Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všechny maminky. Potrebuji řadu. Mam dvouletou dcerku a najednou nechce usínat po obědě sama.Sedi v postýlce a řve, klidně i přes půl hodiny.Pak už to nevydržím a jdu tam. Vcera už jsem jí i dost okrikla a pak si teda lehla a usnula. Nevim co s tím. Jeste do minulého týdne krásně usínala sama. Dekuji za rady.
Zkus ji naučit na nějakou ukolébavku. Mám takovou harfičku-hračku a ta hraje usínací melodii (asi 8 minut) moje dvouletá teď taky začala zlobit s usínáním večer. Tohle zabralo.
@Amálinka 18 je nutne, aby po obede spala? Me deti prestaly v poledne spat kolem 2 let ![]()
Taky už mě to napadlo, že už odmítá spinkat. Parkrat už po obědě spát nešla, ale do večera už je toho pak na ni hodne.
@Amálinka 18 A nemůžeš tam být s ní než usne? Dceru dám po obědě spát a sem vedle její postýlky a ta je do 5 minut tuhá a mám pak hoďku a půl klid a obě jsme spokojené ![]()
@luci.no Mám za měsíc dvouletou dceru a ta to zatím nedává bez spánku po obědě, už jsem to zkoušela a je schopna mi po tom odpoledne usnout kdekoliv a nejde s ní nic udělat. A večer je ve 20 hodin tuhá. Některé děti jsou spací
Nenechala bych pul hodiny brecet a ani bych neokrikovala. Normalne bych ji uspala, nebo at usne v kocaru na prochazce, v aute cestou na vylet apod.
@Simonkaa01 píše:
@luci.no Mám za měsíc dvouletou dceru a ta to zatím nedává bez spánku po obědě, už jsem to zkoušela a je schopna mi po tom odpoledne usnout kdekoliv a nejde s ní nic udělat. A večer je ve 20 hodin tuhá. Některé děti jsou spací
Jasne, ale kdyz dite bojkotuje poledni spanek, rve, zdrha atd, tak treba uz tem spanek nepotrebuje (viz moje dva kousky). Nerikam, ze pak uz nikdy pres den neusnuly a ze nebyly vecery narocne. Ale srovnalo se to a alespon chodily spat driv vecer a mela jsem volno.
Proste se vyviji a ma ted takovou fazi. Smirit se s tim a prizpusobit se.
Nemá smysl lámat to silou - akorát budete obě nešťastné (ty z toho budeš v nervu a ona smutná ze zpruzený mamky). Řešení - netrvat na spánku, ale na poledním KLIDU - nemusí lezet a spat… Co třeba ji v posteli dat jen déčku a maciky a ať ona „uspává“ plysacky, nebo pořídit časopisy, knížky a může si prostě prohlížet, nebo pustit audiopohadku… Nemusí vyloženě vytuhnout, některý děti už při nástupu do školky po ó nespí vůbec. Smiř se s novou etapou vývoje, že nebude denní spavec, ale zato už v sedm půjde spát na noc třeba… Teda snad
![]()
Jojo, moc děkuji čumle za příspěvek 😊 už nad tím pomalu přemýšlím, že se spaním je asi konec. Nevim, jestli ji udržím aspoň chvilku v klidu.Je to hrozné číslo, chvilku neposedí. No uvidíme, dám tomu ještě čas.
Jojo, moc děkuji čumle za příspěvek 😊 už nad tím pomalu přemýšlím, že se spaním je asi konec. Nevim, jestli ji udržím aspoň chvilku v klidu.Je to hrozné číslo, chvilku neposedí. No uvidíme, dám tomu ještě čas.