Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, u nás v benešovské porodnici s dvojčátky hospitalizují v 36tt. Jinak ještě k tomu mému CŘ. Nejdřív mi doktor na ultrazvuku řekl, že by bylo fajn, kdyby miminka vydržela tak ještě tři týdny. No, a pak mi řekl, ať jdu ještě do těhotenské poradny, že se tam se mnou domluví na bližších podrobnostech - termín hospitalizace, popřípadě termín CŘ. A tam mi doktorka sdělila, to, co už jsem vám tu psala. Čtvrtek nástup, pátek císař. Koukala jsem jak blázen a ani jsem se nezeptala proč tak brzy, když doktor na ultrazvuku říkal, že by bylo fajn ještě vydržet. Jo, mezitím ještě proběhla velká vizita, takže jestli se při ní nějak domluvili…
Ve čtvrtek to budu ještě zachraňovat, uvidíme…
Snad nějaký rozumný důvod mají.
No Markytko , já bych třeba byla ráda, kdyby nám to vyšlo na ten příští týden, jelikož pak manžel odjíždí na 14 dní na cvičení a pravděpodobně by porod nestihl. Takže mám dilema, jestli se jít ukázat do nemocnice, aby o nás věděli, tak jak mi říkal primář, nebo poslechnout mého Mudr. a chodit zatím jen k němu na monitor… Ale asi zajdu do té nemocnice, přeci jen už jsem v 36tt a ještě k tomu s jednovaječnýma … Nemá cenu riskovat. Zítra jdu na monitor, tak se moc těším. Jinak já myslím, že tvoje mimča už jsou v pohodě, maximálně si poleží na intermediární péči nějakou tu chvilku, než přiberou … Zbytečně se tím nestresuj, pořádně se na to vyptej,možná fakt mají nějaký důvod.
Vůbec mi nějak nepřijde, že bych měla rodit, akorát dnes jsem měla dost ošklivý sny, brrrr, holt podvědomí pracuje … Manžel stresuje chudák i ve dne, prý na to furt myslí, když není s náma, kouká na mobil atd ., taky to ty chlapi nemaj jednoduchý ![]()
Holky teď tu nějak dlouho nebyla Janča-letadlo,viďte, tak snad jsou u nich všichni v pohodě …
Ahojky holky, Markyt , jestli Ti v pátek toho císaře udělají, tak si říkej, že už to bude za Tebou. Já i Pepen jsme rodily v 36 tt a děti jsou v pohodě. Já tam s nima ležela 14 dnů a Pepen dokonce jenom týden. A to se dá vydržet.
Ivuško ty už to máš taky za pár. Třeba Ti taky do týdne udělají císaře. Já myslela, že u jednovaječných je dělají v 36 tt. Aspoň by to taťka stihl, viď? Helli **fotky jsou nádherný. Už se těším, až budeme za rok v létě taky takhle na zahrádce.
A dětem bude teď někdy rok, viď? Tak pak nám sem dej fotky dortu s 1 svíčkou.
![]()
Holky, díky za rady ohledně kojení.
Přes den kojém po třech až třech a půl hoďkách tandem a v noci jak se mi kdo vzbudí, tak vzbudím i druhého.
Většinou to je kolem půlnoci a pak kolem 4 nebo 5 hod. ráno. To docela jde, když si vzpomenu na to kojení v nemocnici...... ![]()
Jinak Zuzanka je pořád Šípková Růženka a Honzíka prdíky zlobí čím dál víc. Někdy ho i přes hodinku v kuse nosím, protože jenom tak je klidnej. Jinak mu pořád vypadává cumlík a pláče. Někdy mi je Zuzky líto, že tenhle maman se odnosí a ona za to , že je hodná, tak si jí tolik nevšímám. Jenže víc rukou nemám a ještě je tu Viky. Tý stačí když je kojím a už je protivná.
Včera jsme jeli k příbuzným na oslavu narozenin a před samotným odjezdem to bylo půl hodinový balení věcí a dětí. A to nepočítám kojení..
Holt výprava jak na dovču. Než se všichni oblékneme a pozapínáme autosedačky a poskládáme kočárek, tak je to docela nervák. Manža se mě pořád na něco ptal, a já už to nevydržela a vyjela jsem na něj, jestli neumí sám přemýšlet. Tak se urazil, ale někdy je fakt jak malej.
Asi budeme muset mít dvě postýlky, protože Honzík svým křikem budí Zuzku ze spánku. Tak je budu muset oddělit.
Nic, musím končit, za chvíli jdu zase na to.
Holky držte se, užívejte léta a těhulky, kdyby něco, tak nám dejte vědět ![]()
Pa Denisa**
Koukám, že jsem si popletla tučné písmo.
No jo no.................
Jo a holky, dneska je nám jeden měsíc. To už je věk, co?
![]()
Pa
Niso,
když čtu, jak to u vás chodí, je to jak u nás. Ale neboj naše malá taky prospinkala všechno nošení, co si užil Matýsek s prdíkama. Zato teď si to Anetka občas vynahradí. Důležité je to, že vždycky z té dvojky je jeden alespoň v klidu. Tak si to alespoň říkám já. Ono stačilo, když jsem koupala a křičeli oba, že chtějí papat.
Teď už je to fajn, jeden vydrží a druhý se nakrmí. Je s nima ale děsná psina a začíná být i pohoda.

Tak přeji všem maminám klid a zdraví v tomhle krásném počasí.
A školáčkům pěkné vysvědčení.
PAPA
Holky, teď mě tak napadlo, jesli mě na toho císaře neženou proto, že nevědí jestli jsou mimi dvojvaječná či jednovaječná. Tys mi to Nisso tvým příspěvkem připomněla.Ze začátku sice říkali dvojvaječná, ale pak mi začali do průkazky psát jednovaječná. Nějak tomu nerozumím.
Když jsem se na to doktora ptala, jaká tedy mimi jsou. Řekl, že se to stejně málokdy pozná.
Ivuško , to se ti nedivím, že bys chtěla rodit příští týden. Já jsem teď manžu měla čtyři dny v Německu a byla jsem z toho pěkně nervózní. Naštěstí teda všechno v pořádku, ale začíná mi zase dost často bolestivě tvrdnout břicho. Takže ten pátek možná bude tip ťop.
No taky mě to Markyt napadlo, asi pro jistotu, kdyby byla jednovaječná … ale i u jednovaj.se nechávají déle,když placenta stačí - Janča letadlo taky rodila až v 38tt s jednov.dvojkama … záleží to na praktikách v konkrétní nemocnici asi. Asi tam taky ještě tenhle týden zajdu,co a jak,tahle nejistota je na nic, nevím kdy ani jak
jo a břicho mi též tvrdne,ale je to spíš nepříjemné, než bolestivé, jen občas, když to trvá déle … Mně by se líbil příští týden na porod ![]()
Ivuško , mě by se ten příští týden taky líbil víc. Už jen proto, že ten druhý termín CŘ je 3. 6. a třetího se narodila naše Ela. Sice listopadu, ale i tak by se to všem lépe pamatovalo. Navíc by miminka byla zase o kousek větší a starší
Ahoj holky, poněkud nestíhám, tak jen tak kratičce na skok...... já ještě ani nepogratulovala Pepen k miminkům
!!!!! Pepen, tak ať krásně rostete!
Markýtko, Ivuško , držte se…
Zatím PAPA, zkusím se „urvat“, abych na vás zareagovala a napsala, co u nás nového…
Ahoj holkyyy,
všechny moc zdravím. Krásné fotečky… tedy spíš krásná miminka na nich!!!
Dito, napiš prosím, jak se mají holky a co všechno už umíte. Máme skoro stejně staré a ráda bych věděla, jak jsou na tom ostatní podobně stará dvojčátka.
Moc díky
Ahoj holkyyy,
všechny moc zdravím. Krásné fotečky… tedy spíš krásná miminka na nich!!!
Dito, napiš prosím, jak se mají holky a co všechno už umíte. Máme skoro stejně staré a ráda bych věděla, jak jsou na tom ostatní podobně stará dvojčátka.
Moc díky
Markýtko, máte krásné váhy, tak bych se už taky nebála, i když by je ještě mohli chvilku nechat „dotáhnout“. Určitě to ve čtvrtek proberete, tak abys byla v klidu. Držím vám oběma palce, i Ivušce !!!
Já musím vydržet ještě aspoň do neděle, než přijede rodina, ale snad to mimča zvládnou, břicho sice tvrdne, ale s homeo je to lepší. Mám takové podezření, že Zuzanka už se zas otočila a buď je zadečkem, nebo napříč, je to malá šprýmařka.
Velmi dobře rozumím, Ivuško , tvým obavám, že pak bude manža pryč, rodit s taťkou a mít ho první dny po porodu u sebe je úžasný. Taky si to po svých dvou porodech neumím představit, že bych tam na to byla sama, tak se musíme snažit vydržet těch pár dní. Chudák má hlavu v pejru, chodí do práce, stará se o obě starší děti, do toho stěhuje věci do většího bytu v Bruselu a zařizuje milion podružností. Se 4 dětmi sice už musí být na nějakou dělbu práce připravený, ale je mi jasný, že každý mužský by to nedělal. Važme si těch chlapů, bez nich by to nebylo ono!
Čauky, tak se hlásím z dnešní kontroly, vlastně ze dvou …
Můj gynekolog mi poprvé natáčel monitor, srdíčka v pořádku, jedna holčina byla moc divoká tak se pořád ztrácela, ale jsou OK. CS už mám 7, prý jsem dost otevřená, na příští nebo popříští týden to vidí na preventivní hospitalizaci … Pak jsem ještě byla v nemocnici, primář tam sice nebyl,ale pan doktor (moooc sympatickej) mi udělal UZ a dopplera, vše v normě, holkám už naměřil oběma přes 2,6kg! Zajímavé je,že tam viděl 2 placenty,ale je možné,že se ta jedna rozdělila a jsou někde spojené,teď že už to moc není vidět, jsou na zadní stěně … Takže porod by mohl být spontánní, pokud bude vše OK a zůstanou hlavou dolů, jinak císař.
Eli , Ty jsi vlastně hned v závěsu za náma s Markytkou, co by zkušená rodička a mamina
Tak ať se Ti chlapi brzy vrátí, taky už to máš za pár,vid.
Markyt , myslím, že kdyby byly holky KP jako Tvoji Krišpínci, tak by asi taky plánovali hospitalizaci a císaře na příští týden možná dřív… Takhle když jsou obě hlavou dolů,tak mě nechávají. Takže se neboj,lepší by bylo asi to úterý 3.7.,ale zas je to rozdíl jen 4 dní, tak to budeš mít aspon dřív za sebou …
Ahoj holky.
Eliško , koukám, že Ty už jsi taky pěkně rodivá… Ivuško , Markýtko , vy to máte fakt za pár… držím palce a těším se na všechna ta zbrusu nová miminka..... Před nedávnem byla čerstvá miminka ta moje, no a příští týden jim bude už půl roku..... Letí to. No a Pitrsko, Helli, Sabri … vy už nemáte žádná miminka! Pěkně vám vyrostly ty děti
![]()
Helli, Kuželko - nádherné fotky!
Oren , taky by mě zajímalo, jak jsou na tom Tvoje zlatíčka. A přibližně stejně staré děti mají ještě Lioness a Kuželka …
Moje holky teď tráví hodně času hraním si na zemi, ohrádku jsme zatím nedávali, ale protože máme dlažbu, museli jsme jim udělat takový „výběh“ z karimatek přiražených k malému koberci:
Holky si docela samy vyhrají, všecko cpou do pusy, nejvíce ze všeho je zajímají drobnosti jako odstávající cedulky a cancourky na hračkách. Vnímají se, smějí se na sebe a vzájemně si kradou dudlíky. V posledním týdnu se Eliška naučila plazit se, není to ještě žádné lezení po čtyřech, ale když ji zaujme nějaká hračka, tak se k ní pomalu dohrabe. Když ji na chvíli nehlídám, najdu ji pak třeba o kus dál na dlažbě nebo pod křeslem - řvoucí, protože se praštila hlavou do dřevěné části křesla. Adélka se takhle plazit neumí, ta se jen otáčí na bříšku jak střelka kompasu. Pořád zvedá najednou ruce a nohy a dělá letadlo, asi si myslí, že někam doletí
. Dnes jsem ji přistihla, jak se pokouší cpát trochu nožky pod sebe a posunovat se k hračce, ale vyvinula tak pohyb pouze pozpátku, od žádané hračky se vzdalovala, tak byl řev.
Sedět holky samy ještě neumějí, jedině obložené polštáři, ale neděláme to. Prý to není dobré na páteř.
Jinak minulý týden jsme byli v pondělí píchat 2. dávku hexavakcíny a v úterý píchat náušnice. Klasicky, u doktora. Holky byly statečné, sice plakaly, ale jen při samotném píchání, když jsem je nesla do auta, už o žádných uších ani nevěděly…
Musím běžet, ještě písnu. Zatím pa.
… jsem zpátky…
Oren , vy už papáte? My pořád ještě plně kojíme, ale už se nám to krátí. Konec sladkých časů a pohodlí… Holky budou mít začátkem července 6 měsíců, měli bychom začít se zeleninkou, ale když my zrovna budeme mít 14 dnů dovolenou… To nebude nic moc někde na cestách začínat s příkrmama. Možná vydržíme ještě jen kojit, uvidíme, co řekne doktor, v pondělí před odjezdem asi ještě zajdeme na půlroční kontrolu. Kojíme pořád v pohodě, holky hlady neřvou, ale žádné těžké váhy teda nejsme. Minulý týden Aduš zhruba 6,1 a Eliš 6kg. Podle toho, co jsem tady četla, tak jsou široko daleko nejmenší (nejlehčí) děti (vzhledem k věku). Ach jo. No ale zdají se být v pohodě. Už bych měla být zvyklá. Bára byla a je taky prcek.
Tento víkend jsme byli s naší pikslou (karavanem) u Nových mlýnů na jižní Moravě. Surfovat, vegetit a taky jsme stihli zajet do Lednice, já tam nikdy nebyla. Holky jsou v karavanu úplně spokojené, jen samotné cestování autem není nic moc. Moc dlouho v sedačkách v klidu nevydrží. Sabri , jak jste cestovali do Holandska? Ve dne nebo v noci? My se chystáme příští týden do Polska na Hel - to je mekka všech surfařů - je to u moře a z Ostravy to máme nějakých 750 km. Chystáme se jet v noci a holky snad budou spinkat… No uvidíme.
Ještě sem šoupnu pár fotek.
Takhle trávíme horké dny na zahradě:
Adélka: 
Eliška: 
Další fotky, hlavně z toho víkendového výletu, dám do galerky Dita 007, tak se mrkněte, pokud chcete…
Mějte se všichni krásně a těhulky, držte se!
PAPA