Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, možná nečekám rady, spíše prosím o podporu podobnými příběhy, případy…Moc mě to sžírá, včera jsem nemohla spát…Neustále se opakuje situace, kdy nás chce navštívit tchýně v našem rodinném domě. Situace je o to složitější, že jde o dům, který kdysi fungoval jako chata „tchánovců“ (tchán už je po smrti)a je udělán jako dvougenerační, po rekonstrukci domu je v druhém patře zachován jeden pokoj a kuchyň, kde teda tchýně je, když přijede, tzn. návštěvy nikdy nejsou na pár hodin či jeden den. Mám dvě malé děti a chápu, že si jich chce tchýně užít, nejraději by je viděla každý týden a když teda nepřijedem my za ní, tak si prostě naplánuje ona návštěvu za náma…nebývá tu teda každý týden, to už jsem ji asi naznačila, že je to moc často, je tu zhruba cco 14 dní…problém je ale v tom, že si návštěvu prostě sama naplánuje i o víkendu, což se mi nelíbí, protože je doma manžel a chtěla bych mít prostě soukromí (i když má v patře svůj prostor, chce být samozřejmě s dětma dole). Dochází, tak k situacím, že si prostě naplánuje, že přijede třeba i se švagrovou (jako tenhle víkend), v pátek a přespí do soboty, už jsem i ale jednou přes manžela vzkázala, že bych raději uvítala její návštěvy přes týden, kdy jsem s dětmi sama, než o víkendu…reagovala prý podrážděně, načež mi manžel sdělil, že nebude řešit naše žabomyší spory…Mě to ale hodně trápí a vždy, když dojde k situaci, že má přijet a zůstat tu byt jen jeden den z víkendu jsem hodně nervózní a nejraději bych utekla z domu, nehledě na to, že má od naše domu klíč a prostě to bere, jakože si přijede na chatu, tzn. do domu vejde, i když nejsem doma, a to nás pak někdy vítá ve dveřích domu…a další podstatná věc je, že dům je psaný na ni (manžel se tak dohdl po smrti tchána), to nám ale nikdy nezdůraznuje, ale prostě jde o ten pocit, že pořád je to její…a já nemám tedy pocit úplného domova v sourkomí, jako v bytě, kde se člověk zavře a prostě, když nechce, tak nepustí a nedovolí přespat…jak mi bije srdce, když tohle píšu. Jinak je tchýně normální ženská, která pomůže a postará se o děti, vždy jsem s ní měla vztahy dobré, ale prostě od té doby, co bydlíme v tomhle domě, cítím, že to skřípe…ona by chtěla svoje a já své…myslíte, že si mám s ní o tomhle promluvit? Možná by to pomohlo říct jí na rovinu, co si myslím o jejích víkendových návštěvách…a ty přes týden nějak dál překousávat…
Děkuju předem za reakce
@bejdka Pokud to manžel nevidí stejně, bude to těžké. Ona si k vám jezdí na dovču, ale vůbec jí nedochází, že to může vadit. Pokud to manžel nechce řešit, nevyřešíte to.
Myslím, že jsi docela oprsklá. Dům je tchýně. Řešení je strpět její návštěvy, nemusíš jí vyvařovat, to ne, ale pokud chceš svoje, musíš si vydělat a pořídit. Spíš promluv s manželem, jestli by nešlo nějak zařídit, aby u Vás dole nebyla pořád, chápu, že Tě to štve, na druhou stranu na trvalé návštěvě jsi v jejím domě ty.
Myslím, že si si sama situáciu trochu znepríjemnila, že sa na to príliš zameriavaš a tým si si svokru pre seba vnútri „zhnusila“. Návšteva svokry, ktorá je normálna ženská mi nevadí. A keďže je to normálna ženská, tak sa s ňou v kľude porozprávaj a vysvetli jej, prečo chceš, aby chodila radšej cez týždeň. A keď už občas dojde na ten víkend, využila by som možnosť odísť večer s mužom do divadla, do kina, na večeru, alebo len tak na prechádzku či si zašportovať. To moja svokra chce zase stále hlídať u nich doma, čo mňa neskutočne rozčuľuje. Malá ich miluje, ale ja som na nervy zo „sťahovania“ a straty času pri presune s dieťaťom hoc len 60km ďaleko. A samozrejme možnosť mojho vyžitia sa tým skráti
.
Je to její dum. A o víkendu jezdí třeba proto, ze chce vidět i svého syna.
Pokud chceš mít úplné soukromí, kup si svůj dům.
Teď to nepíšu jako naschvál, ale co kdyby jste prostě jeli na výlet?? nebo jak to máte, to třeba jste kvůli tchýni doma.. Mě to vadilo hodně.. Ne kvůli domu jako takovém, jak už tu někdo naznačil
ale spíš, že pokud jako rodina jsme měli pro sebe víkendy a manžel by pracoval, tak ty volné chvilky by tchýně brala..
jak to třeba máte s manžetelem?, Když má přijet tchýně, tak prostě jste doma?, Já bych normálně naplánovala výlet a bylo by.. Nemyslím pořád, ale kdybych si prostě chtěla jak od ní odpočinout a chtěla, aby jste jenom jako rodina něco podnikali..
Jinak tak jak to máte tak fakt je v právu tchýně no.. vlastně bydlíte u ní v podstatě..To píšu z jejího pohledu..
Příspěvek upraven 08.01.15 v 15:24
Manzel to jako problem nevidi, je to dum tchyne a potazmo jeho. Jak mate osetrene SJM?
Manzel to resit nechce, vyresit si to budes muset tak jako tak s tchyni sama. Jinak to budes v sobe dusit a pak ti bouchnou saze kvuli naproste kravine.
Proste bych si s ni u kafe sedla a probrala to, jak by Vam to obema vyhovovalo.
Jine reseni nevidim, ale nesnesla bych to a to jsem s tchanovci vydrzela bydlet necele dva roky za bezdetna v obr byte v Pze v dobe, kdy v podstate jsme s manzelem byli porad v lufte (prace, konicky, zabava) a vikendy meli sami pro sebe (tchani na chate)
Co by mi vadilo nejvíc je žít v domě psaný na tchýni, nikdy nevíš co se stane s manželem a pak můžete skončit kdekoliv. No ale k problému, docela tě chápu i když s tchýní více méně vycházím (respektive si z toho co říká nic nedělám, max naštvu a pak je mi to zase jedno). Je blbé, že manžel to nevidí stejně, pak se rozcházíte názorově. Když přijede nemáš možnost někam odjet, k tvým rodičům? Klidně bych to udělala. Těžko jí můžeš říct, víte vadí mi, že sem jezdíte tak často… na to by mohla opáčit „jezdím do svého“.
U nás tchýně nebyla tři roky, děti jí nezajímají ![]()
a byla bych vděčná, kdyby mi někdo dal dům k užívání…
Ale každý to samozřejmě vidí jinak, jestli je to rozumná ženská jak píšeš, můžeš zkusit s ní o tom promluvit, otázka je, jestli jí to nebude líto, že jí tam nechceš, může si myslet, že jsi nevděčná, může se na tebe naštvat manžel…
@ala42 opravdu by jsi byla vděčná za bydlení v „cizím“ domě, ze kterého tě může v případě problémů vyhodit?
Já si myslím, že větší problém bude v tobě než ve tchýni. Sama jsi psala, že je tchýně pohodová ženská, ale že jsi si k ní vypěstovala nějakou averzi jen kvůli tomu, že bydlíte v domě, který je psaný na ni. Pokud ona ti to nedává jakýmkoliv způsobem sežrat, vůbec bych to neřešila. To, že jezdí o víkendu - jak už psaly holky, asi chce vidět i syna, kterého by přes týden neviděla. To, že dojede v pátek a v sobotu odjíždí není zase nijak hrozné, zvlášť, když spí nahoře a nenarušuje Vám soukromí. Prostě překousni závist či jak to nazvat, že bydlíte v domě, který není Váš a raduj se z toho, že Vás má babička ráda, že k Vám ráda jezdí a někdy toho s manželem využijte a nechte ji děti a jděte se zabavit.
@ala42 teď to nemyslím zle, ale proč všichni spojují třeba soukromí s vdečnostiTo jsem nikdy nepochopila..
Třeba my taky máme rodinný dům, tátovi jsem vděčná, donesu občas oběd, chodí na kávu, manžel mu kdeco pomůže, ale prostě nikdy bych to nespokovala s tím, že si nechám nějak narušovat soukromí a rodinný život..
To znemaná- kdykoliv by chtěl, tak bych musela říct ano na návštěvu
O tom, že si sama odemyká, ikdyž nejste doma, to by se dalo probrat s ní osobně a vysvětlit ji to…jinak žádný velký problém až tak nevidím
@bejdka
no, problém trochu je, že dům byl a formálně stále je její,.. Já bych se bála spíš budoucnosti..
Jde zamknout jen váš byt v tom domě? Dělala bych to.. zamezíš tak neočekávanému vniku do svého soukromí.. od domu bych tedy zámek neměnila, formálně se jedná o její majetek..
že jezdí na víkend a ne v týdnu? No, chápu, že chce vidět i své dítě, nejen snachu a vnoučata..
že si vozí švagrovou? - to by se mi taky nelíbilo..
že manžel není na tvé straně bude dost problém..
A oznamuje vám návštěvy dopředu?
Asi bych si s ní promluvila sama, ne přes manžela. zkusila bych jí klidně vysvětlit, že by se mi moc líbilo, kdyby občas místo víkendu přijela v týdnu, že bych ocenila její pomoc, a že bychom o víkendu naopak někdy chtěli být sami, protože třeba chceme mít jiný program/jinou společnost… Také o tom, že když přijede ještě švagrová, že bys to chtěla dopředu vědět a spolurozhodovat, zda se to hodí a nebo ne, protože koneckonců - jednou k vám na návštěvu.
my bydlíme u tchánů v jejich domě, ale vzájemně si nelezeme nikam, byty se dají zamknout, ale neděláme to, a nemám pocit, že bych neměla soukromí. Naopak, jsem ráda, že děti mají stále babi a dědu, oni mají zábavu, já čas navíc,.. Ale je to hodně o toleranci. Oni nikdy nechodí k nám bez zaklepání, a naopak.. ve společných prostorech si vzájemně do věcí nehrabeme, a tak.. Je mi jasné, že mám kliku, ale musí to být oboustranné.
Ale je fakt, že bych asi tchýni nevzkazovala, kdy má a nemá jezdit to asi ne no.. ![]()