Elektrické obojky pro psy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
LN
15521
2.8.13 14:44

Ano, ale zkopat psa kanadou většina považuje za ubližování psovi, zatímco to, že si koupí takovou někaou „výcvikovou pomůcku“ může být pouze o nevědomosti či lhostejnosti řešit věci jinak.

Výchova a výcvik není rozdílná věc. Vždy je to o přístupu páníčka ke psovi, o společném souznění, společném prožívání a učení se jeden od druhého.
Je spousta metod, jak dosáhnout příjemného spolužití se psím společníkem. Někdo bohužel psa láme, mlátí, nechává do něj dávat rány či ostnáč na krk a říká tomu „výcvik“ - nebo výchova?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
2.8.13 14:59

@LN výchova psa začíná už od úplného štěňátka, zahrnuje krmení, socializaci a běžné každodenní činnosti, ale výcvik většinou psa připravuje k dalším účelǔm ať už do sportu, nebo do služby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
2.8.13 15:45

Takže se dá říct, že vy berete v úvahu jen služební výcvik?
My dvě si rozumět nebudeme, dle mého by každý měl k psovi přistupovat už od mala a ve všech situacích tak, aby splňoval naše požadavky.
A ze všeho nejdůležitější je vazba na páníčka. To, aby než pes něco bude chtít dělat, se nejdříve zeptal (třeba jen pohledem) svého pána, zda smí, zda je to tak správně. Díky správnému výcviku a vztahu se psem dokážete to, že pes například při setkání se zvěří bude nejdříve čekat, až vy mu dáte pokyn. Nemusíte pak řešit, JAK ho zastavíte, když uteče…
90 % lidí navíc stačí, že pes chodí vykonávat pořebu ven, sedne, lehne, zůstane a přijde na přivolání, případně nejedná „agresivně“.
Ať už se jedná o výchovu, či výcvik, VŽDY existuje řešení, jak se psem jednat slušně, bezbolestně a přátelsky.
Kdybyste si nastudovala a hlavně vyzkoušela, jak se se psem učit pozitivním posilováním (to neznamená na pamlsky), pochopila byste, že to, co zastáváte, k ničemu nevede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
2.8.13 16:05

@LN služební, lovecký, sport… O to nejde, jen sem vám chtěla vysvětlit rozdíl mezi výcvikem a výchovou ;) prošlo mi rukama několik problémových psů, ani u jednoho se elektrika ani ostnáč nepoužili, obojí totiž používáme na korekci nikoliv jako trest, ale to už sem psala na začátku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.8.13 16:45

@LN
Každá pomůcka se dá zneužít, i třeba vodítko, na kterém se dá velkmi surově vyvěsit pes :-(.
Pokud EO někdo používat umí a nepoužívá to na každou kravinu, tak nic proti nim.
Je to stejné, jako koně za el. ohradníkem - je menší zlo, když se občas dotknou, než kdyby se dostali na silnici.
To samé je třeba u psa, který loví zvěř - lépe, když při nácviku dostane přiměřený el. impuls, než když ho někdo zastřelí nebo stráví zbytek života na vodítku…
Jako u všeho, je potřeba to správně použít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
2.8.13 16:59

@Lucie_Sx Já tomu rozumím, ale i když si představím, že elektrika se bude používat na to, když pes utíká, tj. je v potencionálně větším nebezpečí, než mu může způsobit rána EO, tak s tím nechci a nemůžu souhlasit.
Já mám třeba AST a věřím tomu, že když bude chtít, tak ani EO ji nezastaví.
Je to pro mě výcvik, který vím, že se praktikuje, ale já s ním nesouhlasím, protože teď vím, že to jde řešit jinak a tak, aby to fungovalo.

Co se týče funkčnosti samotného EO, tak v to také pochybuju. Je to asi jako ohlávka - nenaučí psa netahat, naučí psa netahat, když má na hlavě ohlávku a věřte, že pes to moc dobře pozná.
U EO dost lidí skončí u největší výbojů, právě proto, že pes si prostě zvykne, nebere na nějakou ránu zřetel atd.
Viděla jsem několik případů, kdy se EO používal a věřte, že nikdy to nebylo něco, s čím bych souhlasila. Například pes si hrál s naší fenou, páníček toho psa souhlasil, pak se rozhodl jít. Jednou velmi potichu zavolal, pes běžel, ale ještě se zastavil a otočil se na naší fenu a najednou se zkácel k zemi a to doslova. A ještě u toho kňučel bolestí. To je ta zmiňovaná „korekce“?
Já raději budu psa učit, že to, co udělá je správně, udělá to radost mně, pohrajeme si, odměníme se třeba i jinak a ne, že když něco neudělá, bude ho to bolet nebo přijde prostě trest.

Napadá mě takové srovnání - nevodím dítě na vodítku/kšírách, i když by to jistě zabránilo tomu, že může vběhnout pod auto, raději ho naučím, že do silnice zkrátka nemůže. Nekoupím dítěti ochrannou helmičku, protože ho raději naučím, že musí dávat pozor…
Jde o to, co psa naučíme, ne o to, jak ho potrestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
2.8.13 17:20

@LN předpokládám, že jako maminka ročního dítěte ste natolik chytrá, aby vám bylo jasné, že to asi ona zmiňovaná korekce není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
2.8.13 17:31

@K9Girl nu nenapadá mě jiný případ, kdy pes sám o sobě může být ohrožen, kromě toho, že neposlechne na přivolání (což ovšem znamená, že jste necvičili až tak správně) a i v tomto případě, jak jsem již zmiňovala, věřím tomu, že pes, pokud chce, tak nějaký výboj ho nezastaví

Myslím, že víc to netřeba rozebírat, alespoň já se od toho oprostím, jelikož jsem zastánce naprosto odlišné komunikace se psem, než jste vy ostatní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.8.13 20:47
@LN píše:
To je ta zmiňovaná „korekce“?

Ne, to je to mnou zmiňované nesprávné použití.

@LN píše:
věřím tomu, že pes, pokud chce, tak nějaký výboj ho nezastaví

No a na tom je vidět, že neznáš správnou metodiku práce s EO, protože o zvyšování impulsů až na max to fakt není, takhle se to nedělá.

@LN píše:
Myslím, že víc to netřeba rozebírat, alespoň já se od toho oprostím, jelikož jsem zastánce naprosto odlišné komunikace se psem, než jste vy ostatní…

Já jsem taky zastánce jiných metod, přesto respektuju i ty ostatní, pokud se dělají správně a není to týrání. Což ani EO není (když se dělá správně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
5.8.13 11:31

Jako vždycky. Nejvíce EVO kritizují ti, kteří to v životě ani nedrželi v ruce a viděli jen někoho, kdo s tím blbě zachází.

Já zase viděla psa, který udělal kotrmelec ve vzduchu, protože mu při útěku majitel zašlápl stopovačku - z toho mám usuzovat, že celá tato metoda je špatná?

Viděla jsem psa, který tahal tak, že se dusil o svůj kožený obojek. Z toho bych asi měla usoudit, že obojky jsou mučící nástroje.

Viděla jsem psa, který byl bit vodítkem - zakažme vodítka!!

Každá pomůcka se dá zneužít, zákazem se fakt nic nevyřeší. EVO se dá použít i jako pozitivní motivace, stejně jako ten klikr - vibrační impulz klidně může být kliknutí.

A osobně mi přijde lepší SPRÁVNĚ použít EVO dvakrát třikrát, než psa - lovce dva roky tahat na stopovačce jako idiot jen proto, že mi EVO přijde neetický, ačkoliv ani nevím, jak se s tím pracuje :lol:

Jinak, s EVO jsem pracovala na třech psech - dominantní fena, přecitlivělý submisivní pes a pes s traumatem s poruchami chování. Ani na jednom to nezanechalo negativní následky, jediný následek, který si odnesli, byla oprava nežádoucího chování. Každý nosil EVO asi tři dny, impulz byl využit maximálně 5× za tu dobu, chování bylo odbouráno a je do teď. Vše pro psa bylo absolutně srozumitelné a jasné a proto se doba zkrátila na minimum - protože i na dálku jsem mohla reagovat okamžitě, maximálně jsem mohla využít reflexní oblouk, se psy jsem mohla jednat tak, jak je potřeba - ihned, jasně, stejně, prostě pro psa srozumitelně.
Jiné metody jsem zkoušela, ale kvůli tomu, abych se cítila morálně na výši, nebudu dalších několik měsíců či let omezovat sebe i psa vodítkem, nervozitou z procházek ani desítkami různých metod.
Třeba ti útěkáři. Já bych použila EVO a problém vyřešila za týden, odpůrci ať si vláčí dva roky psa na stopovačce. :roll:

Ještě dodávám, že moji psi v životě při použití EVO ani nekníkli, natož aby nějakými záškuby projevovali bolest, jak je tu popisováno. Používala jsem pouze slabý impulz a to k okamžitému přerušení nežádoucí činnosti, aby se pes probral z „tranzu“ a začal mě vnímat, protože zavolání, písknutí apod. měli psi zažitý a ve chvílích nežádoucího chování nevnímali. Je to to samé, jako když vedla psa hodím svazek klíčů, aby se lekl a začal vnímat svět kolem sebe, nejen lejno, které zrovna nadšeně požírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
5.8.13 12:52

@Fjodorka To je prostě zcela obrácený způsob výcviku, než já uznávám. My psovi nejdříve vysvětlíme, jak se chovat má, naučíme ho to a poté můžeme „trestat“ nežádoucí chování. Zatímco vy učíte tím, že trestáte…
Srovnání s vodítkem atd. není korektní. Po dítěti taky budete chtít u silnice, aby vám dalo ruku - a neznamená to totéž, jako když mu na krk dáte obojek, byť i ruka může ublížit.
Pokud budete používat ryze vibrační obojek či režim zvuku, tak fajn. Ale vy používáte el. výboj a to je prostě zásah proudem.

Pokud mně je vyčítáno, že jsem nepoužila el. výboj na psa, tudíž o tom nic nevím, zajímalo by mě, zda vy jste zkusili jiné metody, tedy výcvik psa pomocí pozitivního posilování. Které opravdu není o tom, že na psa zavoláte, zapískáte a on nereaguje…k tomu byste se díky tomuto výcviku totiž NIKDY nedostali!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
5.8.13 13:04

@LN nikdo vám nic nevyčítá, spíš se zdá, že vy každému kdo použije EO vyčítáte, že psa trestá a odmítáte připustit, že o trest nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
5.8.13 13:26

No odměna to bude těžko. Já vás taky praštím elektrikou a uvidíme, jak si to vysvětlíte…
Pro psa je to způsob trestu - odběhl si daleko? Přijde trest. Nechceš zastavit? Přijde trest. Samozřejmě to lze použít pouze za nějakých okolností, které jsou pro vás přijatelné. Já tvrdím, že to psovi způsobí bolest a není to etické. A je jedno, jesti se to použije jednou za měsíc nebo denně, jestli pro výcvik či korekci…
A podsouvání mi toho, že škubnu za vodítko, až si pes div nezlomí vaz apod. je mimo, samozřejmě nesouhlasím ani s těmito praktikami. Nicméně ty teď tady neřešíme, téma je používání EO.
Pokud je to, jak píšete, tak by jako upozornění jistě stačila jen ta vibrace, či zvuk, ale vy používáte el. výboj! Není to tedy o tom, že psa zastavíte pouze něčím jemu ne tak známým jako zavolání. Je to o tom, že si zvolíte elektrický výboj!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
5.8.13 13:45

@LN já si zase stojím za tím, že při správném použití to není o bolesti, stresu a trestu pro psa… Obojek mám vyzkoušeno na vlastní kůži, takže vím co do psa pouštím, stejně jako sem si na vlastní kůži vyzkoušela ostnáč abych zjistila, že to není taková hrůza jak si spousta lidí myslí… Možná kdyby si to zkusil každý zjistil by, že to není tak černé jak se zdá… Ale to už by musel člověk chtít se v oblasti výcviku trochu vzdělat a poznat nejrůznější metody používané i mistry světa ve sportu… Pokud se o to člověk zajímat nechce a nic o tom neví, tak pak by neměl na danou věc házet špínu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
5.8.13 14:06

@K9Girl Asi proto, že je to tak super, tak to FCI zakázala, že.
Možná, že bych v týrání psa našla nějaký požitek, ale zkoušet to teda nehodlám. Stejně jako nebudu týrat svoje dítě, abych si to prostě vyzkoušela a nesoudila bez praxe lidi, kteří to dělaji. Takový úhled pohledu mám já.

Víte, vy toho psa naučíte to, co chcete, ale při stresu, strachu… Vemte si, že budete učit dítě jezdit na kole. Chcete, aby jelo na čáře a pěkně rovně a zastavilo až na konci. Dítě nasedne, ale jezdit neumí, jak se to dělá? Jak jet rovně? Co se po něm vlastně chce? Vysvětlíte mu to po svém - jakmile sjede, dostane ránu, jakmile šlápne nohou na zem, dostane ránu. Co myslíte? Naučí se dítě jezdit na kole? Ale jistě, že se naučí. Lepší, než dostávat ránu. Nemusí bolet, ale je nepříjemná. Bude mít z toho naučení se radost? Ani omylem! Bude mít radost z toho, že už nepřichází rána. A pokud nebude dostatečně silné, složí se, zhroutí, vzdá se…

Myslím, že tuhle diskuzi nemusíme dál a dál zasycovat příspěvky. Je na každém zda na to žaludek má nebo ne. Ten, kdo o elektrice uvažuje, přikloní se zcela jistě na vaši stranu. Kdo sdílí můj názor, možná si ani tyhle příspěvky nepřečte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný