Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Veverysek píše:
Ahoj holky,Blíží se mi porod, tak se samosebou bojím. I u zubaře jsem vždycky musela mít umrtvení a tak teď se porodu bojím jako čert kříže.
Je mi jasné, že se názory budou asi hodně lišit, ale jaké byly vaše zkušenosti s epiduralem? Jak dlouho působí? Pomohl vám? A jaké jsou možné negativní následky epidurálu?
Děkuji předem za odpovědi.
já jsem zase případ…dva porody, oba s epidurálem a ani jednou nepomohl a naprosto nezabral!!!! ![]()
Teď jde o to, jestli fakt nezabral, a nebo jestli bys to jednou neměla zkusit bez něj. A jak to že nezabral, mě se přeci ptali, co cítím. apodle síli bolesti buď přidávali, nebo ubírali. Neměla jsi náhodou, jak se dřív dávalo jen ten jednorázovej?
Štěpána píše:
Teď jde o to, jestli fakt nezabral, a nebo jestli bys to jednou neměla zkusit bez něj. A jak to že nezabral, mě se přeci ptali, co cítím. apodle síli bolesti buď přidávali, nebo ubírali. Neměla jsi náhodou, jak se dřív dávalo jen ten jednorázovej?
měla jsem klasiku, dávkovací…při prvním 18ti hodinovým porodu nepomohl, bolesti se nesnížily a cítila jsem je čím dál více…při druhém 52 hodinovém porodu mě to bolelo taky čím dál více…bohužel takhle reaguji i na narkozu…při čištění dělohy po potratu jsem se uprostřed probrala ![]()
Tak to je mi tě líto. To ti fakt nezávidám. A 52 hodin? kde tě tak dlouho nechali trpět? To se už pak snad urychluje nebo se to bere císařem, ne? To já měla oba kluky 4kg a 4.5 a první porod za 4 hodiny a druhý za hoďku( to teda ale fakt taky nebylo nic moc
).Potom si ale ze mě dělali srandu, že se třetím bych už taky nemusela stačit dojet.
No 52 hodin, to je fakt mazec, to se taky divím, že to tak nechali. Proč ti nepomohli nějakou kapačkou s oxytocinem a pokud by to nezabrao, tak císař, vždyť 52 hodin, to jsou 2 dny + 4 hodiny, to se snad ani nedá vydržet (no chápu, že dá, když jsi to vydržela), ale to je teda fakt síla.
elchirk píše:
No 52 hodin, to je fakt mazec, to se taky divím, že to tak nechali. Proč ti nepomohli nějakou kapačkou s oxytocinem a pokud by to nezabrao, tak císař, vždyť 52 hodin, to jsou 2 dny + 4 hodiny, to se snad ani nedá vydržet (no chápu, že dá, když jsi to vydržela), ale to je teda fakt síla.
protože podruhý jsem rodila mrtvý dítě a to není pro dítě už nebezpečný a císařem se neukončuje, prý…tak proč bych netrpěla, že
mmch to bylo v hradci králové ve fn ![]()
Ahoj, já měla epi u prvního porodu, byl vyvolávanej a bolesti fakt horší než u přirozenýho (v porovnání s druhým přirozeným porodem). Ale podle všeho jsem měla jen jednorázovej když čtu co tu píšou holky, prostě mi něco píchli do zad a hotovo konec. Aplikace byla dost blbá, dr se napoprvé netrefil a musel to přepíchávat jinam a po celou dobu musíš ležet na boku schoulená do klubíčka bez sebemenšího hnutí což je při kontrakcích po minutě dost nadlidskej výkon ![]()
Po aplikaci mi řekli že cca při třetí kontrakci bych měla začít cítit úlevu, ale účinek to na mě mělo takový že při třetí kontrakci jsem jim zahlásila že jdu tlačit - ale aspoň to prcka pophnalo ven
Nejprve jsem myslela že mi to žádné utlumení ani nezpůsobilo, ale v porovnání s druhým porodem bez epi mě míň bolelo lezení hlavičky ven.
Ani nevím jestli bych ti vlastně ve finále epi doporučila, pro mě byly oba porody s i bez něj naprosto super zážitkem a klidně bych si je oba zopakovala ![]()
Ahojky. Před 3 měsíci jsem rodila a nechala si píchnout epidural. Nejdřív jsem ho taky nechtěla, ale po dvou kontrakcích jsem řekla, že ho chci. Nenávidím bolest břicha. Napoprvé mi ho píchli blbě a podruhé se to podařilo. Díky tomu mi odkapával mišní mok a trpěla jsem 3 dny neuvěřitelnou bolestí hlavy než jim došlo kde je chyba.
Nemůžu říct jestli mi pomohl, protože jsem rodila jen jednou. Na konci, když to bylo potřeba jsem necítila kontrakce i když to vypli. Měla jsem u porodu 2 asistenky a 2 doktory. Na konec se to podařilo vexem. Při šití mi to zapli, ale cítila jsem každý steh. Já jsem nesměla 24 hodin stát a to ani pak když mi zalepovali špatně napíchlej epidural.
Veverysek píše:
Háta_x: Takže po epidurálu si nesmíš dojít 24 hodin ani na záchod?To jsem nevěděla.
Při aplikaci epidurálu se někdy stane, že unikne trochu mozkomíšního moku a pak se musí ležet 24 hodin, než se zase doplní, pokud je epi bez problémů,tak se může chodit hned.
U mě byl porod klasika, pořád bylo na epi brzo a pak najednou pozdě, jak to bývá, ale kamarádka ho měla a říkala, že to byl nejhorší zážitek z porodu, píchli jí ho blbě takže nezabral a ještě jí pak týden bolela hlava.
DianaAndílek píše:elchirk píše:protože podruhý jsem rodila mrtvý dítě a to není pro dítě už nebezpečný a císařem se neukončuje, prý…tak proč bych netrpěla, že
No 52 hodin, to je fakt mazec, to se taky divím, že to tak nechali. Proč ti nepomohli nějakou kapačkou s oxytocinem a pokud by to nezabrao, tak císař, vždyť 52 hodin, to jsou 2 dny + 4 hodiny, to se snad ani nedá vydržet (no chápu, že dá, když jsi to vydržela), ale to je teda fakt síla.mmch to bylo v hradci králové ve fn
Aha, no to mě moc mrzí, čím sis musela projít. Psychicky to musí být hrozně náročné a po tak dlouhé době i fyzicky, to tě teda fakt obdivuju o to víc ![]()
elchirk píše:DianaAndílek píše:Aha, no to mě moc mrzí, čím sis musela projít. Psychicky to musí být hrozně náročné a po tak dlouhé době i fyzicky, to tě teda fakt obdivuju o to vícelchirk píše:protože podruhý jsem rodila mrtvý dítě a to není pro dítě už nebezpečný a císařem se neukončuje, prý…tak proč bych netrpěla, že
No 52 hodin, to je fakt mazec, to se taky divím, že to tak nechali. Proč ti nepomohli nějakou kapačkou s oxytocinem a pokud by to nezabrao, tak císař, vždyť 52 hodin, to jsou 2 dny + 4 hodiny, to se snad ani nedá vydržet (no chápu, že dá, když jsi to vydržela), ale to je teda fakt síla.mmch to bylo v hradci králové ve fn
no měla jsem pocit, že jsem to dobře zvládla obojí…následky se dostavili později a teď při dalším těhu i šílený nervy, takže když jsem přežila tohle, tak už všechno, takže porod, co mě čeká za nedlouho už dám bez epi…kdyžtak jen injekci do zadku ![]()
DianaAndílek tak to budu hoooodně moc držet pěsti, aby vše dobře dopadlo ![]()
Jsi statečná holka
Ahoj zakladatelko, nečetla jsem příspěvky (je jich moc
) ale já dostala epidurál ve 14:00, kdy jsem byla otevřená tuším jen na 3(neotvírala jsem se, vyvolávanej
), do 16:00 jsem cítila jen tvrdnutí břicha ale jen malé bolesti, a v těch 16:00 mi odezněl a mě se chtělo tlačit. Byla jsem jen na 8 (no, „jen“, otevřít se za dvě hodiny o 5 cm beru za úspěch) a tak jsem hodinu neměla tlačit. To bylo největší peklo z porodu. Nešlo to prodýchývat
V 17:00 se šlo tlačit a v 17:33 se malá „narodila“ akutním císařem. My to nedali…měla velkou hlavu…neprošla by aniž by mě potrhala uvnitř a já už byla bez sil. Nevytlačila jsem jí.
Takže to má zkušenost s epi. Možná budu někoho opakovat ale ne vždy dají epi. Záleží na okolnostech. Já měla kontrakce po minutě(tak max 20 vteřin oddych mezi nima), a neotvírala jsem se. Oxytocin mě málem zabil
jak strašně to bolelo. Byla jsem vysílená, občas jsem jim přestávala dýchat a psychicky na dně, proto mi ho nabídli…krásně jsem si ty dvě hodiny odpočinula. Mě ale neber v potaz, já mám odjakživa práh bolesti jinde než jiní lidé ![]()
Přeji rychlý a bezproblémový porod ![]()
Štěpána píše:
15 minut to opravdu netrvá. Napíchli mi ho během dvou kontrakcí (měla jsem je asi po mminutě) a potom ni ho dávkovali hadičkou celý zbytek porodu. V době kontrakce počkali, až mě přejde.
Mě ho píchali asi 20minut, a kontrakce nekontrakce musela jsem prostě držet vsedě v předklonu mačkajíc si břicho
![]()
Jinak za mě epidurál NE, ulevil mi asi na hodinu, ale pak byla ta bolest o to horší.. k ničemu mi nepomohl, takže jsem jen zbytečně trpěla pak o to víc ![]()
A epidurál se píchá v určitém otevření, takže se i špatně vychytá ta chvilka.. když už přijedeš otevřená do porodnice, tak ho už nepíchaj
Mě ho píchli, aniž bych byla otevřená na požadovaný počet ![]()
Jo a zapomněla jsem dodat, rodila jsem 38hodin.. a nakonec akutní císař