Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, syn má přes dva roky, postýlku má spojenou s naší postelí, takže když potřebuje, má možnost se ke mě v noci přitulit. Jenže nedávno začal chodit do jeslí a já do práce, už v minulosti byl občas problém s uspáváním, ale teď syn odmítá v ložnici spát úplně. Hned první týden v jeslích onemocněl a tehdy se to asi zlomilo. Byl zvyklí po koupeli a mlíčku, které si vypil u tv, jít do ložnice, kde sme se vždy před spaním ještě mazlili a zpívala jsem mu. Teď v moment, kdy chci aby šel do ložnice začne plakat a vztekat se, že tam nechce jít, ukazuje na gauč a chce spát v obýváku. Zkoušeli jsme si s ním před spaním hrát v ložnici, chvíli se dívat na pohádky, ale jakmile se zhaslo, že jdeme spát, tak řev a bouchání na dveře, že chce do obýváku nebo do kočárku, pár nocí spal v kočárku v ložnici, ale po tom co z něj vypadl během noci a měl bouli, je tato varianta nemožná. Byl na víkend u prarodičů a i u nich nechtěl spát v ložnici, ale chtěl spát v obýváku. Už si s partnerem nevíme rady, pokud ho v noci přeneseme do ložnice a vzbudí se, tak pláče u dveří, že chce do obýváku. Nemá někdo podobnou zkušenost?
@Nicole 1234 tipuju 2+1
A nevadí mu třeba, že když se pak probere, je tam sám? Že kdyby usnul v obýváku, vy byste ho přenesli a zůstali tam už s ním, je v pohodě?
Bych ho nechala samotného v obýváku a šla do ložnice
On by si to rozmyslel. Bez propriet jako perina třeba. Chceš být v obýváku? Fajn zhasinam odcházím.
@Nicole 1234
A proč by dvouleťák měl mít pokojíček? Na to má ještě času dost, málokteré dítě je rádo samo.
Nicméně, protože problémy začaly se vstupem do jeslí, je otázkou, zda postýlka mu neimituje jesle, které zřejmě nemá rád.
@Sunlight515 píše:
@Nicole 1234
A proč by dvouleťák měl mít pokojíček? Na to má ještě času dost, málokteré dítě je rádo samo.
Nicméně, protože problémy začaly se vstupem do jeslí, je otázkou, zda postýlka mu neimituje jesle, které zřejmě nemá rád.
Tak já to pochopila tak, že možná chce spát v místnosti sám. Řešením by byl dětský pokojíček. Pokud nemá, tak bych ho nechala spát v tom obýváku ![]()
To dítě má víc rozumu než rodiče. Dej ho do svého pokojíčku a je klid pro všechny.
A v čem je problém? tak ať spí v obýváku, buďte rádi, že máte samostatného chlapečka
Fakt jste mu dovolili spát v kočárku v noci? Bože bože… dítko řekne a vy skáčete… logické že tam se otočí a kočárek se může převrátit…
A víš, proč chce do toho obýváku? Chce asi být s tebou ne? Když v ložnici brečí u dveří, znamená to, že tam s ním nejsi? Tak buď a máš vyřešeno. Buď s ním, než usne a pak odejdi. Pokud vyvádí i s tebou, tak musíš přijít na jiný důvod. Nedavas ho spát moc brzo, moc pozdě, brzo nebo pozdě po večeři, koupeli… ono toho je, co se mu může nelíbit… ale jelikož to začalo s natupem do jeslí, viděla bych to jako „chci mámu“.
@stinga píše:
A v čem je problém? tak ať spí v obýváku, buďte rádi, že máte samostatného chlapečka
Já to tedy chapu tak, že právě chce být s rodiči v obýváku. Když z ložnice bouchá na dveře.
Treba chce spat sam
Pokud mate moznost, zkouseli jste vlastni pokojicek? Nekterym detem muze vice vyhovovat.
Nas malej meni preference snad kazdy druhy den.