Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Dzinovka píše:
@Kajkaa85
Ahoj, rada Te poznavamMne se taky udelalo dobre tak kolem 15tt. Uzij si kola a davej na sebe pozor
Ahoj, omluvam se za pozdní odpověď, nejak ten čas s dvojčaty letí. Já to měla s tím tts tak, ze kdyz jsem chodila k obvodní lékařce, tak mi každý týden ke konci dělala utz, kontrolovala plodovku, prutoky, velikost holek.nic tomu nenasvědčovalo. ve 30tt jsem uz musela jít do porodnice, pak už si prý dr nemůže nechávat mo-bi těhotenství v péči. no a v té porodnici mi udělali utz jen jednou asi ve 32.tt.pak už nic. Nechápu proč a má dr, co v té porodnici mimo jiné pracuje taky nechápala. Neměla jsem jinak kromě bolesti SI skloubení a tvrdnutí břicha vubec žádné problémy, tak mě asi brali jako fyziologické těhotenství a na utz neposlali. Po narození holek jsem byla hodně naštvaná, ale jelikož to dobře dopadlo, uz na to nějak zapomínám. S tou jednou ještě stále chodíme co dva týdny na kontrolní odběry a bere železo. hemoglobinu má sice stále na hraně, ale hodnoty neklesají, tak by snad už mělo být vše v pořádku. Když by tě ještě něco zajímalo, klidne se ptej. Jak jsou teď tvé holčičky velké? A u vás zatím tts v pohodě?
@Wendulína píše:
Ahoj, omluvam se za pozdní odpověď, nejak ten čas s dvojčaty letí. Já to měla s tím tts tak, ze kdyz jsem chodila k obvodní lékařce, tak mi každý týden ke konci dělala utz, kontrolovala plodovku, prutoky, velikost holek.nic tomu nenasvědčovalo. ve 30tt jsem uz musela jít do porodnice, pak už si prý dr nemůže nechávat mo-bi těhotenství v péči. no a v té porodnici mi udělali utz jen jednou asi ve 32.tt.pak už nic. Nechápu proč a má dr, co v té porodnici mimo jiné pracuje taky nechápala. Neměla jsem jinak kromě bolesti SI skloubení a tvrdnutí břicha vubec žádné problémy, tak mě asi brali jako fyziologické těhotenství a na utz neposlali. Po narození holek jsem byla hodně naštvaná, ale jelikož to dobře dopadlo, uz na to nějak zapomínám. S tou jednou ještě stále chodíme co dva týdny na kontrolní odběry a bere železo. hemoglobinu má sice stále na hraně, ale hodnoty neklesají, tak by snad už mělo být vše v pořádku. Když by tě ještě něco zajímalo, klidne se ptej. Jak jsou teď tvé holčičky velké? A u vás zatím tts v pohodě?
Pro dzinovku…spadla mi tam nějaká jiná citace, tak se omlouvám.
Ahoj, tak se mi to tvrdnutí zhoršilo, tak jsem vyrazila včera do nemocnice. Měla jsem fakt už pocit, ze je to furt:-(. Naštěstí jsem úplně v pořádku. Dali mi magnezko, ale musím říct, že mi to zas tak nepomohlo. No asi se s tím budu muset smířit. Naštěstí to nebolí. Jen je to nepříjemné.
@Veronika_Praha Zadne komplexni typu chytre miminko neberu. Beru denne jednu tabletu listovky 400, B komplex (doporuceno ocni kvuli vracejicim se zanetum oka), vit. C (kvuli cukrovce mam omezenou konzumaci zeleniny a ovoce..).
@Veronika_Praha brala jsem v těhu i teď při kojení.. Kyselinu listovou, magne b6, femibion, a od orlingu mam napoje, jeden s vápníkem a druhy se železem a ten je i na podporu kojení. Když z toho něco vysadím jsem unavena, podrážděná a chytám křeče..
@Veronika Praha já beru magne na tvrdnuti, utrouš na neotvirani a železo na anemii, takže jsem těhu vitamíny úplně vysadila neb dětičky mě v bříšku zatim kvetou i bez toho a už tak si připadám jako malý důchodce když mám denně 11pilulí ![]()
@Wendulína Ahoj, diky za reakci. Jsem ve 28tt, holcicky maji kolem 1100g, rozdil mezi nimi je tak 70g, ale rostou pry proporcne, coz je dulezite. Na dalsi kontrolu jdu tento tyden.. Bohuzel mi diagnostikovali teh. Cholestazu, takze si ted moc preju, aby mi klesly hodnoty zpatky do normalu
Proc jsi byla od 30tt v nemocniny kdyz bylo vse v poradku?
@Veronika_Praha Veru, ja beru jen listovku - 1× denne a na noc Magnosolv na tvrdnuti bricha. Proc se ptas? Doktor Ti neco rekl?
Holky, vratily se nektere z vas zpet nevolnosti ve 3. Trimestru? Ja prvni 3. Mesice trpela, pak byl klid a ted mi prijde, ze se citim zas jak v 1… Zaludek na vode, unava, navic paleni zahy..
@Dzinovka To je asi v pohodě ten váhový rozdil, hlavne, aby jim to tak vydrželo, drzim palce. Já nebyla hospitalizována, myslela jsem to tak, že si mě obvodní už nemohla nechat v péči a začala jsem docházet do rizikové poradny do porodnice. Říkala mi, že mo-bi dvojčata už pak musí být kontrolována v rizikových poradnach. Nevim, co je na tom pravdy. Každopádně stejně neměla monitor na dvojčata. Jak po píšeš o těch nevolnoatech, to jsem naštěstí už ve třetím neměla, jen to hrozně pálení žáhy. Ale první trim byl na nevolnosti fakt hnus, dvakrat tak horší než první jednocetne těhotenství. Jo mimochodem rodila jsem u Apolináře…
@Wendulína Ja bych mela take rodit tam. Do kolikateho Te nechali? Bylo to cisarem? Musela sis tam jit pred porodem lehnout? A co mas? ![]()
@Dzinovka píše:
@Veronika_Praha Veru, ja beru jen listovku - 1× denne a na noc Magnosolv na tvrdnuti bricha. Proc se ptas? Doktor Ti neco rekl?
Právě, že nic konkrétního. Já brala doposud femibion, tak jsem přemýšlela, že bych to zase změnila. Mám pocit, že stejně je to jedno velké lobby a všechny jsou na jedno brdo. A říkám doktorovi, že to beru a třeba bude pravda, že jsou po tom velké děti:-). A on mě začal uklidňovat, že to není pravda. A já na to, ale já to přece u dvojčat chci:-).
Magnosolv mi dali dvakrát denně, ale začala jsem to trochu omezovat, děsně mě to pak prohání:-(
@Dzinovka píše:
@Wendulína Ahoj, diky za reakci. Jsem ve 28tt, holcicky maji kolem 1100g, rozdil mezi nimi je tak 70g, ale rostou pry proporcne, coz je dulezite. Na dalsi kontrolu jdu tento tyden.. Bohuzel mi diagnostikovali teh. Cholestazu, takze si ted moc preju, aby mi klesly hodnoty zpatky do normaluProc jsi byla od 30tt v nemocniny kdyz bylo vse v poradku?
Ohledně rozdílu váhy u dvojčat mít nemusíš, já to mám od začátku, cca je mezi nimi týden. Pořád se to zkoumalo, nic se nezjilo a závěr je, pokud rostou pořád stejně a jsou „akční“, tak není co řešit. Já se jen několik týdnu nervovala, lítala po ultrazvucích. Ted už mě to nechává klidnou…