Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Helli,
s tím vakrmováním Nikolky bych to neřešila, pokud je spokojená a nic jí nechybí!
A jestli má Tvůj Lukášek v půl roce přes 8 kg, tak věz, že moje Bára měla v roce 8,5kg!! V půl roce 6,5kg. A to se narodila jako 3,3 kilová! Ona je totiž vzrůstem úplně do manželovy rodiny a tam jsou všichni malí a štíhlí. Tchýně je i v 60 letech jak proutek a manžel nemá ani gram tuku navíc a se svými 173cm má tak 65kg. Bára je na tom stejně a jestli jí to vydrží do dospělosti, můžu jen závidět!
Jenže jako miminko byla sice normální savec, ale moc nepřibírala a mně to deptalo. Jenže já měla skvělou dětskou doktorku a ta tvrdila, že není důvod to nějak řešit. Vždycky Báru zhodnotila, že je sice drobná, ale ne hubená a že je pevná, pohyblivá, spokojená a vývojově spíše popředu než pozadu a že honit kila je nesmysl. Ona byla spíše alergická na takový ten pocit babiček a tchýní, že správné mimino má být obalené faldama od hlavy až k patě a nějraději by je ládovaly kašemi už od narození.
Bára je drobná pořád (v skoro 9 letech cca 23kg), pořád nic moc jedlík, mlíko nepije od doby, co jsem ji přestala kojit (v roce a čtvrt), ale sluší jí to, nebývá prakticky nemocná, netrpí alergiemi..... Nic jí nechybí. Ani nenadbývá
![]()
Helli, nenech si nic vnucovat a řiď se vlastním instinktem. Sama píšeš, že je Nikolka úplně spokojená, tak ji nech vyvíjet vlastním tempem.
PAPA, jdu probudit manžela, on ty noci s našima holkama nějak špatně snáší … ![]()
Mějte se ![]()
Jo Helli, úplně souhlasím s Ditou s tím vykrmováním Nikolky. Mě dr. taky nikdy neřekla, že bych měla Kubíka nějak víc krmit, a že by strádal, to už vůbec ne, prostě je drobnější, ale hlavně zdravej, čilej a nic mu nechybí, takže buď fakt v klidu.
vůbec bych si s tím nelámala hlavu. ![]()
ahoj holky a mimiska
jdu vas jen pozdravit
byli jsme necekane v Krci, ale tentokrate na chirurgii, Jimovi operovali kylu na druhe strane, ale uz jsme doma a nas rekonvalescent je fakt skvelej.
Oren jeee ja presne vidim nase zacatky…taky jsme byli v Krci, tak presne vim o cem pises, my jsme se zdrzeli skoro 2 mesice…
holky jdu vas trochu docist, fotecky jsou naaaaadherny
Ahoj holky,
už si vás nějakou dobu čtu a dnes jsem se rozhodla tady k vám vetřít
Jsem sice už v jedné diskusi (na rodice.cz Těhulky červenec 2007), ale těch dvojčecích zvláštností je tolik, že budu ráda, když se budu mět zeptat někoho zkušeného a věci znalého ![]()
Ale od začátku, jsem v 14tt s dvojčaty, pravděpodobně jednovaječnýma termín máme 28.7. (ale počítáno pro monotěhu), takže počítám spíš červen … Jenže jste tady už samé maminy s „hotovýma“ dvojčátkama, musím říct, že máte všichni nádherný děti, radost pohledět, tak nevím, jestli mě vezmete jako teprv dvojčecí těhuli…
Teď mě čekají v 16tt odběry na vrozené vady, tak mám trochu strach. Už se nemůžu dočkat, až je ucítím, ale to si ještě chvilku počkám. No a taky se klepu na to, až nám řeknou co to bude
Bříško už trochu roste ale váha (bohudíky) zatím moc ne, nejsem zrovna žádný střízlík ![]()
Na základě vašich rad a zkušeností jsem provedla výběr kočárku - nakonec jsme s manžou skončili u TFK Twinner Twistu, ted čekáme jen jako barvu objednáme (červenej pro holky a khaki pro kluky). Já chci červenej!
Tak se zatím mějte, jdu vyndat véču z trouby, pa Ivča
Jee zase nějaká nová dušička 3v1 !! moc tě tu vítám, samozřejmě že tě nevyhodíme, jsme rádi, že sem zase někdo přibyl.
Zase se mi vrátí vzpomínky na to, když jsem byla v začátku těhotenství a taky jsem měla podobný termín jako ty, jen o rok dříve, přesně 31.7.2006, ale rodila jsem o 2 týdny dříve plánovaným císařem, což je u dvojčat normální. Tak ti přeju tady u nás příjemné čtení. A taky držím palečky při krevních testech v 16.tt.
Ahoj Ivuško , tak tě tady vítáme
a není pravda, že jsou tady jen samé maminy… ještě jsme tady i my těhulky… pravda je, že většina má termín teď v únoru, resp. na začátku března
Úplně si pamatuju na období čtrnáctého týdne (byla jsem na kombinovaném testu u Apolináře) a přijde mi, že to bylo včera
Tak strašně to letí… Takže si to hlavně v klidu vychutnávej, protože červenec bude tady ani nebudeš vědět jak
![]()
Děkuju za vřelé uvítání! 3v1 - to je dobrý Pitrsko ![]()
No já si to Zuzi vychutnávám, jsem doma na neschopence už od 9tt, což byl pro mě trochu šok a čára přes rozpočet, ale ted jsem ráda. Pracuju na universitě v Brně a týdně jsem dojížděla vlakem, někdy to bylo dost náročný. Takže ted mám nějakou práci na doma a zařizuju novou kuchyn a koupelku, takže se nenudím,ale mám dost času odpočívat … Taky jste byly hned od začátku na neschopence? Po poslední kontrole jsem docela byla našlupky z toho, že jsou mimísci jednovaječný, jelikož jsem si samozřejmě nastudovala všechny rizika, který jsou u jedn.dvojčat větší než u dvoj-. Ale pak jsem to hodila za hlavu a nenechám se tím stresovat. Vy máte jedno-nebo dvoj-? A kdy vám to dr. řekl?
No nechci vás zahltit otázkama
tak pro dnešek končím, manža je ještě na cestách
byl v Říčkách na sjezdovce, tak jen tiše závidím ![]()
Ivčo , tak já jsem byla na neschopence někdy od 26tt a to spíš na nátlak doktora… ale žádné problémy jsem neměla… a protože v práci toho bylo ještě hodně a hlavně jsem to musela někomu předat… tak docházím vlastně ještě teď (i když teď v lednu jsem to už fakt omezila tak na jednu návštěvu týdně a snad už to teď půjde beze mě
). Teď už jsem od 17.1. na mateřské ![]()
My čekáme dvojvaječná a víme to vlastně od začátku (od 6tt víme že to jsou dvojčata), protože na začátku byly krásně vidět na UTZ dva samostatné plodové obaly… potom ve 12 tt byly vidět taky dvě samostatné placenty a ta přepážka co by mezi nimi měla být. Takže my jsme dvojvaječní jako z učebnice ![]()
Pokud vím tak zda jsou jedno- nebo dvoj- se dá poznat právě jen na začátku těhu. Později už to nejde poznat, takže rozhodující jsou ty první ultrazvuky. Ale dneska už je to tak daleko, že dr. vědí co si s kterými počít, takže pokud ví, že se jedná o jednovaječná, tak podle toho budou jednat
![]()
Vítej Ivčo mezi dvojčatovými maminami a těhulkami.
Já se o dvojkách dozvěděla šokem až v 17.tt při amniocentéze. To už jsem za sebou měla dovolenou na vodě a taky vysokohorskou turistiku v Dolomitech - v dobré víře, že mám pohodové jednotěhu. Holky držely fakt dobře a když mě chtěl Dr. nechat doma (bez důvodu - jen preventivně), odmítla jsem to a běhala do práce až do prosince. Holky se narodily začátkem ledna v 38.tt jako bezmála tříkilové. Jsou dvouvaječné.
Jinak, že závidíš manželovi lyžování..... Ty asi budeš spřízněná duše… Já taky z okna slintám na sníh a nemůžu se dočkat, až si taky sklouznu. Pevně věřím, že nejpozději v březnu…
Holky ,
dnes jsem měla „opušťák“, manža hlídal, tak jsem byla mimo jiné v Babyexpertu poptat se na osud toho mého nešťastného kočáru Herqules.
Tak že prý příští týden!!! Tak to jsem zvědavá, co vám napíšu příští týden…
Ivčo , ten TFK je super, taky se mi moc líbí, hlavně ta brzda. Jen cena je včetně korbiček dost výživná!
Sabri , pohlaď statečného rekonvalescenta.
Vlastně všechny pohlaďte mimča a bříška… Holky, Kuzelka snad fakt už porodila… že zmizela… Tak snad je u ní vše v pohodě, moc na ni myslím a držím palečky, aby se tady brzy objevila i s prckama…
PAPA
Ivčo, taky moc moc vítám!! My jsme tady vždycky rádi za nové přírůstky jak těhu maminek 3v1 tak i narozených miminek.
Když jsme zažívali začátky těhu jako ty, rady místních zkušených se nám moc hodili.
Taky jsme všechny zažívali podobné pocity a ono dvojtěhu je přeci jen jiné než to mono. To pak sama poznáš.
My máme také dvojvaječná a věděli jsme to hned od začátku jako píše Zuzika.
U jednovaječných je sice riziko, ale oni si tě pohlídají. Hlavně se nesmáš nechat NIKDY odbývat od doktorů - to si pamatuj.
Mně Dr. poslala na rizikové taky ve 12 týdnu, ale já chodila do 33. týdne do práce. Nakonec jsem za to byla ráda - doma bych se asi unudila a hlavně ubála… páč jsem si četla na netu hororové scénáře a porody a nemoci atd… TO NEDĚLEJ !!!
Takže zabav se hezkými věcmi, koukej na pohádky vybavuj byteček a nenervuj se. Snaž se být v pohodě aby si nerodila nějak výrazně předčasně a neskončila jako teď my s holkama - jsme zavřený v porodnici a čekáme na váhu jedné holčičky než půjde domů. V nemocnico-porodnici jsem už od 5.ledna a mám toho až pokrk - začínám být lehce hysterická a chci domůůůůů
![]()
Jo holky já se tady asi zblázním.
Musím se s vámi zase poradit, protože jsem totálně bezradná.
Předevčírem jsme najeli na nový režim kojení - s jednou sestrou tady jsem se dohodla, že budu dávat holkám pít - kojit až si sami řeknou, abych nemusela dokrmovat. Zdejší režim je totiž každé 3 hodiny - jenže když když mám kkrmit v jednu - tak než nakojím, dokrmím jsou už dvě a pak vlastně zase ve 4 mám znova krmit. No a holky samozřejmě spinkaj, jsou hodné a já je nemohu vzbudit a u kojení mi spěj místo aby papali a já pak musím stříkačkou dokrmovat což nechci!!! Já chci kojit!!!
No a tak jsem se dohodla se sestrou že je necháme, jak budou potřebovat. A včera jsem krásně kojila - jednou dokonce vypila každá 40ml. což je jejich krmná dávka. Jinak nakojím mezi 10 max. 20 ml a zbytek dokrmujeme.
Jenže jsme papali místo 8× jen 6× a to nevychází do těch blbejch tabulek tady!! A dneska mi to jiná sestra zatrhla - že prý musím 8× denně a já holky zase budím.
Nakonec chci ještě říct, že v režimu co jsem měla včera mi holky poprvé celou noc krásně mezi kojením spinkali a papali jedna báseň. I když na mililitry vypily maličko méně než podle toho šílleného režimu tady, jedna přibrala 45g a druhá 20g.
Jsem zoufalá… nechci holky budit, chcci plně kojit a tímto způsobem to prostě nejde.
Je to pořád dokola - buzení, přebalení, zkouška kojení - i když dvojčatově tak jak u toto spinkaj je to na 3/4 hodiny, pak ještě dokrmování a odstříkávání ..... no to kdybych krmila uměle a měla to ohřívat mám to minimálně 2× rychlejší.
Když jsem to řekla sestrám, krčej rameny a nevědí co mi na to říci. Vždyť oni mi úplně skazej kojení??
CO MÁM DĚLAT ??? PORAĎTE??
![]()
Ahojky,
Ivčo , taky tě tu moc vítám!! Já byla po IVF, kdy mi dávali 2 embrya, takže bylo jasný od začátku, že čekáme dvojvaječný.
A na neschopence jsem byla hned od IVF taky kvůli dojíždění. Jezdila jsem do práce 20 km autobusem, který měl navíc věčně i půl hodinový zpoždění. Jsem dost chytlavá na každou infekci a otěhotněla jsem na konci listopadu, takže mě čekal první trimestr čekání v mrazech, pocení v přetopeném busu a vystavování se prskajícím spolucestujícím a to jsem nechtěla riskovat. Navíc se přiznám, že se mi to i hodilo - byla jsem na kordy se svojí šéfkou. Doma jsem nakonec stejně moc nepobyla, od 26.tt jsem byla v nemocnici a ve 34. tt už broučci vykoukli na svět. Držím palce, ať se ti vyhnou všechny komplikace!!
Dito, Pitrsko - moje doktorka byla s Niky taky vždycky spokojená. Tvrdila, že rozhodně není hubená, prostě jen drobná, chválila jí, že přesto je hodně pevná atd. Ale včera tam byl místo ní její manžel a ten koukal vyloženě jen na čísla - na přírůstek váhy za poslední 4 týdny. Doma jsem si uvědomila, že jí vlastně ani nezměřila, tak jsem to udělala dneska a zjsitila jsem, že za tu dobu vyrostla o 3 cm, to není málo, ne? Tak si říkám, že když to tělíčko vydá tolik energie na růst, je logický, že už nemůže zbýt tolik na váhu. Navíc když k tomu přičtu její šílenou živost.
![]()
Pitrsko , prosím tě, už přikrmuješ? My začali před 14 dny. Lukášek v pohodě, to je žroutík ( po taťkovi
), ale do Niky nemůžu nic dostat. Od všeho sní jednu lžičku - zřejmě zvědavost - pak sevře pevně rty, culí se jak měsíček na hnoji a konec, snězte si to sami! Dnes jsem jí na radu dr. zkoušela rýžovou kaši - výsledek: 3 celé lžičky! ![]()
Oren , tak přesně takhle to chodí i na JIP v Plzni, daný 8-hodinový režim. Byla jsem z toho vyfluslá jako ty - nejdřív dát jednoho k prsům (protože jsem neměla skoro žádný mlíko, musela jsem odměřovat max 5 min z každýho), pak zkusti nejdřív stříkačkou, později flaškou jednoho, pak i druhýho a nakonec ještě hlídat sondičku, protože naši byli strašně špatný savci a ani tou flaškou nebyli schopný všechno vypít. Když jsem skončila, zbývala mi většinou 1h do dalšího kola a to jsem ještě mazala odstříkávat, což bylo někdy i na 40 min, vůbec to nešlo a já chtěla ze sebe vyždímat aspoň něco (taky podle toho ty moje prsa vypadaly, ke konci už se mi dělaly i modřiny
). Takže děs a na podporu mě ještě některá sestřička dokázala peskovat, že to není možný to krmení takhle protahovat, že teprve končíme a za chvíli musíme začít znovu…
S jednou hodnou sestřičkou jsme se dohodly, že je necháme, ať se vzbudí sami na jídlo, že třeba budou aktivnější - když už spaly 6 h v kuse, vzdaly jsme to. Prostě naše zlatíčka potřebovaly hlavně spinkat a papání pro mě nebylo důležitý. Nemohla jsem si vyskakovat - neměla jsem mlíko a byla jsem závislá na sestrách, aby mi připravily UM.
U tebe je to ale jinak - ty mlíko máš a chceš kojit, takže být na tvým místě, domluvila bych se přímo s dr. při vizitě. A ještě ti poradím jednu věc, kterou dělaly kojící maminy u nás ( a já ke konci už občas taky) - kojily podle dětí, takže samozřejmě někdy taky míň než 8× a menší celkový množství - pro klid si do tabulek dopisovaly ty chybějící krmení nebo tam napsaly trochu větší množství. Doktorka byla spokojená, že jí vychází kJ a ony byly spokojené taky. Ve finále stejně záleží jen na tom, kolik ti budou holčiny přibírat. Držte se!!!!
Oren jsem úplně stejného názoru, jako je Helli. Měla jsem úplně stejný osud s kojením jako ona, připadám si jako její kopie
Prostě se zkus s dr. domluvit a uvidíš. Úplně stejný režim funguje i v porodnici ve Varech, taky mi to deptalo, zaplaťpánbůh je to pryč. Koukám že je to všude stejně na prd. Musíš se pořád podle něčeho řídit a ty její přiblblý tabulky!!! taky tam ty ostatní maminy potom dopisovali víc ml a měli pokoj a mimča přibírali krásně. Takže to nějak zkus, hlavní je že máš mlíko a můžeš kojit a chceš.
Ivčo mě dr. napsal neschopenku ve 12.tt, žádný potíže ale nebyli, prostě mi ji napsal, já chodila alespoň jednou týdně do práce, protože jsem byla potřebná a musela jsem svou práci někomu ukázat. Jinak jsem také věděla už od začátku že to jsou dvojčátka a kluci jsou také dvojvaječný.
Helli my přikrmujeme už od 4.měsíce. Taky nám to nešlo ze začátku lžičkou, tak jsem to prostě dávala do flašky, pár dní jsem to tak dělala a pak zase zkusila lžičku a postupem času to bylo v pohodě. Teď už nejsou problémy, Kubík teda občas protestuje, ale nakonec to lžičkou zbaští, no ale jak to čtu, je to opět jak přes kopírák
S Kubíkem jsou větší problémy než s Romíkem.
Ivčo,
vítej mezi námi.
Chci Tě jenom podpořit, taky mám jednovaječná dvojčátka a taky jsem moc dobře věděla o všech možných rizicích. Jestli chceš, tak se ptej. V Hradci Králové je jeden super doktor, specializuje se na jednovaječná dvojčata a umí včas odhalit transfúzní syndrom. Pokud by jsi chtěla, dám Ti na něho kontakt. Je to sice trošku „blázen“, ale já s ním byla moc spokojená. Udělá podrobné ultrazvuky, měří průtoky krve pupečníky atd. A aby jsi věděla, že je možné všechno, v kostce napíšu, jak to bylo s námi.
Otěhotněla jsem přirozeně, asi 4 dny po otěhotnění jsem měla nehezkou nehodu na kole - odvezla mě rychlá. Naražené obratle, několik rentgenů. Po 10 dnech jsem zjistila, že jsem těhotná. V té době jsme žili v Anglii. Dál jsem normálně fungovala, starala se o dceru, chodila do práce na 16 hodin týdně. O dvojčátkách jsme se dozvěděli až na ultrazvuku ve 12 tt, dál jsem chodila do práce (nic lehkého, až 6 h v obchodě v kuse na nohách), vydržela jsem až do 20tt. Pak jsme jeli na dovolenou do Skotska pod stan a stěhovali se zpět do Čech, letěla jsem letadlem. Doma opět všechno vybalit, nachystat.
Kromě běžných těhu obtíží mi nic nebylo, kluci jsou narozeni 37+2, spontánně, přirozeně, hospitalizace v nemocnici asi 5 h před začátkem porodu. Jsou pouhých 5 minut od sebe, porod byl celkem pohodový, porodní váhy 3,21 kg a 3,28 kg a 51 cm oba. Za 4 dny jsme byli z porodnice doma, plně kojíme, kluci se zdají být zdraví. Ve 4 měsících mají 7,25 kg a 66cm a 65cm. To jen aby jsi viděla, že to všechno může být v pohodě, i když se mi to stále zdá jako sen.
A až manžel příště pojede do Říček, tak Tě může vyhodit u nás a můžeme zatím pokecat. Má to po cestě. ![]()
Ostatní holčiny, nestíhám reagovat, ale myslím na Vás. ![]()
Jana