Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3417
8.5.05 16:52

Už to vím, heč :D . Ovšem jsem tak inteligentní, že jsem ten mail zapomněla poslat, to bych se odpovědi určitě dočkala :-).
Nicméně. Včera jsme si zajeli do jejich vzorkové prodejny tady v Praze na Vinohradské třídě. Myslela jsem, že tam bude nějaká prodavačka, ale byl tam přímo pan Vítek s rodinou. V prodejně mají ceny o něco vyšší než na netu, takže už to ten cenový rozdíl trošku stírá. Nakonec jsem se osmělila, řekla že jsem jim posílala ten mail (ještě ho nečetli) a oni mi odpověděli zhruba toto: Urtekram je v Dánsku a na západě hodně rozšířený. Prostě vyrábí a prodává. Nevěnují se tolik marketingu, také obaly mají poněkud jednoduché. Když si to srovnáš třeba s Weledou, její obaly jsou třeba skleněné, všechno ještě zabalené do papírových krabiček (v podstatě zbytečně, jen to dobře vypadá). Také vydává různé letáčky a brožurky. Další důvod může být i v tom, že Urtekram má větší balení. Když si porovnám cenu zubní pasty Urtekram v obchodě (50ml) s cenou jiných přírodních past (75ml), tak mi to vychází hodně podobně.
Co kdybychom založily novou rubriku a tam si tohle všechno psaly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
8.5.05 17:17

Boro ,myslím že Tys psala něco o tom, že si Tvůj manža vyrábí solární panely. Je to na ohřev vody nebo na elektřinu? Můžeš o tom písnout víc? Moc mě to zajímá.
aaliana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
8.5.05 17:24

Ahoj,
tak Pimpa už to všechno vypsala, to je dobře, mně by to trvalo věčnost. Jenom rada pro Stefinku, až bude brousit po Praze. Na Smíchově jsou nejméně tři bio obchody celkem blízko sebe. Dva jsou u Anděla: Rozmarýna je na hlavní ulici směrem na Smíchovské nádraží asi sto metrů od východu z metra uvnitř bloku domů. U metra mají stojku. Pak je jeden obchod v ulici Na bělidle- to vylezeš z metra, přejdeš hlavní cestu a jsi skoro tam (v tomhle obchodě jsem ale ještě nebyla). No a potom je Albio, to je taková BIO-snobárna, je to v úplně nové prosklené budově hned za smíchovským kostelem (jedna zastávka tramvají z Anděla směrem na Malou stranu).
Taky jsem se konečně podívala na ty české stránky a látkových plenách a moc se mi líbily. Proč jsem tohle nevěděla před rokem? Nikdy bych si nekupovala klasické české pleny- mimochodem, tak třetina z nich má už teď díru :x
Vaše vložkové záměry jsou mi sympatické, nic proti nim. Taky jsem už o tom přemýšlela. Jen mě vytáčejí ty nesmyslné debaty. Fakt nemám ráda lidi, co si lezou na internet zvedat sebevědomí a léčit mindráky. Nechte je bez odezvy.
Pápá
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.5.05 17:35
Pimpa píše:
Lucdo , obávám se, že jsi ani v nejmenším nepochopila, jak jsem to myslela. Zkus si to přečíst ještě jednou. Tvůj příklad se mi zdá nejen přehnaný, ale hlavně naprosto absurdní. A pořád nechápu, co má elektřina společného s NEhromaděním odpadků.....

Tak se neobávej a pokus se mi to vysvětlit. Zajímá mě to. Je jasné, že já se s Tebou na praní menstruačních vložek a tampónů nikdy neshodnu, ale prosila jsem Tě o nějaké smysluplné vysvětlení a to jsem nedostala.
Položila jsem Ti otázku a Ty jsi mi na ní nedokázala odpovědět. V čem by ta krev byla odlišná? Kde je ta hranice, že prát vložky v potoce je ok a vyvážet do potaka krev zvířecí je už špatně?
Upřímně - snahu o nějaké vysvětlení z Tvé strany asi neuvidím. Patrně se to ubere k něčemu jako:„s Tebou se o tom nemá cenu bavit!“
Nechám se překvapit.
A pořád nechápu, co má elektřina společného s NEhromaděním odpadků..... - jestli jsem to na Tebe napsala moc složitě, tak se omlouvám. Hromadění odpaků je o ekologii. Snažila jsem se říct, že jedním dechem mluvíš o ekologii, jak je to super a důležité a nutné eko chránit atd. Zároveň ale zcela jistě nesedíš u PC, který by byl vyroben ekologicky, zcela jistě není z recyklovatelných součástek. Nechtěla jsem říct nic jiného, než že nikomu z nás, kdo sedí u PC, píše rady o tom, jak se chovat ekologicky to nepřísluší. Užíváme si vymožeností dnešní doby a tím ekologii zatěžujeme daleko víc, než nějakým tampónem, který budu prát. Přijde mi to jako hodně směšné a laciné gesto.
Každopáně jsem zvědavá, jestli mi to vysvětlíš.

• Citovat
  • Upravit
3417
8.5.05 17:49

Stefinko, když už budeš trajdat po Smíchově, tak v Rozmarýně si můžeš objednat nákup přes net a vyzvednout osobně: http://www.rozmaryna.cz/. Doporučuju kváskové pečivo, jestli to někdo neznáte, tak na netu se dají sehnat informace a je to velice zajímavé..... :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
8.5.05 17:53

Ahoj Lucdo (teda aspoň myslím),
nezlob se, ale kolik je Ti let? Opravdu máš pocit, že je všechno bílé nebo černé? Takže, buď se vrátíme do jeskyně, nebo budeme humplovat Zemi co to dá? Já nevím, ale každý by měl udělat to, co považuje za vhodné a s čím se vyrovná jeho svědomí. Ve většině vesnic teče do potoka odpad z žump, takže Tvoje otázky, co se týče toho potoka jsou čistě akademické. Abych ještě jednou zdůraznila, já vložky neperu, ale nevidím na tom opravdu nic zlé, když to někomu vyhovuje. Ty kompostovatelné bohužel u nás také nemají smysl, tady se odpad spaluje.
Proč se vlastně tak zlobíš, když tě nikdo do ničeho nenutí a také nijak neomezuje?

aaliana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.5.05 18:58
aaliana píše:
Ahoj Lucdo (teda aspoň myslím),
nezlob se, ale kolik je Ti let? Opravdu máš pocit, že je všechno bílé nebo černé? Takže, buď se vrátíme do jeskyně, nebo budeme humplovat Zemi co to dá? Já nevím, ale každý by měl udělat to, co považuje za vhodné a s čím se vyrovná jeho svědomí. Ve většině vesnic teče do potoka odpad z žump, takže Tvoje otázky, co se týče toho potoka jsou čistě akademické. Abych ještě jednou zdůraznila, já vložky neperu, ale nevidím na tom opravdu nic zlé, když to někomu vyhovuje. Ty kompostovatelné bohužel u nás také nemají smysl, tady se odpad spaluje.
Proč se vlastně tak zlobíš, když tě nikdo do ničeho nenutí a také nijak neomezuje?aaliana

Ahoj Aaliano,
i když si nemyslím, že by to bylo nějak hodně důležité, tak je mi 35. Nesnažím se nic humplovat, ale jsou určité věci, které nám všem v dnešní době usnadňují život a každý je více či méně používáme.
Tuto debatu jsem si začala číst z toho důvodu, že je tu dost dobrých rad, které bych i já ráda využila a vůbec by mě nenapadlo reagovat.
Ale najednou jsem narazila na pár příspěvků, a jejich pisatelky se podivovaly nad určitou extrémností a svůj názor,předesílám, že nijak sprostý napsaly do diskusního fóra , ale dost narazily. Tak se ptám proč??? Myslím si, že od toho tato rubrika je a hlavně nikomu z Vás nebraly Vaše názory, jen se pozastavily u něčeho, co jim přišlo jiné, nezvyklé… Psaly o tom, jak se snaží dělat jiné věci pro životní prostředí, než ty o kterých zde bylo napsáno mnoho stran, ale ani s jednou neuspěly, prostě neměly šanci, všechno bylo špatně.
A tady je moje odpověď na Tvoji poslední větu, proč se zlobím? Nezlobím se, jen nemám ráda vůbec žádný extrémismus, mám z něj i docela strach.
Někdo přede mnou vyjádřil svůj názor odlišný od toho Vašeho a byl oheň na střeše.
Takže naprosto jednoduchá rovnice, kdyby jste pořád nepsaly, jak Vás máme nechat dělat si své věci po svém, tak mě ani nenapadne raagovat.
I druhá strana má vždy nárok na svůj názor a pokud ne, tak je něco špatně mezi lidma a v tom nás neochrání ani to nejlepší životní prostředí.
Všeho s mírou. Berte i názory druhých - ne vždy musí souhlasit s Vaším přesvědčením, takový prostě ten život je a vždycky bude.

Mějte se krásně

• Citovat
  • Upravit
2304
8.5.05 20:59

Re: ...

To jak se nakládá s odpady v našem kraji mě zajímalo, takže jsem se podívala na tenhle odkaz http://www.env.cz/…03/titul.htm - jsou tu všechny kraje.
To jak se nakládá s odpadem mi není jasné, protože sice se má 32% nějak zpracovávat či recyklovat a jen 17% se skládkuje, ale spaluje se skoro nic a kam teda jde polovina odpadu, to už tu napsané není. S čističkami se to má u nás tak, že 50% odpadních vod se vůbec nečistí, i když se dostává polovina toho množství do kanalizace. Takže zase všechno do přírody.
Pro mě je teda důležité třídit, kompostovat, šetrně prát a používat šetrné přípravky v domácnosti. Docela bych ráda nakupovala jen zelenou energii, ale to nejde rozdělit. Tak alespoň šetříme.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
8.5.05 21:36

Stefi, ale ty si tu zelenou energii můžeš zaplatit. Bude ti tedy chodit pravděpodobně ta obyč, ale to právě proto, že to nejde rozdělit. Pochopila jsem to tak, že když si ji zaplatíš, tak ji vlastně podporuješ, i když odebíráš tu běžnou.......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
8.5.05 21:54

Teda fakt? To jsem netušila. A hned mě napadá, jestli doopravdy se k nim dostanou moje penízky. Mám obavu, že spíš postaví zase další neeko elektrárnu. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
8.5.05 22:07

Já nic bližšího nevím, jak maj ty finance rozdělený. Ale určitě by to šlo zjistit. Měla bys prostě jiný tarif. Ale přesně to taky nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
9.5.05 08:36

Dívala jsem se na stránky Eonu a nic tam nemají o možnosti kupovat zelenou energii. Poslala jsem jim dotaz. Tak ještě kouknu po jiných distributorech, jestli u nás existují. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
9.5.05 09:11

Pimpo, já jsem energetik. A můžu ti říct, že jiný tarif nedostaneš. Žádný takový neexistuje - alespoň u skupiny ČEZ.
Vlastně to tak bylo přd mým nástupem na mareřskou.
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
9.5.05 09:16

Aha, Budulínku, já jsem to jen zaslechla v telce a takhle jsem si to domyslela :oops: . Jak to teda je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
9.5.05 09:59

Ahoj záleží na tom kde bydlíš.
Jinak je to u EONu a jinak z ČEZu (předpokládám). EON operuje na území Jižní Moravy a Jižních Čech, zbytek Česka má ČEZ.
Pokusím se to pozjišťovat. Seženu ceník pro maloodběratele a dám vědět, ale přístup mám pouze k ČEZáckým informacím.

V každém případě ceny elektrické energie jsou regulované státem, takže všechny energetiky musí poslouchat :) :) .

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný