Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@heli111 Já teda houby jím, zrovna dneska jsem měla italské hříbkové rizoto…ohledně těch plísňových sýrů je to prý také jen mýtus, známý porodník MUDr. Koucký na několik dotazů ve více poradnách odpovídal, že plísňové sýry se jíst v těhotenství mohou (samozřejmě nikoliv prošlé, ale to platí o všech potravinách) viz např. zde asi uprostřed stránky http://www.prozeny.cz/…a/3450-dotaz
nebo zde
http://www.porodnice.cz/…dny/22/21273
@Janinka1983 píše:
@heli111 Houby by se v těhotenství jíst neměly, stejně, jako plísňové sýry. Houby jsou vlastně taky plísně, takže tak… Ale ty žampiony taky občas koupím, přidávám je do číny, nebo hlívu, ale nejíme to moc často. Houby z lesa letos určitě jíst nebudu, i když je mám ráda.
Tak já zrovna nedávno četla zajímavou debatu vědců, co se přou, jestli jsou houby rostlina nebo živočich. Prý některé aspekty víc připomínají živočicha.. zajímavé
Nicméně jak se říká - všeho s mírou a když se nic nepřehání, tak je to myslím v pohodě.
Ahoj holky, tak to je opravdu zajímavé, já si včera dala s chutí smaženici
a takovej hermelín mám taky ráda, ale moc často ho nejím, dávám si ho hodně na gril…
No hermelín na gril taky miluju!!! Mňáááááám, s toustíkem a brusinkama
Ale teď si to radši nedávám, i když bych opravdu moc ráda, hermelín, nivu i houby normálně jím, jen se teď bojím, když se to PRÝ nesmí
Asi se začnu řídit tím, že všeho s mírou a bude ![]()
Já si taky myslím, že malé množství neuškodí, normálně vařím žampionovou omáčku a i tu nivu na v omáčce na špagety si dám. Přece nejsem králík, abych jedla pořád jen zeleninu a mléčné výrobky. Prostě dám si to, na co mám chuť i kávu si občas dám, tak 2-3× za týden.
@Bananas Jojo, kávu si taky občas udělám, ale jen latté a spíš více mlíka, než kávy
Jako taky to nějak nehrotím, ale prostě s těma plísňovýma sýrama a houbama si tak nějak nejsem jistá, přece jen, je to plíseň a plesnivý pečivo a ostatní potraviny taky nejíme ![]()
@Janinka1983 Tak to jo, dám si to tak jednou za měsíc, co má chudák člověk pořád jíst?
Ahoj holky, tak včera jsem měla luxusní houbový guláš…no není to úplně lehké do žaludku, ale byla to ňamka, já myslím, že je to hrozně individuální co někoho nadýmá nebo jinak nevyhovuje to jiný zvládne…ale zakázané by neměly být v těhotenství ani houby ani plísňové sýry ALE riziko může být v nepasterizovaných produktech, takže i sýrech-ty co jsou běžně na ČR trhu v supermarketech jsou OK, u nás se musí pasterizovat (mamky manžel pracuje u jednoho z největších výrobců, tak jsem se s ním o tom bavila). Jen v těch speciálních sýrárnách, kde mají francouzské a švýcarské sýry mají často nepasterizované…(ty miluju nejvíc, ale teď si je preventivně radši odpírám).
Co já tedy nejvíc postrádám je sushi…sice mě posledně paní v mojí nejmilejší restauraci ukecávala, že japonky se tím cpou na kila a syrové rybky naopak těhotným prospívají, ale něco jiného je, když je ryba 100% čerstvá z moře vytažená a když k nám do ČR putovala přes půl světa…
@lucillee To máš pravdu, já si třeba občas dám kávu normálně s kofeinem. Někdo pije jen bez a přitom je to ještě horší. Nemá sice kofein, ale při její výrobě se používají chemikálie, takže to si dám radši s kofeinem. A jasně, každý je na tom chutově jinak. Nedoporučují se ani salámy a párky, ale copak jsem králík, abych chroupala jenom zeleninu? Sýry taky jím, ale jak se říká, všeho s mírou. Nebezpečí v potrvinách číhá na každém kroku, viz. teď v čaji Roibos salmonelóza. A kdo by ji tam čekal? Takže jím to, na co mám chuť a nehrotím to ![]()
Ahoj holky, ja normalne houby ani hermelin nejim, takze nemam dilema. Kafe si davam s kofeinem, kazdy den maly salek s hodne mlekem a je slabounke…a uzeneho lososa nebo mozzarelu jim a vse ok…myslim, ze driv se nic nevedelo, neresilo, medicina byla na nizke urovni a jak jsme vsechny zdrave:-)
Ahoj Holky, ja houby miluju, chodim ted do lesa a uz jsem mela testoviny z lišek a houbovou polevku. Měla jsem desnou chut, tak jsem si je prostě dala. Ale už to omezim. Já pravě četla, že houby z lesa v sobě udržují těžké kovy a to není moc vhodné, tak proto jsem se ptatal Nicméně jednou za čas to vubec nevadi. http://www.rodina.cz/dotaz7117.htm
@Bananas Presne jak rikas…chce to s rozumem, ja prvnich 5 tydnu tehu vsude vyzadovala kafe bez kofeinu, ted si nekolikrat do tydne udelam normalni, protoze toho hnusu co tam je v te bezkofeinove kave, to uz radsi nic. Ale piju kafe s mlikem a slabe. A krom syroveho masa, nejakych majonezovych salatu a nepasterizovaneho mleka vcetne produktu z nej jim vsechno. A je mi fajn ![]()
@Janinka1983 Tak tam je parádní lyžovačka ne? S vyhřívanou sedačkovkou
Já bych to brala
Ale můj muž sníh nesnáší ![]()
@Janinka1983 píše:
@Bananas Teď mě napadlo, jestli nedělají kočárky s lyžema místo koleček??? Do toho bych šla
Kočárek s lyžema jsem viděla, ale asi vlastní úprava?