Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mam k tomu ambivaletni vztah. Na jednu stranu si říkám, že na alkoholu vznikaji zavislosti a není od veci prokazat, že bez toho muzu byt. Na druhou stranu si říkám, proc si proste odpirat neco, co mi chutna. Asi jako kdybych si rekla, ze v červnu si nebudu v jidelne objednavat brambory. Ale dala jsem leden. Puvodne jsem si rikala, že to ukoncim 28., az zvoli Pavla, tak to zapiju. A nakonec jsme dali oslavny běh.
Jinak jsem uz ho drzela asi 2× v minulosti. Na covida jsem to na dva roky prerusila, respektive jsem v unoru pila jen bile suche, obvykle mam rada bile polosuche.
Příspěvek upraven 02.02.23 v 08:16
@Mkmkz píše:
toto som nikdy nepochopila, ze vino, alebo alkohol niekoho nabija. keby som si dala pohar vina, mozem ist tak akurat do postele, ale aj tak by som nezaspala. bolo by mi zle vecer, aj rano. vazne tomu neverim, ze sa niekto po alkohole moze citit dobre. to teraz nemoralizujem, ale nezazila som, ze by mi alkohol spravil pekny vecer, den a pod..
No tak nesmis vytahnout flasku. Já si dam sklenicku, když mam pohodu, vecer, klidek, ctu si, povídáme si. Vuno mi opravdu chutna a prostě to dokresli pohodovou atmosferu. Když mi nechutna, tak ho vyleju
Ano držím, ale jsem úplný abstinent, takže je mi to jedno a držím ho celý rok ![]()
Já mám suchý celý rok. Skleničku na silvestra, nebo na něčí kulatiny (jednou za x let) nebo jednu decku piva za celé léto nepočítám. Alkohol mi vůbec nic neříká.
Mě překvapuje, jak je běžné ve společnosti pravidelně popíjet. Takže mi spíš přijde úsměvné, když někdo řekne, že dva měsíce v roce nepije a jak je na sebe hrdej. No není moc na co, když dalších deset si alkohol dopřává…
Jooo ja
zacala jsem tedy uz v nedeli 29.1.
a od vcerejska jsem si nasadila jeste kuru z ostropestrce. Predpokladam, ze za mesic budu zas desne hubena, plna energie, a bez chuti si sklenicku dat
![]()
@Birds píše:
Já mám suchý celý rok. Skleničku na silvestra, nebo na něčí kulatiny (jednou za x let) nebo jednu decku piva za celé léto nepočítám. Alkohol mi vůbec nic neříká.
Mě překvapuje, jak je běžné ve společnosti pravidelně popíjet. Takže mi spíš přijde úsměvné, když někdo řekne, že dva měsíce v roce nepije a jak je na sebe hrdej. No není moc na co, když dalších deset si alkohol dopřává…
Ale podľa mňa to zase je vykon. Obmedziť sa
No, řekli jsme si, že to prubneme a uvidíme, jestli to vydržíme. Sice to vypadá, že držet budeme jen do 24. protože pak máme akci, ale i to naši játra asi překvapí ![]()
@Lama Lama píše:
No tak nesmis vytahnout flasku. Já si dam sklenicku, když mam pohodu, vecer, klidek, ctu si, povídáme si. Vuno mi opravdu chutna a prostě to dokresli pohodovou atmosferu. Když mi nechutna, tak ho vyleju
Po fľaši by ma odviezli s otravou alkoholom
Áno, viem, že niektorí to majú na pohodu, uvolnenie. Asi nemetabolizujem alkohol správne, som po nom akurát unavená a otravena ![]()
@Birds píše:
Nekourim. Presto dokazu pochopit, ze někdo ma radost z toho, že mesic nekouri. A koneckoncu z cehokoli, co si člověk chce dokazat, že zvládne, at uz ve smyslu odeprit nebo v pizitivnim smyslu dokazat ( traba ubehnout maraton)
Takze todle mi prijde jako takove hloupe vyvysovani.
Ano většinou nějaký měsíc máme bez alkoholovy + k tomu dodržujeme ještě nějaké další věci. Je to fajn ![]()
@KKK85 píše:
Jsi nečetla dizkusi tady před pár dny… že pivo pijou jen podlidi
U toho sem si musela sednout na prsty 😃
@Lujza031 píše:
Ahoj, je tu někdo, kdo tohle dodržuje?? Nemusí se jednat přímo o únor, já to třeba držím často v létě. Mívám 1 - 3 měsíce pauzu.
Sousedi (kamarádi) se snaží skoro každý rok
Podle mě to je celkem dobré pro zdraví. Člověk má pak takovou čistou hlavu, dobře spí, není podrážděný, baví ho více jeho koníčky.
Nepiju vůbec už cca 9let a nehodlám to měnit.
Dříve jsem taky nějak nepila, ale pařby občas byly. Ovšem když to srovnám, tak jsem měla začít dříve, měla jsem se mít více ráda. Bavit se umím skvěle i bez alkoholu a hlavně mi není nikdy špatně
.
@Lujza031 píše:
Ahoj, je tu někdo, kdo tohle dodržuje?? Nemusí se jednat přímo o únor, já to třeba držím často v létě. Mívám 1 - 3 měsíce pauzu.
Sousedi (kamarádi) se snaží skoro každý rok
Podle mě to je celkem dobré pro zdraví. Člověk má pak takovou čistou hlavu, dobře spí, není podrážděný, baví ho více jeho koníčky.
Nedržím nic
Nedodržuju, alkohol moc nepiju, jen občas když jdeme do restaurace, tak k jídlu a jednou měsíčně, když jdu večer s kamarádkama.