Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Ivuško, pan doktor je Mudr. Karel Hodík, je to v Hradci Králové na porodnicko-gynekologickém oddělení ve fakultní nemocnici. Když tam zavoláš, určitě Ti ho dají k telefonu. Já bych určitě s návštěvou nečekala, až se vyskytnou problémy. On se na jednovaječná dvojčátka specializuje, jako jeden z mála v ČR umí včas odhalit transfúzní syndrom dvojčat a umí si s ním snad i poradit. Určitě jsi o tom četla, důležité je, aby mimča byla stejně veliká a měla stejné množství plodové vody. A určení, zda jsou dvojčátka jednovaječná a o jaký typ jednovaječných dvojčat se jedná, je taky velice důležité pro další postup. Já si třeba myslela, že transfúzní syndrom může vzniknout kdykoliv v průběhu těhu. Ale ono to tak není, buď jsou spojky v placentě vytvořeny a pak je nebo prostě není.
Já jsem až do 22 tt byla v Anglii, ale tam mi dělali UTZ ve 12 tt (zjistili dvojčata, byla vidět 1 placenta a nebyli si jisti přepážkou mezi dětmi), pak ve 14 tt (hledali přepážku a našli
), 17tt (kontrola rovnoměrného růstu), 20tt (velký orgánový UTZ) a pak jsem byla u Mudr. Hodíka ve 24tt a 28tt.
Taky to máme do Hradce poměrně daleko - 60 km, ale nelitovala jsem. První UTZ byl děsně dlouhý, ležela jsem tam 1,5 hodiny, dostala jsem podrobný zápis, byl změřen i obsah močového měchýře miminek.
Druhý už nebyl tak dlouhý, byla to pouze kontrola. A pak mě už pan doktor vidět vlastně nechtěl. Ale já jeho chtěla.
Rodila jsem tam, jezdila do poradny od 36tt a jeho měla u porodu. Byla jsem moc spokojená.
Ještě ke kočárkům. Teď mám hluboký, klasiku. Ale jako sporťák mám vybraný TFK Twinner twist v červené barvě. Moc se mi líbí, během února se na něj pojedeme podívat do Prahy. Červenou mám pro kluky proto, že většinou budou v modré a na té červené hezky vyniknou. Pro Kajku jsem zase měla modrý kočár.
Chci se Tě zeptat, nánožníky dělají asi jenom zateplené, že?
Holky, co bojujete s kojením, držím moc pěstičky. Přesně jako Dita, když to jde samo, tak ani nevíme, co je to mít problémy. To vůbec neznám a moc Vás lituji.
My jdeme zítra na očkování, máme šetrnou vakcínu od hygieny - myslím, že je to Infanrix. Manžel je silný alergik a tak mu alergolog napsal papír a díky tomu mají naše děti očkování zdarma. Není to sice hexa vakcína, ale pouze 4 vakcína, to znamená 2 bodance během jednoho očkování a obrnu na lžičku, ale to neva. Hlavně, že je šetrná. ![]()
Capinko, gratulujeme k příkrmům.
Lio, chtěla jsem se zeptat. Kolik poloh má Váš kočárek na lehnutí? A kde je možné ho v Praze vidět?
Dito, snad už tento týden kočárek bude a budeš moc jezdit jak o život.
Jdu do pelechu, kluci usnuli zázračně po 21 hod sami a spinkají, tak toho musím využít. Jen jsem chtěla vypít hrnek čaje, jsem jako sušinka. Jak nepiju, hned to na kůži cítím. Všechno to ze mě vytáhnou, pacholci.
Dobrou a pohlazení dětičkám a bříškům.
Jana
ahoj maminy a těhulky,
capinko no vidíš jak jste to zvládli
je to krásný viď, jak člověk vidí ty pokroky, jako první lžička, To je vždy zajímavý. Ještě jsem chtěla napsat, že dělám 2 porce už jen z toho důvodu, abych viděla, kolik toho každý snědl. A kdybych měla krmit z jednoho, nedovedu si to představit, protože ten jeden je takovej žroutík, a ten druhý jí strašně pomalu, tak by se mohlo stát, že na toho druhého by už nic nezbylo ![]()
letadlo my měli taky na to očkování ten infanrix, ani jsme nemuseli mít nějaké papíry, dostali jsme ji zdarma normálně, je dobře, že aspoň tohle je pro ty drobečky zdarma. Kluci neměli vůbec žádné reakce, ani nebyli podrážděný, horečka žádná, prostě jsem ani nesledovla, že by byly očkovaný.
dito teda s tím kočárem je to fakt hrozný, to není normální
člověk ho objedná radši dřív a stejně nepřijde, to už bych byla pěkně vzteklá. Sice teď není vůbec počasí na vycházky, ale přece jen bude! to bych už asi nerozdejchala. Tak snad co nevidět přijde.
no teda holky, ta Kuželka mi dělá už starosti?????
snad se brzy objeví s prckama!!!
Pitrsko ,
přesně teď na Kuzelku taky myslím… Snad je (jsou
) O.K.!......
Dito, nekojim, holky jsou bohuzel na Nutrilonu. Zkusila jsem kasi, protoze se nam porad dvakrat za noc budi na jidlo a mam pocit, ze uz jim jen mliko nestaci. Maji uz pres 6 kg. Dnes jim dam uz celou porci kase (120 ml), tak jsem zvedava, co to udela.
Jani , moc díky za kontakt na pana doktora! Asi to zvážím a zkusím se s ním domluvit. A to musím mít doporučení od mého dr.,nevíš? A to ordinuje ve své ordinaci, nebo v nemocnici? A platí se něco, já bych klidně i zaplatila, za ten klid v dušičce to stojí. U nás je problem,jak se dostat, manžel je po-pa s autem ve Vyškově,a nemá možnost se uvolnit
Tak zkusím přemluvit rodiče,až se umoudří počasí a uděláme si výlet. Nebo bych mohla busem,ale cestování mi můj dr. víceméně zakázal,tak nevím.
Tak to je super, že chceš jít taky do TFK, ten nánožník jsem nikde neviděla, originál nánož.měl být k dispozici ted někdy na jaře (za 1200), tak nevím zda je zateplený, předpokládám, že trochu jo a pod to bud fusaky,nebo kombinezky, pripadne deku jeste pod to. Jinak mně se taky víc líbí ta červená, jen mám strach, že trochu vybledne, ale to se myslím stává jen u těch ne moc kval.kočárů, tady to snad nehrozí. No manžel chce ten khaki pro kluky (asi profesionální deformace, je volák z povolání
), tak uvidíme, jakej nakonec bude. Jinak kočárek je k mání na 3 e-shopech (vč. příslušenství), co jsem zatím kontaktovala, tak všude mě straší rovněž dlouhou čekací lhůtou, tak to chci podchytit co nejdříve. Kdybys chtěla konkrétní odkazy, pošlu. Škoda, že ho nemají někde poblíž vystavený, chtělo by to si ho aspon ošahat… Co vím, tak je vystavený v kam.obchodě www.ajuty.cz v Praze blízko Anděla.
Ivuško,
neplatíš nic, je to normální vyšetření v rámci vysoce rizikového těhotenství. Mudr. Hodík je zaměstnanec fakultní nemocnice v HK, má v nemocnici ambulanci a ten UTZ dělá na stejném přístroji jako genetici. Já u něho nebyla nejdřív vůbec v ordinaci, pouze na UTZ. Moje Dr. ho kontaktovala sama a objednala mě, osobně ho zná a ví, že ho veškerá jednovaječná dvojčata zajímají. Fakt mu klidně zavolej a zajeď si tam, pro klid v duši je to úžasné. Já si po prvním UTZ u něho pamatuji, jak jsme s manželem seděli v parku (bylo to v červnu), jedli co jsme si koupili v bufetu a já si náramně užívala takový pocit štěstí a uvolnění. Najednou ze mě valná část tíhy spadla a bylo mi tak nějak lehčeji.
Ale musím Tě upozornit, že pak doktor ke takový svéráz.
Má zvláštní způsob humoru, třeba mi při druhém UTZ řekl: „Tak co to tu máme, aha, jednovaječná dvojčata a my jsme Vám chtěli naordinovat trasfúzní syndrom a Vy žádný nemáte?“ Je hodně otevřený, musíš ho brát s rezervou. Říká fakta, někdo to bere, jako že maminky straší, já znám ráda rizika, pak jsem nějak klidnější, tak mi to vyhovovalo. Nám s manželem jeho humor a způsob jednání sedl a ráda na to vzpomínám. Můžeš se i odvolat na mě, že jsem Ti ho doporučila. Jsem Jana Burešová a řekni, že mi v září rodil přirozeně jednovaječná dvojčata kluky s porodní váhou 3,20 kg a on si určitě vzpomene.
Tady je můj popis porodu, asi z toho taky něco pochopíš.
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Taky mám u TFK strach z barvy, aby nevybledla. Ale snad ne. A já bych raději, aby nánožníky zateplené nebyly, ráda bych je používala i v létě proti dešti a větru. Zkusím si možná sehnat univerzály, měly by být. Jo a doufám, že víš, že tyto kočárky v zahraničí vycházejí levněji než v ČR. Přemýšlím, že si ho nechám poslat nebo poprosím kamaráda, aby mi ho z Německa dovezl.Mrkni na tento odkaz, to je jen příklad.
http://cgi.ebay.de/…cmdZViewItem
Teď jsem v šoku, mají v tomto roce více barev. Tak zase nevím nevím kterou.
Pohlaď bříško.
Jana
Jani ,
taky jsem koukala do D na stránky nejlevnější jsem našla za těch 500EUR, ale když si k tomu přičteš bud dopravu nebo náklady na poslání (nemám tam nikoho, kdo by mi to koupil a dovezl) tak Ti to nevyjde zas o tolik levněji a hlavně co se zárukou, když je to z D???
Tak ty barvy opravdu rozšířili o černo-oranžovou a béžovou, které dříve byli jen u Twinneru II. Hmmm,stejně asi zůstanu u červené ![]()
Nánožník mi na to nabízeli i universál za 500.
Na odkaz na porod se mrknu,ale ted mám za chvíli angličtinu, tak až budu mít čas, koukala jsem,že je to pěknej román ![]()
Jani , tak já si přečetla tvůj popis porodu a brečím tady jak malá
Ty hormony jsou potvory! Ale moc díky za to jak jsi to napsala - to je taková vzpruha!
Jani , tak mi odpadla angličtina a i já tady posmrkávám a slzím u Tvého krásného porodního story … fakt úžasný, moc hezky jsi to napsala. Pan Mudr. musí být opravdu frajer, i z toho co jsi napsala… jdu si pro kapesník ![]()
no opravdu moc krásný příběh, moc hezky napsáno. Málem jsem upustila také slžičku, tak těhulky, nejen vy máte zmatený hormony. ![]()
ahoj holky, vy jste se teda rozepsaly!!!!
nejprve bych chtela privitat novou dvojtehuli Ivcu … drz se!
Zuziko , mobil jsem si napsala, kdyby neco, tak ti pisu… a tesis se na kluky?
Oren , doufam ze uz budete brzo doma a kojeni si zaridis po svem!
Dito , porad bez kocarku? ![]()
Helli , ja myslim ze kdyz mala je v pohode, tak se zbytecne neztrachuj!
a hlavne se brzo uzdrav!!!! - me taky trochu boli v krku…
a ostatni moc zdravim!!!!!
holky, dneska jsem byla na kontrole (zase cele dopoledne) - vysetreni dobre, pry jeste porod je daleko, monitor dneska pry nejlepsi! a utz - no v ramci moznosti (poskozena ledvina je tam furt)
no a pristi pondeli si me tam uz vezmou lehnout!!!!!!! a pak se uvidi co dal, ale asi v tom 38. tt by to ukoncili…
takze kdybych se uz tento tyden neozvala, tak pak se „uvidime“ asi uz s mimcama…
dneska tam plakalo moc cerstve narozenych miminek a ja malem taky! ![]()
Miso , to víš, že už se těším
![]()
Tak držím pěsti, jestli si tě tam už v pondělí nechají a budeme případně ve spojení přes SMS
![]()
AHOOOOOOOJ
Zdravím vás všechny. ![]()
Moc času jsem ještě neměla to tu všechno pročíst, co je nového…
Já jsem v 35 týdnu - 16.1.2007 porodila v 17.45 Anetku a v 18.00 Matýska. Rodila jsem v Motole spontánně.
v 1.00 ráno mi praskla voda a už mě vezla sanitka do porodnice.
No a pak jsem si celý den počkala na ty dva krásné uzlíčky. Hned je dali na JIP a mě potom na rizikové oddělení. Ač jsem ¨děti porodila, nešla ze mě dostat placenta. Takže tu mi brali pod narkozou a já pak z rizikového oddělení docházela za dětmi na JIP. Hned další den mě převedli na oddělení šestinedělí s tím, že v sobotu budu moci být s dětmi na JIP společně. Jaký byl ale šok v pátek, když jsem ráno přišla za dětmi a tam mi sdělili, že pro děti je objednaná sanitka na 13 hodinu a převezou je do nemocnice v Krči z kapacitních důvodů, že pro nás není místo…
Ale i to jsme nakonec zvládli, děti sanitkou převezli a já se jim vyloženě vnutila do nemocnice s tím, že tam děti samotné nenechám. Sama jsem toho ale měla až až a byla na tom psychicky KO.
Teď už jsme ale všicnni spolu doma a děti se ozývají, tak utíkám a příště napíšu víc. Mějte se všichní krásně!!!!!!!!!!!!!!!
KUŽELKA
KUZELKO
OOOOOBROVSKÁ GRATULACE K ANETCE A MATÝSKOVI !!!! Teď už bude jenom dobře, uvidíš
!
Holka jedna ušatá, my jsme tě podezřívaly, že už jsi nám porodila
![]()
Takže Míšo , teď je to na nás
![]()