Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kamillka2 píše: @rehonka: známá potratila nekolikrát a pak šla na umělé oplodnění byla hlídaná a já neím co všechno a má dva krásné kluky…tak nevím co tam s ní dělali…na genetice ani na hematologii jsem nebyla…proto chci jít na to umělé tam mi snad udělají věškeré testy né?:..nebo myslíš že je to hovadina a já stejně miminko nedonosím?::
Myslím, že hlavně mluvíš strašně negativisticky!!!!!
Nejde o samotné umělé oplodnění - IVF je v podstatě pomoc přírodě při spojení vajíčka a spermie, výběr nejlepšího embria. Zahnízdění je už na embiu samotném, děloha je stimulovaná, ale úplně stejně může být i u běžného snažení nebo při IUI. Důležité je zjistit, proč potrácíš. Jestli je to nějaká odchylka genetická, nebo hematologická, nebo prostě jen shoda smutných náhod. My jsme si tím také prošli… Ale IVF není podle mě řešení… Kolikrát si potratila? gyndaři většinou po třetím potratu dělají toto diagnsotické kolečno. je pravda, že výhodou CARů je, že dělají tu diagnostiku hned na počátku…
Ahoj holky,tak jsem zpět od doktora,mimi je tam kde má být,srdíčko jsme ještě neviděli,ale to proto že jsem teprve 5+4,otěhotněla jsem později,protože mam delší cykly.Na další kontrolu jdu až 15.5.,taková dlouhá doba.Jinak mě bez problémů vypsal neschopenku,tak jsem moc ráda.
@rehonka : vím asi jsem negativní, protože už jsem z toho hodně smutná…proto chci jít na to umělé oplodnění udělají tam veškeré testy atd…a půjde to ráz na ráz…znamej vlastní jednu z těchto klinik tak se přihlásím k němu ať si mě veme do foroty…a pak až budu vědět kde je problém nějak mi pomohou a pak mě oplodní…mohu se zaptat jak tato vyšetření dlouho trvala?…děkuji moc za tvou upřímnost…
@kamillka2 genetika trvá cca 6 týdnů, ktevní testy kratší dobu.. Spermiograf je snad okamžitě (v řádu dnů), imuno taky netrvá dlouho a laparka se dělá hned po MS. Dle naší zkušenosti…
Kamilko, jestli se můžu přidat do vaší diskuze ohledně umělého oplodnění…IVF v tomhle případě opravdu není řešení. Spíš naopak. Tím, že všechno začíná v „umělých“ podmínkách, tak se strašně často stane, že během měsíce, dvou přijde potrat
Proto se udává, že úspěšnost IVF je zhruba jen 30 %. Je to strašně málo na to, kolik toho člověk kvůli tomu podstoupí. Není to vůbec nic příjemného, to podotýkám ( i když co bychom pro vytoužené mimi neudělali). Deset dní si sama pícháš injekce do břicha, mezitím pořád lítáš na ultrazvuk, jestli vajíčka rostou, nervuješ se, potom nepříjemný odběr vajíček, potom další stres, kolik vajíček se oplodní a pak další dny ve stresu, kolik jich přežije do transferu. A po transferu embryjka nekonečných 14 dní čekání, jestli se to povedlo nebo ne. Je to velká zátěž jak na tělo, tak na psychiku. Jestli je to tak jak píšeš, že nemáte problém s otěhotněním, tak buď hodně ráda a příčina tvých problémů se musí prostě hledat jinde. My třeba máme opačný problém. Já ovuluju jednou za sto let, mám polycystické vaječníky a přítel nic moc spermiogram. Navíc už nám dávno není dvacet. Snažíme se téměř už tři roky. Umělé oplodnění u nás nevyšlo, dost dlouho jsem se z toho dostávala a teď v dubnu jsem našla své vytoužené dvě čárky na testu, stalo se to přirozenou cestou a ani tomu zatím nemůžu věřit…Nechci, ať tě ten můj příspěvek nějak rozesmutní nebo odradí od IVF, jen chci říct, že to v tvém případě nic neřeší a buď moc ráda, že vám jde otěhotnět přirozenou cestou. Určitě to jednou dopadne dobře!!
@barnys: děkuji moc za tvuj příspěvek, předem moc gratuluji a držím pěstičky až do zmodrání aby vše bylo o.k. potřebuji projít veškerýma vyšetřeníma…no moc se to snažení leliší od toho co prožívát v současné době, každý tyden na ultrazvuk měření folikulů..te´d třeba byly dva…(otěhotněla jsem) ale včera začala opět krvácet…zítra jdu na kontrolu tak nevím…hlavně jako těhu se necítím tak to asi odešlo…:-( chci vědět proč se to tak děje a začali mě léčit…protoe já už takto nemůžu každý týden létat na folikuly, a na krev a každej měsíc se měřit a kontrolovat a nevím co všechno, pak radost a pak zklamání…tak to už nechci…
@kamillka2 když to je právě ono… On ti záruku asi nikdo nikdy nedá… Vždy je to risk… většinou si ale s odstupem času řekneme, že stál za to… Já jsem se bála pátého týdne, protože v tom jsme měli SP, teď jsem přesně v tom čase a bojím se stále… Budu se bát i dalších 8 měsíců, ale stojí to bání za to…
Kamil, a kolikrát už se ti to stalo? já jsem právě před dvěma lety taky potratila, takže jsem pořád v nervech jako blázen. Ale snažím se si to až tolik nepřipouštět, protože až teď, kdy jsem zjistila, co dělá psychika, tak k tomu přistupuju trošku jinak. Když jsem podstoupila IVF, tak jsme polovinu vajíček nechali oplodnit „přirozeně“ a vůbec žádné se neoplodnilo, tak jsem si říkala, že v životě nikdy neotěhotním přirozeně, že přece není možné, když neovuluju a případně když ovuluju díky nějakým hormonům, tak moje vajíčka nejsou ani schopná se oplodnit. A ejhle, až poslední dva měsíce jsem snažení o mimi úplně vypustila, protože jsme začali stavět domeček a najednou tohle
Moje kamarádka např. potratila za sebou celkem pětkrát, hrůza, a až to vzdali a adoptovali mimčo, tak potom otěhotněla a mimi v pořádku donosila, protože byla v psychické pohodě. Nicméně psychika taky není všemocná, takže určitě si na různá vyšetření zajdi, hlavně někde, kde jsou opravdu odborníci. My jsme třeba s centrem asistované reprodukce nebyli vůbec spokojení, vytáhli z nás akorát 30 tisíc, vyšetření žádná, prostě hrůza, ale to je na jiné povídání.
@barnys : Ahoj, no potratila jsem dvakrát, a jde o to že jsem hodně citlivá, vše mě rozpláče, mrzí a bolí…trochu jsem i vystresovaná, určitě si zítra nechám od doktora nechat pořádně vyšetřit a dát doporučení na vyšetření na všechna co existují…protože tohle mě ubíjí jsem vždy šťastná, zapadnu skoro hned, ale pak to vystřídá dlouhodobější smutek…a tak pořád dokola…asi bude problém ve mě…a potřebuji zjistit kde…no a až na to příjdou půjdu na umělé oplodnění abych byla pod lékařským dohledem…
@kacisekm píše:
@lucillee : ja jdu take az 3.5. moje dr take nechce brat driv (mela jsem jedno ZT a myom na deloze tak to sestricce rikam ona ze to stejne proste driv smysl nema)ale zase si rikam ze uz by melo byt urcite srdicko a nebudu se alespon nervovat kdyzbych tam sla v 5tt a pak cekat co a jak
to je super jak se to tu rozrusta
a jak vam je holky mate nevolnosti? ja jak kdy¨, bud mam den kdy je mi blbe a pak zas den kdy mi nic neni
Ahojky, já právě nevolnosti vůbec nemám, to mi příjde divné, v minulým těhu už jsem blila jak amina
To srdíčko už myslím tluče od 6.týdne, ne?
@mikki 25 píše:
holky to je napínavý,všem držím palečky aby to vyšlo,ty začátky sou tak nejistý,já sem dneska měla jít na kontrolu ale doktor tam nebyl, tak půjdu až v pondělí,minulé těhu bylo srdíčko vidět v 6tt, v pondělí budu 6+4,tak doufám že srdíčko vidět půjde,mám dost nízký tlak a zvracím skoro každý den,má to tak taky některá?v prvním těhotenství mi takhle vůbec nebylo
Ahojky, já jsem taky minulé těhu dost zvracela. Teďkom mi zatím bylo špatně tak jednou,ale slabě, šla jsem si lehnout a přešlo to.. No napadá mě, pokud je ti často zle, zda máš dostatek vitamínů a minerálních látek.. Teď čtu zajímavou knížku a dost tam píšou, že nevolnosti způsobuje nevyváženost.. No tak třeba zkus víc celozrnné mouky zapojit do jídelníčku, ta obsahuje kde co zdravýho .-) Já teda už začla brát ty vitamíny pro těhulky, ale já ještě kojím, takže i proto, abych vůbec něco ze živin měla
Jinak se snažím jíst pestře.. ![]()
Kamilka - ahojky, moc mě mrzí tvé trápení a moc ti přeju, ať to tentokrát vyjde a miminko donosíš ![]()
kamka33:díky za radu možná máš pravdu,skusím ten jídelníček nějak změnit ikdyž já jím zdravě ale je možný že něcěho nemám dostatek,dneska ráno sem zvracela jen sem vylezla z postele,a sem pořád hrozně unavená,takže je fakt makačka zvládnout starost o toho našeho prvorozenýho,domáctnost a ještě chodit do práce,naštěstí mi hodně pomáhá manžel,je ted moc pozornej,to si užívám.
A co vaše polovičky holky,jak to prožívají?