Epidural a vaše zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
231
25.7.11 17:55

Já rodila 8.7., epidural zabral ihned a bolesti jsem necítila vůbec žádné. Nemůžu si to vynachválit, až na nepravidelné kontrakce před zavedením to byl bezbolestný porod. Měla jsem ho zavedený 10 hodin, jen jsem necitila moc nohy a nemohla jít na zachod, ale pro malou to byla poslední šance se dostat ven přirozenou cestou, jinak bych šla na císaře, do kapacky mi přidali něco na urychlení kontrakci a na konec šla vaxem. Naštěstí jsem cítila slabý tlak na konečník a věděla kdy tlačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
25.7.11 17:58

u mě neměl vůbec žádný efekt. Jako jediný následek se uvádí možné bolesti hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
296
25.7.11 18:01

Já epidurál měla a nemohu si vynachválit, stejně tak další 2 moje kamarádky, všechny jsme rodily nedávno. Je to obrovská úleva od bolesti a navíc mě hodně urychlil porod. S epidurálem se může do sprchy, na WC, na míč…Obava,že to špatně píchnout a skončíš na vozíku je neopodstatněná. Píchání epidurálu nebolí, protože místo vpichu nejdřív lokálně umrtví. Spíš doporučuji zjistit zda v porodnici, kde chceš rodit běžně epidurál píchají. Ve spoustě porodnic se jim moc nechce a svádí to na spoustu různých věcí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3622
25.7.11 18:15

taky o tom premyslim ale spis mam uz od zacatku jasno ze epidural nechci..nemam zkusennosti ale podle kamaradek a segry vim ze kontrakce sice boli ale tlaceni uz je uleva a rychle se n bolest zapomene..ja se bojim epiduralu spis ne kvuli sobe ale kvuli miminku..bala bych se ze neucitim kontrakce..porod se muze po epi dost prodlouzit a nebo taky epi nezabere vubec a nebo jen na malou chvilku..za to mi to fakt nestoji..pak se tahaj deti klestema nebo vakuem ..to teda radsi neco vydrzim nez tohle…
radim kouknout na dokument Orgasmicky porod … ja sice nejsem nejakej exot o je pro porody doma a podobny ale v tom dokumentu se zminujou i o epiduralu a oxitocinu a to stoji za shlednuti..
napr tam rikaji o epiduralu toto:
porodni cesty jsou jako dalnice..kdyz si umrtvis nohy a jdes po dalnici tak sice svaly a vse funguje ale ty nic nesitis a to samy je i u porodu..kdyz umrtvis porodni cesty tak se proste rodi hur..

je to jen muj nazor ..snad me za nej nikdo nesezere..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
591
25.7.11 18:19

Ahojky, no já jsem za epidurál děkovala bohu. Dali mi ho po 6 hodinách plných kontrakcí a úžasně mi pomohl…mohla jsem si aspoň odpočinout a nabrat dech na finální fázi. Každopádně mi i hodně pomohl, protože jsem se po něm do 1 hodiny úplně otevřela a mohlo se jít na věc. Jediné, co bylo trošičku nepříjemné, že jsem asi půlroku po při určitých pohybech cítila místo vpichu, ale jen maličko. Takže já mohu doporučit, ale samozřejmě je důležité, jak se to píchne a kdy přesně. a to u mě odhadli úplně na jedničku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
25.7.11 18:24

Já mám termín porodu za 10 dní. Nejprve jsem byla pevně rozhodnutá, že do epidurálu nejdu, že to vydržela spousta ostatních, tak to také vydržím.
Mám ale těhotenskou cukrovku, takže malý se musí narodit nejpozději v den termínu, nesmím ho přenášet a jelikož moje mamka mě i bráchu přenášela, tak budou malého nejspíš vyvolávat. No a u vyvolávaných porodů není vše připraveno tak, jak by bylo u samovolného porodu a staniční sestra z porodního sálu nám na kurzu říkala, že v takových případech bývá porod delší a epi by doporučovala, protože je to dost vyčerpávající a na konci, kdy je potřeba tlačit už na to nejsou síly, kdežto s epidurálem ten začátek může maminka dost odpočívat a potom na konci dobře spolupracuje.
Tak jsem se ptala, jestli dr. při prohlídce řekne, zda je nález takový, že epi doporučuje nebo řekne, že není potřeba a půjde to bez něj a prý doporučí, takže dám v tu chvíli na radu odborníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
25.7.11 18:28

Že by se po epidurálu nesmělo 24 hodin ani hnout? Tak to vážně slyším poprvé, já musela s pomocí naběhnout do sprchy 2 hodiny po porodu a pak lítala kolem malého.

Moje zkušenost - při neotvírání se a už šílených kontrakcích jsem si ho nechala píchnout.Aplikace naprosto v pohodě, žádná bolest, nic jsem necítila.Po ěm přišla ohromná úleva, kterou jsem fakt potřebovala.Bohužel jen na hodinu, pak přišel primář, řekl mi, že mi zeslábly kontrakce, epi vysadil a pustil oxytocin…Takže zbytek jsem si stejnak užila.
Při šití mi ho pustili znova, to už ale nezabral, cítil jsem každý steh.
Druhý den naprosto v pohodě, žádné „následky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
25.7.11 18:35

Mimochodem, moc bych nepřemýšlela o dám/nedám - ono uvidíš stejnak podle situace.Já jela do porodnice s tím, že nedám, ovšem když už má 5 hodin celkem brutální bolesti a doktor ti řekne, že ses vůbec neotevřela, takže to bude ještě nadlouho, tak se chytáš i stébla (epi) :lol:
A neslyšela jsem teda o nikom, kdo by skončil na vozíku :-) Na tlačení ti ho pak včas vysaděj, takže se neboj, že bys necítila tlačící kontrakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
25.7.11 18:36

Ahojky,
tak já jsem epidurál měla.ALe občas si říkám, že mi asi ani nepíchli. :nevim: Bolest ( jako tý injekce) jsem necítila žádnou a úlevu taky ne. :cry:
Porodila jsem v 19:16, skoro 2 hoďky mě zašívali a pak mě hnali do sprchy a trochu chodit.

• Citovat
  • Upravit
591
25.7.11 18:41
elchirk píše:
Já mám termín porodu za 10 dní. Nejprve jsem byla pevně rozhodnutá, že do epidurálu nejdu, že to vydržela spousta ostatních, tak to také vydržím.
Mám ale těhotenskou cukrovku, takže malý se musí narodit nejpozději v den termínu, nesmím ho přenášet a jelikož moje mamka mě i bráchu přenášela, tak budou malého nejspíš vyvolávat. No a u vyvolávaných porodů není vše připraveno tak, jak by bylo u samovolného porodu a staniční sestra z porodního sálu nám na kurzu říkala, že v takových případech bývá porod delší a epi by doporučovala, protože je to dost vyčerpávající a na konci, kdy je potřeba tlačit už na to nejsou síly, kdežto s epidurálem ten začátek může maminka dost odpočívat a potom na konci dobře spolupracuje.
Tak jsem se ptala, jestli dr. při prohlídce řekne, zda je nález takový, že epi doporučuje nebo řekne, že není potřeba a půjde to bez něj a prý doporučí, takže dám v tu chvíli na radu odborníka.

JJ, to byl přesně můj případ…Porod byl akutní, protože malé špatně bilo srdíčko. Od 8 hodin od rána jsem nemohla ani jíst ani pít, pro případ, že by se muselo přejít na císařský řez. Kontrakce byly vyvolávány oxitocinem a bylo to opravdu vyčerpávající. Malá se narodila v 22:51. No byl to záhul a upřímně už nikdy víc. (jsem 9 měsíců po porodu).

Příspěvek upraven 25.07.11 v 18:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
591
25.7.11 18:42

Avda, že se po tom 24hodin nesmíš hýbat, já jsem za 3 hoďky potom už vztávala a začínala chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
663
25.7.11 19:01

Ahoj, zažila jsem obě varianty. První dítě jsem rodila s epidurálem. Druhé bez ( ne, že bych ho nechtěla, ale měla jsem překotný porod - od začátku sebemenších bolestí do narození necelá hodina ( a to měl kluk přes 4kg :mrgreen: -takže mi ho nejen nestihli píchnout, ale ani mě neosprchovali a neměla jsem klystýr.Jestli se bojíš bolesti, tak si ho určitě dej. Kdyby nic, tak ti to pomůže aspoň psychicky :-D .Ne, vážně - bolesti jsem po něm necítila a tlačit jsem mohla normálně. A to, že potom musíš ležet, nebo nesmíš 24 hod chodit je nesmysl. Za dvě hoďky jsem šla do sprchy i na záchod. A to měl ještě syn šŇůru kolem hlavičky, takže mu je ve mně přetahovali a proto jsem byla pořádně sešitá.
A druhý porod rpoběho tak rychle. že jsem to zvládla i bez něj :mrgreen: . Přeju hodně štěstí :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
25.7.11 19:11

Ještě jedna rada PA, co vedla kurz. Kdo má snížený práh bolesti - špatně snáší bolest, při sebemenší bolesti hlavy si bere brufen, … tak určitě EPI doporučuje, protože jinak je maminka z té bolesti tak mimo, že stejně nespolupracuj, tlačí kdy nemá a to pak ve finále často končí císařem a zybtečně, protože s EPI by to maminka zvládla.
Ještě nám říkala, že nejhorší na píchání EPI je, že se musí vydržet asi 15 minut v kočičím hřbetu bez hnutí, než to dr. přichystá a napíchne, takže ani během kontrakcí se nesmí maminka hýbat a musí to prodýchat v kočičím hřbetu bez hnutí.
Ale 2 hodiny po porodu se maminka jde normálně vysprchovat a pokud možno i vyčůrat, aby nemuseli cévkovat a na pokoj potom dostane i miminko a normálně se o něj stará, žádné 24 hodinové ležení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
663
25.7.11 19:18

15 minut to opravdu netrvá. Napíchli mi ho během dvou kontrakcí (měla jsem je asi po mminutě) a potom ni ho dávkovali hadičkou celý zbytek porodu. V době kontrakce počkali, až mě přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
25.7.11 19:20
Štěpána píše:
15 minut to opravdu netrvá. Napíchli mi ho během dvou kontrakcí (měla jsem je asi po mminutě) a potom ni ho dávkovali hadičkou celý zbytek porodu. V době kontrakce počkali, až mě přejde.

Souhlasím, měla jsem to stejné, byla to chvilka.A též při kontrakci počkali, včas jsem jí hlásila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí