Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj liandi,pamatuješ?byli jsme spolu v diskusi Endometrioza a úspěšné IVF
.myslím že jsme i byly na IVF ve stejnou dobu.
Holky můžu se vás ještě zeptat na IVF, některé tu máte zkušenosti. Co jste museli podstupovat před IVF a za jak dlouho bylo IVF provedeno…nějak si to nedokážu představit…
Romči,záleží na tom jestli budeš mít krátky nebo dlouhý protokol,já měla poprvé krátký.už se přesně nepamatuju,ale myslím že od 2.dne cyklu si pícháš do bříška injekce na stimulaci,a většinou kol.13-14.dne bývá punkce (odběr vajíček).pak záleží jestli budete mít prodlouženou kultivaci nebo ne,ale transfér embrií bývá nejpozději 5tý den od punkce.
A ten protokol je co? Opravdu o tom nic nevím, tak se omlouvám za tuto otázku.
Takže příjdete do CARu a další cyklus se stimuluje?
Protokol je prostě stimulační plán,je to jen kus papíru kam ti dr.zapisuje kdy máš píchat,kdy bude punkce,atd.to já nevím jestli tě hned při první návštěvě pošlou na IVF,ale myslím že asi jo,protože stimulaci clostíkem už máš za sebou…oni většinou totiž před IVF zkouší ještě tohle.a spermiogram příteli dělali?jestli ne tak počítejte že vám ho udělají tam.
Děkuji za vysvětlení ![]()
Na spermiu jsme byli v lednu, ale nevím jestli nebudou chtít kontrolní. Spermijek máme hodně, jsou rychlé, ale vyšla nám horší morfologie…
Nemáš zač
.já myslím že pokud máte spermio za sebou,tak by měl stačit jen ten výsledkek z toho,my taky chodili všude s tím jedním papírem
.každopádně si to vemte sebou do CARu,vem třeba i propouštěcí zprávu z nemocnice,dost to pomůže,aspoň doktor ví co si kde přesně měla a tak.
Můžu se spíš ze zvědavosti zeptat? Tvrdí se, že těhotenství endometriozu „vyléčí“. Je to pravda, že se potom neobjevuje?
Děkuji za odpověď?
Vím, že je to mimo mísu, ale já se v létě budu vdávat těhotná a nikdy jsem to ani jinak nechtěla. Takže souhlasím s tím, že se svatba s miminkem v bříšku určitě dá užít …
roomci píše:
Kdybych věděla, že mám v bříšku miminko, svatbu bych si užila mnohem více…Jinak děkuji za další informace!
Lianda píše:
Ahoj, taky přidám svou vlastní zkušenost… léta jsem brala antikoncepci a po vysazení jsme se snažili cca rok a bez výsledku. Jediné, co jsem podnikala bylo, že jsem si dělala ovulační testíky, dle nich ovulace probíhala docela pravidelně (měla jsem ovšem hodně krátký cyklus, cca 21 dní). Pak jsem začala postupně mít větší a větší bolesti, až jsem v podstatě přesně rok po vysazení HA zjistila, že mám endometriozu a to docela pokročilou. Operačně by se celá odstranit nedala a spíš by mi operace uškodila než pomohla, tak jsme šli na IVF a prvý pokus úspěšnýO možnosti IVF jsem původně ani nevěděla, přivedli mě k němu až problémy spojené s operací endometriozy, můj gynekolog se mi na začátku o IVF ani nezmínil
Proto jsem ráda, že jsme se nakonec rozhodli, že operaci nepodstoupím a půjdeme do IVF. U endošky je blbé, že čas hraje proti nám…rozrůstá se každým cyklem. Ale rozhodně není pravda, že žena s endometriozou nemůže otěhotnět přirozene - stáva se to a to docela často, ale osobně bych na to nespoléhala. Já „hlasuji“ pro IVF
Moc děkuji. Ještě počkám co mi v pátek řekne můj Dr. Jdu na vyndavání stehů po laparce, tak se na všem domluvíme. On mě i operoval, takže bude dobře vědět jak na tom vlastně jsem.
Ach jo…už jsem z toho všeho strašně unavená…každou MS jsem ořvala, hlavně tu poslední před laparkou…měřila jsem si BT a když jsem čekala MS, tak BT neklesla…tak jsem se zaradovala…ale ta mrcha přišla bez varovného poklesu BT…byla jsem totálně na dně…teď se pomalu sbírám z toho nálezu po laparce a pomalu se připravuji na IVF.Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna já budu mít takové problémy, když jsem vždy byla naprosto zdravá…
Avm3-mě říkali že nevyléčí,jen ji utlumí těhotenské hormony,a hlavně to že nemáš menstruaci,může se pak zmírnit,ale u někoho nastoupí po porodu v plné síle…
Avm: endometriozu lze „vyléčit“ tím, že se zablokuje cyklus…nesmí se krvácet, každou MS se endometrioza jen posiluje. Takže když dojde k těhu nedochází k menstruaci a tím se eliminuje endometrioza.
Roomci,věř mi že tohle by nenapadlo nikdy žádnou z nás
.bohužel,člověk míní,život mění…
Děkuji za odpovědi, co jsem četla na stránkách o endometroze a co mi říkala ta známá, tak jsem to pochopila tak, že se po porodu už většinou neobjevuje …
takže je to stejně na celý život …
roomci píše:
Avm: endometriozu lze „vyléčit“ tím, že se zablokuje cyklus…nesmí se krvácet, každou MS se endometrioza jen posiluje. Takže když dojde k těhu nedochází k menstruaci a tím se eliminuje endometrioza.
avm3 přesně tak,na celý život,proto jsou prý z ní doktoři tak na nervy ![]()
Přesně tak…člověk míní, ale příroda mění…
Jo jo s endo je to na celý život, teda pokud vám neodeberou vaječníky apod. …tím se zablokuje také cyklus…ale jelikož chceme mimi, tak toto nechci.navíc když je mám v pořádku.