Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
Blíží se mi porod, tak se samosebou bojím. I u zubaře jsem vždycky musela mít umrtvení a tak teď se porodu bojím jako čert kříže.
Je mi jasné, že se názory budou asi hodně lišit, ale jaké byly vaše zkušenosti s epiduralem? Jak dlouho působí? Pomohl vám? A jaké jsou možné negativní následky epidurálu?
Děkuji předem za odpovědi.
Ahojky. Tak já mám docela čerstvou zkušenost. Rodila jsem v úterý ![]()
Epidurál jsem si dát nechala, pomohl od bolestí, jenže mi uplně zatavil kontrakce, který jsou samozřejmě potřeba ka narození miminka, takže mi ho museli vypnout a dát oxytocin, aby mi kontrakce zase vyvolal a pak už to šlo jak po másle. Sice to bolelo, fest bolelo, ale alespoň se něco dělo.. Takže já bych do toho už nešla.. Ale pani, co byla semnou na pokoji si to chválila a prý se i rychle otvírala.. asi to na každého působí jnak. Jo a já měla porod vyvolávaný. Při přirozenym je to třeba jiné. Držím palečky, určitě to zvládneš a přeji zdraví tobě i miminku
![]()
Tak já jen hlásím, že u zubaře chci umrtvit i pidivrtání a porod byl úplně v pohodě i bez epidurálu=) Hrozně jsem se bála té aplikace a nakonec fakt vůbec nebyl třeba.
Dvěma kamarádkám třeba vůbec „nezabral“, nebyla žádná úleva, jedné to aspoň zrychlilo otvírání, ta druhá vůbec žádná reakce prostě.
Ahojky, mám porod za měsíc a taky nad ním přemýšlím, ale stejně člověk nic nevymyslí
Budu vycházet ze situace. Mimísek bude asi větší, tak uvidíme, co nám doktorka doporučí a jak se porod bude rozbíhat, protože ke konci ti ho už nikdo nepíchne, tak to budeme řešit pak ![]()
Ahoj, zkušenost nemám osobní. V kurzech nám ho nabídli, ale vysvětlili i nevýhody (možné neotevírání porodních cest, špatnou spolupráci při tlačení, bolest hlavy po porodu…) a hlavně jsem chtěla kojit a po epi bych musela 24hod jen ležet na zádech. A to si neumim představit, stejně tak jako že by pode mně dávali mísu, nemohla bych se osprchovat atd.
ahoj, já měla jeden porod s epidurálem a druhý bez. Za mě musím říct, že mi moc pomohl, ulevilo se mi hodně, kontrakce jsem cítila jen trošku.
Háta_x: Takže po epidurálu si nesmíš dojít 24 hodin ani na záchod?
To jsem nevěděla.
epi jsem měla, do té doby jsem se neotevírala, po zavedení (které mmch bolelo jak čert) jsem se otevřela rychle - cca 6 hodin. Po porodu mě hned nechali osprchovat, pak vyspat cca 4 hodiny a pak mi donesli mrně. Vůbec jsem nemusela ležet, na záchod jsem směla sama, žádné komplikace nebyly, jen mi tu hadičku vytahovali ze zad až po dalších 8hodinách, protože dřív neměli čas.
Já si u zubaře taky nechávám umrtvit úplně všechno, ale porod jsem zvládla bez ničeho. Je to jiný druh bolesti. Epidurál bych si nenechala dát v žádném případě - píchání do páteře - ne, ne.
Já bez epidurálu rodit nesměla. Můžu říct,ž e ulevil od bolestí - ztlumil je a běžně půdobí 1 hodinu. Čím vic se blížila hodina, tím to víc bolelo… pokud je porod delší, připíchne se ještě další dávka. Při porovnání s epi a bez, tak určitě s epi si pamatuju porod jako VELMI POHODOVÝ.
JÁ PO PORODU CHODILA NORMÁLNĚ, NIKDO PO MĚ NECHTĚL ŽÁDNÉ LEŽENÍ. A i do sprchy. Jen jsme měla dát pozor na hadičku, která měla zůstat 24 hod a stejně mi vyjela ven sama dřív a vše bez potíží.
U toho epidurálu je ale šance, že to pokazí a píchnou mi to špatně ne? V páteři je právě mícha, o to mi jde. Jestli se nemůže stát, že bych pak skončila na vozíku.
To bych snad radši přetrpěla tu bolest. Jinak si taky nechávám u zubaře píchat i nejmenší kazík.
Jak já toho zubaře nenávidím.
No, tak dojit si na WC byl po porodu pro me nadlidsky zazitek i bez epi - sice jsem si 2× dosla, ale 2× jsem cestou zpet omdlela… (mela jsem moc nizkej tlak.). Ja strasne chtela cisare, kdyz nic, tak jsem chtela za kazdou aspon epidural, byl se na me protekcne mrknout i ARIsta, ze by to uz pichl, dokud to jeste jde, PA me vsak nejdriv poslala do vany, ze epi az potom, no a potom uz jsem byla otevrena na 9cm, a slova PA - „mam dobrou zpravu - epidural uz se nestihne“, me v tu chvili fakt moc neutesily
… U me to byla celkem rychlovka - od zacatku kontrakci az po porod 3 hodiny (druhej den neuspesynho vyvolavani a nakonec se to samo rozbehlo ten druhej den vecer). Ale i pres kontraindikace a mozne nezadouci ucinky bych do toho priste stejne sla, navic, jsem stejne drobka radeji nechala 24 hod. sestram, jak jsem byla nemozna postarat se i jen sama o sebe
Trvat ty bolesti 12 hodin, asi by bylo po mne ![]()
Veverysek píše:
U toho epidurálu je ale šance, že to pokazí a píchnou mi to špatně ne? V páteři je právě mícha, o to mi jde. Jestli se nemůže stát, že bych pak skončila na vozíku.To bych snad radši přetrpěla tu bolest. Jinak si taky nechávám u zubaře píchat i nejmenší kazík.
Riziko tu samozřejmě je.
Že by ti poškodili míchu ve smyslu hybnosti těla, to nehrozí. Mícha pro tyhle funkce končí cca v půli zad a epi píchají níž. I když rizika tam také jsou, ale obecně řečeno méně závažného charakteru.
Veverysek píše:
U toho epidurálu je ale šance, že to pokazí a píchnou mi to špatně ne? V páteři je právě mícha, o to mi jde. Jestli se nemůže stát, že bych pak skončila na vozíku.To bych snad radši přetrpěla tu bolest. Jinak si taky nechávám u zubaře píchat i nejmenší kazík.