Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já zase slyšela, že těhotenství léči endošku. Ale je dost pravděpodobné, že se po nějakém čase (měsíce, léta…
) může znovu objevit. No jsou i případy, že už se neobjeví. No je to nemoc, kterou moc probádanou ještě nemají, takže je hodně kolem toho nejisté…spíš se zase vrátí, bohužel ![]()
Mickis, to víš, že si pamatuju…takový zázrak se nezapomíná
![]()
Romči u mě v Caru chtěli spermiogram nejvíce 3 měsíce starý,ale jelikož ho měl manžel udělaný před rokem tak na něj musel jít znovu,ale asi to mají všechny Cary jiné.Já sem měla dlouhý protokol.Měsíc sem brala antikoncepci a pak sem si začala píchat injekce,ty sem si píchala necelý měsíc.Pak sem šla na odběr vajíček,který se provádí bud v krátké celkové narkoze nebo kdy seš umrtvená jen od pasu dolů.Když bys chtěla prodlouženou kutlivaci tak by embryjka do tebe dávaly za pět dnů jinak se normálně dávají po dvou dnech.Já sem v prosinci začala brát prášky,v lednu si píchat injekce a v únoru sem už byla těhotná.Ale každá žena má ten protokol jiný,někdo má víc injekcí a někdo mín.Ale určitě to všechno stojí za to,když se to povede.Já sem sebou měla všechny papíry co sem měla.Zprávu z nemocnice,spermiogram a doporučení od své gynekoložky.
To jsem ráda Liandi
.čekáme asi nejspíš taky chlapečka
.občas nakukuju do diskuse IVF listopad,tam je zase Martina,co byla taky s námi.v květnu ji čeká druhý pokus ![]()
A v CARu dělají hormonální profil?Nebo jak pak dávají dohromady ten protokol? Opět se omlouvám za připitomělou otázku ![]()
Taky jsem měla dlouhý protokol. První radě si vyber nějaký CAR a na první konzultační schůzce Vám vysvětlí možnosti. U endošky většinou volí dlouhý protokol (trvá to celé dýl, jak píše JanaV). Žeprý je na to vhodnější, no spousta doktorů už si ani to nemyslí…prostě si myslím, že to je nemoc, u které člověk nikdy nic neví najisto ![]()
Už si to přesně nepamatuju, ale vím, že to začalo tím, že mi píchli injekci, která utlumila činnost vaječníku, navodila „umělý přechod“ … a pak myslím za 2 týdny jsem šla na kontrolní ultrazvuk - sledují sliznici v děloze - a když bylo vše ok (nízká sliznice), tak mi předepsali injekce… buď si je budeš píchat sama nebo někam chodit. Buď se píchají do bříška nebo do stehna, do zadku.. do svalu. Buď jsou to klasické injekce nebo takové ty pera (jako inzulínky). A pak po pár dnech píchaní (stimulace) jdeš zase na kontrolní ultrazvuk a podle toho, jak zareagovali tvé vaječníky, tak Ti řeknou, jak dlouho ještě budeš stimulovat a kdy bude odběr foliků.
Jinak tomu všemu také předchází žádost na pojišťovnu, které trvá měsíc, než Ti schváli příspěvek - to zařizuje CAR.
Přesně tak, veškeré vyšetření Ti udělají v CAR - hormonální profil, spermiogram - ten nám dělali hned na první informační schůzce, abychom tam nemuseli kvůli tomu speciálně jet..máme to kousek. Jinak teď si vzpomínám, že na ten hormonální profil mi dali žádanku k mému obvoďákovi, tam jsem si zašla, vzal mi krev a pak s výsledky jsem šla na druhou schůzku do CAR - no na něco mi brali krev i v CAR.. myslím, že ten hormonální profil se dělá v nějakou dobu cyklu a abych tam nemusela kvůli tomu jet, tak mi dali tu žádanku pro obvoďáka…
Tak jak to tak čtu, tak se to vše docela časově táhne, že?
Kdybych se rozhodla pro IVF, tak je asi nejlepší doba začít to řešit. Jsem učitelka a tak mě za chvíli čekají prázdniny, takže by byl asi na vše čas.
Za jak dlouho od 1.návštěvy jste začali stimulovat apod.?
Přesně tak, pocit máš správný… táhne se to… A nedejbože, když se tam něco objeví, co tam nemá být (například se vytvoří cysta), tak se pak čeká, až se ten problém vyřeší… no může jít vše hladce…pak to trvá tak měsíc / dva.. no rozhodně se objednejte na tu konzultační schůzku, za to nic nedáte…
No já teď stejně musím čekat na první MS po laparce a ta vůbec nevím kdy přijde, před operaci jsem měla dominantní folikul jeden a to 21mm (praskají mi většinou až při velikosti 30mm)…tak nevím jestli ovu vůbec proběhla…
Na kontrole půl roku po porodu mě dr. řekl, že už se mi zase dělá. Takže těhotenství to jen na chvíli zastavilo. Takže beru HA alespoň půl roku vkuse (nebo jak vydržím), prostě aby bylo co nejméně menzes. Je to boj HA mě dost ovlivňuje (a ne v dobrém) a stojí to prachy
.
ahoj ja jsem také po operaci endometriozy IV.stupně a chystám se poprvé do CAR..u sveho gyn.jsem v umělém přechodu ale jelikož mi toho moc konkretniho nerekl jdu rovnou do CAR.tam uz mají zkušenosti ..doufam:Da myslím si že i kdyz se ti po porodu vrati endometrioza- je duležite ze to miminko vubec mas..kdybys to oddálila treba uz by miminko ani byt nemohlo… ![]()
Ano je to tak. Bylo to štěstí v neštěstí. To zrovna našli tchýni rakovinu, ale bylo pozdě. Umřela do 3měsíců, lekla jsem se a to mě donutilo zajít k dr. a už to jelo. Ze dne na den buď a nebo.
to ano nikdy nevíš co se stane..mam otázku brala jste nektera orgametril..?mam po nem strasne chute k jidlu a přibíram jsem z toho neštastna:(
Zdárek, tak já sem jdu vlézt taky, vždycky, když vidím něco s názvem endometrioza, jdu tam hned nakukovat
. Já mám momentálně před 2. IVF, tak jsem zvědavá. Napoprvé jsem měla krátký, teď budu mít dlouhý protokol, tak doufám, že to klapne…
. A fakt co bude po eventuelním porodu teď vůbec neřeším, hlavně chci bejby… i když ono je rozdíl, jestli člověka obtěžuje endometrioza hlavně proto, že nemůže otěhotnět (můj případ), nebo jestli má pořád šílené bolesti - pak chápu, že se bojí, že se to onemocnění vrátí. Prý je na to dobré těhu a pak dlouho kojit - prostě hormonální útlum, jakmile najede normální cyklus, začne se endo zase rozlézat…