Dva měsíce do státnic a život v troskách...

Anonymní
3.3.26 15:56

Dva měsíce do státnic a život v troskách...

Dobrý den,
aktuálně mi zbývá do státnic přibližně dva měsíce a musím říct, že období, které teď prožívám, je opravdu tím nejtěžším v mém životě. Ocitám se na té největší křižovatce mého života a přemýšlím jakým směrem se vydat a který je ten správný… Aktuálně máme s přítelem velkou krizi ve vztahu kvůli společnému bydlení. Naskytla se příležitost koupit starší, ale velmi zachovalý rodinný dům a vždy jsme si říkali, že by jsme bydlení chtěli řešit takovým způsobem a postupně si domek spravovat a ideálně najít takový domek, co nejdříve. Nyní vše je úplně jinak i s tím společným sestěhováním… Najednou, že prý až tak ve 27. Velmi mě to ranilo, protože jsem vždy snila o doktorském studiu a on mi říkal, že to je hloupost, že až to dodělám, tak prý budu stará a kdy budeme pak mít děti atd… No a teď najednou je vše jinak a já přemýšlím, zda ten vztah, kterým jsem si byla vždy jistá a který trvá již 5 let má smysl a budoucnost… Ještě teda se mi nelíbilo jakým způsobem se mnou jedná, nikdy jsem nic takového nezažila u něj, snažil se se mnou manipulovat a neustále měnil svůj názor a dělal ze mne úplného blbce… Vše začínám nějak přehodnocovat a ještě teda mi strašně vadí, že každý den mi říká, že musím hned po škole jít do práce a nezůstat doma, což sama dobře vím a nechci tak dopadnout a on mi to opakuje každý den jak kolovrátek a v neděli už jsem bouchla a odsekla jsem mu, že ať nekecá fakt??? Aktivně hledám práci, odpovídám na nabídky práce a opravdu se snažím, každý den projíždím nabídky práce a je to pro mne stresující samo o sobě natož tak, aby on mi to každý den takto někdy i víckrát opakoval… Zažívali jste taky nějaké těžké období před státnicemi? Co byste udělali na mém místě? Litujete nějakého rozhodnutí z tohoto období života?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2000
3.3.26 16:00

Na konci VŠ jsem neměla partnera, takže se nic podobného neřešila, ale v tvé situaci bych si od něj dala z větší části pauzu a soustředila jsem na to, abych dodělala školu. Pak můžeš řešit vztah, který se mi nezdá příliš nadějný, ale na to je dost času potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
582
3.3.26 16:15

Rozhodnutí o vztahu a dalších důležitých rozhodnutí nedělej dva měsíce před státnicemi. Teď je priorita jedna dokončit školu. Všechno ostatní je sekundární. :roll:

Utřiď si nejdřív v hlavě vlastní plán. Jak si ty představuješ následujících pět let? Konkrétně. Když budeš mít jasno ty, mnohem snáz poznáš, jestli do toho ten vztah zapadá, anebo ne. Možná by bylo fajn, kdybys za ním přišla s jasným plánem, pak je prostor pro diskuze :nevim:

Protože záleží i jak si tu postupnou rekonstrukci konkrétně představujete, svépomocí po večerech? Nebo firmami? Pokud svépomocí, kdo to bude dělat? Pokud firmami, máte spočítané náklady? Rezervu? Nebo je plán nějak to vyjde?
Hypotéka, plánujete si ji vzít na koupi? Na koho? Oba? Atd.
Pokud půjdeš na doktorské studium, tak je velmi pravděpodobné, že budeš mít nižší příjem než v klasickém zaměstnání a zároveň minimální kapacitu řešit ještě rekonstrukci atd. :nevim:

Příspěvek upraven 03.03.26 v 16:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
3.3.26 16:16

Takže spolu bydlíte už teď a ty studuješ? Domácnost platí on?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.26 16:18

Myslím že je normální že občas má druhý ve vztahu jiný názor. To že chceš jít na doktorát, na tom není nic špatného a peníze nejsou zlé. Manžel děĺ doktorát plus má zároveň i úvazek v ústavu na škole, má spoustu volného času, a ještě daleko vyšší plat než já při normálním zaměstnáním a myslím si že čistě doktorát jde studovat i při dítěti (srovnávám podle práce mého manžela pouze) před státnicema bych se asi vyprdla na hledání práce. Státnice jsou už tak dost stresové, a soustředila bych se na ně a v hledání práce případně pokračovala až po nich.

Doporučuji si uvědomit co vlastně chceš opravdu ty, a co tvůj partner a promluvit si o tom. Je blbost udělat vážné rozhodnutí jen na základě že to chce třeba někdo jiný. Taky nejsem nadšená že manžel studuje doktorát i když nemá špatné peníze, vím že někde ve firmě by měl tak dvojnásobek minimálně. Ale když vydělává dost, baví ho to, tak ať to dostuduje. Přece mu nebudu přikazovat co má dělat, jasně řeknu svuj názor, dám argumenty, ale přece je svéprávný a nemůžu mu nic přikazovat, kdyby nevydělával tak je to pak jiná. Je to ale o komunikaci. Za mě teda nejdřív dodělat v klidu státnice a shánět si práci pak, než mít práci a opakovat státnice nebo se z toho psychicky zhroutit.

• Citovat
  • Upravit
1383
3.3.26 16:18

V tvém případě bych vyměnila partnera a šla na doktorát … sehnala s. r.o. za par korun spolubydleni mela doktorské stipendium a dělala co chci ja ne přítel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35974
3.3.26 16:23

Nemůžeš se vrátit k rodičům ať máš od něj do statnic klid? Pak bych se rozhodla co dál. On asi nebude ten nejlepší partner do života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
3.3.26 16:33

A vy máte peníze na ten domek a rekonstrukci?
Koukej, titul ti nikdo nevezme, budeš ho mít napořád, což se o chlapech říct nedá. Jestli to je tvůj sen, běž za ním, jinak toho budeš litovat. Soustřeď se na státnice a doktorát, chlapa bych teď neřešila, ono se to nějak vyvrbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8573
3.3.26 16:34

To nebude partner do života, když mu vadí tvoje studium :roll: teď bych se na řešení vztahu vykašlala, věnuj se škole, ta je pro tebe priorita

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.26 16:34

A za co chceš ten dům kupovat, přítel na to peníze má? Tak asi je tlačeny do kouta a chce, aby jsi už taky začala vydělávat a šetřit…já už jsem poslední rok vysoké normálně pracovala, předtím furt nějaké brigády v létě plus nás naši dost zajistili…nekupovala bych dům před svatbou nebo se neupínala na to, co přítel zajistí…soustřed se na studium někde v klidu, třeba u rodičů a partnerskou krizi řeš postupně…

• Citovat
  • Upravit
25191
3.3.26 16:41

Já jsem to četla 3× a ztrácím se. Co až ve 27? Domek, společné bydlení? Ty ses těšila, že koupíte domek, začnete rekonstruovat a ty u práce budeš dodělávat doktorát? A to, že děti a stará…? Asi jsi to psala rozrušená a slova psala, jak tekly myšlenky.

Na mě to působí jako dva, co si vlastně vůbec navzájem neřekli, co od života chtějí. Možná taktně mlčeli, když druhý mluvit o svých snech a teď vás to dohnalo.

Mám pár zásadních otázek. Vy už spolu bydlíte? Pokud ano, jak to máte vyřešené finančně? Jak jste měli vymyšlenou koupi domku - kdo by co financoval? A ten doktorát - to je tvůj sen nebo nutnost k povolání? Co studuješ, že hledáš marně práci? Já kolem sebe totiž mám velké množství VŠ studentů, kteří při studiu pracovali. Někteří ne proto, že by až tak chtěli, ale že je jejich obor tak žádaný, že je potřebovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8573
3.3.26 16:43
@Aries6 píše: Více

Zřejmě předpoklad, že ve 27 letech bude mít ten doktorát vystudovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35859
3.3.26 16:44

Dodělej si školu a nenech se do ničeho tlačit, tím spíš ještě kupovat rozpadlej barák. Dej si dva měsíce pauzu a připrav se na státnice. Zbytek se nepoto, ani on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25191
3.3.26 16:47
@izabe píše: Více

Je tam psané páté přes deváté… chtělo by to dodatečné informace a pohled partnera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25191
3.3.26 16:51
@pikola píše: Více

Já z toho, asi po pátém přečtení chápu to, že ten barák chce ona a on couvnul. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí