Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3339
24.9.12 19:51

Která složka Jelena se vám nezdá? Nepídila jsem se tedy, jaký parfém do něj dávají, ale zbytek je OK. Já dělám z Lanzy Marsiglia a v té mi taky nic závadného nepřipadá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
24.9.12 20:46

Jestli si některá pamatujete, jak jsem tady kdysi rozvíjela teorie, kterak přimět manžela uklízet s ekologickými prostředky, tak tady je výsledek:
Nejdřív jsem perkarbonátem perfektně vyčistila už dlouho zanešený dřez, pak jsem mu sdělila, který prostředek to zvládl a s flaškou perkerbonátu a hadrem jsem ho vyslala do koupelny. Nejdřív si podezíravě četl všechna upozornění na balení perkarbonátu, jako že je to hořlavina a co dělat při zasažení očí a kroutil se, že je to nebezpečnější než Cif, ale nakonec svolil, úklid přežil a uznal, že to mělo výsledek, i když to „mohlo být lepší“. Nakonec v něm ale asi zvítězil šetřílek a dobrovolně šel „perkarbonovat“ i druhou koupelnu a záchod. Já mu k tomu předčítala upozornění o nebezpečnosti, která jsou na běžných úklidových prostředcích - ovšem malými písmenky, takže to on nečte :mrgreen: No uvidíme, s čím bude ochoten uklízet příště ;) Já jsem ovšem spokojená, takhle čistý dřez jsem už neměla dlouho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1144
25.9.12 10:29
@Jitu2 píše:
Která složka Jelena se vám nezdá? Nepídila jsem se tedy, jaký parfém do něj dávají, ale zbytek je OK. Já dělám z Lanzy Marsiglia a v té mi taky nic závadného nepřipadá :think:

Jitu, zavadneho asi ne. Ale me osobne vadi nejvic prave ty parfemy. V mydle za par kacek, kde nemas uvedeno o jaky parfem se jedna, urcite bude synteticky, a ne prirodni (esencialni olej)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
25.9.12 16:37

@smotlaska jo tak, s tím se dá souhlasit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
28.9.12 23:39

dotaz k výrobě mýdlového slizu
Prosím vás, mohu při výrobě slizu nahradit krystalickou sodu perkarbonátem sodným? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
30.9.12 21:01

jak se zbavit zatuchlého zápachu z pračky/prádla - návod
Jednu dobu se to tu dost řešilo, našla jsem tento zajímavý odkaz:
 http://www.odpovedi.cz/…eceni-dekuji

• Citovat
  • Upravit
1144
30.9.12 21:16

@Amber_1977
hmmm, to je zajimave.. cisteni pracky octem znam, machani v octove vode take, ale octova praci lazen je pro me novinka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
30.9.12 22:49

@smotlaska V podstatě potvrzuje to, k čemu jste tady někdy před šesti sty stránek došly, a dává vysvětlení.. Podle mě, když funguje ocet (jde o kyselé prostředí), musí fungovat stejným způsobem i kyselina citrónová - zkusím někde dohledat sílu, resp. Ph, abych věděla, jak si množstevně stojí oproti octu.. :think:

• Citovat
  • Upravit
1144
30.9.12 23:15

@Amber_1977 no to mas rozhodne pravdu. to uz je fuk, jestli ocet nebo kys. citronova. musim to nekdy zkusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
9.10.12 08:32

Mravenci
Když vám do bytu vlezou mravenci, není lehké se jich zbavit. Většinou na ně nezabírají žádné chemické postřiky nebo prášky, a když ano, tak jen dočasně, po chvíli se objeví znovu. „Mravenci se shlukují ve skupinkách podél oken, dveří, pod fasádou a postupně se snaží migrovat až do domu. Tam se vyskytují poblíž topení, stoupaček a parapetů, dokonce se dovnitř dostávají i digestoří“, říká Hanuš Wágner z Hygienické a technické správy objektů.

Jak na ně?
Věděli jste, že mravenci nesnášejí vůni hřebíčku, badyánu nebo skořice? Jestliže koření nasypete na jejich oblíbená místa, odtáhnou pryč a zpátky se už nevrátí. Vám přitom v bytě zůstane krásná vánoční vůně. Stejné účinky má i pepř, sůl nebo pálivá paprika nasypaná do mravenčích cestiček. Na škodu nebude ani to, když budete po dobu mravenčího trápení celý byt vytírat octovou vodou. A ještě jedna protimravenčí rada: jestliže vás navštěvují mravenci, dávejte si pozor na rozsypaný cukr nebo drobečky na podlaze, po tom jsou totiž mravenci přímo posedlí.

Rybenky
Milují vlhkost, a tak je jejich útočištěm koupelna a záchod, a to i přes veškerou čistotu. Svým pohybem připomínají plovoucí rybičky a věřte, že jsou neskutečně rychlé.

Jak na ně?
Co rybenky opravdu nesnášejí, jsou určité vůně! Provoňte si koupelnu i záchod vanilkou, levandulí či citrusy. A máte po problému! Výborné jsou k tomu esenciální olejíčky, kdy stačí pár kapek na vatičku a v místnosti pak nechat vůni uvolňovat. Po pár dnech nebude po rybenkách ani stopy.

Moli
Ať už mouční nebo šatní, je úplně jedno, jaký druh molů se u vás doma uhnízdil, žádný z nich není důvodem k radosti. Nejprve o těch moučných. Přinesete si je většinou domů s nákupem. Proto se vyplatí už v obchodě všechno důkladně prohlédnout. Zdržují se hlavně v mouce, strouhance, krupici a všem sypkém, dále v čokoládě, rýži, objevit je můžete i v sušených plodech – v ořechách, ovoci nebo v houbách.
Jak je to s napadenými potravinami, nám vysvětlil RnDr. Jan Votýpka z přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. „V potravinách napadených moly najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii."
Zachovejte se tedy nekompromisně a při prvním náznaku jejich výskytu je vyhubte, jinak vezmou vaši spižírnu útokem.

Jak na ně?
Nesnášejí vůni bobkového listu. Stačí pár kousků rozmístit do regálu nebo do skříněk, a máte od nich pokoj. Na ty šatní platí zase levandule, nejlepší je čerstvá. Svažte z ní kytičku a zavěste do skříně. Kdo tuto možnost nemá, vezme zavděk i sušenými kvítky.

Mouchy
Je jich všude plno, kladou vajíčka, kde je napadne, nepříjemně vám v noci bzučí v pokoji…ale víte, že je odpuzuje třeba obyčejná pažitka?

Jak na ně
Stačí dát na okno květináč s pažitkou, a máte klid. Jindy můžete v bytě zapálit citrusové vonné olejíčky nebo svíčky s vůní citrusů. Po takovém aroma mouchy zrovna neprahnou. Další možnosti naleznete v článku 5 tipů, jak se doma zbavit much.

Octomilky
Vinné mušky neboli octomilky jsou maličké hnědočervené potvůrky, které přitahuje všechno, co je nakyslé nebo nahnilé, a tam snáší vajíčka. Pokud nezasáhnete včas, máte jich během pár dnů doma celou armádu.

Jak na ně?
Na kuchyňskou linku postavte misku s octem. Mušky se na něj nalákají a utopí se. Nesnášejí vůni hřebíčku, tak jim ho po bytě pěkně naservírujte. Osvědčená je i takováto past: do igelitového sáčku dejte kousek přezrálého banánu, pevně ho uzavřete a nadělejte do něj nůžkami z manikúry malé dírky. Octomilky do něj vletí, ale ven cestu nenajdou. Poletují-li vám mušky kolem květináče, pak do hlíny zapíchněte stroužek česneku. Za pár hodin už květinu obtěžovat nebudou.

• Citovat
  • Upravit
1580
9.10.12 11:21

@Amber_1977 díky za cenné rady :) Zkusím tak zlikvidovat rybenky. Bohužel u těch molů mi bobkový list nezabral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
9.10.12 12:45
@Vichrice píše:
@Amber_1977 díky za cenné rady :) Zkusím tak zlikvidovat rybenky. Bohužel u těch molů mi bobkový list nezabral.

Možná potřebují čerstvý :cert: Na rybenky se taky těším :twisted:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
9.10.12 12:45
@Vichrice píše:

Možná potřebují čerstvý :think: :zed: Na rybenky se taky těším :twisted:

• Citovat
  • Upravit
194
9.10.12 13:22

Zapáchající prádlo

moje zkušensot: poslední dobou mi zapáchá vyprané prádlo; začala jsem používat mýdlový sliz + ocet, eko prostředky, ale prvně to začalo pracím gelem z DM. Četla jsem teď článek, co tu hodila Amber (díky :kytka: ). Zatuchlost jsem dávala za vinu tomu, že máme poměrně vlhký byt a s malým dítkem peru často.
Jen na zkoušku jsem ale teď zkusila jedno prádlo vyprat v Persilu a světe div se, nesmrdí to. :mrgreen: :nevim:
Tak teď nevím, zkusím tu octovou lázeň a uvidím, ale ten Persil mi rozum nebere. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
9.10.12 13:24

@amálkaa Z toho vyvozuji, že se asi tedy někde v pračce usazují zbytky mýdla, které tam pak žluknou a zapáchají :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný