Dvouleťák - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2721
22.3.23 21:15
@Capelucia píše:
@Sedmnactnulajedna tak ono to je statistika, nic neplatí absolutně. Jsem zvědavá, jak to u nás bude s řečí u druhého, už teď v 5m má vývoj dost jiný. :nevim:. A díky za odpověď :kytka:.

Jaký jiný vývoj má v 5m?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
22.3.23 21:47

@Saruska visnova Tvůj problém není vývoj tvého syna, ale pitomé „kamarádky“. Pokud začínají setkání větou „ahoj, tak co jste se naučili?“, tak bych se fakt musela smát a příště se odešla bez nich. Není povinnost se s nimi bavit jen proto, že jsou vaše děti podobně/stejně staré.

Pokud tě trápí pomalejší vývoj řeči syna, tak buďte co nejvíc venku/v pohybu. Počasí tomu nahrává. Vem mu odrážedlo a třeba balón a blbněte v parku. Stejně tak s ním „trénuj“ jemnou motoriku. No a v případě velkých obav konzultuj s doktorkou.

Na druhou stranu řeči jako „barvy a tvary a čísla ve dvou letech nemůže umět, natož kluk“. Není to (asi) obvyklé, ale může. Pejorativní označování takových dětí jako „malých géniu, kteří to mají nadrcené (jak ve dvou letech?)“, mi taky nepřijde úplně fajn (nepíšeš ty, jen doplňuji). Za tvé pocity provinění můžou kamarádky.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
22.3.23 21:51

@Sedmnactnulajedna prostě dělá vše o hodně dřív a je velmi silný a přesný. Už teď si aktivně hraje s bráškou, podávají si míček 8o. Motoricky je úplně jinde než byl v jeho věku bráška. Starší zase brzy hezky mluvil, tak jsem prostě zvědavá, jak se říká, že různý děti rozvíjejí různý dovednosti a srovnají se pak až později.
Ale nechci plevelit :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
22626
22.3.23 22:11
@Capelucia píše:
To jistě taky :mavam:.
Ale takové dítě bych dala radši do jeslí, ať se pořádně vyřádí s jinýma divochama :lol:.

Jako ze ti narocne dite s ADHD vezmou do jesli :lol:. Takove dite by ti hned vratili. Kdyz mas opravdu narocne dite, tak mas smulu a jen tak ti ho nikdo nepohlida a ty chvile pred televizi jsou mozna jedine, kdy muzes vydechnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
22.3.23 22:39

@Oriseka tak já nemyslela s adhd nebo jinou diagnozou. Prostě běžný divokejší dítě. A nemusí to být zrovna jesle, prostě do kolektivu, nejlépe podobně akčních dětí a nejlépe venku. Já to s tou televizí chápu :nevim:. Jenomže z dlouhodobého hlediska to ještě problémy potenciálně přidá a ta máma bude unavená ještě víc a to lidi kolikrát ani neví. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
22626
22.3.23 22:59
@Capelucia píše:
@Oriseka tak já nemyslela s adhd nebo jinou diagnozou. Prostě běžný divokejší dítě. A nemusí to být zrovna jesle, prostě do kolektivu, nejlépe podobně akčních dětí a nejlépe venku. Já to s tou televizí chápu :nevim:. Jenomže z dlouhodobého hlediska to ještě problémy potenciálně přidá a ta máma bude unavená ještě víc a to lidi kolikrát ani neví. :nevim:

Tak ja nejsem urcite pro odkladani deti k obrazovkam. U nas je to taky na pridel. Zase treba ber, ze ti dite vstava treba v 5 a bydlis v byte a divoke dite ti nebude nekde vklidu prohlizet knizku, takze potrebujes to dite udrzet v klidu, aby na tebe nevylitli sousedi. Nebo mas k tomu miminko a to potrebuje treba nakojit. Nebo treba miminko v noci nespalo a ty jsi uplne grogy a starsi divoke dite vstava brzy a tak mu zapnes telku a poklimbavas u toho. Neplest si pricinu a dusledek. Televize muze byt jedina moznost, jak to zvladat. Dite odroste a posune se a muzes to zas omezit. Kolektiv, jesle, skolka, detska skupina-kdyz mas dite s vetsim problemem, tak tam nevydrzi. To neni jen tak. Ty jsi nepsala, ze deti, co jsou dlouho pred obrazovkou trpi vic poruchamy pozornosti? Tak to byl mozna nekdo jiny. Takoveto poruchy maji casto priznaky uz v mimincim veku, kdy jeste zadna televize fakt neni a ani sladkosti-na ktere se to taky casto svadi. Tohle jsou zalezitosti casto vznikajici drive-geneticky, pri porodu. Nemuze za to televize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22626
22.3.23 23:14
@Capelucia píše:
@Sedmnactnulajedna a tak ze zvědavosti - rok se slovní zásobou vysloveně stagnoval, tak jak popisuje zakladatelka, nebo napředoval pomalu? Ale jestli s ním obecně bylo komunikováno málo, tak to smysl má. Kolik mělo to dítě televize? Já prostě takové dítě neznám. Ale znám spoustu nesnesitelných dětí, co nevydrží u jedné věci 5 minut s mámami zralými na psychiatrii - a které byli před televizi pravidelně odkládány od brzkého věku.A ještě pro zajímavost, kdyby to někoho zajímalo. Když se porovnávají 5 leté děti, co mají do 30 m čas u obrazovek, tak jak se to doporučuje s dětmi s časem nad 2h. Tak jsou výsledky přímo dramatické. Ty druhé mají až skoro 8× častěji duagnostikované adhd a poruchy soustředění, přičemž vliv je natolik významný, že převyšuje jiné významné faktory jako špatný spánek a pod.
https://www.webmd.com/…-screen-time

Tady se primo pise o detech s ADHD a souvislosti s casem stravenym u obrazovek. Moje dite ma ADHD diagnostikovane od necelych 4 let a stejne nevydrzelo u televize v te dobe dyl nez 20 min. Priznaky byly jasne patrne(zpetne, kdyz si to clovek uvedomil) od cca 1,5 roku a to jeste nekoukal na televizi vubec. Deti s temito poruchami maji vetsi sklon k zavislostem a primo tedy k televizi, mobilu a pozdeji k drogam ci k alkoholu tihnou. Spravna cesta je navest je pak ke sportu, coz muze byt taky takova skoro droga. Rodice jsou vycerpani a ne kazdy rodic to zvlada na jednicku a proto tyto deti jsou casteji u televize (mobilu) nez jine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
22.3.23 23:36

@Saruska visnova
Byt Vami, tak se tim moc netrapim. Co neni ted bude pozdeji (a treba uz za par tydnu a ze dne na den). Hlavni je nesrovnavat! Ale z vlastni zkusenosti vim, ze je to nekdy tezke :lol: Dcera se pozdeji otacela, lezla, sedela, chodila nez cca stejne stare deti v okoli. Vsechno to samozrejme dohonila a cca za posledni 3 mesice se toho strasne moc naucila a skoro mi prijde, ze v nekterych dovednostech ted vrstevniky „predrostla“ (to je ale zas to hloupy srovnavani a navic nemam ty ostatni doma, ze? :lol: ).
Tak proste hlavu vzhuru, uzivejte co je a vsechno prijde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.3.23 06:48

@Oriseka a napíšeš, můžu se zeptat, jaké to byli příznaky? :kytka:

Co se týče adhd, závislostí a tak, to máš pravdu. To bylo taky hezky rozepsané v tom článku. Ale taky prý to stav zhoršuje :nevim:.

„Televize muze byt jedina moznost, jak to zvladat.“ S tímhle prostě nesouhlasím :nevim:.

Ale nemusíme to dále rozvádět :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
22626
23.3.23 07:18
@Capelucia píše:
@Oriseka a napíšeš, můžu se zeptat, jaké to byli příznaky? :kytka:

Co se týče adhd, závislostí a tak, to máš pravdu. To bylo taky hezky rozepsané v tom článku. Ale taky prý to stav zhoršuje :nevim:.

„Televize muze byt jedina moznost, jak to zvladat.“ S tímhle prostě nesouhlasím :nevim:.

Ale nemusíme to dále rozvádět :mavam:.

A jak jsi to zvladala ty se svym ADHDetem ty? Samo kazde je jine. Ja treba proste na to kojeni pohadku zapinala, na tech 20 min. Neslo dite nechat bez dozoru a jinak ho udrztet na miste a ani zpetne si nemyslim, ze by to bylo spatne. U nas se to, ze je syn nestandartni projevovalo spis tak zvlastne-treba se dlouho musel kojit porad na stejnem miste a ve stejne pozici a jinak proste nejedl, takze jsem byla uvazana v blizkosti domova, nechtel chovat, nemel separacku, usinal sam v postylce. Az zpetne mi doslo, ze to bylo takove zvlastni. Tenkrat jsem si myslela, ze mam hodne miminko. Ta hyperaktivita a narocnost prisla az s chuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.3.23 08:34

@Oriseka zajimavé. Já adhd dítě nemám, jenom mě to téma zajímá. Znám jenom jedno, to se projevuje tak, že soustavně běhá a pak prostě odpadne, kdekoliv usne, pak se vzbudí a zase. Nic mezitím. Ale to už je asi extrémní případ (chudák maminka - a ještě samoživitelka :( ). Já mám normální batole a miminko. Ke kojení nepouštím nic, někdy k uspávaní, když starší miminko budí. Jenom se snažím dodržet těch 30 min od dvou let a do dvou let nekoukal na nic.

• Citovat
  • Upravit
1552
23.3.23 08:56

Dneska je to těžký už od začátku. Spousta věcí špatně - dudlík, křesílko, krupky, kaše k večeři, televize, ohrádka, vlhčený ubrousky, kapsičky… Nejistá máma, bude mít vždycky pochybnosti, jestli to dělá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
23.3.23 09:04
@Alice180 píše:
Dneska je to těžký už od začátku. Spousta věcí špatně - dudlík, křesílko, krupky, kaše k večeři, televize, ohrádka, vlhčený ubrousky, kapsičky… Nejistá máma, bude mít vždycky pochybnosti, jestli to dělá dobře.

Tomu se říká pokrok a vědomosti.

• Citovat
  • Upravit
6043
23.3.23 09:07
@Saruska visnova píše:
@stinga díky za info, ale naši kamarádi ve stejném věku to umí. Tak se ho to též snažim naučit. Mrzí mě, když je vnímán jako pomalejší

Každý rodič, který má více než jedno dítě, ti řekne, že co dítě to originál. Já mám doma 4 z toho první má vývojovou dysfázii. Takže ti dám pár nevyžádaných rad zdarma 😃 jestli se tím budeš řídit nebo ne je na tobě.

1. jsi vnitřně nejistá, to je znát z toho, jak si bereš tlaky ze strany prarodičů. No a co, můj manžel seděl na nočníku když mu byl rok. Já v roce a půl. A víš jak se to dělalo? Prostě se dítě posadilo na nočník a když se zvedlo, dostalo na zadek. To vztah k dítěti prostě naruší.
  1. je hezky, že víš, že co dítě to originál. Jen se tím moc neřídíš, co? Tak se zaměř na sebe, proč to tak je. Bojíš se, že jsi něco zanedbala? Nebo se stydíš, protože sousedovic kluk něco umí a tvůj ne? A nejde to si prostě jen užívat přítomnost dítěte? Nesrovnávej. To dítě ví, že pro tebe není dost dobré, že sousedovic Pepík je lepší, protože umí barvy a čísla a tvary… Opět se to později projeví jak na vztahu s tebou, tak na přijetí sebe sama.
  1. prostě se na ten tlak ze všech stran vykašli a užívej si syna. On za chvilku vyroste, půjde do školky a školy.
  1. každé moje další dítě bylo rychlejší. Třetí dítě ve 3 letech mluvilo v rozvitých větách. Čtvrté začalo běhat ani mu rok nebyl. Teď mu je rok a půl a je schopen říkat kovej kovej kováříčku. S pediatrem jsem si dělala srandu, že kdybysme měli další dítě, bude to nový Wolfgang a skládat bude už od roku.

Prostě to neřeš, tvůj kluk pozadu není, netlač na něj a užívej si jeho společnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
23.3.23 09:11

„@Tosidelassrandu“ to sice jo, ale chápu, že citlivější člověk se tim bude zaobírat víc. A mít z toho i špatný pocity

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí