35758
20.12.24 22:43

Mám, je to vlastně v pohodě, ale děti jsou od sebe daleko věkově, aby se zabavili nejak extra spolu. Taky jak jsou starší je dost problem jim vymyslet program aby to bavilo oba, máme kluka a holku.
Ale zase výhoda, že starší už je skoro v pubertě a je samostatná, takže nemusím nikde hledat třeba hlídání, když musím někam s mladší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68929
20.12.24 22:53

Máme 7 a je to fajn. Když se narodilo mimčo, bylo už velké školní dítě a dost samostatná jednotka. Teď půjde malé dítě do školy a velké už je na víceletém gymplu a jede si po vlastní ose. Snažím se toho nezneužívat, ale když je to fakt třeba, velké dítě se o malé postará, vyzvedne ho, uvaří večeři pro oba. I po návratu do práce mám zásadnější starosti apéči jen o to jedno dítě. Ale samozřejmě je složitější vymyslet program, co by vyhovoval oběma dětem, ale dá se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3702
21.12.24 06:29

@anonym9999 budeme mít přesně po 6 letech a 1 měsíci :D Chtěla jsem určitě nižší věkový rozdíl mezi dětmi, ale stalo se to takhle, dřív se vůbec nedarilo. A pak to přišlo zcela neplánovaně. Ale kluci (mam dvojčata) se na mimco hrozně moc těší, věřím, že budou pomáhat. Ale je mi taky jasný, že nikdy si spolu nebudou hrat jako kluci dvojčata, ale zase se starat o jedno miminko bude mit svoje výhody oproti miminkum dvojcatkum :) A ja si pořád dělám srandu, že po šestinedělí zaděláme miminu na sourozence :mrgreen: :mrgreen: Haha, kéž by byl člověk mladší ;) Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10906
21.12.24 08:47

Mám mezi klukama skoro přesně 7 let rozdíl. Mladšímu je rok a půl. Neplánovali jsme to takto, druhé se pár let nedařilo, ale zatím si to nemůžu vynachválit. Hodně záleží na povaze dětí. Měla jsem trochu obavy ze žárlení starsiho, dlouho nás měl pro sebe, ale nekonalo se. Starší na něj bez problémů chvilku dohledne, zabaví, když akutně potřebuju. Ale chůvu si z něj nedělám. Malý velkého bráchu naprosto zbožňuje a ve všem ho napodobuje. A já mám v době, kdy je starsi ve škole, čas piplat si prcka a užít si ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
21.12.24 08:51

Ja jsem s bratrem o 5 let.. nehráli jsme si spolu on ma jako velky kluk uz jine zájmy a mamka si mohla nechat jen zdát ze by me hlídal..pocitej ze budeš mít 2 jedináčky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9278
21.12.24 08:59

To už je pohodička ;) já bych to ani jinak nechtěla. Mám rozdíl 5,5 let a za mě je to ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
21.12.24 09:58

Já mám v únoru 5 letého syna a taky mě láká ještě mimi. Jenže se mi nechce přestat pracovat. A taky mám obavu, že by trpěl syn. My navíc máme byt jen 3+KK. A chceme zachovat obývák. Takže nemáme místo.
Udělala jsem si seznam pro a proti:
A proti jsou tyhle body:

• práce
  • finance
  • malý byt a hypotéka
  • trauma z porodu
  • s tímto věkovým rozdílem si nejsem jistá, jak aktivity s dětmi zkombinovat
  • jsem jedináček a manžel má ségru a tvrdí mi, že mít sourozence pro dítě znamená méně pozornosti, omezení, nucené dělení a konflikty. A jako bonus nervózní rodiče.
  • jsem ráda, že ještě rok a půl a skončí školka a restrikce na rýmy.

Pro:

• Nechci být taková ta matka, která bude závislá na jediném dítěti. Taková byla a je moje máma. Prakticky mě nikam nepouštěla a neustále se bála, že se mi něco stane.
  • Kdo má sourozence je určitě sociálně obratnější. Já byla mimoň, co by se rozdal a dodnes mám problém nastavit hranice.
  • Děti by si snad hrály, ale to nevím jestli jsem to už neprošvihla.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
21.12.24 10:37

Mam rozdil 5,5 roku, idealni. Starší pomuze, pohlídá, zabaví se. Nechtela bych to jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7689
21.12.24 10:44

My už asi druhé mít nebudeme, to bych musela začít dřív, aby byl mezi nimi větší rozdíl, ale mně tento rozestup přijde akorát. Možná i větší :lol: Sice asi nebudou takoví parťáci, ale spíš jedináčci, ale prostě bych neměla nervy na dvě batolata nebo pečovat o miminko a k tomu o batole a všichni bychom se trápili.
Ed. Manžel se zapojuje velmi, ale četla jsem i od mnoha žen se zapojenými manželi, že mít 2 hodně malé děti je dost náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
21.12.24 11:20

Mám holky na den 5 let po sobě a za mně super. Starší je opravdu od mala hodná, rozumná, přizpůsobivá, takže i když už má samozřejmě svoje zájmy, nedělá jí problém si s mladší ségrou hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.24 12:12

Úplně nerozumím tomu, proč by děti s větším věkovým rozdílem měly být jako jedináčci. Mám děti dvě. Rozestup mezi nimi je deset let. A jako dva jedináčci rozhodně nevyrůstají. Starší je v pubertě, nehraje si. Nicméně se handrkují, dohadují, pak zase láskyplně souzní. Čas spolu rozhodně tráví. Jsou aktivity, které podnikáme celá rodina. Pak jsou takové, které jsou jen s mladším dítkem, když má starší nějaký svůj program. Jasně, není to věkový rozdíl, o kterém jsem snila, ale člověk míní…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.12.24 12:20
@Anonymní píše: Více

Protože to rozdělí rodinu v trávení volného času. Maminka s miminem vozí kočárek a starší s tatou lyžuje, jede na kolo a tak. Mám v okolí dvě takové rodiny. Když už mladší taky umí na kole, tak pro staršího je to nuda a opět starší se oddělí s jednímz rodičů.
Je to ale fajn na pohlídáni a tak, to zase jo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.12.24 12:44

Je to pouze o organizaci. A pokud se na nějaké aktivity rodina rozdělí, to může nastat i v případě malého věkového rozdílu mezi dětmi. Když má každé jiné zájmy. Stojím si za tím, že lze vychovat děti s větším věkovým rozdílem společně. Myslím, že tyto předsudky mají hlavně ti, kteří takový věkový rozdíl mezi dětmi sami nemají.

• Citovat
  • Upravit
30408
21.12.24 12:50

Souhlasím s tebou. Věkový rozdíl mezi mými dětmi je i 16 a 12 let a vím přesně, jak to myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí