Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Která složka Jelena se vám nezdá? Nepídila jsem se tedy, jaký parfém do něj dávají, ale zbytek je OK. Já dělám z Lanzy Marsiglia a v té mi taky nic závadného nepřipadá ![]()
Jestli si některá pamatujete, jak jsem tady kdysi rozvíjela teorie, kterak přimět manžela uklízet s ekologickými prostředky, tak tady je výsledek:
Nejdřív jsem perkarbonátem perfektně vyčistila už dlouho zanešený dřez, pak jsem mu sdělila, který prostředek to zvládl a s flaškou perkerbonátu a hadrem jsem ho vyslala do koupelny. Nejdřív si podezíravě četl všechna upozornění na balení perkarbonátu, jako že je to hořlavina a co dělat při zasažení očí a kroutil se, že je to nebezpečnější než Cif, ale nakonec svolil, úklid přežil a uznal, že to mělo výsledek, i když to „mohlo být lepší“. Nakonec v něm ale asi zvítězil šetřílek a dobrovolně šel „perkarbonovat“ i druhou koupelnu a záchod. Já mu k tomu předčítala upozornění o nebezpečnosti, která jsou na běžných úklidových prostředcích - ovšem malými písmenky, takže to on nečte
No uvidíme, s čím bude ochoten uklízet příště
Já jsem ovšem spokojená, takhle čistý dřez jsem už neměla dlouho ![]()
@Jitu2 píše:
Která složka Jelena se vám nezdá? Nepídila jsem se tedy, jaký parfém do něj dávají, ale zbytek je OK. Já dělám z Lanzy Marsiglia a v té mi taky nic závadného nepřipadá
Jitu, zavadneho asi ne. Ale me osobne vadi nejvic prave ty parfemy. V mydle za par kacek, kde nemas uvedeno o jaky parfem se jedna, urcite bude synteticky, a ne prirodni (esencialni olej)..
dotaz k výrobě mýdlového slizu
Prosím vás, mohu při výrobě slizu nahradit krystalickou sodu perkarbonátem sodným? ![]()
jak se zbavit zatuchlého zápachu z pračky/prádla - návod
Jednu dobu se to tu dost řešilo, našla jsem tento zajímavý odkaz:
http://www.odpovedi.cz/…eceni-dekuji
@Amber_1977
hmmm, to je zajimave.. cisteni pracky octem znam, machani v octove vode take, ale octova praci lazen je pro me novinka.
@smotlaska V podstatě potvrzuje to, k čemu jste tady někdy před šesti sty stránek došly, a dává vysvětlení.. Podle mě, když funguje ocet (jde o kyselé prostředí), musí fungovat stejným způsobem i kyselina citrónová - zkusím někde dohledat sílu, resp. Ph, abych věděla, jak si množstevně stojí oproti octu.. ![]()
@Amber_1977 no to mas rozhodne pravdu. to uz je fuk, jestli ocet nebo kys. citronova. musim to nekdy zkusit.
Mravenci
Když vám do bytu vlezou mravenci, není lehké se jich zbavit. Většinou na ně nezabírají žádné chemické postřiky nebo prášky, a když ano, tak jen dočasně, po chvíli se objeví znovu. „Mravenci se shlukují ve skupinkách podél oken, dveří, pod fasádou a postupně se snaží migrovat až do domu. Tam se vyskytují poblíž topení, stoupaček a parapetů, dokonce se dovnitř dostávají i digestoří“, říká Hanuš Wágner z Hygienické a technické správy objektů.
Jak na ně?
Věděli jste, že mravenci nesnášejí vůni hřebíčku, badyánu nebo skořice? Jestliže koření nasypete na jejich oblíbená místa, odtáhnou pryč a zpátky se už nevrátí. Vám přitom v bytě zůstane krásná vánoční vůně. Stejné účinky má i pepř, sůl nebo pálivá paprika nasypaná do mravenčích cestiček. Na škodu nebude ani to, když budete po dobu mravenčího trápení celý byt vytírat octovou vodou. A ještě jedna protimravenčí rada: jestliže vás navštěvují mravenci, dávejte si pozor na rozsypaný cukr nebo drobečky na podlaze, po tom jsou totiž mravenci přímo posedlí.
Rybenky
Milují vlhkost, a tak je jejich útočištěm koupelna a záchod, a to i přes veškerou čistotu. Svým pohybem připomínají plovoucí rybičky a věřte, že jsou neskutečně rychlé.
Jak na ně?
Co rybenky opravdu nesnášejí, jsou určité vůně! Provoňte si koupelnu i záchod vanilkou, levandulí či citrusy. A máte po problému! Výborné jsou k tomu esenciální olejíčky, kdy stačí pár kapek na vatičku a v místnosti pak nechat vůni uvolňovat. Po pár dnech nebude po rybenkách ani stopy.
Moli
Ať už mouční nebo šatní, je úplně jedno, jaký druh molů se u vás doma uhnízdil, žádný z nich není důvodem k radosti. Nejprve o těch moučných. Přinesete si je většinou domů s nákupem. Proto se vyplatí už v obchodě všechno důkladně prohlédnout. Zdržují se hlavně v mouce, strouhance, krupici a všem sypkém, dále v čokoládě, rýži, objevit je můžete i v sušených plodech – v ořechách, ovoci nebo v houbách.
Jak je to s napadenými potravinami, nám vysvětlil RnDr. Jan Votýpka z přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. „V potravinách napadených moly najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii."
Zachovejte se tedy nekompromisně a při prvním náznaku jejich výskytu je vyhubte, jinak vezmou vaši spižírnu útokem.
Jak na ně?
Nesnášejí vůni bobkového listu. Stačí pár kousků rozmístit do regálu nebo do skříněk, a máte od nich pokoj. Na ty šatní platí zase levandule, nejlepší je čerstvá. Svažte z ní kytičku a zavěste do skříně. Kdo tuto možnost nemá, vezme zavděk i sušenými kvítky.
Mouchy
Je jich všude plno, kladou vajíčka, kde je napadne, nepříjemně vám v noci bzučí v pokoji…ale víte, že je odpuzuje třeba obyčejná pažitka?
Jak na ně
Stačí dát na okno květináč s pažitkou, a máte klid. Jindy můžete v bytě zapálit citrusové vonné olejíčky nebo svíčky s vůní citrusů. Po takovém aroma mouchy zrovna neprahnou. Další možnosti naleznete v článku 5 tipů, jak se doma zbavit much.
Octomilky
Vinné mušky neboli octomilky jsou maličké hnědočervené potvůrky, které přitahuje všechno, co je nakyslé nebo nahnilé, a tam snáší vajíčka. Pokud nezasáhnete včas, máte jich během pár dnů doma celou armádu.
Jak na ně?
Na kuchyňskou linku postavte misku s octem. Mušky se na něj nalákají a utopí se. Nesnášejí vůni hřebíčku, tak jim ho po bytě pěkně naservírujte. Osvědčená je i takováto past: do igelitového sáčku dejte kousek přezrálého banánu, pevně ho uzavřete a nadělejte do něj nůžkami z manikúry malé dírky. Octomilky do něj vletí, ale ven cestu nenajdou. Poletují-li vám mušky kolem květináče, pak do hlíny zapíchněte stroužek česneku. Za pár hodin už květinu obtěžovat nebudou.
@Amber_1977 díky za cenné rady
Zkusím tak zlikvidovat rybenky. Bohužel u těch molů mi bobkový list nezabral.
@Vichrice píše:
@Amber_1977 díky za cenné radyZkusím tak zlikvidovat rybenky. Bohužel u těch molů mi bobkový list nezabral.
Možná potřebují čerstvý
Na rybenky se taky těším ![]()
@Vichrice píše:
@Amber_1977 díky za cenné radyZkusím tak zlikvidovat rybenky. Bohužel u těch molů mi bobkový list nezabral.
Možná potřebují čerstvý
Na rybenky se taky těším ![]()
Zapáchající prádlo
moje zkušensot: poslední dobou mi zapáchá vyprané prádlo; začala jsem používat mýdlový sliz + ocet, eko prostředky, ale prvně to začalo pracím gelem z DM. Četla jsem teď článek, co tu hodila Amber (díky
). Zatuchlost jsem dávala za vinu tomu, že máme poměrně vlhký byt a s malým dítkem peru často.
Jen na zkoušku jsem ale teď zkusila jedno prádlo vyprat v Persilu a světe div se, nesmrdí to.
![]()
Tak teď nevím, zkusím tu octovou lázeň a uvidím, ale ten Persil mi rozum nebere. ![]()
@amálkaa Z toho vyvozuji, že se asi tedy někde v pračce usazují zbytky mýdla, které tam pak žluknou a zapáchají ![]()