Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ja jsem v lednu díky duphastonu,(teda myslím si to), neměla ovulaci. Začala jsem ho brát 14 DC a dělala jsem si ovu testy už do 1DC až do 29DC a nic. Takže brala jsem ho od 14DC do 23DC a měla jsem cyklus 29 dní. Tento měsíc jsem si počkala podle ovu testů na ovulku, která u mě nastala někdy 19-20DC(18DC a 19DC- pozitivní ovu test) a duphaston jsem začala brát až 21 DC. Budu ho brát normálně 1-0-1 po dobu 10 dní, buď budu těhotná, nebo se mi protáhne cyklus, ale hlavně, že ovuluju. A držím palce, ať kamarádce pomůže, ale co jsem se dočetla, tak duphaston rozhodně není na ovulaci, ale na pravidelný cyklus, na zvětšení sliznice a pomoc při uhízdění vajíčka. Je to vlastně hormon, který produkuje i žluté tělísko.
Jojo, díky za rady. Tak je jasné že na ovuaci není ale někdo píše že se ovulace vubec nedosáhne, někdo píše že do dvou dnů od začatí braní Duphastonu ještě ano. Což je dost rozporuplné. Jeden tak, druhý tak. Při debatě s další známou co měla taky Duphaston, sama neví kdy teda otěhotněla, makali na tom každý den,
, chtěla to dopočítat podle ovu, tak to je pak těžké uhlídat. A měla to podobně jako já, ovulace ji měla vycházet na 21-25 den, ale to by pak měla ovu až předposlední den, nebo po dobraní Duphastonu. Což jak většina píše už nemá být. A k tomu aby se nedopočítala má dva termíny porodu
jeden dle UZ a druhý dle posledního MC.Pak babo raď a Dr ji to nevysvětil. Pokrčí rameny že muže být ráda že je v tom. D
@Amália píše:
Aha…mě po prvním měsíci užívání Dr. udělal -Folikulometrii - vyšetření, u kterého se zjišťuje počet a velikost folikul. Zjistí se tak aktivita vaječníků a i čas, kdy dojde k ovulaci…po té mi řekl, že do 2 dnů nastane ovulace…no a MS už další měsíc nepřišla…
A měla jsi ovu v době Duphastonu? Nebo před nasazením?
Ahoj snažilky, chtěla bych přispět do diskuze svou zkušeností s Duphastonem. MS mám pravidelnou po 28 dnech, ovu mám 20 DC, krátkou luteální fázi. Nemám žádné gynekologické problémy, všechno v pořádku a děti už mám větší. Doktor mi nasadil Duphaston v den, kdy na UZ byly vidět folikuly před prasknutím. Měla jsem ho užívat 10 dní pro uchycení oplozeného vajíčka a jeho udržení v děloze. Bylo mi po něm první dny špatně, bolest a motání hlavy, návaly. Ale těšili jsme se s mužem na každodenní milování. Po týdnu se vše srovnalo a bylo mi výborně. Očekávala jsem MS. Začalo mě bolet břicho, prsa. Po 4 dnech zpoždění se mi udělalo špatně v práci, náhlá bolest břicha, zad, mdloby. Muž mě odvezl k lékaři. Na UZ několik velkých cyst, folikuly nepraskly, ale rostly a způsobily mi zánět vaječníků a dělohy. Nyní ležím v posteli s ATB a čekám na výsledky krve a stěru. Opravdu Duphaston zarazí ovulaci i těsně před prasknutím folikul. Kdybych to věděla, tak nasadím Duphaston až po ovulaci. Nikdy jsem cysty neměla ani záněty. Nevím, jak dloho teď bude trvat, než se vše vrátí do normálu. Duphaston nejspíš hodím do koše a nechám to na přírodě ![]()
Zdravím, chci se poradit, nebo možná uklidnit:) Dnes jsem 17 dc začla jsem dnes užívat duphaston ráno první tabletku mám užívat dvakrát denně do 25dc pak vysadit Od 5-9 dc jsem dostala clostylbegyt na podporu ovulace. Snažíme se o druhé mimčo, u první jsem to taky tak brala před 3 lety. Akorát ted jsem si přečetla nežádoucí účinky toho duphastonu úplně ho mám strach brát nevím no
Samá tromboza, mrtvice atd:/ Tak přemýšlím vím že mi ho doktorka napsala ale cyklus bez duphastonu mám 27- max 29 dní, což je asi normál délka, ovulace proběhla před 4 dny pozitivní ovu test a potvrzeno na folikulometrii. Beru totiž od prvního tehotenství ještě na tlak a štítnou žlázu, což mudr ví, ale i tak mám fakt strach ho brát. Holky co ho berete nebo jste brali měli jste nějaké výrazné nežádoucí účinky?
@Renitko já ho beru a to mám Leidna (větší riziko sraženin a jsem po tromboli. infarktu) a bylo mi řečeno že ho můžu. Moc dobrý pocit z toho nemám, ale měla jsem problém s cyklem i 80 dní bez a pomohl mi, jinak bych ho asi nebrala jen kdybych v těhu špinila. A proč ti ho vlastně dala???
Ahoj ráda bych se jen ze zvědavosti informovala při braní Duphastonu je možno otěhotnět(myslím jen v tom rozmezí co se berou tabletky)po dobrání cca 3 den dochází menstruace.
@Renitko píše:
Zdravím, chci se poradit, nebo možná uklidnit:) Dnes jsem 17 dc začla jsem dnes užívat duphaston ráno první tabletku mám užívat dvakrát denně do 25dc pak vysadit Od 5-9 dc jsem dostala clostylbegyt na podporu ovulace. Snažíme se o druhé mimčo, u první jsem to taky tak brala před 3 lety. Akorát ted jsem si přečetla nežádoucí účinky toho duphastonu úplně ho mám strach brát nevím noSamá tromboza, mrtvice atd:/ Tak přemýšlím vím že mi ho doktorka napsala ale cyklus bez duphastonu mám 27- max 29 dní, což je asi normál délka, ovulace proběhla před 4 dny pozitivní ovu test a potvrzeno na folikulometrii. Beru totiž od prvního tehotenství ještě na tlak a štítnou žlázu, což mudr ví, ale i tak mám fakt strach ho brát. Holky co ho berete nebo jste brali měli jste nějaké výrazné nežádoucí účinky?
Ahoj, brala jsem a beru Duphaston…mám po něm nevolnosti pocit jako kdybych měla nízký tlak a pocit tlaku na hrudi.
Mě ho mudra nakonec změnila na utrogestan a ten už ok max se mi po něm točí hlava a chce spát, ale aspon nemá takový šílený eventuelní nežádoucí učinky
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli někdo krvácel uprostřed cyklu při užívání Dupastonu? Děkuji moc za odpověď ![]()
@lenkator píše:
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli někdo krvácel uprostřed cyklu při užívání Dupastonu? Děkuji moc za odpověď
Ahoj já momentálně špiním dnes je to 3 den, ale včera jsem volala doktorovi…prý, že to nevadí, ale když se to rozjede(krvácela)tak že prý mám tebletky přestat brát.
Příspěvek upraven 23.03.14 v 11:39
@veverka1054 píše:
Ahoj já momentálně špiním dnes je to 3 den, ale včera jsem volala doktorovi, že to nevadí, ale když se to rozjede(krvácela)tak že prý mám tebletky přestat brát.
Děkuji za odpověď, já ho beru 2 cyklus a ted už krvácím 14 dní. U dr. jsem byla ani mě neskontrolovala a rekla mi, ze si mám přijít v úterý pro něco na zastavení, ale mě se to moc nelíbí. To tělo bude úplně zblblý
Beru od 11 DC do 25 DC a teď jsem 24 DC, tak už ho teda přestanu brát. Děkuji za odpověď ![]()
@lenkator píše:
Děkuji za odpověď, já ho beru 2 cyklus a ted už krvácím 14 dní. U dr. jsem byla ani mě neskontrolovala a rekla mi, ze si mám přijít v úterý pro něco na zastavení, ale mě se to moc nelíbí. To tělo bude úplně zblblý![]()
Beru od 11 DC do 25 DC a teď jsem 24 DC, tak už ho teda přestanu brát. Děkuji za odpověď
Já beru od 16-25.3 2×1 a co začne menstruace tak 2 den po si jedu pro hormon(y) na přípravu IVF.
Držím palečky!!!
@veverka1054 píše:
Já beru od 16-25.3 2×1 a co začne menstruace tak 2 den po si jedu pro hormon(y) na přípravu IVF.
Držím palečky!!!
Ještě se bojím, že blokuje ovu, když ho beru od 11DC do 25 DC, Tak přemýšlím, že to posunu
taky moc držím palečky ![]()
Ahoj holky,
ráda bych se zeptala.. koncem dubna nás čeká KET.. a včera mi mudr. dal DUPHASTON.. na 10 dní, dávkování 1-0-1, jaké s ním máte zkušenosti? já zatím si vzala jen tabletu ráno a ok..
Brala jsem /krom léků a injekcí na IVF/ PROVERU cca 2,5 roku a po ní mi nic nebylo.. díky za radu