Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@no.comment Ja bych si montessori taky nevybrala, ale je to jediná skolka tady na vesnici, tak jsme chtěli, abychom nedojizdeli a aby byli hned od začátku s vesnickymi dětmi. Ale moc mi to nesedi. Uz jsme si to vsak řekly s pani učitelkou, ze kluky jednou za dopo vezme na zachod, protože oni tam maji tolik podnetu, že se občas proste zapomenou a kluci potřebuji prostě nějaký řád, nějaké pravidelnosti. Jako jsou na školku fakt ještě mali a navíc, když se nechceš zapojit, tak se nezapojuj, okeeey, ale stejně. Prej furt něco tvoří, jen kluci se nezapojuji. Nechapu, že v Praze ve skupince dokazali sedět 15min na zadku a něco nakreslit, nalepit a tak a tady to nejde. @no.comment Naši kluci zatím taky neposedi, ale je to prostě adekvatni k veku. Jeden chlapecek tam zase sedi celou dobu jako pecka, to je taky neštěstí. Ale nedela problémy, je cajk, tak je možná chvaleny ![]()
@suzka1 jo,to chapu s tim dojizdenim. U nas nastesti je na vesnici a dceru vozime do skoly do 5 km vzdalene vesnice. Zatim to jde, protoze jsme na to 2. Ja teda jeste budu rok doma na neolacenem volnu, tak to pujde. Hlavne si myslim, ze ten prvni rok budou kluci vic doma nemocni nez ve skolce… Ja si taky myslim, ze je to proste vekem. Dcera uz touhle dobou umela basnici, sedela u knizek, malovala si atd. Ale je fakt, ze je holka a hlavne byla sama a mohla jsem se venovat jen ji
@no.comment Ve dvou se to prostě lépe tahne a jak jeden začne vymyslet lumparny, tak se hned ten druhý musí přidat, vid? ![]()
Dobré ráno holky. Tak u nás ve školce ze začátku kluci taky netvořili, necvičili (to myslím ani teď ne). Většinu si hrají. Tvoření se už zlepšilo. Jinak doma stříhají, maluji, foukají a různě tvoří. Vidím, že ten věk (kolem tří) je pro školku fakt ideál. Ve školce už je to lepší. Už tam i spali a v pohodě, žádné breceni. Jen tedy spi o dost málo než doma, tak večer musíme počítat s tím, že v 7 už musí ležet. Tak hlavy vzhůru a školka se podda ![]()
@suzka1 presne tak, jak jsou deti 2, tak je to uplne jiny jak jedinacek. S timhle me nejvic stve tchyne. Vola pres whatsapp klukum, oni pozdravi a pak uz se prekrikuji, litaji po pokoji a nevnimaji ji. A ona na to, ze vnucka od dcery (me svagrove, je o trictvete roku mladsi jak kluci) si sedne telefonuje. No to je jeste ta „lepsi vytka“. Ale uz me tim stve, tak jsem ji rekla, ze tohle nemuze pochopit ten, kdo nema dvojcata a hnedka byl klid ![]()
@Maty3010 ja si taky myslim, ze skolka je „nauci“ a ty 3 roky jsou tak akorat. Jak tam budou ostatni deti neco delat, tak to budou taky chtit zkusit. Hlavne kluci zlobi doma, ale mezi cizimi jsou hodni a poslouchaji.
Ahoooj! Vse nej do novyho roku! A vse nej k narozeninam (deti a mamkam, zento vydrzeli v relativnim psychickem zdravi ![]()
Zijem, i kdyz o Jirku mam nekdy obavy, jak je divokej…
Shrnuti za nas.
Deti chodi kazdy den do jesli (detska skupina, statni), spi tam a jsou fakt radi a hodne je to posunulo. Daniela hodne mluvi a Jirka se uz taky pridava, zadna jejich vlastni rec, ale normalni. Maji porad nejaky program, pisnicky, tanecky, malovani, vcera meli karneval, super. daniela to mela rada od zacatku (nikdo ji nebral hracky), Jirkovi to trvalo cca mesic dva, ale jedna teta si ho tam hodne vzala. Akorat furt nemocny (a ja pak taky).
Ja od rijna pracuju na plny uvazek a inkdyz delam dobrou praci, z domova a zvladnu to rychle, tak jsem asi jeste nenabrala potrebnou silu a docela bojuju s chuti pracovat. Za mne doporucuju si nechat mesic dva mezi nastupem deti do skolky a praci na odpocinuti.
Deti uz konecne spi celou noc, mliko jeste nekdy davam pred spanim. Plenky na spani a kdyz jdu ven na dyl. Jedi vse. No, vse, co jim uvari nekdo jiny
eli chce jeste dudlik ![]()
Ven chodime bez kocaru a dobry, ale hodne je rozchodila hlidacka. Se mnou jeste obcas zlobi, porad neco zkoumaji, s ni fakt jdou.
Jirka je cim dal vetsi koumak (pry “oficialni” pojem) - porad neco zkouma, ale fakt furt. Priklad, na zachod si dal suchou plenu (mam to jako rucnicky), sedl si na to a cural a koukal, jak se zvetsuje to mokry kolo. Kdyz dojelo ke kraji, slezl, natahl dalsi plinu a opakovani pokusu. Preferuje realny predmety pred hrackama, vyjimkou jsou knizky. Jsem z nej trochu na palici… minuly tyden lezl spadl z nabytkovy steny, sedrel si hlavu, 5 minut rval, pak jsme 3 minuty uklizeli krev z nej, ze mne a z podlahy a hned tam chtel lezt zase
jak rikam, jeho andel strazny dela dobrou praci ![]()
@Zuzi79 ahooj, tak to je fajn, že ve školce to funguje. Tak ať jsou málo nemocní a hlavně zdraví
A práce? časem se ten mozek rozeběhne, chce to čas ![]()
@Zuzi79 Krásné děti!!!
A šikovné, ne každé dítě by vydrželo v jeslickach. A s prací jsi spokojená? Pracuješ už na HPP?
Ahooj..tak my na tříleté prohlídce. Kluci ok, jen to mluveni
jinak oba 102/18 takže žádní drobci, ale to nikdy nebyli. Už jsou oba bez pliny celý den i noc. Uf, stihli to do tří
![]()
Ahojky všichni, já jsem sem nějak přestala chodit, na celý emi, ale říkala jsem si, že se musim podívat, co noveho ![]()
Dvojčátka všechna krásně rostou, koukám! Chodí se zvesela do školek ![]()
Naši budou mít koncem května 3 a od září by měly jít do školky. Zápisy teprve budou, tak snad to klapne! Školek tu máme v okolí spoustu, tak snad aspoň jedna vyjde. Každopádně neskutečný, jak to uteklo.
Já mám rodicak až nějak do 13.1.2023,tak bych od září se vrátila asi jen brigádne do prace, rozhodně ne na plný úvazek a to možná ani pak ne, ale nevím co jak bude. Ale je mi jasný, že se začne pak marodit.
My měli na začátku února covid, já, manžel, starší syn. Linda se Samíkem na testu nebyly, ale Linda příznaky měla aSamikovi nebylo nic. Teď měsíc po Linda zas 2 dny horečky, bolest bříška, syn starší taky horečky, já zase rýmu, kašel ![]()
Samík nic ![]()
V půlce ledna jsme se snažili je naučit na nočník. Tak týden asi trvalo, než přestalo být vše a všude načurano
to čůrání se zdá být v pohodě. Samík ani nemá nacurane plenky v noci, na po o spaní, kolikrát jde bez ni. Linda si čůrá pořád do nich při spánku. Za to bobek je děs. Jak je prostě každý dítě originál
Samík kazdy den kadí a v poho do slipu, tomu je to jedno asi, nebo spíš bych řekla, že to prostě nestihne. Nic nic a najednou to je. Ale předevčírem se povedlo na nočník.
Linda zas ze začátku vypadala v pohodě a postupně se to zhoršovalo, že kakat asi nechtěla. Třeba dva dny nešla a pak prorvala půl dne, pořád si chodila sedat na nočník, velký záchod a prostě nechce tlačit, boji se, že to bolí, no šílený scény. I jsme to byli řešit u dětské. Ta jí napsala Forlax…jenže do ní to dostat nešlo, tak jsem v lékárně koupila Lactulosu a to jsem ji „ocitala“, tak už asi 5 dní chodi kakat každý den a nemá to tak tuhý, tak svou práci ten sirup zřejmě dělá
A ta třeba většinou chce kakat jen do velkýho záchoda. Mají každý svůj nočník a pak se tu perou o velky ![]()
Teďka si oblíbily kolo, tak chodíme skoro každý den jezdit. Včera v Decathlonu prvně zkusily koloběžky a taky pochopily rychle, tak možná dáme návrh na dárek pro dědu
To bude krámů. Na ven mají každý golfky kočárek s panenkou, kola, ještě jestli budou koloběžky. Klasický motorky maji jen doma 😂
Ahoj holky, chci se zeptat jestli je tady nekdo na tom s mluvou deti podobne jako my. Klukům bylo teď 2,5 roku, dělají pokroky, jsou šikovní, ale ta mluva nic-moc. Tomík řekne tak 20-25 slov vc. citoslovci, Míša teď začíná víc opakovat slova, řekne tak 45-50 slov. V lednu je pro jistotu viděla i dětská psycholožka, řekla, že jsou v normě, že mají sice pár měsíců skluz ve vývoji, jsou narozeni v 35tt., ale že to není nic hroznýho, oba si tam skládali kostky, provlékali na provázek, uměli nakreslit kolečko, ukazat na obrazku psa, kocku, nebo jak delaji nektera zviratka…2 leta dcera kamaradky mluvi uz krasne, nasi kluci sem-tam nejake slovo, pritom jim ctu, zpivam, popisuju co delame…na logopedii jdeme v kvetnu.
@Blueangel111 Ahoj. Našim budou v květnu tři. Mluvení mě taky trápí
něco umí krásně, řeknou v práci, občas spojí a. Pro nějaké věci mají svoje názvy, skluzavka - ťapta, traktor - ky, panda - baky. Kde na to přišly, netuším
Budeme to řešit na tříleté prohlídce, tak se uvidí. Kamarádky syn o půl roku straší, na tom ve třech letech byl ještě hůř, než naše děti, teď se pomalu rozmlouvá ale větu zatím nesloží. Doktorka jim dala ještě půl roku a případně by chodili na logopedii.
Dnes jsem měla schůzku v práci a vrátila jsem se nadšená, vypadá to, že mi schválí zkrácený úvazek, pokud by děti byly delší dobu nemocné, brala bych si práci domu. Nastoupit bych musela už v květnu, do září na mě čekat nemůžou. Takže přes prázdniny bysme našli chůvu, jiné hlídání nemáme. Zatím chodí do školky 3× na dopoledne, jsou tam spokojení, tak věří, že celý den zvládnou taky.
@Blueangel111 ted ti dam radu, i kdyz se to nezda, ale je to fakt dobra vec pro deti.
Jdi ty sama k psychologovi. Podle toho, co tady pises, sve deti hodne s nekym srovnavas. Kamaradky dcera, ostatni… tohle neni v poradku a pro tvoje deti to jednou bude problem - svym chovanim jim davas najevo, ze nejsou v poradku. Jaky asi budou mit sebevedomi, az budou starsi, kdyz si myslis, ze jsou v necem pozadu? A to i kdyz ti rekne odbornik, ze v poradku jsou. Mne by taky nebylo moc fajn, kdyby nejdulezitejsi clovek meho zivota si myslel, ze nejsem dostatecna.
Tohle je neco, co vsichni potrebujete. I kdyz pro tohle sis sem asi nesla. Zkus o tom chvili premyslet. Myslim, ze kdyz zmenis pristup, bude vam vsem lip.
Příspěvek upraven 19.03.22 v 15:10