ESTIVILL-TED HNED POMOC

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6093
19.9.10 12:42

Taky si myslím, že chtít po něm, aby z ničehonic usínal sám v postýlce, když byl doteď zvyklý na máminu vůni, blízkost a prso, je moc :-?

Já bych ten dnešek považovala za úspěch a časem bych pomalu odbourávala i to hlazení :wink:

Uvidíš, jak se bude malý chovat po probuzení, pokud bude podrážděný a nesvůj, asi mu tahle metoda moc nesvědčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
19.9.10 12:44
Cappy píše:
Kapsarecek píše:
ja bych rozhodne nehladila.
prijit,pohladit,dat dudlicka a odejit.

To zřejmě platí u dítka, které leží a pokňourává.
Pokud dítě v postýlce stojí, hystericky řve, přistupovala bych k němu individuálně a né tak, jak to dělají ostatní maminky.

Verunko, těžko radit, neznáme tvoje dítko, ty sama musíš vědět. co je ještě normální a co už ne.

Naprosto souhlasím. Mně taky u Anežky každý radil, jak to mám udělat, že u nich to hned fungovalo. U nás ne. Nic. A řvát víc jak půl hodiny JÁ nenechám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.9.10 12:57

už jsem ho neuspala, měl očička jak kdyby spal celou noc a podrážděný není, tak další bude večer. Myslím že nejhorší je vedet ten čas kdy se má dát spát. Já ho totiž stále nevím. Spí si jak chce. někdy usne v 8 vecer nekdy v 9. Orientuju se pouze podle toho jak je nevrlý a jak vypadají očička. Uz proto bych mu to chtěla upravit. spí dopoledne a odpoledne, ovšem ruzně. Vše záleží jak spí v noci a to se taky mění. Stále nemuzu najet na stejný režim, nejí mi příkrmy a jí jak chce.Když má být čas na kojení třeba vím že nejedl 3 hodiny, tak má třeba chvíli a nechce,párkrát si cucne a zajíma ho něco jinýho a tím se posune všechno,takže furt žádná pravidelnost … :nevim: :zed:
napadlo mě že kdyby se naučil pravidelně spát, pravidelně by i přišlo jídlo… je to blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.9.10 12:58

je to tím že kojím? srovná se to až odstavím? tím mě ale zase trápí myšlenka že mám odstavit, protože nejí,nespí, všechno je nějaký zmatený furt :-?

říkají mi že je to halt osobnost ale tak režim už by měl mít ne? ale fakt to nejde, dělá si vše jak má zrovna chut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
19.9.10 13:01

Podle mě to blbost není. Asi bych zkusila ho pravidelně ukládat. Myslím, že když už je na něm vidět únava, může být pozdě, je přetažený. Zkus vyhcytat dobu ještě než je moc unavený a té se drž. Pokud neusne, neusne. Já třeba dávám Máju spát 2h po ranním probuzení (v noci se budí často a dopoledne ještě předevčírem spávala 2×, od včera už jednou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
19.9.10 13:03

Anežka byla stejná, režim měla až dlouho po roce. Kojila jsem do 2 let, do 9m téměř jen kojila, do roka převážně kojila (odmítala skoro vše). Každé dítě nemusí mít režim jako všechny ostatní. Já vím, je to náročné - pro mě bylo hlavně na nervy). :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
19.9.10 13:04

Jó režim, to je další fajn termín, kolem kterého je spousta „MUSÍŠ“ :roll:
To prostě nejse celoplošně všem dětem nařídit pevně stanovený řád.

U nás je každý den vlastně jiný, nemáme pevný režim, nemáme pevně stanovenou hodinu, kdy semá jít spát, kdy se jí oběd, tad.
Vše záleží na tom, v kolik hodin vstává, jaká byla noc.
Někdy spí kolem oběda, někdy jede nonstop až do večera, nechávám to na něm.

Takže i v tomhle případě spíš radím vyzkoušet, co vyhovuje více, hlavně nic drasticky nenutit.

Já si myslím, že péče o dítě není věda. Vědu z toho dělají všechny ty metody, které nám říkají, jak máme ke svému dítěti přistupovat :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
19.9.10 13:14
verunkamandarinka píše:
Myslím že nejhorší je vedet ten čas kdy se má dát spát. Já ho totiž stále nevím. Spí si jak chce. někdy usne v 8 vecer nekdy v 9. Orientuju se pouze podle toho jak je nevrlý a jak vypadají očička. Uz proto bych mu to chtěla upravit. spí dopoledne a odpoledne, ovšem ruzně. Vše záleží jak spí v noci a to se taky mění. Stále nemuzu najet na stejný režim, nejí mi příkrmy a jí jak chce.

Já zastávám názor, že devítiměsíční dítě už by mělo mít pravidelný režim co se týče spánku a jídla. Jako můžou být výjimky, u nás se taky občas stane, že když si ráno přispí, dopoledne usne později, tak se to o trošku posune… ale večerní ukládání i časy oběda a večeře se nemění. Že by jednou šlo dítko spát v osm a podruhé v devět, to fakt ne, to jsme praktikovali tak možná do tří měsíců, ale teď už má opravdu pevný režim jako Helenka. Dítě si režim a hranice většinou samo nenastaví, potřebuje je nastavit (s přihlédnutím k jeho biologickým hodinám, samozřejmě) a vědět, že v určitou hodinu se děje to a to - a přes to nejede vlak.
Tím bych asi začala i u Vás, neukládat „podle očiček“, ale podle hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
19.9.10 13:27
BohunkaP píše:
neukládat „podle očiček“, ale podle hodin.

Ahoj Bohunko :mavam:
Já ti nevím, nezpůsobí to ještě větší řev, když vyloženě budeš dítěti nutit, v kolik hodin má jít spát? :think:
Nemám to nijak zdokumentováno, co je pro dítě lepší - zda nastavit přesný režim a do puntíku se jím každý den řídit nebo trpět drobné odchylky.
Ale fakt si myslím, že to chce prostě vyzkoušet, co bude lépe klapat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
19.9.10 13:32

U nás pevný režim přesně na hodiny nemáme. Řídím se podle toho v kolik malá ráno vstane. Podle toho si taky určí, jestli bude mít jen jedno nebo dvě spaní. Ale u Davídka si pamatuju, že ten už kolem roku spával odpoledne jen jednou a to po obědě. Takže jsme zase u toho, že u každého dítka je to jiné. Proto, být tebou si to dělám tak, jak to vyhovuje tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
19.9.10 13:40
Cappy píše:
Ahoj Bohunko :mavam:
Já ti nevím, nezpůsobí to ještě větší řev, když vyloženě budeš dítěti nutit, v kolik hodin má jít spát? :think:

Ahoj Pavli, :mavam:
víš co, „nutit“… já myslím, že je potřeba právě zohlednit ty biologické hodiny - když vím, že třeba náš Marek bývá 5 večerů v týdnu v půl osmé večer unavený, tak chodí v půl osmé do postýlky pokaždé, i ty dva večery, kdy zrovna unavený není a kdy ho tam budu muset chodit ukládat třeba půl hodiny. To nepovažuju za nějaké násilí, ale za nastavení režimu a řádu…
Praktikuju to stejně u obou svých dětí, od malička - měla jsem tedy velkou výhodu v tom, že oni jsou podobně nastavení a poměrně klidní, snadno se přizpůsobují a když se jim zrovna nechce spát, v postýlce si hrají a povídají - i ten menší.
Myslím, že děti režim opravdu potřebují a že se vyplatí jim pomoci ho nastavit… Samy to nedovedou, až na výjimky. A každý psycholog potvrdí, že pro dítě je dobře vědět, co přesně a a v jakém pořadí bude následovat… třeba že po obědě už se nehraje, ale čte knížka v postýlce, po večeři bude ještě chvíli blbnutí s tátou, pak s tátou koupání, pohádka a postýlka, prostě nějaká pevná pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
19.9.10 13:41

Zdravím všechny :wink: ,
asi moc neporadím, ale napíšu zase pár svých zkušeností.
Ad režim… někomu vyhovuje (myslím oboustranně i dítěti) a někomu vůbec. Záleží na konkrétním jedinci.
My podle něho celkem jedeme, protože se mi spíš neosvědčilo ponechávání vše na dítěti. Je fakt, že si to přizpůsobím konkrétní situaci (pozdě vstáváme - snídaně je dýl - vynecháme svačinu apod…).
Se spaním jsem to u první dcerky zkoušela nechat na ní, ale na konec jsem zjistila - že potřebuje nějakou pravidelnost aspoň v něčem. Začali jsme koupáním. Když jsme kvůli ekzému nekoupali každý den, usínala jednou v 19h, pak ve 22h,23h a většinou za mohutného křiku a chování/kojení až jsme skoro vysílením padly obě. Pak jsem začala koupat pravidelně a přišlo trošku zklidnění(u nás bylo důležité dodržovat asopň trošku ten obvyklý čas). Naučila se chápat - ááá teď přijde koupání, pak jídlo a jdu spát. Kolem té doby koupání už jsem na ní vypozorovala únavu a potřebu jít spinkat.
Ale věřím že každé dítě je jiné a u každého zabírá něco jiného :wink: .
Se spaním u obou jsem zavedla postýlku. Jsem s nima v pokoji než usnou, jsou obě klidnější - včetně mě a odpadne mi tím pádem věčné přicházení a odcházení z pokoje (trvá to kolem 5-10-20min). Většinou si lehnu na letiště a vezmu nějakou knížku a holky si mezitím usnou (s Terezkou se trošku pomazlíme, popovídáme, někdy :oops: řeknu pohádku). Zjistila jsem, že úplný Estivill se na Terezku aplikovat nedá, opravdu líp usne v mé přítomnosti (v opačném případě se budí, je nevrlá, vzteklá a špatně spí), nebo aspoň když jsem ve vedlejším pokoji u pc a máme otevřené dveře.
Vykřičet jsem si ji dovolila nechat 1× v životě a to v jejích asi 10měs. - a to se mi tak pozvracela, že od té doby to nedělám (v případě nejedlíka je to katastrofa myslím že takhle je to zbytečné :roll:), nemá to cenu a zbytečně bych byla na nerv i já.

S Verunkou mám zatím podobné zkušenosti. Sice první měsíc byl katastrofa - prokojila a prochovala jsem celé noci, než jsem pořídila vak - pak jsme se obě trošku zklidnily. Zkusila jsem ji nechat usnout samotnou v postýlce a dát jí na hraní obyč. látkovou plenku - a je klid. Zamuchlá se, pobrouká a spinká. Když je nakojená, přebalená a nic ji netrápí - tak usíná v rekordním čase. A když ji dávám pravidelně 1× dopol. a 2× odpol. (v mezičase je doba na hraní a ostatní), tak to bezvadně funguje.

Ale jak říkám - co funguje mě, nemusí fungovat jinde.

Asi bych se řídila svým srdcem a svým dítětem. Ne každé dobře snáší Estivilla a ne každé potřebuje režim.
Přeju Ti aby se to brzy srovnalo a pěkně Ti usínal :wink: .

Ps: ohledně postýlky… když Teri vyrostla z mimi postýlky, tak vytlačila taťku z našeho letiště :oops: :lol: . On v týdnu stejně nebývá doma, tak mi to ani nevadí. Nebudu to hrotit za každou cenu. Jsme domluveni, že až vyroste z mimi postýlky i Veri, tak obě holky odstěhujeme do jejich pokojíku. Budou dvě, tak nebudou mít aspoň pocit odstrčení.
A možná Vás zajímá kde spí taťka - když je doma, tak má přiražené šufle od válendy k našemu letišti. Takže vlastně máme takové mega-letiště :lol: :oops: …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
19.9.10 13:42

veru normalne si driv nebo pozdeji sedne a pak lehne protoze to hlazeni nema smysl. ja ale rikam delej to jak citis, treba vamto bude vyhovovat :nevim: akorat jedna vec, kdyz ho das v noci k tobe a pak ne, taky to ztraci na vyznamu, protoze bude jen zmateny. musi mit stejny ritual a stejne veci okolo pri kazdem usinani. taky jsem nedala vic jak 3 minuty, u eli nekdy pet.ale zalezi na tom JAK place..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
19.9.10 13:43

S Estivillem neporadím, mám na to svůj názor :roll: :mrgreen:

Ale k tomu režimu - já bych se moc neštvala s tím jídlem - ať sní (vypije), kolik chce a další bych dala až za nějakou dobu, ne že si vzpomene za 10 minut, že vlastně moc nejedl. Teda pokud vám to dělá neplechu, pokud to funguje, tak v poho… Myslím, že když ví, že dostane prso kdykoli, tak jsou mu pak nějaké příkrmy tím tuplem fuk (jestli to teda není tvoje rozhodnutí, nepřikrmovat).

Spaní jsem řešila tak, že jsem zkoušela dávat podle nějakého trochu režimu, který byl v souladu s dítětem. Třeba jednu dobu mu vyloženě vyhovovala desátá hodina, tak jsem ho tak dávala. Když spát nechtěl, nenutila jsem ho, zkusili jsme za chvilku a ostřížím okem jsem ho sledovala, jestli už nebo ne :lol: Takhle se nám vlastně přirozeně zredukoval spánek na 1× denně - posouval si to a je z toho poobědové spaní :lol:

Souhlasím, že to není žádná věda, ale nesmí se na to jít věděcky. Taky nemáme úplně striktní režim, ale přibližně to prostě pasuje. Výhoda je, že když je den, kdy nemůže být režim úplně dodržen, dítě se z toho nijak nehroutí :lol: Nemáme to tak, jak slýchám, že když se naruší režim, tak jsou děti rozhozené, zlobivé, ukňourané… Ale to má každé dítě jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
19.9.10 13:54

taky myslim ze to neni blbost s tim jidlem. taky mam ted problem s eli, nekdy neusne dopoledne a pak kdyz ma obedvat je hotova a nekdy padne v pul 9 rano :nevim: to juli byla docela presna.. ale jak rika derida kdyz vstane v slusnou hodinu tahnem to do obeda a kdyz v 6 tak jde i dopoledne.

bohunko ja nevim, ja bych prave zacla tim kdy je opravdu unaveny, pak postupne to srovnat na urcitou hodinu. kdyz nebude unaveny bude tam rvat hodinu to je krute.. ale jinak souhlasim ze rezim a ritualy deti potrebuji, bez nej se neciti jisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí