Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, mam za sebou desivych 24hodin. Odjela sem do Motola s pozitivnim Temesvarym na plodovku. Ale noc predtim sem mela borax. globuli. V nemocnici mi rekli, ze muze byt falesne pozitivnu vlivem globule. Udelali PROM test z cipku, ktery pry s boraxem neinteraguje. Ten vysel tez pozitivni. Hned me chteli hospitalizovat a zacali shanet porodnicky tym. Deti jsou v kolizni poloze, tedy cisar je jasny. Pak z UZV zjistili, ze maji obe lehce pres 2 kg a navic jsem v 36tt. Tedy bude treba spesl inkubator a ne klasicky. Volali na neonatologii. Tam jim rekli, ze maji plno. Zacali mi rychle hledat jinou porodnici a nasli mi misto na Podoli. Prevezli me na Podoli. Tam jsem podepsala vsechny papify na cisare a dali me na porodnicky pokoj.
Nasadili mi kapacku magnesia kvuli miznym kontrakcim, dali porodnickou vlozku kdyby tekla voda, dali mi 3× kapacku penicilinu a kazdou hodinu tocili monitory deti.
Rano v 6hod me poslali do sprchy a pripravili na sekci (holeni, anesteziolog navrhl spinal, dali mi andelicka, kompresni puncochy…). Nasadili mi zavodnovaci kapacku (nesmela sem od pulnoci jist). Cekalo se, az se uvolni sal..
V 8hod pribehla doktorka, ze jeste udelaji velky UZV. Tam zjistili, ze plod A ma min vody nez B. Ale pry furt dost. Cioek 17mm, otevena na 2 prsty, vlozka, kterou sem mela pres noc sucha.
Volali primare. Ten cisare odlozil, ze zustanu na pozorovani. Dali mi najist.
Za dalsi 2 hod prisla doktorka, ze udelaji novy PROM test. Tentokrat byl negativni. Tak primar rozhodl, ze ten v Motole byl ovlivnen boraxovou globuli a byl falesne pozitivni a neni duvod me rezat a vuvec me drzet v nemocnici a propustil me domu
.
Volala sem do Motola, kde tomu neverili. Zitra mam prijit do poradny. Doufam, ze mi vysvetli, co bude dal. Taky me ceka dalsi UZV plodovky a prutoku.
Navic v Podoli zjistili, ze A je hodne male a napsali, ze hypotrofni plod. To uz samo je indikaci k okamzite sekci. Ma min vody a je male.
Holky ja mam strasny strach. Co kdyz mi opravdu lehce unika plodovka. Bojim se infekce. A nemyslim, ze je moudre nechavat me doma a ne v nemocnici. A pokud netece, proc ma A min plodovky? B ma zase vic, proc? Navic maji rozdil vahy 400g… ![]()
Jsou to bi-bi dvojky, tedy by nemel nastat TTS.. Ale co kdyz to doktor tehdy v 8tt urcil blbe a jsou ve skutecnosti mo-bi (byl stary a moc neovladal UZV a nakonec jsem od nej utekla).
@kyticka86 Kyticko, nedivim se, ze jsi ve stresu z takove noci! Co ja vim, tak rozdil mezi dvojcatky byt muze, obzvlast kdyz ma kazde svoji placentu. Ja mam mo-bi a na kazdem UZ rikaji „prepazka patrna“, tzn. Ze i kdyby se napoprve tamten doktor spletl, tak jiny by to odhalil. Nasla jsem si vyznam „hypotrofni plod“ na porodnice.cz, nepisi, ze je to duvod k sekci, jen, ze miminko ma malo podkozniho tuku a je „nedonosene“, coz jsou vsechna dvojcatka. Mne do papiru u jednoho plodu pisou - plodova voda na dolni hranici normy a pritom ma pry vody normalne, ale nevi, jak vyjadrit, ze nema stejne jako druhy. Kdyz se Ti ted narodi dvojcatka, je to v pohode. Odpocivej a kdyz budes mit podezreni, ze tece voda, jed klidne zas do porodnice. To musi kazdy pochopit.
@kyticka86 Moc Ti drzim pesti, vsechno dobre dopadne. Davej nam vedet
![]()
@kyticka86 Jeste ten odkaz http://www.porodnice.cz/…roficky-plod
@Dzinovka
Dekuju za odkaz a uklidneni. No spis jde o to, ze A za tyden vubec nevyrostlo.. Porad ma jen 2 kila. Bojim se, ze se mu nedari. Taky jsem nasla, ze hypotrofie souvisi se spatnou funkci placenty
. No a u me moc nepridava ani twn inzulin, co si picham na tehu cukrovku. Placenta starne proste rychleji. A diky prisne dia diete jsem od gacatku tehot. zhubla 5 kilo. Proste redukcni dieta jak vysita..
Na to jestli jsou spravne urcene jako bi-bi se me zeptali na velkem screeningu ve 22tt v Podoli. Ptala sem se, jestli si to jde splest. A doktorka, ze pokud lekar, ktery delal NT screening, neovladal uzv velmi dobre, tak ano.
Jinak mo-bi a bi -bi vypadaji na uzv stejne v pozdnim tehu. Bi-bi maji tez prepazku a dve placenty a sve obaly. Jen v prvnich tydnech se to da odlisit.
Jsem pitoma, ze jsem od toho sileneho domtora neutekla driv, ale az v 16tt pote, co zanedbal zanet. Na kazde kontrole mi rekl, ze sem precitlivela a nic nevysetril. Az sem skoncila v nemocnici s mega zanwtem a hrozicim potratem v 16tt.. Silene, jeste ted bych ho nejradsi uskrtila debi*la.
No a on to proste neresil. Ani moc neovladal uzv.. Pokazde meril deti na 5× a vzdy s jinymi tydny. Dokazal namerit jednou i to, ze A je o 4tt vetsi. Ale pak objevil nejakou funkci sveho uzv a opravil to, ze je vetsi jen o 2 dny ![]()
No a tenhle amater mi urcil vajecnost a delal NT screening. Proste ty nejdulezitejsi vysetreni celeho tehotenstvi ![]()
Byla sem nezkusena. Dnes bych ho poslala tam, kde slunce nesviti..
@kyticka86 Ufff, to je sila, ze takovy doktori delaji dulezita vysetreni. Clovek si vice vazi tech, co reknou, abys sla radeji jinam, ze nemaji zkusenosti, vid. Zitra mas kontrolu, budes chytrejsi! Moc drzim pesti!
@kyticka86 Také držím palce! Musí to být strašný stres. Věřím však, že v Podolí jsou opravdu dobří doktoři a vyznají se. Že by nic nepodcenili. Ten tvůj původní doktor ten by zasloužil, tolik problémů ti způsobil…
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda jste již přemýšlely o kočárku, zda máte nějakého favorita.
@Veronika_Praha Ahoj Verunko, ja mam, uz i koupeny.. Sice byl z tech drazsich, ale svagrova ho ma pro 1 dite a nemenila by.. Je to bugaboo donkey
@Veronika_Praha Nasla jsem tady diskuzi ohledne kocarku a holky co ho maji pro dvojcatka na nej nedaji dopustit, tak snad budu taky spokojena
„@Dzinovka“ holky jsme pojmenovali Ester a Ida. v porodnici to bylo úplně v pohodě. Byly jsme na normálním oddělení, inkubatory jen na chvíli kvůli teplotě a ta Ida kvůli překrvení (ten TTS) a pak kvůli zloutence.ale žádné velké speciality.po propuštění z JiP jsem jednu měla u sebe okamžitě a druhou o den později…sestry dost pomáhaly, asi dvakrát jsem jim nechala holky na noc, abych se vyspala. Jinak kojení šlo, sice pomalu, ale šlo. Ony měli holčičky při narození jen 1980 a 2190,takze byly vážně malinké a slabé na velké sání. byly přikrmovány. ze začátku UM, pak už jen mým odstrikanym a když jsme šly domů, po kojení jsem vždy dokrmila mým mlékem, to trvalo asi týden a pak už jedly úplne sami. kojim je výhradně pořád. v půl roce začnu prikrmy.to kojení jde, jen se toho člověk nesmí bát, verit si a po pravdě to co nejméně řešit.
Jinak já jsem už byla na mateřské s prvorozenou 2,5roku, takze jsme jen přešla na novou mateřskou. ![]()
A už máte jména pro vaše holčičky? Neboj do 36vydrzis a budeš to mít za sebou. Jestli ještě nemáš žádné děti, je výhoda, ze můžeš hodně odpočívat a to se pak dá lépe zvládnout. ![]()
@Dzinovka TAk to se máš, já se bohužel do problematiky kočárků zatím nepoložila a ted tedy mrkám, jak je to celkem drahý. Budu zkoušet něco sehnat z bazarku, tak uvidím:-)
@Veronika_Praha píše:
@Dzinovka TAk to se máš, já se bohužel do problematiky kočárků zatím nepoložila a ted tedy mrkám, jak je to celkem drahý. Budu zkoušet něco sehnat z bazarku, tak uvidím:-)
Já už si vybrala od firmy Hauck a vypadá to, že bude super, už jsem si s ním i zkoušela jezdit
a cena necelých 8000 za nový a s vložnými taškami to s ním jde od narození…zkus juknout ![]()