Držíte někdo suchý únor?:-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
917
2.2.23 14:15
@annlady píše:
Jestli piješ tolik, že máš často problémy tohoto typu, pak máš problém s alkoholem.
Suchý únor nedržím, protože moje obvyklá konzumace jsou max 2 piva týdně, obvykle z toho jedno malé, když jsme na hospodském kvízu. A klidně si místo piva dám nealko. Takže nemám důvod zkoušet, jestli to vydržím. Protože de facto suchej život držím skoro permanentně.

Tady je myšleno zřeknout se i piva týdně k obědu. Nevím proč hned takové názory? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.2.23 14:17
@Lujza031 píše:
Tak jsem to taky myslela. Nechápu tady někdo, kdo řekne ccc já nepiju vůbec a ještě prý proč se měsícem nepití někdo chlubí?? No pro mě se chlubí ten co nepije vůbec.
Kamarádka taky nepije a nikdo ji od nás pomník nestaví :)
Je to proste ozdravný čas, výhoda je, že pak člověk méně pije, aspoň já teda jo.
Takže za mě je to dobrá věc. Abstinenti tu psát nemusí, když to nechápou? Že ;)

Tak tak, vidim tu podobne. Nedovedu si predstavit, že polezu do diskuze, kde kuraci budou sdilet nejake sve abstinencni epizody a já tam vlitnu machrovat s tím, že nekourim vubec. Nechápu, jaky to má informacni prinos, krome toho, ze si vylepsim sve ego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.2.23 14:27
@axlpol píše:
Mám stejný názor. Normální je - nepít.
Bohužel v naší společnosti je to tak běžná věc, že abstinenti jsou „podivní“.
Mám za sebou veliké pařby nebo pivka po práci, ale ted to vidím, že to bylo uplně zbytečné. Je společností podsouváno, že takhle vypadá zábava :nevim: a jako teenager a i později, to byla spíše ode mě póza, než to, že by mi alkohol chutnal.

Jsem jen člověk, takže slabost v podobě cigarety s kafíčkem si nechávám. Chutná mi to, je to relax chvilka jenom pro mě. Nemám problém s tím přestat, ale vždycky říkám, že nechci, nemám důvod. Takže chápu i u druhých tu sklenku co potřebují ke své pohodě.

Ovšem tak jak se dokázali vytlačit kuřáci ze společnosti a dává se najevo, že není normální kouřit, tak by se mohlo přistupovat i k alkoholu např. méně dostupný alkohol v běžných marketech nebo právě akce jako „suchej únor“.

V zasade souhlas. Jen… cigarety koupis v beznych marketech. Vytlaceni kuraku není proto, že je to spolecensky neprijatelne, ale protoze to nuti „uzivat“ koureni ( kour) pasivne i okoli. To u alkoholu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6217
2.2.23 14:36
@Lujza031 píše:
Možná to je alergie na alkohol?? To bych ani pak nedivila.

Alebo len začnem byt po vypití si sama sebou - unavená a otravena :lol: vraj od nejakeho promile padnú zábrany a autenticky prejavujes emócie, ktoré zazivas :D
Mám trocha problém s histaminom, tak pivo ani víno by pre mňa neboli. Aj keď som si všimla, že je na trhu nizkohistaminove 🍷

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
2.2.23 14:41
@Lama Lama píše:
Mentoruješ.
No tak je závislý. A má radost, že to měsíc vydržel nekouřit.
Znovu opakuji, nekouřim, přesto chápu, že někdo má rodost z toho, že měsíc nekouřil. A naopak nerozumim, že ty nechápu proč mu to dělá radost. Prostě má vůli měsíc nekouřit. Zbytek roku z nějakého důvodu přestat nechce ( tedy pokud to vydrží měsíc, tak předpokládám, že pokračovat v kouření dále není o vůli, ale prostě z nějakého jiného důvodu kouřit chce, něco jiného mu to přináší). Já třeba pár měsíců příležitostně o víkendech kouřila, přinášelo mi to jakési uvolnění. Pak to přestalo fungovat, tak jsem zas přestala.
Asi se spíš míjíme v tomkonceptu nepochopení, proč lidi dobrovolně přijímají toxiny. Jako proč ne. :nevim: Člověk ( já) dělá vědomě spoustu věcí, které mu nesvědčí, prostě proto, že mu to něco přináší, dělá radost. Jen asi má každý tu hranici jinde. Někdo si víc užívá někdo se to snží dotáhnout do absolutna. A pak je široká škála mezi. Extrémista by odsoudil i čumění do obrazovky na této diskuzi a doporučil by nám jít se projít ven.
A on i ten maraton není pro zdraví nic ultraprospěšného a je to jistá forma závislosti.

A proč bych nemohla mentorovat? Někdo tady snad psychicky nezvládá větu, že nepít je normální, že je to v pohodě? Pak se asi nabízí otázka, proč mu to vadí? - Asi proto, že sám ví, že nedokáže s pitím přestat, má problém a tohle uvědomění je nepříjemné.
Podívej se na tuhle diskuzi, jak to tady vypadá. Většina se usmívá, když říká, že na suchý únor kašle, protože oslavy, protože sklípky, protože víno před spaním atd… Vždyť je to strašný, jak je užívání alkoholu bráno jako pozitivum, jako norma.

A opět, připodobnění k maratonu je blbost. Maraton je specifikum kvůli svému extrému a ani tady se nebavíme o extrémní závislosti. Bavíme se o běžném konzumentovi.
Nicméně než se k maratonu dostaneš, tak běháš: běh, jak je všeobecně známo, posiluje celé tělo, cévy, svaly, zlepšuje kapacitu plic, procvičuje srdce, tělo se zbavuje toxinů pocením, zrychleným dýchaním a zrychlením metabolismu, zlepšuje se termoregulace organismu. Když to člověk přežene a bolí ho kolena atd., tak si jednoduše odpočine. Nikdo asi nepůjde běhat znovu, když nemůže, protože to fyzicky nejde. A už vůbec to nelze připodobňovat k přijímání toxinů v logice, že „maraton je stejně špatný jako přijímání toxinů“. To by asi WHO mohla zavřít celé olympijské hry, nemyslíš? Suma sumárum, běh je kompenzace chybějícího pohybu (ztuhlosti, lenosti apod.) pozitivním směrem, kdežto užívání toxinů je kompenzací chybějících příjemných pocitů, a vždy negativním směrem s negativním dopadem na organismus. Je smutné, že k navození příjemných pocitů se někdo potřebuje intoxikovat a nedokáže najít jiný způsob.

Říkáš, že „Asi se spíš míjíme v tom konceptu nepochopení, proč lidi dobrovolně přijímají toxiny. Jako proč ne.“ - ta poslední věta je red flag. Že nevíš, proč toxiny nepřijímat. To je právě ten problém.

• Citovat
  • Upravit
30975
2.2.23 14:45
@Sadman píše:
Ano, dal jsem si vcera suche vino. Lahvinku na rozjezd.

Koukam, ze nejsem prvni, kdo mel okamzite tuto asociaci se slovnim spojenim suchy unor. Taky jsme ho tak vcera zahajili :mrgreen: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.2.23 14:52
@Birds píše:
A proč bych nemohla mentorovat? Někdo tady snad psychicky nezvládá větu, že nepít je normální, že je to v pohodě? Pak se asi nabízí otázka, proč mu to vadí? - Asi proto, že sám ví, že nedokáže s pitím přestat, má problém a tohle uvědomění je nepříjemné.
Podívej se na tuhle diskuzi, jak to tady vypadá. Většina se usmívá, když říká, že na suchý únor kašle, protože oslavy, protože sklípky, protože víno před spaním atd… Vždyť je to strašný, jak je užívání alkoholu bráno jako pozitivum, jako norma.

A opět, připodobnění k maratonu je blbost. Maraton je specifikum kvůli svému extrému a ani tady se nebavíme o extrémní závislosti. Bavíme se o běžném konzumentovi.
Nicméně než se k maratonu dostaneš, tak běháš: běh, jak je všeobecně známo, posiluje celé tělo, cévy, svaly, zlepšuje kapacitu plic, procvičuje srdce, tělo se zbavuje toxinů pocením, zrychleným dýchaním a zrychlením metabolismu, zlepšuje se termoregulace organismu. Když to člověk přežene a bolí ho kolena atd., tak si jednoduše odpočine. Nikdo asi nepůjde běhat znovu, když nemůže, protože to fyzicky nejde. A už vůbec to nelze připodobňovat k přijímání toxinů v logice, že „maraton je stejně špatný jako přijímání toxinů“. To by asi WHO mohla zavřít celé olympijské hry, nemyslíš? Suma sumárum, běh je kompenzace chybějícího pohybu (ztuhlosti, lenosti apod.) pozitivním směrem, kdežto užívání toxinů je kompenzací chybějících příjemných pocitů, a vždy negativním směrem s negativním dopadem na organismus. Je smutné, že k navození příjemných pocitů se někdo potřebuje intoxikovat a nedokáže najít jiný způsob.

Říkáš, že „Asi se spíš míjíme v tom konceptu nepochopení, proč lidi dobrovolně přijímají toxiny. Jako proč ne.“ - ta poslední věta je red flag. Že nevíš, proč toxiny nepřijímat. To je právě ten problém.

Mentorovat muzes. Proti vete normální je nepit v zasade nic nemam. Respektive ja mam spis problém s nalepkovanim normální nenormalni v jakemkoli smyslu. Zalezi na definici normality. Pokud je to z pohledu ciste statistickeho, co dela většina, tak normální je pit. Pokud z pohledu " spravnosti", tak nepit. S cim mam asi nejvetsi problém je, proč někdo prichazi s temito nevyzadanymi radami. A netyka se to jen alkoholu. I tam, kde se mi to vubec netyka. Někdo zalozi skupinu bezcu zacatecniku, že ubehnou prvni kilometr v kuse a já tam pujdu machrovat, že kdyby drzeli zdravy zovotni styl, ubehli by to uz davno? Pujdu mentorovat mezi fetaky, kteri chteji sdilet zkusenosti, kam si nejlepe slehnout a kde sehnat nejlepsi matros? Budu lezt do skupiny, kde si vymenuji navody na plateni a snazit se je presvedcit, že pleteni je desna nuda? Proc?
Z hlediska zdravi by bylo samozrejme nejlepsi olympijske hry zrusit. A ver, že spousta lidi si zdravi bedome huntuje i sportem, protože prostě ten sport potrebuji.
Vcetne me. Taky beham, ikdyz vim že se si tím zhorsuji patni ostruha. A je mi to fuk. Stoji mi to za to. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.2.23 14:58
@Birds píše:Říkáš, že „Asi se spíš míjíme v tom konceptu nepochopení, proč lidi dobrovolně přijímají toxiny. Jako proč ne.“ - ta poslední věta je red flag. Že nevíš, proč toxiny nepřijímat. To je právě ten problém.

No, dyt to rikam, ano, vzajemne nepochopení. Jen s tim, ze já chapu, ze mas tak nastavene priority a neprijimat toxiny más vysoko. Ty nechapes, že to někdo tak vysoko nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
2.2.23 15:11
@axlpol píše:
Mám stejný názor. Normální je - nepít.
Bohužel v naší společnosti je to tak běžná věc, že abstinenti jsou „podivní“.
Mám za sebou veliké pařby nebo pivka po práci, ale ted to vidím, že to bylo uplně zbytečné. Je společností podsouváno, že takhle vypadá zábava :nevim: a jako teenager a i později, to byla spíše ode mě póza, než to, že by mi alkohol chutnal.

Jsem jen člověk, takže slabost v podobě cigarety s kafíčkem si nechávám. Chutná mi to, je to relax chvilka jenom pro mě. Nemám problém s tím přestat, ale vždycky říkám, že nechci, nemám důvod. Takže chápu i u druhých tu sklenku co potřebují ke své pohodě.

Ovšem tak jak se dokázali vytlačit kuřáci ze společnosti a dává se najevo, že není normální kouřit, tak by se mohlo přistupovat i k alkoholu např. méně dostupný alkohol v běžných marketech nebo právě akce jako „suchej únor“.

Naprostý souhlas. Pouze díky tomu, že se kouření zakázalo nejprve na pracovištích, posléze v hospodách, na zastávkách atd., a cigarety citelně zdražují, se konečně začíná akceptovat, že nekouřit je normální.

Jsem všemi deseti pro zřízení tzv. alkoshopů jako jsou např. ve Finsku. V supermarketu lze koupit jen alko do 5,5% a jen do 21h. Vše ostatní je ve zvláštních obchodech, kde je vstup pouze na občanku a daň je extrémně vysoká. Zařídit tohle u nás, tak si „chudý Čech“ alkohol radši odpustí, protože láhev rumu by ho stála cca 1000,–. V barech zařídit kontrolu občanek u vstupu a i tam alkohol zdanit. Konečně bychom nebyli na předních příčkách na světě - vždyť před námi jsou jen takové státy jako Rusko, Ukrajina, Bělorusko…

Takže „suchej únor“ dobrý, ale jaksi bez efektu.

• Citovat
  • Upravit
5837
2.2.23 15:13
@Lama Lama píše:
V zasade souhlas. Jen… cigarety koupis v beznych marketech. Vytlaceni kuraku není proto, že je to spolecensky neprijatelne, ale protoze to nuti „uzivat“ koureni ( kour) pasivne i okoli. To u alkoholu není.

No jasně, ale alkohol je dostupný stejně jako máslo a mouka, někdy jsou ty regály dost veliké. A kouření sice vadilo nekuřákům, ale efekt to má větší - už to není moderní, není to nic " k chlubení" a alkohol by si zasloužil stejnou pozici, protože alkohol taky ohrožuje okolí uživatele někdy více, někdy méně (nehody, problémy, finance, navazující problémy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
2.2.23 15:22

Popravdě, pije se zde mnohem víc, než si kdo dovede představit

a není to moc téma na vtípky ani na zlehčování, alkohol je nervový jed, ničí mozek, a může způsobovat rakovinu…není to nic zdravého

akci „suchý únor“ vlastně asi i chválím, protože minimálně pomáhá lidem zamyslet se nad sebou, zkusit si, zda mají nebo nemají problém s alkoholem a mnohdá pomůže játrům si odpočinout a začít regenerovat

popravdě, kdyby lidi, co pravidelně popíjejí, drželi suchý únor, nebo třebas 40 denní jarní půst od alkoholu, tak jedině dobře a chválím a super :palec:

to že nemá alkohol měsíc, dva, půl roku…to nikomu neublíží

to že ho má přes míru naopak hodně lidem ubližuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
2.2.23 15:25

@Lujza031

a zakladatelko, určitě ho dost lidí drží, v práci mi to lidi hlásí sami o sobě a hrdě mi to hlásí, tzn dobřeeee vždy je podpořím a pochválím, je to dobrý nápad

držte a vydržte a když to přetahnete do půlky března…pohoda, taky fajn

:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
2.2.23 15:40
@Lama Lama píše:
Mentorovat muzes. Proti vete normální je nepit v zasade nic nemam. Respektive ja mam spis problém s nalepkovanim normální nenormalni v jakemkoli smyslu. Zalezi na definici normality. Pokud je to z pohledu ciste statistickeho, co dela většina, tak normální je pit. Pokud z pohledu " spravnosti", tak nepit. S cim mam asi nejvetsi problém je, proč někdo prichazi s temito nevyzadanymi radami. A netyka se to jen alkoholu. I tam, kde se mi to vubec netyka. Někdo zalozi skupinu bezcu zacatecniku, že ubehnou prvni kilometr v kuse a já tam pujdu machrovat, že kdyby drzeli zdravy zovotni styl, ubehli by to uz davno? Pujdu mentorovat mezi fetaky, kteri chteji sdilet zkusenosti, kam si nejlepe slehnout a kde sehnat nejlepsi matros? Budu lezt do skupiny, kde si vymenuji navody na plateni a snazit se je presvedcit, že pleteni je desna nuda? Proc?
Z hlediska zdravi by bylo samozrejme nejlepsi olympijske hry zrusit. A ver, že spousta lidi si zdravi bedome huntuje i sportem, protože prostě ten sport potrebuji.
Vcetne me. Taky beham, ikdyz vim že se si tím zhorsuji patni ostruha. A je mi to fuk. Stoji mi to za to. :nevim:

A který pohled je pro tebe osobně důležitější - statistika? A dávat slovo správnost do uvozovek, čímž mu dáváš pejorativní význam, je tedy podle tebe pít správné?

Žádné nevyžádané rady nevidím, a mimochodem, to je klasika - ohrazuješ se jen proto, že se ti můj příspěvek nelíbí. Přitom je ale k tématu a to zcela zásadně - suchý únor je o tom přivést lidi k tomu, aby nepili. Nejen jeden měsíc, ale celý život a tím prvním měsícem se k tomu má člověk dopracovat, tím má aspoň začít. Je to o vůli. To za prvé. A za druhé, vůbec jsi nemusela na můj první příspěvek reagovat. Ale reagovala, ke všemu ve smyslu, že se povyšuju… Nemůžeš se tedy divit, že jsme nakonec v takové debatě. Navíc tvoje přirovnání se skupinami a machrováním, to už je úplně mimo…

Navíc, tím jak nadhazuješ polemiky, co je vlastně normální nebo že zrušit OH by bylo vlastně taky nejlepší… tak nějak mi to evokuje jakoby alkoholika, který hledá důvody, jak odůvodnit pití. Prostě argumenty nula.

• Citovat
  • Upravit
74
2.2.23 15:47

Já už nepiju, takže mě to netrápí :D ale nápad mi to přijde dobrý na takový detox.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.23 16:10

V rodině máme alkohol dědičný. Několika lidem, které jsem milovala, zničil celý život. S alkoholem mám i osobní negativní zkušenost, nalhávala jsem si, že ho dokážu mít pod kontrolou. Když jsem zjistila, že jsem schopná vypít za večer dvě láhve vína + nějaké to pivko, bylo už skoro pozdě. Jediná schůdná cesta je pro mě úplná abstinence a od 2.1.2023 jsem zatím úplně na suchu. Nejhorší bylo pít sama na odreagování a na sebelítost :,( Souhlasím s těmi co říkají, že normální je nepít.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex