Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslím, že máš normální dvouleté dítě a chcete toho po ní s pediatrou moc. Mám dvouletého syna a nočník bojkotuje taky, radši chodí na záchod, ale stejně má celodenně pleny. Ve větách taky nemluví, ale slovíček zná hodně a jde mu pěkně rozumět. Fakt nechápu vaši doktorku. Jak ji máš něco učit, když to to dítě ještě nechápe? Rozumí jednoduchým příkazům? Podej, přines, otevři,…?
Syn mel dva 24.5 ve větách nemluvi. Umi pár slov, občas něco zopakuje. Mami mezi ty slova nepatří ale zato tati umi a používá velmi často. Vlastně jedine slova ktera spojuje je tati pojď. Když chce aby manžel vstal ráno z postele nebo sel s nim si hrát…
Na nočník nechodí ani si na něj nesedne. Bych mu dřív zlomila nohy než by si sedl. Zatím neresim ale v létě chceme zkusit první pokus.
Myslím že máš na dítě velké nároky. Ona se rozmluvi az bude čas. Duležíte je jestli rozumi co říkáš.
Když třeba řeknu jdeme ven utíká si pro boty. Řeknu půjdeme ven na motorku/kolo utíká pro helmu. Večer řeknu jdeme spinkat a on utíká do postýlky. Když mu řeknu uklízíme hračky dej to lego do krabice začne to dělat. Nebo zkouším na nem podej mi papuče, Dones mi auto, knížku, pití…
Porozumět tvému slovu co chceš co vyjadrujes je podle me v tomto věku nejdůležitější.
Já třeb a beru za uspěch i to že když mu řeknu pojď půjdeme si sednout na nocnik a vyčuras se a on mi řekne nene… proste chápe co mu říkám. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit.Mám skoro dvouletou slečnu, která toho moc nechápe. Nechce se nic učit. S mluvením jsme na tom zle. Umí pár slov, které pořád dokola opakuje. Žádný nové slovo vůbecU tohoto slovníku jsme už od roka. Pořád žvatlá jako nebo opakuje ty svoje tři slova.Ku příkladu :Když se dožaduje o jídlo říká „papí, papati, bumba“ Když se jí snazžím vysvětli ať mi řekne celou větu „já chci papat“ začne se vztekat. Nevím co s ní. Vím, že to má každý jinak, ale docela mě to štve a ne jen mě, ale i naší doktorku.Ta pořád říká, že nejsem schpná jí k něčemu učit a, že má na ní mluvit normálně. A to dělám nikdy jsem na ní nešišlala apod.
.Nebo nočník : Ví co je ee, ale nějak nechápe, že to patří do nočníku. Dokáže sedět na nočníku třeba hodinu, ale nic tam neudělá. A třeba když jí koupu to se udělá hned. Prostě v nejméně vhodných situacích to udělá. Může mi prosím někdo poradit jak na to?
Poslala bych k šípku doktorku. Radí ti pěkné blbosti.
Ano, dvuleté dítě, kterému nejde mluivit, protože k tomu nedozrálo, se bude Vztekat, pokud po něm budeš chtít výkony těžce nad jeho možnosti a schopnosti. protože budeš akorát svými požadavky frustrovat. Komunikuje? Komunikuje, tak to neřeš. Jediné, na co bych se zaměřila je, zda slyší. Jestli chceš po dvouleté nemluvící dítě donutit, aby mluvilo celou větou, tak jsi nahlavu.
Na nočník to některým dětem taky docvakává déle. Je to na bednu, ale prostě se s tím člověk musí naučit žít. Věčně na plínách nebude.
Ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi (řeším neco podobného - 2r a nemluví, vkládání tvaru/puzzle moc nechápe, má plenky). A chtěla bych se zeptat zakladatelky a pripadne i ostatních maminek, jak se u nich vývoj posouval a zda to děti dohnaly
Potrebuju trochu uklidnit… Moc děkuji.
@Mari287 píše:
Ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi (řeším neco podobného - 2r a nemluví, vkládání tvaru/puzzle moc nechápe, má plenky). A chtěla bych se zeptat zakladatelky a pripadne i ostatních maminek, jak se u nich vývoj posouval a zda to děti dohnalyPotrebuju trochu uklidnit… Moc děkuji.
Tak ve dvou letech dcera taky moc nemluvila, ale krásně se domluvila mimoslovně - gesty, náznaky, bylo vidět, že všemu, co jí říkám rozumí. Ukazovaly jsme si v knížkách, četla krátké pohádky, říkala říkanky s ukazováním, to dokázala napodobit. TOhle u vás funguje?
@Mari287 píše:
Ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi (řeším neco podobného - 2r a nemluví, vkládání tvaru/puzzle moc nechápe, má plenky). A chtěla bych se zeptat zakladatelky a pripadne i ostatních maminek, jak se u nich vývoj posouval a zda to děti dohnalyPotrebuju trochu uklidnit… Moc děkuji.
Co to znamená „nemluví“? Spousta maminek řeknr nemluví, ale pak z nich vypadne, že když má hlad, říká „ha“, kdy chce k máme říká „mA“ atd.
Příspěvek upraven 25.10.20 v 10:18
Rozumí (řekla bych) všemu - ukaž na obrázku, podej boty atd. I když ne vždy pokyn splní, když je zaujatá něčím jiným, kašle na mě. Co se týče mluvení, tak to se začalo malinko rozbíhat až poslední dobou - říka tata (na tátu i na mě…), mňam (na jídlo a pití), nějaké zvuky zvířátek. Byla trochu opožděná i motoricky, později se otáčela, lezla, chodila, ale vše vždy zvládla, pediatr to nikdy neřešil (i když asi měl). Měly jsme komplikovaný porod, byla menší a přidušená, tak proto mě to znervózňuje. Jinak vím, že má každý své tempo, ale na klidu mi to zrovna nepřidává.
@Mari287 píše:
Rozumí (řekla bych) všemu - ukaž na obrázku, podej boty atd. I když ne vždy pokyn splní, když je zaujatá něčím jiným, kašle na mě. Co se týče mluvení, tak to se začalo malinko rozbíhat až poslední dobou - říka tata (na tátu i na mě…), mňam (na jídlo a pití), nějaké zvuky zvířátek. Byla trochu opožděná i motoricky, později se otáčela, lezla, chodila, ale vše vždy zvládla, pediatr to nikdy neřešil (i když asi měl). Měly jsme komplikovaný porod, byla menší a přidušená, tak proto mě to znervózňuje. Jinak vím, že má každý své tempo, ale na klidu mi to zrovna nepřidává.
Tak to je úplně v pohodě.
Rozumí, komunikuje a začíná mluvit…
Někdy mají strach maminky děti, které jen „mají své tempo“. To je zřejmě tvůj případ ![]()
A jindy zarputile tvrdí, že „všemu rozumí, jen nechce“ maminky děti se zjevnou PAS. Když dítě ve dvou letech nekomunikuje, je to problém. Ale to není váš případ.
@Mari287 píše:
Podle mě normální dítě, které má své tempo. Pokud rozumí, tak bych to neřešila. Psala jsem sem na začátku. Synovi je už 6 let a postupně se srovnal a to ve 2 letech ani nekomunikoval, neukazoval a nereagoval na jméno. ![]()
@Bábrdl Děkuji moc za podporu
PAS podle mě nema, je společenská a komunikativní (po svém). Spíš mi jde o to, jak poznat, že je inteligenčně v pořádku…
@Mari287 píše:
@Bábrdl Děkuji moc za podporuPAS podle mě nema, je společenská a komunikativní (po svém). Spíš mi jde o to, jak poznat, že je inteligenčně v pořádku…
Inteligenci u malých dětí nepoznáš. To se řeší až před nástupem do školy. Jestli tě to potěší, tak jsem byla přesvědčená, že syn „nebude studijní typ“ a madam v PPP, kde jsme byli kvůli odkladu, mi řekla, že to vidí na nějaký stupeň nadání, ale budeme to řešit až před školou. ![]()
@Mari287 píše:
@Bábrdl Děkuji moc za podporuPAS podle mě nema, je společenská a komunikativní (po svém). Spíš mi jde o to, jak poznat, že je inteligenčně v pořádku…
To teď nepoznáš.
I u dětí, které pas mají, což velmi pravděpodobně není váš případ, ve dvou letech nepoznáš jaký to bude mít vývoj.