Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@123Soňa píše:
Hanko.br.-Já tomu nerozumím. Jak není velký rozdíl v tomto rozštěpu a E. Syndromem?
Nejsem žádný odborník, ale myslela jsem, že je to tak, že po operacích je ten člověk ok. Nějaké hloupé jizvy neřeším. Chápu, že to pro tebe byl taky mazec, ale přece TOHLE má úplně jiné důsledky.
Samozřejmě, má. Ale když ti lékař sdělí, že tvoje dítě má kompletní obličejový rozštěp a máš dva dny na ukončení těhotenství, pak v té chvíli nabydeš dojmu, že je to s dítětem vážné a vada má pro dítě fatální následky, jinak by přeci lékaři UPT nedoporučili. Nevím, jak ty, ale já jsem před deseti lety věděla o rozštěpu jen to, že je na obličeji, a tedy hodně vidět, moje gynekoložka mi na to řekla, že bude chudák s mentálním postižením a jizvami, co budou stejně vidět. Byla jsem těhotná, rozhozená, plná obav o zdraví a štěstí dítěte, o kterém jsem věděla, že je navíc holčička. Úroveň informovanosti o rozštěpové problematice před deseti lety a dnes je naprosto nesrovnatelná a pocity budoucí matky dítěte, které je dle lékařů s defektem, pro který by těhotenství ve 24.tt byli schopni ukončit, jsou nesdělitelné. Takový defekt automaticky maminky považují za velmi vážný, neřešitelný. Že to ve skutečnosti chodí jinak a UPT je nabízeno i v případě vad řešitelných, to vím až teď.
@renap píše:
@Ellusa Jenomže když si někdo kupuje cigára a alkohol, tak za to platí, odvádí se z toho dost vysoká DPH, takže oni si na ty zničený játra a plíce jakoby už předem přispívají a mají svým způsobem předplaceno
To je vtip?
@hanka.br. Tak jsi asi narazila na blbce i mezi doktory, s malou chodila do školky holčička, docela jsme se spolu bavily a ta říkala, že jí naopak potrat rozmlouvali, že je to řešitelné. Ta malá tedy není úplně bez následků, nezvládla to jako tvoje holčička, má velký problém s řečí, měla kvůli tomu odklad, nějak jí i museli vytrhat skoro všechny zuby, nevím přesně, jeden čas měla i sondu, ještě před školkou tedy, pak už jedla. Myslím, že ta informovanost o této VVV je určitě i tvoje zásluha, to je super.
@renap píše:
@Ellusa Jenomže když si někdo kupuje cigára a alkohol, tak za to platí, odvádí se z toho dost vysoká DPH, takže oni si na ty zničený játra a plíce jakoby už předem přispívají a mají svým způsobem předplaceno
DPH je stejná, zřejmě máš na mysli spotřební daň.
Nicméně i tak mi Tvůj názor přijde zcela mimo.
@Ellusa jedna léčba žloutenky typu C, jedenáctiměsíční stojí milion a půl. Upouští se od ní, protože je drastická, už je nová šetrnější léčba, tam stojí milion jedna injekce, píchá se zhruba jednou měsíčně a těch měsíců musí být za sebou minimálně 6. V dnešní době je nakažen C žloutenkou prakticky jen feťák. A tady se bude vyčítat novorozeněti, že se o něj starají v nemocnici a kolik to stojí.
@hanka.br. píše:
Ano, to jako fakt. Tehdy jsem byla v šoku, ale dnes už se tomu nedivím. Vždyť se podívej, kolik netaktních lidí kolem sebe máme - myslí si, že jsou holt upřímní a že na názor má právo každý.
V této diskuzi s Tebou souhlasím, také se mi z některých komentářů u deníčku udělalo zle.
V ostatních diskuzích jsi často netaktní Ty.
Zde se Tě to dotklo na citlivém místě, tak jsi projevila empatii, ale zrovna u Tebe mi tato vlastnost dost často v jiných diskuzích chybí.
@olga1975 @Meha Není to vtip, je to fakt. Dá se předpokládat, že většina kuřáků třeba aspoň nějaký čas chodila do práce, odváděli daně, ta ty cigára a chlast platili, prostě něco do tý společnosti přinesli. Tak to bylo myšleno, ne že by mi jich bylo líto a obdivovala je za to. Znám třeba doktora, který se úspěšně prokouřil k rakovině plic, ale předtím zachránil a odoperoval spoustu lidí. Já jsem s tím nezačla, někdo jiný tady poukazoval na to, že kuřákům a notorikům se platí léčba, i když si to nezaslouží.
@Ellusa píše:
@terinka4444 Tak nějak. Tu diskuzi tam jsem nakonec celou přečetla a fakt je mi z toho smutno.
To mně taky. Módní oběť zaperlila.
@renap píše:
@olga1975 @Meha Není to vtip, je to fakt. Dá se předpokládat, že většina kuřáků třeba aspoň nějaký čas chodila do práce, odváděli daně, ta ty cigára a chlast platili, prostě něco do tý společnosti přinesli. Tak to bylo myšleno, ne že by mi jich bylo líto a obdivovala je za to. Znám třeba doktora, který se úspěšně prokouřil k rakovině plic, ale předtím zachránil a odoperoval spoustu lidí. Já jsem s tím nezačla, někdo jiný tady poukazoval na to, že kuřákům a notorikům se platí léčba, i když si to nezaslouží.
A rodiče těch dětí do systému nic neodvedli
?
@renap píše:
takže to novorezaňátko nepracovalo, pracovat nebude, bude stát jen prachy, tak se mělo zabít za včasu ještě v břiše?
@terinka4444 píše:
takže to novorezaňátko nepracovalo, pracovat nebude, bude stát jen prachy, tak se mělo zabít za včasu ještě v břiše?
A když se to nestihne shodit ze skály. Ať žije Sparta.
@Ellusa Ale to je samozřejmý, že když někdo tady žije, je tu pojištěný, tak se mu prostě dostane bezplatné péče, s tím začal někdo jiný, že když si někdo zničí zdraví sám, že by si to měl platit. Podle mě je to blbost. Já jsem pouze napsala, že péče o těžce postižené děti, které stráví celý svůj život po nemocnicích a ústavech, je velmi nákladná, což je pravda. Tak to prostě je, tečka.
@Ellusa píše:
Překrucuješ, toto jsem neřekla. Jen jsem se podivila, proč se aplikuje rozdílný přístup. Více viz výše.
Neaplikuje se rozdílný přístup, tu bezplatnou péči dostane jak ten alkoholik, tak to těžce postižené dítě. A že nemocnice na ležákovi těžce prodělávají a vůbec se jim to nelíbí, to je taky fakt. Bohužel
@renap píše:
@Ellusa Ale to je samozřejmý, že když někdo tady žije, je tu pojištěný, tak se mu prostě dostane bezplatné péče, s tím začal někdo jiný, že když si někdo zničí zdraví sám, že by si to měl platit. Podle mě je to blbost. Já jsem pouze napsala, že péče o těžce postižené děti, které stráví celý svůj život po nemocnicích a ústavech, je velmi nákladná, což je pravda. Tak to prostě je, tečka.
@renap píše:
Pravda kterou snad každý ví a chápe ne?
@renap píše:
To určitě je. Souhlasím s tím, že pokud se rodiče rozhodnou si nechat postižené dítě, tak by se alespoň měli snažit o něj starat a nenechat vše na bedrech státu.
A i si myslím, že většina rodičů takových je.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.