Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Oren , to je fakt překvápko (ale podle toho co jsi psala dřív, jsem to, po pravdě řečeno, čekala). Velikááááá gratulace k holčičkám! A že jsou maličké vůbec nevadí, však ony to rychle doženou! Naši měli 1,64 a 1,97 a šli jsme domů už 25. den!
Dito, Sabri , ty kojící fotky jsou fakt úžasný! A koukám, Dito, že Barborka je asi celá máma, viď? ![]()
Musím se pochlubit - už máme 2 zoubky a oba v jedné pusince (Lukášek)!
Broučkové jsou teď fakt úžasný. Pořád jsou vysmátý, žvatlají, berou si navzájem hračky - je to sranda je pozorovat.
""http://lilypie.com/pic/061211/spWT.jpg":http://lilypie.com/…211/spWT.jpghttp://b1.lilypie.com/JehQp1/.png
Ahoj holky.
Tak jsme dnes byli s holkama na první kontrole u dětského. Vážili jsme se po 1. týdnu, kdy jsme z porodnice doma. Obě slečny mají zhruba 3,1 kg, jen původně menší Eliška už předehnala Adélku. Eliška je asi lepší savec ![]()
Je to pěkná expedice, taková výprava k lékaři s dvojčaty. Dnes byl se mnou manžel, ale až to budu muset zvládnout sama, určitě se pěkně zpotím ![]()
Jak to zvládáte, zkušené maminy s „velkými“ chlapy a děvčaty.....?
Jani , východní Čechy jsou přece jen trochu z ruky, ale moc děkuji za nabídku…
Helli , Barborka je teď trochu podobná mně, ale s časem se to mění, když byla trochu menší, byla celý táta…
Zuziko , Míšo , Kuželko ......, holky, co to máte za pár… Jak se daří?
Lio , stíháš?
PAPA
ahoj Dito, to je fajn že tak vše stíháš, děti i net
to já vůbec nestíhala když se prckové narodily, ale teď už je to paráda.
My chodíme k dr. pořád s přítelem, takže je to dobrý, sama bych se taky spotila, jak píšeš. Musíme dojíždět, takže to ani jinak nejde, když máme jedno auto, musí si pokaždé vzít volno z práce a jsem fakt ráda. My byli včera na půlroční kontrole a Románek má 7,5 kg, 68 cm a Kubíček 6,15 kg a 66 cm. Už to jsou velký chlapy
Jsou v pořádku, jen měli mít očkování, ale dostali rýmu, tak jsme to museli odložit. Celou dobu nic a teď najednou rýma. Ale hlavně že jinak jsou kluci OK.
Ale koukám že tobě holky pěkně přibívaj, to je dobře
Jinak jak si psala že Barborka je podobná trochu tobě, já bych řekla že ti je podobná hodně moc ![]()
Tak se zatím mějte holky, těhulky držte se a maminy pevné nervy. papa
Ahojky,
Dito , já chodím do poradny pořád taky s někým - pokud je manža náhodou doma, tak s ním, jinak s mojí mami. Sama si to neumím představit, sestřička u nás nikomu nepomáhá.
A máš taky můj obdiv, že zvládáš ještě i net. Já nestíhala absolutně nic skoro 3 měsíce! Občas jsem byla ráda, že jsem se vůbec trošku najedla.
Ale asi to bylo tím špatným sáním prďolků a tím pádem hooodně pomalým krmením. Sotva jsem skončila jedno kolo, už jsem pomalu začínala druhý. ![]()
Já se dneska poprvé po půl roce dokopala ke cvičení, huráá! Začalo tu od novýho roku takový posilovací + protahovací cvičení, prostě přesně to co potřebuju. Jen jsem teď totálně KO, takže mažu do hajan. Dobrou!!!
Ahoj holky,
Dito , to je úžasné jak to perfektně zvládáte a jak mají holky krásnou váhu. Úplně obdivuju a fakt tajně doufám, že to budeme taky tak dobře zvládat
![]()
Dneska jsem si dala bojový úkol, že konečně sbalím tašku do porodnice. No jsem trošku bezradná
tak uvidím k čemu se dopracuju. ![]()
Jinak si připadám jako na houpačce… jeden den mi je tak mizerně, že mám pocit, že zítra rodím
a pak zase dva dny to je úplně super a ani nevím, že jsem těhotná
Začátkem týdne mě kluci trošku potrápili, protože jsem je jeden den fakt skoro necítila a začínala jsem trošku panikařit, ale včera se opět rozhýbali. Sice ta intenzita už není taková, ale vím o nich
. No a největší problém je v současné době ta moje vyrážka a svědění
Svědí mě prsa, boky, břicho a mám osypané nohy od kolen dolů
což taky příšerně svědí a nevím jestli to mám spíše mazat nebo zasypávat pudrem
Včera jsem zkusila ten pudr a docela to šlo ale pupínky mám pořád, jen to tolik nesvědí…
Zítra mě čeká kontrola, tak uvidím jak jsme na tom
![]()
Ahoj holky.
Helli , Pitrsko , já zatím fakt docela stíhám, ale musím říct, že proto, že kromě péče o děti celkem nic moc nedělám. Zámerně. Šetřím se, abych se zbytečně neuváděla do žádných stresů. A taky chci dát čas jizvě, která dává o sobě pořád vědět, když jsem dlouho na nohách. Takže akorát peru, něco málo vyžehlím, vařím jen sporadicky.....
Navíc mám doma na pomoc s dětmi manžela, takže zažívám dosud nepoznaný komfort.
![]()
A musím uznat, že je veliký rozdíl mít první nebo druhé dítě!!!!! Už v té porodnici je to citelný rozdíl. Teď je to prostě nějak víc v pohodě a bez stresu, co dělám špatně.
Jsem bez babiček, na Báru jsem byla sama a to místy tak, že úplně. Manžel stavěl barák a na mně bylo všechno ostatní (to už sice byly Báře 3 roky, ale starání nebylo méně, spíše více, od 2,5 let už jsem chodila do práce). Pak pracoval třeba rok ve Vídni a doma byl jen o víkendech. Na mně byla starost o dceru, dům, zahradu, moje práce včetně služebních cest (Bára nocovala u „tety Jáji“ - paní na hlídání).
Jsem zvyklá si řešit všechno sama. Nemůžete se mi divit, že teď si připadám jako na prázninách - s pomocí osmileté holky a manžela 24 hodin doma
![]()
Však ono bude hůř!!! Zatím holky vesměs jenom pijí a spí. (No ne tak docela…
)
Zuziko ,
vím, o čem mluvíš. Já na tom byla ke konci těhu stejně. Někdy jsem myslela, že prasknu a druhý den jako bych ani nebyla těhotná… Chce to vydržet, ale konec v 38.týdnu je tak akorát. Každopádně vydrž, držím palečky a myslím na vás všechny, holky, co jste teď ve finále..... Vydržte!!! Možná Tě to nepotěší, ale zajímat Tě možná bude, že moje těhotenské svědění porodem neskončilo. Já mám dnes přesně 14 dní po porodu a ráno už jsem to nevydržela a švihala ke kožnímu. Už to ani nebylo svědění, ale spíše pálení a štípání… no každopádně peklo. Dostala jsem mastičky..... no uvidíme, jestli to k něčemu bude.
Holky o sobě dávájí vědět, mají nějaké požadavky
.
Tak PAPA
ahoj holky, tak se na chvilku hlasim…
kontrola v pondeli docela v pohode…
ale mam stejne pocity jako zuzika, nekdy jsem tak „plna“ ze se nemuzu ani hnout a jindy je mi dobre…
volala jsem PA ze seznamu z porodnice a tak se me ptala na termin a ja ji rikala ze to stejne ukoncuji v tom 38 tt a ona na to proc deti vyhanet z delohy a ze zalezi na me… proc to vlastne ukoncuji?
jinak tasku uz mam zbalenou, manzel to uz nevydrzel a uz mi ji nabalil…
a zrovna jak jsem cetla od zuziky o pohybech deti se hned ozvali ![]()
a ted dotaz - mate jen rychlozavinovacky nebo i takove ty zavinovacky s tim prepasanim? my asi koupime tlustsi zavinovacku a k tomu nejakou stuhu a prepasame to…
jinak manzel uz ma vyprane a vyzehlene pro deti, doufam ze toho mame dost ![]()
holky, ja uz se zacinam bat, dokonce na me padla deprese, otevrela jsem suplik s obleckama a zacala becet… ja to asi nezvladnu! ![]()
no, musime myslet pozitivne!!!! tak se opatrujte a pohladte briska a pusu miminkam ![]()
Dito , tak to docela chápu, že když máš doma pomocníky a navíc se zbytečně nestresuješ, že je všechno v pohodě
Je super, když ti manžel teď takhle pomůže.
A s tím svěděním jsi mě fakt moc nepotěšila
ale aspoň s tím člověk počítá
![]()
Miso , s tím ukončováním těhu dvojčat si myslím, že to není úplně jednoznačné. Každopádně na porodnici.cz jsem četla, že po 38tt roste u dvojvaječných dvojčat riziko náhlého úmrtí (nechápu proč
ale prostě to tak asi je). Ale určitě záleží na řadě věcí, mimojiné na tom, jestli prckové odpovídají dle UZ tomu termínu dle MS. Mě vlastně stále vychází z původního termínu dle MS a dle ultrazvuku žádný nový termín nestanovovali… a kluci vypadají, že jsou navíc tak čtyři dny napřed. No a taky si myslím, že pokud ví, že se bude rodit císařem, tak se snaží předejít tomu aby císaře nepředběhl spontánní porod (tedy počínající kontrakce…). Můj dr. mi řekl, že musíme vydržet aspoň do 36tt… a že rodit budu (pokud vydržíme) těch 10-14 dní před termínem - což odpovídá tomu 38tt.
Míšo vydrž, zvládneš to jako všichni, uvidíš, hlavně se teď nestresuj zbytečně. uvidíš až budou ty drobečci na světě, tak to půjde levou zadní.
jinak mě bylo řečeno že to ukončují v tom 38.tt protože tam mají mimískové většinou už málo místa, aby se to nějak nezkomplikovalo. No ale uvidíš sama.
Dito, to svědění musí být fakt hrozný, já to teda měla taky, objevilo se to u mě až po porodu a asi za 14 dní to samo zmizelo, takže pohoda. Ale u tebe to trvá déle, no uvidíš zda ti ty mastičky pomůžou, ale já jim moc nevěřím. Spíše bych šla do toho pudru, myslím že i Lio tu psala, že zkoušela tekutý a že to bylo lepší, teda aspoň to svědění. Jinak jsem s Lio včera prohodila pár SMS a je v pohodě, trochu má honičku
, využívá každou chvilku když holky spí, tak si také lehne, a v noci má prý Domi pořád koncert, že hodně pláče, takže má prý veselo, ale jinak se mají všichni dobře, kyčle mají holky v pořádku a dnes myslím jdou znovu na vážení, tak uvidí kolik přibrali, psala mi jednou, že jedna jí málo přibívá, tak musí znovu na vážení k dr.
Tak se holky držte a opatrujte se.
![]()
Ahojky,
Dito, to je dobře, že se šetříš. Taky jsem to dělala, manžel byl sice celé dny v práci (moc nemohl zastavit), ale babičky pomáhaly hodně. Tchýně žehlila a chodila vozit, mamka vařila a vozila mi to a obě dohromady mi uklízely. Teď už je líp, péči o domácnost zvládám sama, ale bez jejich pomoci bych se neobešla.
Zuziko, moje kluci byli taky větší, na každém UTZ byli aspoň o týden napřed, ale ve 12tt byl termín posunut o 3 dny dozadu. Teď mi vlastně došlo, že dle tohoto termínu by byli 37+0.
Míšo, nevím přesně, proč se ukončuje těhotenství dříve u dvojvaječných dvojčat, ale u jednovaječných je to proto, že hrozí nefungování placenty. Jak mají obě děti jednu placentu, tak ke konci už nemusí úplně dobře pracovat a dětem hrozí nebezpečí. Hlavně si myslím, že děti už jsou ve 38tt donošené a nemá cenu trápit maminku. V tomto období děti přibývají až 300 g týdně a to je pak pořádný záhul. Mám to ověřeno, kluci měli týden před porodem přesně o 300 g míň.
U nás všechno v pohodě, kluci jsou zdraví, kyčle v pořádku, jenom ještě nemají jadýrka. Snad budeme mít zadarmo šetrnou vakcínu, ještě nevím jakou, jestli Infanrix nebo hexa vakcínu, ale to je jedno. V pondělí jdeme na 4-měsíční kontrolu, dám vědět, jak jsme dopadli. Jinak stále plně kojíme, kluci rostou jako z vody, začínají si krásně hrát.
Ještě Vám sem dám nějaké fotky.
http://www.baby-cafe.cz/…0164%7E0.jpg
http://www.baby-cafe.cz/…P1150016.jpg
http://www.baby-cafe.cz/…P1030055.jpg
Mějte se krásně, musím, řvou v kočáře.
Jana
Ahoj letadlo, máš krásný kloučky
, je to radost je vidět, jak rostou viď a jak si začínají hrát
, taky jsem unešená z každého pokroku mých raubířů. Jinak jak si psala o té šetrné vakcíně, ty ji máš zdarma? nám dr. posunula očkování až na teď, v půl roce, kluci byli trochu menší a i po očkování na TBC se jim to dlouhu hojilo, tak máme mít teprve teď první. Už jsme mohli mít po, ale dostali rýmu, takže se to opět posunulo. Zdarma je to prý pro děti narozené až v roce 2007, to mi pěkně štvou, chtěla jsem klukům ulehčit, ale takhle je to náročný na finance. Tak uvidíme co to s klukama bude dělat. My musíme ještě s Románkem jednou na kontrolu kyčlí, ještě nemá pořádně vyvinutá jadérka, Kubík je už v pohodě od listopadu. Je fakt každej jinej.
Tak se mějte, nějak se kluci hlásí o slovo
papa všem
Ahoj Jani , kluci jsou fakt suproví… musela jsem je ukázat i manžovi
a opět obdivuju kojení
Jak jste na tom vůbec s kojením? Stačí jim to zatím nebo už nějak přikrmuješ?
Zuzko,
nepřikrmujeme, jenom kojíme a zatím úplně v pohodě.
Pitrsko, já si naopak myslela, že nedonošené děti mají šetrnou vakcínu automaticky. Zkus se po tom poptat. My ji budeme mít „díky“ manželovy alergii, musel na alergologii pro papír a naše zlatá paní doktorka to vyběhá na hygieně.
končím, Jiříka mám na ruce.
Jana
Jani ,
ta kojící fotka, to je klasika.....
, ale ta druhá je fakt nádherná. Moc to tam prckům sluší. A na té třetí mě zaujala všeobecně oblíbená „zicherka“ - ta už „vychovala“ dětí......
I naši Báru…
Jinak máš můj obdiv, k dvojkám mít ještě tříletého prcka, to musí být pěkná zabíračka…
Pitrsko ,
tekutý pudr jsem zkoušela. Nezabral
. Zatím nezabralo vůbec nic
![]()
Holky, pohlaďte bříška a miminka.
PAPA
Ahoj holky svědivky
,
mám dotaz ještě k tomu svědění - dělali vám jaterní testy? Já jsem to dnes říkala doktorovi a ten mě hned posílá zítra ráno do špitálu na testy (ani nechce čekat do pondělka, aby se něco neprošvihlo
) a pak se uvidí. Tak jen sonduju, jestli to může být příčina…