Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky!
S tou zimou mi to Jani bereš z pusy … tady to teda hned taje, ale stejně … ještěže se má po víkendu oteplovat zase a pak už doufám začne jaro ![]()
S těma plenama Tě obdivuju, fakt. My o tom měli před týdnem přednášku, tak jsem si říkala, že nemít dvojčata, tak do toho možná jdu … Ale s dvojkama a ještě jedním prckem - to máš můj obdiv. Můj hlavní důvod pro jejich zamítnutí je taky to, že to nemáme v 2+1 kde sušit, myslím,že i tak bude prádla dost a ještě prát plenky … teď v zimě, když to nebude schnout … no každopádně jsem to zavrhla.
Kočárek vám moc přeju, je supr vid! Já už se nemůžu dočkat až berušky vylezou a pojedeme na vycházku do parku …
Holky taky jste měli v těhu občas tvrdý břicho? Já občas mám,ne moc,ale je to cítit na pomak tak jednou denně. Magnesium se snažím brát každý den. Taky se mi zdá, že se mi za poslední týden nějak moc zvětšilo břicho,ale asi se moc pozoruju, nebo berušky víc rostou. Snad. Zítra jedem na kontrolu do Hradce, tak držte pěsti, dám vědět.
Míšo ,Tobě radit nemůžu,naopak sleduju jaké problémy řešíš po návratu z porodnice, za chvíli se mi to bude hodit … Holky byly jste některá s dvojčaty sama bez manžela nebo nějakého stálého pomocníka po porodu ? U mě hrozí, že manžel bude muset jet do Afghánistánu na misi na 4 měsíce cca 1 měsíc po porodu, tak se děsím toho,jak to budu zvládat… Naši sice bydlí za rohem, ale chodí do práce a ještě dlouho budou ![]()
Tak se zatím mějte, pohlaďte mimísky, i ty v bříšku!
Ivuško,
tady to částečně zůstává ležet
. Zítra v Hradci držíme palečky, ať jsou holčičky v pořádku.
Plínky chci zkusit, máme sušičku, tak přes zimu není problém a v létě dvorek a to je paráda. Zkusím a budu podávat zprávy, jak to jde. ![]()
Ještě k té pomoci po porodu. První měsíce - tak 3 jsem ji potřebovala fakt hodně. Babičky mi vařily, uklízely a žehlily. Já jsem se starala o děti. Přes den jsem s nima taky sama, ale večer, kdy je to nejhorší už bývá doma manžel. Ale třeba by Ti mamka pomohla večer s koupáním, to by Ti taky hodně pomohlo. Neboj, zvládneš to, není to taková tragédie. ![]()
Holky, chci se zeptat, neprodáte někdo povlak ke kojícímu polštáři TERAbag? Potřebuji ještě jeden, tento se začíná trhat, přeci jenom je 1/2 roku intenzivně používaný a hodně zatěžovaný a nezvládá to.
Lio, Ty jsi přeci psala, že jsi ho uklidila do skříně. Neprodáš povlak?
Mějte se krásně.
Jana
ahoj holky,
Jani , to te teda taky obdivuju s tema plinama…
nam hrozne spatne ted schne pradlo, uvazujem nad susickou… muzu se zeptat jakou mate?????
me prijde ze maly se fakt vzteka bez duvodu, je suchy, najezeny… a prece ho nebudu furt nosit a chovat, to bych asi nedelala nic jineho a taky to obcas nepomaha… doufam ze jsem ted nevyznela jako pekna macecha! ![]()
Ivusko, ja si to bez pomoci zatim nedokazu predstavit… i kdyz asi se to nejak da… i kdyz jedno asi bude brecet… ja tu zatim mela mamku a ted tchyni, takze zatim vyuzivam sluzeb…
jo a co dudliky ???? mam dat? uz jsem se asi ptala, ze? jsem mimo!
a my mame dneska mesic!!!!! ![]()
a musim vas pobavit, mozna jsem to uz psala… jak moje mamka sterilovala lahve… ja kojila a ona mi prisla rict ze to asi pokazila… normalne omylem zapla gril a trochu to seskvarila… a manzel byl pryc, tchan taky, tak jsme museli zaukolovat kamarada a ten jel koupit nove lahve abysme mohli nakrmit deti!
dobry co? to byly nervy!!!!
Míšo,
sušičku máme AEG, jsem na tu značku zatížená a jsem moc spokojená. Je to AEG 57800 a fakt super. Nám přes léto prádlo schne dobře na dvorku, ale přes zimu je to hrůza. A už tak tu máme dost vlhko a tak jsem nechtěla tahat další do baráku. Navíc 5 lidí je 5 lidí. Kluků věci usušené v sušičce už nežehlím. Teď měla minulý týden pohov, ale dnes už opět pojede. Moc mi to pomohlo, nemusím řešit, jestli to prádlo doschne nebo ne.
Já bych asi dudlíky dala, přeci jenom u dvou dětí to pomůže. Naši kluci je mají, nedají se ošidit, když mají hlad nebo je něco trápí, ale když třeba nemůžou usnout nebo v kočárku je to velká pomoc. A na sacím reflexu jim to neubralo.
Jdeme ven, kluci už jsou nachystaní v kočárku a Honzík myslím spí.
Jana
teda letadlo ,přidávám se k holkám a také máš můj obdiv nad klasickýma plínkama.já osobně jsem taky o tom uvažovala, ale když jsem přišla domů a viděla,jak nestíhám,kojení,příkrmy,domácnost.........tak jsem řekla NE!!! ale pokud jen kojíš, tak máš teda i o starost míň z dokrmem,protože to opravdu zabere ještě více času.Jinak já už se taky těšila na jaro,když už ta zima byla taková teplá a teď tohle
už jsem si říkala že kluky konečně nemusím tak navlíkat,ale bohužel,opak je pravdou. No snad se to počasí co nejdřív umoudří.
Ivuško - držím palečka na UTZ
vše bude Ok uvidíš. Jinak to tvrdnutí břicha je normální a i u dvojek je to častější,co jsem tak vypozorovala a vyčetla od ostatních mamin. Magnezium ber,ale to pomůže stejně jen trochu.Říká se že pokud máš tak do těch 10 tvrdnutí za den,je to normál.Ikdyž z mé zkušenosti, co jsem ležela v nemocnici,tak mě tvrdlo daleko víc a donosila jsem prcky do 38.tt. Taky mě tam ládovali magnezkem 3×denně,ale stejně bych řekla,že se to zmírnilo minimálně.Mě i přimář sám říkal,že u dvojčat to být musí,když tam jsou dva!! S rostoucím bříškem to bude trochu častější,teda aspoň to bylo tak u mě.Jinak já po porodu měla 14dní přítele doma a pak jsem asi měsíc byla sama,než přijela mamča.Bez pomoci to bylo fakt krutý,první tři měsíce bez pomoci si nedovedu představit a večer už vůbec ne,to přibyde koupání a to jsem byla fakt za pomoc ráda,to už přítel byl ale z práce doma,tak paráda.No uvidíš časem,je to vše o tom,jak si uděláš režim.Zvládneš to uvidíš.
Míšo - co se týče dudlíků, tak já dávám. Jeden klučina ho teda moc nechce,ale ten druhý už je na něm docela závislý,takže bude problém ho to odnaučit,ale nedovedu si to představit bez něj,protože když třeba brečela a já krmila toho jednoho,tak dudlík byla jediná záchrana,aby byl na chvíli klid.
no teda Míšo, story s lahvema mě opravdu pobavila
ale to musí občas být,je to pak sranda že,když něco potřebuješ a ono to najednou není.
AHOJ MÍŠO!!! Tak ses sem konečně dostala! Koukám že válčíte
- no jako my ![]()
Zatím je to fakt docela děs. Mě řvou oba kluci docela hodně, na prdíky jsme vyzkoušeli už snad úplně všechno… a asi to prostě budeme muset vydržet. Danek je taky expert na hysterické záchvaty, neumí snad brečet jako miminko, hned přejde do vzteklého ječení a nedá se utišit… pochování někdy zabere ale někdy ne. Říkám si, že už jsme vydrželi jeden měsíc, tak ještě dva…
a pak to snad bude lepší. Jinak kluci docela rostou - v neděli jsme je doma amatérsky vážili
a mají 4100g a 4250g.
Jinak pořád kojím a dokrmuju. Přes den to vychází tak co tři hodiny a snažím se to dodržet. Donedávna s tím měli problém a po dvou hodinách (někdy i dříve) řvali hlady, ale teď už se většinou ozývají právě po třech nebo třech a půl hodinách. Když je to dřív, tak pochováme a vydržíme. Už můžeme dávat i čaje, ale to jsem zkoušela asi dvakrát a moc se mi do toho nechce… takže když brečí hodně a je to hlady, tak dám svoje odstříkané mlíko. Ale většinou brečí kvůli bříšku
.
Co se týká pomoci , tak já být sama, tak už visím na stropě
. Po porodu jsem tady měla 14 dní švagrovou, pak měl týden dovolenou manžel a teď tady mám na 14 dní tchýni. To nám akorát skončí šestinedělí a pak už budu sama
. Jsem z toho trošku na prášky, ale nějak to musíme zvládnout. Když by to bylo hodně kritické, tak snad by pak ještě mohla přijet švagrová… tak uvidíme. Občas je to krušné.
Jo a dudlíky - já dávám. Kluky to občas docela uklidní a stejně jej pak vyplivují, ale na to ztišení je to fakt někdy velká pomoc. Manžel byl nejdříve proti
, ale poté co Danka nemohl skoro celou noc uklidnit, tak rezignoval
.
Kuzelko , o plávání hodně uvažujeme, ale problém je, že budeme muset chodit s manžou oba… což nevím jestli časově zvládnem. Neteř chodí už asi rok (je jí rok a půl) a je z toho nadšená.
Omlouvám se že nereaguju na ostatní, dočítám vás v poklusu
Ale všechny vás moc zdravím.
ahoj holky
Miso, tak koukam, jak valcite, zacatky jsou opravdu nekdy krusne.....nam Jim brecel v podstate prvnich par mesicu, porad to bylo brisko, prdy, ani chovani nekdy nezabiralo.....jist jsem jim davala, kdyz chteli, my jsme teda plne kojili, ale prece je nebudu trapit a dudacek ano, zvlast Jim ho miluje, Sofi vubec a hodne to nekdy pomohlo, ale univerzalni recept neni, protoze nekdy jsem taky mela pocit jako by rval bez duvodu, ale tak to nebylo a u nas casto to brisko…hmmm zlepsilo se to okolo 4 mesicu a i to jeho vecne ublinkavani se zlepsilo hodne v okoli 3-4 mesicu.....celkove Sofie je pohodova, nema problemy s briskem, prdikama, nemusi si odrihhnout po jidle.....nekdy jsem si rikala mit jenom ji tak nemam co delat
ale dneska jsou vic pohyblivy, tak uz i Jim si krasne ulevuje
ty jo Jani, mas muj hluboky obdiv!!!myslim samozrejme s tema plenama…zrovna ted kdyz jsme meli ty antibiotika, tak jsem si rikala,ze si to neumim predstavit, deti kakali permanentne pred i po jidle, ale jak…moje ekologicke srdce trpi, ale neumim si to vubec predstavit, ze bych navrch mela jeste prat, machat, cistit plinky…
my jsme byli 2 mesice v nemocnici, takze krome toho ze jsem tam mela jidlo, tak pomoc zadna a musim rict, ze jsem nekdy padala na pusu…ale doma super, manzel pomahal a moje mamka se jezdila starat o me, bylo to par tydnu, ale strasne to pomuze, hlavne varila a uklizela, protoze na to uz nebyl cas vubec......to jsem byla rada, ze se vubec najim, ale dnes uz je to jine, jsme asi 4 mesice sami a zvladame to v pohode, manzel je obrovska opora a nevynechal jedine nocni kojeni a deti nam od ledna spinkaji celou noc, coz pomohlo ohromne a bavi je koukat na mamku, co to jako vari, nebo se ohani s vysavacem a tak.....
Ahoj holky,
ctu vase zajimave zazitky, ale protoze sama zatim nemam co moc vypravet, tak nic nepisu. Pristi tyden jdu na ultrazvuk s NT, tak pak napisu, jak jsme dopadli.
Mam dotaz ohledne mimibazaru. Moc se v nem nevyznam. Jsou tam veci pro dvojcatka, ale jestli se da odfiltrovat treba kocarky? Tady psala Fetus , ze tam dala svuj kocarek, tak jsem se chtela ze zvedavosti podivat, ale po pulhodine hledani jsem to vzdala
. Pokud mate nejakou napovedu na efektivnejsi pouzivani, tak sem s ni!
Zatim se mejte krasne, a snad uz prijde jaro!
A.
Alino-na MMB máš vlevo pod Druhem zboží tři řádky použité,nové nebo obojí zboží,tak na to klikni a skočí ti uprostřed vyhledávač,tam už si můžeš vybírat,jak použité zboží,podle kategorií,podle textu,jak chceš. Pokud chceš kočárek použitý,tak v prvním řádku vlevo zvol použité,pak hned vedle kategorii pro dvojčátka,je to až na konci seznamu,pak ještě vedle zvol od všech inzerentu,je tam většinou Od hvězd a pak do textu dej Kočárek, enter nebo ten obrázek s lupou a můžeš hledat ![]()
Dity za radu, hned to zkusim, snad se povede. Pokud ne, budu se ptat dal
.
Prave jak jsem tehdy hledala ten kocarek, tak jsem dle fotky poznala te modre (s nejakym obraznem )dupacky tvych kluku Pitrsko
Takze jsou to hodne popularni dupacky
(fotku tvych a jinych miminek jsem posilala i rodicum a priteli , aby vedeli jak to muze krasne vypadat mit dvojcatka
. Snad to nevadi, a berte to urcite jako kompliment, protoze jsem vybirala na muj vkus nejpovedenejsi fotky s nejhezcima miminkama. Ikdyz vsichni tady jsou krasna).
Tak jeste jednou dik.
A.
Ali to víš že nevadí,jestli posíláš fotečky,naopak mě to těší
jinak pokud budeš mít ještě dotázek ohledně MMB,klidně písni,není problém a ráda poradím. Jo prodávám tam taky nějaké věcičky,abych mohla koupit zase něco dalšího,už jsem tam nakoupila spoooustu věciček,pořád mi chodí nějaký balíčky,pošťačka už se směje,ale pokud jsem doma,tak je to v pohodě a může mi to hned dát.
Ahojky maminy,tak pozorně pročítám vaše příspěvky, a jsem zvědavá,jak to s miminkama budu zvládat já. Hodně mě uklidňuje,že jste na ně taky byly většinou samy,ta pomoc v úplném začátku je sice super,ale ty dětičky potřebují péči i po šestinedělí,a všechny to zvládáte celkem super. Já jdu ve čtvrtek na kontrolu a UTZ,už se těším,až miminka uvidím,jsem hrozně nervozní,když nevím,co se ve mně děje. V neděli dávali na National geografic krásný pořad o početí,těhu a porodu dvojčat,trojčat a čtyřčat,bylo to nádherný,a ty čtyřčata byly samé holčičky,no,můj sen…
Holky,měla jste nějaká na mimísky proutěný koš? Sehnala jsem náhodou jednoho pána,který je plete,a říkal,že na ty dvojčata by stál asi 1000kč,plus kamarádka by mi udělala nebesa,jen nevím,jestli ho užiju,mám sice postýlky,ale v ložnici miminka nebudou celé dny,tak poraďte,jo? Krásný večer miminkám i bříškům a samozřejmě maminkám i tatínkům…
Ahojky holky,
musím Vás všechny obdivovat, jak svoje dětičky zvládáte. Já jsem z jedné nemocné Viky na prášky. Nechce moc ATB v sirupu a pak kapání kapek do nosu je taky horor. Neumím si to představit mít nemocné děti dvě natož všechny tři. To bude asi na provaz. ![]()
Míšo 2 , já můžu dudlíky jenom doporučit. Viky ho měla od mala a byla nejhodnější mimčo pod sluncem. Od 7 měsíců spala celý noce, když jí vypadl a začala se mlet, tak jsem jí ho znovu dala do pusinky a ona se krásně ududlala. Kamarádky, co byly proti dudlům mají dnes 2 a více leté děti a vstávají k nim několikrát za noc. Ty děti se nikdy nicím neududlaly a neví, co je prospat celou noc. To Viky když se jí teď špatně dýchalo a nemohla pořádně spát celou noc, tak byla protivná. Prostě už je na to zvyklá.
/Proto byly dudlíky první věc, kterou jsem koupila mimčům do výbavičky. Koupila jsem si od Aventu ty noční, co jim svítí kroužek, abych je nemusela po posteli lovit.
Jo a v lednu jsem jeden večer, kdy měla Viky opět rýmu a s dudlem se jí hrozně špatně usínalo, řekla, že se dudánek rozbil a že jsme ho museli vyhodit do popelnice a páni popeláři ho odvezli pryč. Asi 3 večery se mě na něj vždycky ptala, ale pak usnula úplně v poho. Ani to nijak neoplakala. Čekala jsem to horší, každej mě strašil, jak jí neodnaučím, ale je to v poho. Určitě se toho neboj.
Fetus máš na fotkách krásný bříško.
Ivuško, Alino a Michaelo 31 přeju Vám všem ať ty UTZ a prohlídky dobře dopadnou a ať se pokocháte mimčama. Já jdu ke své dr. taky na kontrolu ve čtvrtek, tak se trochu bojím, aby mě neposlala do nemocnice ležet.
Ach jo.....
Bříško mi taky tvrdne, tak do 10× za den a mám šílenej pocit, že mám hlavičky snad už i vidět. Mimča jsou hrozně nízko, tak uvidíme.
Každopádně si říkám, že mám 6. měsíc pomalu za sebou a že teď už to bude každým dnem jenom lepší a lepší, co se možnosti porodu týče. Mimča rychle porostou a budou pomaličku vyvinutý, jak mají být. V klidu budu až po 32. týdnu, ale snad to nějak zvládnem.
Holky držte se a zatím ahoj
Denisa