Držíte někdo suchý únor?:-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16042
15.2.24 16:51
@Kfětoslava píše:
To není žádná tradice, přečti si něco o tom. A hlavně nikomu to nic nevnucuje. A vůbec nejde o to, že to musí být v únoru, klidně to může být květen, jde o to, aby se lidi v tom chlastání trochu zastavili a to se díky akci suchý únor daří. I kdyby si jen pár lidi zamyslelo a snížilo spotřebu alkoholu, tak tahle akce má smysl. A data, co jsou z předešlých ročníků získána, toto potvrzují, že to smysl máPříspěvek upraven 15.02.24 v 16:40

Chápu. Já to samozřejmě nikomu neberu, ať si každý drží co chce a uzná za vhodné.
Je jasné, že alkohol nebo nadměrné užívání škodí zdraví.
Pokud někomu taková akce pomáhá a má chuť jít do toho, tak proč ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14955
15.2.24 17:00
@Anonymní píše:
Já bohužel ne. Nemám na to rozhodnost. A upřímně, celkem mě to štve. Od 18 let jsem nejdýl vydržela nepít 14 dní, kdy jsem udělala trapas pod vlivem. Pak jsem jednou byla na služební cestě v zemi s prohybicí, tak tam jsem nepila těch 10 dní služebky…

Kolik ti je? A to nikdy nebýváš nemocná a nebereš léky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6217
15.2.24 17:44
@Černá Madonna píše:
Nedržím žádný suchý únor.
Podle mě je to nesmysl.
Ten, kdo chce přestat nebo si dát pauzu, tak může kdykoliv, pokud bude sám chtít…
A nemusí se řídit podle nějaké vymyšlené tradice. :nevim:

vtip je v tom, ze kto pije, nikdy si neprizna, ze ma s alkoholom problem.
a ked si da zavazok, ze vydrzi bez alkoholu nejaky cas a ono to nepojde (alebo to da, ale s velmi negativnymi pocitmi), mal by to byt pre neho signal, ze ma problem… takze ten suchy mesiac je vlastne skuska spravnosti.
este keby si to tak konzument alkoholu dokazal priznat, ze je pre neho nejake obdobie bez alkoholu ocistcom… alebo sa len vzdat toho pozitku z alkoholu pri nejakej prilezitosti…
ale to uz ten clovek nedokaze, pretoze ma v mozgu slast spojenu s alkoholom, takze bude donekonecna argumentovat, ze on sa nicoho vzdavat nemusi, ze to je utok na jeho slobodnu volu.. pricom je to prave uplne naopak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
15.2.24 17:50

Když už se tady opět po roce rozjelo povídání na téma alkoholu, tak uvedu nový důležitý poznatek, protože ty informace člověk běžně nehledá:

Nedávno bylo vyvráceno tvrzení, že „alkohol v malém množství neuškodí“. Už to prokazatelně není pravda.

V květnu 2021 proběhla poslední velká studie prováděná na dosud největším vzorku lidí - přes 25.000 - a prokázala, že pro mozek neexistuje něco jako „bezpečné množství alkoholu“. Jakékoliv množství je toxický jed.

Studie obsahuje největší množství kvalitních MRI snímků mozku všech účastníků a zcela mimořádně zohledňuje množství faktorů - věk, tělesná výška, pohlaví, kouření, socioekonomický stav, genetický původ, oblast bydliště, vzdělání, BMI a tělesná hmotnost.
Snímkování probíhalo po požití pouze jedné, nebo až čtyř standardních jednotek alkoholu (množství viz níže), a snímkovalo se v klidu a pak při plnění úkolů. Byla zjišťována hustota šedé i bílé hmoty mozkové a aktivita jednotlivých neuronových polí.

Práce prokázala zjevné nepříznivé změny již při mírné konzumaci alkoholu, to jest od 1 jednotky.
Konkrétně byl zjištěno postižení celé kůry, okrajových i hlubokých částí mozku, amygdaly a mozkového kmene, což v podstatě představuje celou mozkovou tkáň. Docházelo k horší mikrostruktuře bílé hmoty. Zároveň docházelo k fyzickému zmenšení celé mozkové tkáně, byť jen o nějaká drobná necelá procenta.
S každým dalším příjmem alkoholu se postižení zvětšovalo.

Alkohol tak poškozuje celý mozek byť při jediné skleničce, a nikoliv jen jeho části, jak se myslelo doposud. Způsobuje nenávratné zničení mozkových buněk, neurony zcela přestávají fungovat. Zhasnou a už je nejde nahodit.

(1 jednotka = 280 ml piva, 150 ml šampaňského, 30 ml lihoviny, 60 ml likéru nebo 100 ml červeného vína.)

Je to blbý no… Jestli jsem doposud k alkoholu vůbec neinklinovala, tak s tímto vědomím dnes nemám absolutně problém alkohol odmítnout byť i jen jako výjimečný přípitek, ať se lidi tváří, jak chtějí. On si totiž člověk připíjí na to, že si poničí mozek a paradoxně tomu říká „na zdraví.“

Moc držím palce těm, kteří s alkoholem a s tou neovladatelnou chutí na něj bojují. Držte se :srdce:
Normální je nepít.

• Citovat
  • Upravit
81480
15.2.24 18:06
@Birds píše:
Když už se tady opět po roce rozjelo povídání na téma alkoholu, tak uvedu nový důležitý poznatek, protože ty informace člověk běžně nehledá:

Nedávno bylo vyvráceno tvrzení, že „alkohol v malém množství neuškodí“. Už to prokazatelně není pravda.

V květnu 2021 proběhla poslední velká studie prováděná na dosud největším vzorku lidí - přes 25.000 - a prokázala, že pro mozek neexistuje něco jako „bezpečné množství alkoholu“. Jakékoliv množství je toxický jed.

Studie obsahuje největší množství kvalitních MRI snímků mozku všech účastníků a zcela mimořádně zohledňuje množství faktorů - věk, tělesná výška, pohlaví, kouření, socioekonomický stav, genetický původ, oblast bydliště, vzdělání, BMI a tělesná hmotnost.
Snímkování probíhalo po požití pouze jedné, nebo až čtyř standardních jednotek alkoholu (množství viz níže), a snímkovalo se v klidu a pak při plnění úkolů. Byla zjišťována hustota šedé i bílé hmoty mozkové a aktivita jednotlivých neuronových polí.

Práce prokázala zjevné nepříznivé změny již při mírné konzumaci alkoholu, to jest od 1 jednotky.
Konkrétně byl zjištěno postižení celé kůry, okrajových i hlubokých částí mozku, amygdaly a mozkového kmene, což v podstatě představuje celou mozkovou tkáň. Docházelo k horší mikrostruktuře bílé hmoty. Zároveň docházelo k fyzickému zmenšení celé mozkové tkáně, byť jen o nějaká drobná necelá procenta.

Alkohol tak poškozuje celý mozek byť při jediné skleničce, a nikoliv jen jeho části, jak se myslelo doposud. Způsobuje nenávratné zničení mozkových buněk, neurony zcela přestávají fungovat. Zhasnou a už je nejde nahodit.

(1 jednotka = 280 ml piva, 150 ml šampaňského, 30 ml lihoviny, 60 ml likéru nebo 100 ml červeného vína.)

Je to blbý no… Jestli jsem doposud k alkoholu vůbec neinklinovala, tak s tímto vědomím dnes nemám absolutně problém alkohol odmítnout byť i jen jako výjimečný přípitek, ať se lidi tváří, jak chtějí. On si totiž člověk připíjí na to, že si poničí mozek a paradoxně tomu říká „na zdraví.“

Moc držím palce těm, kteří s alkoholem a s tou neovladatelnou chutí na něj bojují. Držte se :srdce:
Normální je nepít.

Pockej pockej. Z toho vubec není patrne, zda se sledovaly kratkodobe nebo dlouhodobexzmeny. Spis to vypada jako vyzkum vlivu alkoholu. A altivitu nervpvych fumlci, než na vliv na dlouhodobe zdraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3789
15.2.24 19:14
@Birds píše:

Normální je nepít.

Tak to se divim, ze si jeste zvladnu dojit na wc, dle teto studie uz bych mel byt totalni dement. (Ano, ty jsi dement).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
15.2.24 19:21
@weyky píše:
Ano držím, ale jsem úplný abstinent, takže je mi to jedno a držím ho celý rok :mrgreen:

Mám to stejně :palec:.

• Citovat
  • Upravit
74217
15.2.24 19:30

Držíme/nedržíme celý rok furt stejně. Měli jsme trochu jeden večer začátkem měsíce na plese. A tu trochu piva co dám na obalení řízků. To ani nepočítám. Pivo je tam na vůni. My si dáme tak minimálně něco tekutého. Někdo potřebuje mít tekuté hrozny :mrgreen:. U nás je zas furt potřeba zásoba čerstvých hroznů. Zima nezima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
15.2.24 21:46

Ano, držím suchý únor a zatím se mi to kupodivu daří :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16042
15.2.24 21:58
@Mkmkz píše:
a ked si da zavazok, ze vydrzi bez alkoholu nejaky cas a ono to nepojde (alebo to da, ale s velmi negativnymi pocitmi), mal by to byt pre neho signal, ze ma problem… takze ten suchy mesiac je vlastne skuska spravnosti.
este keby si to tak konzument alkoholu dokazal priznat, ze je pre neho nejake obdobie bez alkoholu ocistcom… alebo sa len vzdat toho pozitku z alkoholu pri nejakej prilezitosti…
ale to uz ten clovek nedokaze, pretoze ma v mozgu slast spojenu s alkoholom, takze bude donekonecna argumentovat, ze on sa nicoho vzdavat nemusi, ze to je utok na jeho slobodnu volu.. pricom je to prave uplne naopak

Souhlasím s tebou.
Myslím, že jsi tuto problematiku popsala natolik výstižně, že si každý člověk, který má problém s alkoholem a je na něm bohužel závislý, tzn., že si bez něj už neumí představit svůj každodenní život, by si měl nejlépe sám uvědomit, následky i důsledky svého návyku či závislosti a snažit se na tom pracovat.
A pokud zjistí, že to není v jeho vlastních silách, tak si musí co nejdříve umět přiznat, že bez odborné pomoci tento boj s alkoholem sám nezvládne.
Ale, to už opravdu píšu o silné závislosti, u které se takový člověk stává, dá se říct, až otrokem. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
16.2.24 05:32
@Mkmkz píše:
ale to uz ten clovek nedokaze, pretoze ma v mozgu slast spojenu s alkoholom, takze bude donekonecna argumentovat, ze on sa nicoho vzdavat nemusi, ze to je utok na jeho slobodnu volu.. pricom je to prave uplne naopak

Ja a tim souhlasim. Ja uz tedy nepiju alkohol vubec, alkohol mi vzdy chutnal, ale nedelal dobre. Jednoho dne jsem si rekla dost a od te doby nepiju. Nicmene, par lidi okolo me drzelo suchy leden nebo drzi suchy unor. Nekteri si to pochvaluji, nekteri ten leden sice dotahli, ale posledni dva tydny trpeli, zdalo se jim o tom, prestali chodit na akce, ze to bez alkoholu nema cenu a prijdou az po skonceni toho obdobi atd. Mne se po alkoholu nezastesklo ani jednou - cimz to mam samozrejme jednodussi.
Nicmene - nechapu, ze to nekdo ma problem vydrzet jeden pouhy mesic. Ze v tom mesici ma tolikrat pocit, ze je to hrozne narocne a jen se modli, at uz to skonci. To uz je podle me na zamyslenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14955
16.2.24 17:05
@Elin29 píše:
Ano, držím suchý únor a zatím se mi to kupodivu daří :mrgreen: :mrgreen:

Tak já nevím, jestli dneska neporuším, za chvíli mám sraz v hospůdce, kam chodíme na čepované. Tak váhám birell/pivo, zatím je to 50 na 50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
16.2.24 17:29
@Kfětoslava píše:
Tak já nevím, jestli dneska neporuším, za chvíli mám sraz v hospůdce, kam chodíme na čepované. Tak váhám birell/pivo, zatím je to 50 na píše: Více

Tal v tomhle mám jasno. Me nealko pivo chutná nejvíc. Alko píšu, jen když jiný není. Vono naopak, to radši nic, než nealko, jsou fakt hnusný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
16.2.24 17:34

Většinou kdo drží suchej únor má problémy s chlastem. My co lijeme v mezích to neresime :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
16.2.24 17:39
@Černá Madonna píše:
Nedržím žádný suchý únor.
Podle mě je to nesmysl.
Ten, kdo chce přestat nebo si dát pauzu, tak může kdykoliv, pokud bude sám chtít…
A nemusí se řídit podle nějaké vymyšlené tradice. :nevim:

To máš stejné jako třeba se svátky. Proč si dávat dárky na Vánoce, proč se scházet s rodinou, když můžeš kdykoliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí