Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,naslo se nas tady opravdu hodne
holky,chtela bych se zeptat vas,kdo cekate jednovajecna dvojcata nebo dvojcata s jednou placentou,meli jste nebo mate zkusenost s tim,ze by jedno miminko melo mene plodove vody nez to druhe? U dvojcat s jednou placentou se hlida transfuzni syndrom dvojcat a ja chodim 1×za 2 tydny na ultrazvuk do motola a dost tohle hlidaji,ale uz na druhe kontrole ma jedno mimco min vody nez by melo mit,tak se chci zeptat na vase zkusenosti. Prej je to vsak stale v norme,ale i tak..nemam doporuceno lezet,nic,chodim stale do prace (pracuji v kancelati).
A muzete sdilet odhad vahy vasich miminek ve 24tt/25tt? Spis pro predstavu
diky a tesim se na zpravy.
@suzka1 Ahoj, já mám dvouvaječná dvojčata s jednou placenou, ale ve dvou obalech. O množství plodové vodě jsme se s doktorkou nebavili, tak asi je to ok. Velikost mají obě stejnou. Na kontroly chodím jednou za 4 týdny a zhruba od 25 týdne to bude každé dva. Pak od 30. týdne mám predepsané nějaké CTG. Ale ohledně problému s vodou ti asi moc neporadím…
Příspěvek upraven 20.11.18 v 16:46
@suzka1 Co se týče práce, tak to řeším také (jsem také v kanceláři, takže nic nebezpečného). Asi bych to brala hlavně podle toho, jak se cítíš. Já byla 3 týdny doma a pak jsem šla zpět do práce, vydržela jsem 4 dny a to jsem si každý den brala hodinu až dvě volno, abych mohla odejít dříve. Byla jsem vyčerpaná a měla více a více bolestí (to ale může být tím, že mám k tomu ještě myom). Tak jsem teď zase na tři týdny doma a pak se uvidí. Jestli může práce ovlivnit ten problém, co máš, tak to nevím. Ale kdyby jsi se necítila dobře a byla vyčerpaná, tak bych asi časem zvážila tu neschopenku. Mě osobně je mnohem lépe, když spím 11h denně a většinu dne ležím ![]()
Prace s tim nema co delat. U tech jednovajecnaku se ten zmineny syndrom hodne hlida,aby se pripadne zachytil vcas. A nerikam,ze to mame rozjety,ale u drobet mene vody u jednoho miminka uz se musime mit na pozoru,tak jsem se ptala,jestli toto nekdo taky nemel. Holky a jake maji miminka vahy? ![]()
@suzka1 Já jsem teď v 31 týdnu a jedna holčička měla od 16 týdne méně plodové vody a taky měly rozdílné váhy kolem 20-30%, chodila jsem na kontroly do Ostravy fakultky každý týden, aby se to pohlídalo, hodně závisí na močových měchýřcích, jestli se u obou plní a také na průtocích. V současnosti se holčička hodně zlepšila a množství plodové vody už mají obě v normě a dokonce rozdíl vah se zlepšil na 10%, prostě se holčičce začalo více dařit a začala více čůrat a všechno je v pořádku. Jinak já jsem byla už ve 24 týdnu na nemocenské, taky pracuju v kanclu, ale pro jistotu jsem chtěla být v klidu. Ve 24. týdnu měla jedna holčička cca 544 g a druhá cca 741g. ![]()
@Janika35 Dekuju moc za zpravu!! Ulevilo se mo
Mechyrky maji stejne,prutoky v poradku. Od prosince uz jdu taky na neschopenku,to pitome 8h sezeni v kanclu uz zacina byt hodne unavujici. Kluci/holky maji ted jeden/jedna pres 731g a druhy/-a kolem 600g (pohlavi si nechavame jako prekvapeni
) Podle jakeho odhadu se ridite? Ja mam ve zprave vzdy uvedeny 2 odhady,vzdy podle nejakeho jineho „objevitele“ ![]()
@suzka1 Není zač, já jsem byla z toho ze začátku taky dost rozhozená, ale doktor mě uklidňoval, že prostě je prostě jedna holčička menší, je trochu ve stresu a méně čůrá, a proto má méně plodové vody. A teď mi říká, že jak jsme ze začátku měli o holky takový strach a teď je to super
Ve zprávě mám napsáno váhový odhad dle UZ Hadlock. Ale jsou to opravdu jen váhové odhady, a pozor, jestli se ti střídají doktoři, tak každý měří trošku jinak, někdo „podměřuje“ někdo „nadměřuje“, nejlepší je když ti to měří pořád stejný doktor, pak to má podle mě lepší vypovídací hodnotu, jak třeba porostli oproti minule nebo tak. Navíc váha je jenom jedna z kritérií (řekla bych že ne moc významné, důležitější jsou ty průtoky). Píšu to ale jenom jako svůj názor a co jsem tak pochytila od doktora, nejsem doktor ![]()
@Janika35 Urcite moc dekuju!! Jsem z toho nervoznejsi,„acko“ je navic dost nizko-hleda si misto,aby se mohlo natahnout
tak vzhledem k tomu,ze ofiko termin mam v breznu (a predpokladam,ze se treba o 4 tydny narodi drive),tak jen si rikam,aby se kvuli te plodovce nechteli narodit uz za chvilku
nic takoveho ![]()
@suzka1 Já se taky pořád modlím, ať vydrží v bříšku co nejdéle, nejlépe do toho 36. týdne. Slavím každý týden navíc
Jak jsem četla všude možně na diskuzích, tak opravdu spoustu maminek jednovaječných dvojčat rodí o dost dříve než v 36. týdnu, ale naštěstí jsou už dneska doktoři šikovní a zachrání už i maličkatá miminka ![]()
@Vladka00 Ahoj, najdi si tema My a dvojcatka. Je nas tam hodne co porodilo ve 2018. Ja mam holky, za tyden jim bude 9 mesicu a starsiho kluka 3,5. Hacku jsem nemela, koupila jsem pouzite kolebky, ale spis kvuli spani pres den v dolnim patre, abych je mela na ocich. Rezim jde podle me nastavit tak kolem 3 mesicu, pokud nekojis. Ono jak se jim vyviji ty streva, tak jsou proste do toho 3 mesice ubreceny. Holky spaly ruzne, ale na krmeni jsem je od zacatku budila stejne. Drzim palce, at se Ti to podari sladit.
Dekuju,kouknu na téma já a dvojčata. A holt musím výdržet, než trochu vyrostou. Pořád si říkám,že hlavně že v noci spinkají.
Ahoj tak já čekam jednovaječná a každý má svůj vlastní obal a vody prý úplně akorát. Na kontroly chodím od 16. týdne každých 14 dní se stejnému lékaři do K. Varů ale jezdí tam z Plzně. Chlapeček A je vždy o kousek větší ve 24.tt měl 590g a ve 26.tt 710g. B měl 24.tt 530g a ve 26.tt 700g. A nevím jak vám ale mě doktor řekl že když mají jednu placentu že se budou rodit už ve 36.tt protože dýl by je nezvládla výživyt.
Tak ja se tez hlasim do klubu … uz jsme 27tt… a cekame dva kloucky Jakuba a Mateje
jsem uz doma na neschopence,ale kazdy den se snazim hodinku venovat pohybu, takze lehce posiluji, jezdim na cyklistickem trenazeru nebo chodim na prochazky a plavani… diyk tomu se zatim zvladam hybat relativne v pohode, prestoze teda kolena me boli pekelne a mam otoky… jinak to ze cekame dvojcatka nam doktorka rekla v 6tt ..do cca 12tt jsme to tak nejak zpracovavali
jako prvorodicka mam samozrejme z pece o dve mimina najednou docela strach… ale i tak se na tesime uplne maximalne… do vanoc chceme mit pro kluky vsechno nachystany
takze uz mame kocar, autosedacky, vymalovany pokoj a nejaky hadriky
@nikiinka Ano, i mi doktor říkal, že se doporučuje císařský řez v období 36+0 až 36+6 ![]()
@nikiinka Dekuju za zpravu. Ti moji/moje maji podobne vahy,to je fajn
a taky jsem cetla,ze nejpozdeji v 36tt by se meli narodit,ze pak by mohly vzniknout uz neprijemne komplikace..