Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
Ivuško, gratulujeme k UTZ, holky už jsou parádní kousky. A Mudr. Gregor je vážně sympaťák. ![]()
Alino, nevím, jestli dvojvaječná dvojčátka mohou mít jednu placentu nevím, ale jednovaječná mohou mít každé svou.
Deniso, nenech se znervoznit. Nemá to smysl. Na Doppleru jsem byla s Kajkou i s kluky, měří se tím průtok krve pupečníky, jestli jsou mimča dobře vyživována. Neměj z toho strach. O tom 27tt mi říkala i moje Mudr. (je super), prý to bylo ještě tak před 5 lety, tak se vážně šetři. A hlavně věř, že to bude všechno dobrý. A bude!!! Myslíme na Tebe. Ale pokud máš jen trošku možnost pomoci, neváhej a využij ji a odpočívej.
Jana
Čau Denisko, Doppler je speciální UZ pomocí kterého se měří průtoky v pupečníku u miminek, mně to včera taky dělali, aby měli jistotu, že je vše OK. Na to určitě běž. Jinak s tou úzkostlivostí to asi Tvoje mudr. fakt přehání nicméně bys měla být na sebe opatrná, přece jen ty dvojčata jsou rizikovější … Je fakt,že kdysi se do nem.posílalo ležet preventivně, teď se to ale nedělá jen v případě nějakých problémů. Předčasný porod může dopadnout dobře bez následků (ta paní co od ní mám korbičky říkala Helča, že rodila v 28tt a má krásné zdravé holky),ale taky nemusí a je to pak vše náročnější pro všechny. Tak se raději opravdu šetři, vždyt to máš už za pár!
Jani a Ivuško ,
díky za podporu. Já mám prostě z mojí dr. pocit, že by mě nejradši odlifrovala do nemocnice, aby se zbavila odpovědnosti. Jestli se to dá tak říct. Prostě je šíleně vyjukaná.
Já jsem vděčná za každý den doma.
Holky jak dlouho to měření trvá? Já myslela, že tohle se měří jenom u jednovaječných dvojčátek, co mají jednu placentu.
No jsem zvědavá. Každopádně si aspoň užiju pohledu na mimča.
A taky zkusím vysondovat názor nějakého dr. na pohlaví.
Teď už mám nakoupeno i do modra a najednou by to měly být dvě holčičky? To ať mi nedělají.
Ještě si asi užijeme překvápko.
Jo a jedno mimčo je hlavičkou dolů a druhé v poloze příčné. Tak uvidíme, jak se nám nakonec ještě přetočí.
Pa Denisa
tak jsme zpatky z poradny, pekne pribirame…
Ondra zase vedle rve… asi jdu pro neho, asi chce taky diskutovat…
diky za odkaz na metrik…
jo a uz mame tu susicku, tak to musime vyzkouset…
ja puvodne chtela taky kocar s pevnyma korbama, ale jak to budes nosit???? lepsi jsou podle me ty tasky… ale nevim…
Ahojky maminky,tak jsem dneska zase po dlouhé době konečně viděla mimísky,už jsou zase větší,oba(ě) měří 16 cm,akorát mě zklamal,že jsou to na 100% jednovaječná dvojčátka,ne že by na tom nějak záleželo,a určitě je krásný mát identické děti,ale přece jen,doufala jsem v alespoň jednu holčičku,a takhle to určo budou dva raubíři. A taky jsou jednovaječná dvojčátka rizikovější,že jo? No,nejdůležitější je,že jsou v pořádku. Za týden jedeme na kardio ultrazvuk do Ústí nad Labem,tam budou vidět mnohem líp,tak se těším. Maminky,mějte krásný večer,a papa.
Miso, hlavne aby byli(y) v poradku… ![]()
metrik se mi povedl, ja jsem tak dobra! ![]()
Ahoj Míšo (31), taky čekáme jednovaječná, rizikovější trochu jsou, ale nesmíš si to tak moc připouštět, já jsem byla z toho taky vyjukaná řádně,ale pro mimísky je důležitější, abys byla v pohodě a tak se případnými riziky už nezabývám a nečtu žádné ty články (už je mám přečtené
. Ale pro jistotu jezdíme do toho Hradce (jak mě poradila Janča-letadlo) k Mudr. Hodíkovi, abych byla klidnější. V Ústí to bude určo něco podobného, tam si Tě ohlídají, neboj. Taky jsem chtěla páreček, manžel pak dva kluky a nakonec jsou to dvě holky
hlavně aby byly v pořádku, nic jiného si nepřeju.
Kdybys chtěla přece jen info o rizicích jednovaj. dvojčat, tak Ti napíšu SZ, ať tady neblokujeme diskusi, ale myslím,že jsem to tady s holkama taky řešila, když jsem sem začala chodit, tak se můžeš juknout, co mi radily (diskuse od str.57) - jednovaječné tu má tuším jen Janča - letadlo … Hlavně buď v klidu a těš se na mimísky!
Denisko , to měření není tak dlouhé, provádí se pomocí UZ, záleží jak je mudr. šikovný a podaří se mu zachytit ty průtoky. Ale mně třeba ten včerejší UZ trval se vším všudy (biometrie+měření množství pl.vody a průtoky) asi 30 minut a to ještě pan doktor poučoval studentíky
Myslím, že se provádí i u dvouvaječných, když je potřeba. Každopádně budeš klidnější.
Ivuško ,tak jsem to všechno zpětně prošla,a chci se zeptat,tys do toho Hradce Kr. jela jen jednou,nebo tam jezdíš pravidelně? Já nevím,jestli v Ústí budou mít takový utz,ten,kam jdu,je proto,že můj nejstarší syn má vadu srdce,tak proto mě tam posílají. Je pravda,že je lepší a větší,než běžný utz u mého doktora,ale já nevím. Dumám o tom,že bych počkala po afp testech,a pak bych se pro sichr taky objednala do toho Hradce. Mám strach z toho transfúzního syndromu,známé to nedopadlo dobře. Ale oni na to přišli asi pozdě. A já na to pořád myslím,znáte to určitě všechny,jak začne něco vrtat hlavou,ne a ne se toho zbavit. Proto jsem byla tak šťastná,že jsou dvouvaječná. A nejsou. Aspoň že mám tady holky vás,že mě uklidňuje, když vím,že stejné starosti a problémy jste tady řešily a řešíte všechny,a spousta z vás už ty svoje poklady už má doma. No,nic,přeju krásný večer miminkům a bříškům,papa Míša
Míšo , já jsem taky čekala na testy AFP, až když byly dobrý jsem se objednala do Hradce. Byla jsem tam v 19tt na velikém UZ (1,5hod), a 3× mě pak objednali na kontrolu (cca 0,5 hod. - kontrola rovnoměrného růstu, měření průtoků a plod.vody). Čím dřív TS vznikne, tím je to rizikovější, na té 1.prohlídce by se už ukázaly ty nejvážnější formy TS (to mi spadl kámen ze srdce), mezi 20.-24tt už je ten syndrom míň vážný,a po 24tt říkal Mudr. že je skoro vyhráno, to už se vyskytují jen lehké formy TS, no a poslední kontrolu mám v 28tt. Pak už tam nepojedem, rodit chci tady v HB.
Pan doktor Hodík má na ta jednovaječná dvojčata jakýsi grant - výzkum, zaměřený právě na transfúzní syndrom, takže mě vzal i bez doporučení mého doktora. Chtěl mě prostě vidět, zajímají ho. No a já jsem klidnější tím pádem. Vřele bych Ti ten Hradec doporučila, i Janča - letadlo tam jezdila, ta mě do toho vlastně „zasvětila“ ![]()
Nisso, Ivuško, Michaelo, Alino ..... se zájmem čtu vaše radosti, starosti a obavy..... Držím palce, ať je vše O.K. a žádná rizika nejsou zrovna váš případ..... Hlavně buďte v pohodě, psychika dělá divy!!!!
Míšo , není to tak, že korby se obecně nosí hůře než vložné tašky do kočáru. Korby mého Joggera se nosí za madlo zabudované v boudě, je to perfektně vyvážené a nosí se skvěle. Jenže já zrovna miminka v korbách nikam moc nosit nemusím, takže to zase tak moc neocením… Jinak Alino , myslím, že uvažuješ velice správně… Kočár na zimu chce spíše velká než malá kola… Ve dvojčatových kočárcích není nikdy přehnaně moc místa, ale řekla bych, že korby jsou přece jen na zimu lepší volba, jsou prostornější, protože tašky se vkládají do sportovních sedaček, a o to je míň místa pro děti (a taky hmotnost kočáru vyšší!). Ale taky se to určitě nedá takhle jednoduše zobecnit. Někdy určitá důležitá vlastnost nějakého kočáru zcela převáží případné mínusy. Takže například to, že na můj Jogger můžu umístit obě autosedačky, je pro mně tak podstatné, že jiné kočáry by mohly být třeba pozlacené… a neměnila bych. Strašně se mi líbí TFK, řekla bych, že má i podstatně kvalitnější podvozek, než můj Jogger, ale.....
Nisso, Alino , chtěly jste nějakou fotku lehátka… zde jsou:
Eliška:
Adélka:
Mějte se všechny krásně, dobrou noc, PAPA.
Michaelo 31,
jak píše Ivuška. Mám jednovaječné kluky, jsou úžasní, těhotenství i porod super, líp by to snad ani nešlo. Pokud máš ze všech rizik jednovaječných dvojčat strach (taky jsem měla a mám stále strach), objednej se k Mudr. Hodíkovi, sice to máš dost daleko, ale pro klid duše se to vyplatí. Vím, jak to pomohlo mě. A přesně jak píše Ivuška, já byla na první kontrole v HK až asi ve 24tt, pak ve 28 tt a od té doby už ne. Pak jsem tam rodila, ale to už je jiná kapitola. Pak doktor má o jednovaječná dvojčátka vážně zájem, k mému porodu přijel ve 3 hod. ráno úplně bez problémů a v dobré náladě. Prostě to chtěl vidět. Byl super, největší radost mi udělal, když se na nás přišel podívat na šestinedělí. Úplně jsem se telelila blahem.
![]()
Ještě k lehátkům, my máme jenom jedno, ale první 3-4 měsíce to byla nejlepší pomůcka. Včera jsem tam kluky zkusila dát a nic moc. Kroutili se, nemohli se pohybovat. Holt už jsou velcí kluci a jsou raději na zemi. Ale třeba až začneme přikrmovat, tak se opět bude hodit.
Jiřík našel tubu od Rybilky zapomenutou na zemi a je lepší než všechny hračky dohromady. ![]()
Jdu napsat do Super Baby, jak to vypadá s tím naším kočárkem. Stále ještě nepřišel.
Jana
ahoj holky
to je kraaaasne, ze je vse u vsech v poradku......tak mi to pripomina tehu
my jsme na kontrolu prutoku pupecnikem taky chodili pravidelne, Jim to mel hranicni, ale rostli stejnomerne (FAKT) to az ted je Sofie tak velka, tak to bylo vsechno v poradku!
lehatka? u nas nejpouzivanejsi veci vlastne az do ted!!! jedno jsme dostali od svagrove, druhe jsem koupila z druhe ruky, takze takova financni zatez to nebyla a pomoc rozhodne velka.....byli i doby kdy jsme je na tom ukolebavali, nebo manzel je dokonce v tom nosil aby usnuli, nebo jsem je pohupovala v sedacce na gym mici, jo jo vecer uz clovek vymyslel ruzny triky, aby se rukam ulevilo ![]()
jinak k te placente u dvojvajecnych dvojcat.....muzou mit jednu, protoze ona (a to se stava celkem casto) sroste v jednu…takze tak
Ahoj holky,
díky za pozbudivé zprávy. Když nás těhule tak čtu, tak mám pocit, že jsme všechny stejné plašanky a pořád nám v hlavě vrtá, co kdyby.....
A pak vždycky Vy jako zkušené mamči nás začnte uklidňovat a to je jak balzám na duši.
Moc Vám za to děkujeme.
Ivuško díky za info o tom Dopplerovi. Dneska jsem se na něj zkoušela objednat do jihlavské nemocnice, ale nikdo to tam na UTZ celý den nebral. Tak nevím, jestli už v pátek nepracujou nebo co?
![]()
Dito díky za fotky holek v lehátkách. Vypadají tam úžasně a ataky mi přijde, že šíleně vyrostly. Už jsou to pořádné slečny..... (pomalu na vdávání)
![]()
Já už ty lehátka manžovi ukazovala, tak říkal, že dopředu nic kupovat nebudeme, že až podle situace. Má strach, že to zase budou další krámy na zabrání místa. Už tak se doma ani nehnem. Ale myslím, že do nich taky půjdu. V diskuzi Červen 2007 dávala jedna holčina odkaz na nějaké Chicco lehátko, kde psali, že se dá využít i v pozdějším věku jako houpací křesílko. Mně přišlo stejné jako ty Hauck atd., tak nevím. A ještě tam ke všemu psali, že se to lehátko nedá dát do úplně vodorovné polohy. Ty Tvoje jdou?
Holky brala jste nějaká v těhu antibiotika? Já mám už přes týden zánět vedlejších nosních dutin a když jsem byla s Viky na kontrole na ORL, tak jsem se ptala dr., co by mi na to v mém stavu dal. Dr. byl velmi vtipný a řekl, že jsem si měla rozmyslet, jestli chci být těhotná nebo nemocná:
IDIOT. Asi nemá děti, chudáček.
A pak mi řekl, ať si přijdu až porodím.
Nevím, co s tím. Docela mě od toho bolí hlava a čelisti, hlavně, když se předkloním a vysmrkávám šílený zelený ble.......
Zase si říkám, že když bych šla někdy na císaře, tak bych měla být zdravá, protože to vyžadují při každé operaci. Kámoška doktorka mi řekla, že to můžu klidně mít i tři měsíce a pak to stejně přeléčím ATB.
Tak nevím, jestli se tím mám trápit a počkat až porodím nebo zajít za někým jiným.
Doufám, že jste mě trošku pochopily asi jsem to psala zmateně.
Mějte se a pa
Denisa