Dvouleťák - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6794
22.3.23 15:38

Tlak zpusobuje protitlak. Nech ho vydechnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45724
22.3.23 15:42
@Cuddy píše:
Cože? Naše pediatra barvy na tříleté prohlídce zkouší.

Zkouší, ale když to neumí, nic se neděje. Moje děti ve 3 letech barvy jakž takž uměly, ale ve 2 určitě ne. Číslice a tvary třeba o rok později. A jak jsou teď chytrý, jako opice :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
22.3.23 15:44

@Saruska visnova porovnavanie deti je cesta do pekla. Cim rychlejsie sa od toho odprostis, tym lepsie pre teba aj pre maleho.

Poznas pojem absorbujuca mysel a senzitivne obdobie? Su to pojmy z montessori pristupu, ale hodia sa obecne. Deti maju vlastne zaujmy a potreby. Vyvijaju sa skokovo v roznych oblastiach. Uloha rodica je porozumiet, na com dieta aktualne pracuje a poskytnut mu aktivity, ktore to budu v tej oblasti rozvijat. Prisposob sa tempu a zaujmu dietata.

Podla tvojich prispevkov sa mu venujes a zalezi ti na nom. Zvolni, uzivaj si spolocne straveny cas a NEPOROVNAVAJ!

A ako tu uz ta rada padla, pokial mas skutocne obavy z opozdeneho vyvija, kontaktuj pediatra. No dvojrocak farby, tvary a cisla poznat nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
22.3.23 15:46
@Saruska visnova píše:
@stinga díky za info, ale naši kamarádi ve stejném věku to umí. Tak se ho to též snažim naučit. Mrzí mě, když je vnímán jako pomalejší

Tvoje dítě není na světě jako něco, co nějak prezentuje tebe! Může ti být jedno, jak je „vnímán“. Ani moc nevěřím, že je vnímán pomalejší, protože hodně dvouletých kluků opravdu neříká ani těch 20 slov a plenku jich má možná většina. Jestli je tak vnímán těmi matkami těch Einsteinů, tak je srovnej do latě.

Je úplně fuk, co umí jeho kamarádi (btw. opravdu se mi nezdá, že dvouletí kamarádi umí čísla. Maximálně něco zopakují a nějaké číslo se navrčeli a prostě ho „znají“, ale význam fakt nechápou). Podle popisu máš naprosto normální zdravé batole úměrné věku.

Tímhle srovnáváním a tlačením, že co umí kamarád, musí umět i tvůj syn, ho akorát blokneš a vychováš zamindrákovanýho chudáka, co ho celý život někdo srovnával. Dneska umí „počítat“ (hodně nadneseně řečeno) jeho kámoš a za 15 let bude tvůj syn na gymplu a oni na učňáku třeba. Nic proti výučním oborům, chci tím říct, že nic neznamená, co kdo „umí“ ve dvou letech na písečku.

Srovnání je dobré opravdu pro extrémní případy, aby rodiče viděli včas, že s jejich dítětem není něco v pořádku, ale s tvým podle popisu je vše OK a ty po něm chceš věci, které nemusí umět. On není tvůj šperk k chlubení, on je tvůj poklad k bezpodmínečné lásce. Neprožívej tolik nějakou prezentaci navenek, vážně mu můžeš ublížíš citově/psychicky. Dej mu pusu, pomazli ho a přestaň ho učit. Batole se učí samo, vtloukáním ničeho nedocílíš :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
22.3.23 15:50
@Saruska visnova píše:
@Barbucha3 ale my tohle všechno děláme… Chodíme cvičit - tam se první půl hodinu říkají basničky s tanečkama a pak se udělá opičí dráha po ktere prcci chodí. Chodíme krmit pávy, ovce, kachny. Jak jsem psala všechno mu nabídnu a respektují, že nechce.
Jen mu všechno nabízím už tak dlouho, že mě mrzí, že se nechytlo nic. Přitom děti z okolí stejného věku mají schopnosti a vědomosti dál.

to je ale život s dítětem no… :oops: ne nadarmo se říká, že až děti tě naučí maximální trpělivosti. máme kamarádku z porodnice. Ve dvou letech čerstvě (na uvítanou při srazu) nám řekla celou krásně srozumitelnou větu asi o 5 slovech. Syn na to ukázal prstem a udělal éééééééééé. Rozmlouvá se teď, a to už uplynul další rok a čtvrt. Je úplně v pořádku, pálí mu to zase jiným směrem, je pohybově zdatný, ona je pecka. Prostě každé dítě je jiné. Netlač tolik na to. Mrzí tě to zbytečně, máš zdravé dítě a to je NEJ :hug:

Příspěvek upraven 22.03.23 v 15:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
22.3.23 15:50
@Saruska visnova píše:
@stinga díky za info, ale naši kamarádi ve stejném věku to umí. Tak se ho to též snažim naučit. Mrzí mě, když je vnímán jako pomalejší

To se jako kamarádky s dětma předvádějí, co jejich děti umí a diví se, že tvůj zrovna tyhle konkrétní věci neumí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
22.3.23 15:58

Vypni TV. I to co má teď, je moc. Jsou studie, že když dítě začíná s obrazovkami před prvním rokem života anebo po 2 letech ji má kolem 2h času denně - tedy ne jenom TV, ale i mobil, tablet… tak takové děti mají problémy s řečí víc než 6× v porovnání s dětmi, které kontakt s elektronikou nemají.

Vím, že tady budou všichni psát, jak to je normální ve dvou nemluvit. Možná i je - mezi dětmi, co rodiče strkají před televizi. V mé sociální bublině neznám dvouleté dítě, které by takhle stagnovalo a ve dvou letech nemluvilo.

• Citovat
  • Upravit
3724
22.3.23 16:03
@Saruska visnova píše:
@Tuhy_LU Možna to tak vyznělo z příspěvků, ale není pravdou, že bych ho neměla ráda. Naopak moc ho miluju. Je to moje sluníčko.Ono i otázky kamarádek Ahoj tak co už něco umíte? Nás xyz už začal…? Mému pocitu viny nepomáhá. Protože se cítím provinile, že můj kluk nic neumí.

Ty tvoje kamarádky nejsou moc kamarádky. Tohle je jen hloupé chlubení. Zaprvé jim nevěř vše, co tvrdí, že jejich děti umí, zadruhé dej si od nich oraz. Je to docela toxické, když úplně zbytečně a hloupě povyšují své děti nad tvého syna. Ani jedna moje kamarádka se mě nevyptává, co syn umí a neumí se zjevným cílem pochlubit se, jak je její dítě lepší. To prostě nejsou kamarádky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.23 16:05

@Keyllah tak třeba jídlo mu nabízíme od 6 měsíců…Takže rok a půl mi přijde dlouha doba na to, aby si zvykl na normální jídlo. Jak dělají zvířata si říkáme taky asi rok.
Ano, vše beru a i jsem to sem se snazila napsat. Je to moje vina, že mu to špatne nabizim. Zklamaná jsem ze sebe
Prala bych si od něj zpětnou vazbu, abych věděla co delam blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
22.3.23 16:05
@Capelucia píše:
Vypni TV. I to co má teď, je moc. Jsou studie, že když dítě začíná s obrazovkami před prvním rokem života anebo po 2 letech ji má kolem 2h času denně - tedy ne jenom TV, ale i mobil, tablet… tak takové děti mají problémy s řečí víc než 6× v porovnání s dětmi, které kontakt s elektronikou nemají.Vím, že tady budou všichni psát, jak to je normální ve dvou nemluvit. Možná i je - mezi dětmi, co rodiče strkají před televizi. V mé sociální bublině neznám dvouleté dítě, které by takhle stagnovalo a ve dvou letech nemluvilo.

Já ano. Přikládám to jeho naturelu, tomu, že já toho taky moc nenamluvím, takže interakce se mnou nebyly primárně verbální, a se mnou trávil skoro všechen čas. Za další dva roky měl podle učitelky ve školce nejlepší slovní zásobu ze všech dětí (přikládám to jeho naturelu/inteligenci a tomu, že jsme hodně četli) a teď úspěšně studuje na osmiletém gymnáziu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
22.3.23 16:12
@Capelucia píše:
Vypni TV. I to co má teď, je moc. Jsou studie, že když dítě začíná s obrazovkami před prvním rokem života anebo po 2 letech ji má kolem 2h času denně - tedy ne jenom TV, ale i mobil, tablet… tak takové děti mají problémy s řečí víc než 6× v porovnání s dětmi, které kontakt s elektronikou nemají.Vím, že tady budou všichni psát, jak to je normální ve dvou nemluvit. Možná i je - mezi dětmi, co rodiče strkají před televizi. V mé sociální bublině neznám dvouleté dítě, které by takhle stagnovalo a ve dvou letech nemluvilo.

Studie existují, že děti, které tráví čas u TV, tabletu atd. mají pomalejší a horší vývoj řeči. S tím souhlasím. Ale příkladů, kdy děti mluvily později (ve dvou určitě nemluvily) a netráví čas u videa, znám hned několik (včetně vlastního). Hlavně opožděný vývoj řeči měly děti i v době, kdy TV měla jedna rodina v ulici a mobil a tablet byla hudba budoucnosti, takže jim ani nebylo co pouštět. I tehdy byly děti, co začaly mluvit ve 3 letech. I ve stejné rodině se stejným přístupem jedno dítě mluví ve dvou letech krásně a sourozenec ve třech začíná jednoduché věty. Nervová soustava dozrává různým tempem. Vliv TV určitě má, ale paušalizovat, že dítě, které mluví později = rodiče ho určitě posazují před TV, to je celkem faul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22626
22.3.23 16:13
@Saruska visnova píše:
@Keyllah tak třeba jídlo mu nabízíme od 6 měsíců…Takže rok a půl mi přijde dlouha doba na to, aby si zvykl na normální jídlo. Jak dělají zvířata si říkáme taky asi rok.
Ano, vše beru a i jsem to sem se snazila napsat. Je to moje vina, že mu to špatne nabizim. Zklamaná jsem ze sebe
Prala bych si od něj zpětnou vazbu, abych věděla co delam blbě.

Tak ho proste zvirata neberou. Treba je vic na auta, masinky. U kluku caste. Jidlo by nejake jist mohl. Vazne neji nic? I tak by te kamaradky mely podporit a ne potopit. Dite neni projekt a neplni se cile a plany. Kazde dite se uci jinak, jindy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
22.3.23 16:15

@Sedmnactnulajedna a tak ze zvědavosti - rok se slovní zásobou vysloveně stagnoval, tak jak popisuje zakladatelka, nebo napředoval pomalu? Ale jestli s ním obecně bylo komunikováno málo, tak to smysl má. Kolik mělo to dítě televize? Já prostě takové dítě neznám. Ale znám spoustu nesnesitelných dětí, co nevydrží u jedné věci 5 minut s mámami zralými na psychiatrii - a které byli před televizi pravidelně odkládány od brzkého věku.

A ještě pro zajímavost, kdyby to někoho zajímalo. Když se porovnávají 5 leté děti, co mají do 30 m čas u obrazovek, tak jak se to doporučuje s dětmi s časem nad 2h. Tak jsou výsledky přímo dramatické. Ty druhé mají až skoro 8× častěji duagnostikované adhd a poruchy soustředění, přičemž vliv je natolik významný, že převyšuje jiné významné faktory jako špatný spánek a pod.
 https://www.webmd.com/…-screen-time

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
22.3.23 16:17

@Mutlice já nikde neříkám, že všechny děti. :roll: Psala jsem, že riziko je víc než 6× větší. Když nevím, jaký vliv to má na dítě zakladatelky, je to první věc, kterou bych udělala. Tohle je dost snadná změna a je veliká šance, že to může pomoct.

• Citovat
  • Upravit
3724
22.3.23 16:26
@Capelucia píše:
@Mutlice já nikde neříkám, že všechny děti. :roll: Psala jsem, že riziko je víc než 6× větší. Když nevím, jaký vliv to má na dítě zakladatelky, je to první věc, kterou bych udělala. Tohle je dost snadná změna a je veliká šance, že to může pomoct.

Tohle tak trošku vyznělo: Vím, že tady budou všichni psát, jak to je normální ve dvou nemluvit. Možná i je - mezi dětmi, co rodiče strkají před televizi. V mé sociální bublině neznám dvouleté dítě, které by takhle stagnovalo a ve dvou letech nemluvilo.

Jinak samozřejmě ano, mobily a tablety vliv mají. Nejen na řeč, ale i ten neklid třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí